//DZ&PC Spring Swim 2024, Drachten

DZ&PC Spring Swim 2024, Drachten

Afgelopen weekend, vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart 2024, stond in het teken van de jaarlijkse Spring Swim in Drachten. Een grote wedstrijd, georganiseerd door DZ&PC, met deelnemers vanuit heel Nederland, een zoals dat zo mooi heet sterk bezet toernooi! Dus we konden aan de bak, maar dat is een taak die we als ZPC goed aankunnen! Er is heel veel gezwommen, om alles te benoemen wordt dan een erg lange opsomming, maar u zult in dit verslag van een ieder die heeft meegedaan in ieder geval iets lezen! Er werd, ook goed om te vermelden, in ‘NK stijl’ gezwommen, dus 5 sessies, met in de avonden de finales.

Olivier, Dachen, Imre en Cynthia openden namens ZPC vrijdagavond al de wedstrijd. Olivier zwom zijn favoriete 1500 meter, wat hij in een dik PR van bijna 16 seconden deed en hij liet een tijd van 16.34,88. Een vierde plaats, erg knap!! Hij zwom dit weekend verder het ene PR na het andere, en een finale van de 400 vrij, in een tijd van 4.13. Dachen zwom de 400 wissel, en dat leverde geen PR op. De helft van de afstanden waar zij aan meedeed leverde een PR op, de 200 rug in 2.22, wat een finale was (een van de vijf dit weekend voor Dachen) sprong er daarbij bovenuit. Imre zwom een PR van 10 seconden op de 800 vrij, en dook met een 9.52 dik onder de 10 minuten! Cynthia zwom geen PR, maar kwam in 10.40 bij de gele muur op deze afstand. Zij zwom dit weekend vooral PR’s op de vlinderslag.

Zaterdagmorgen, in alle vroegte, kwam de rest van de selectie zich bij boven genoemde mensen voegen. Eva en Myron bijvoorbeeld. Zij kwamen alleen deze zaterdag in actie en daarbij zwom Eva een knappe 1.33 op de 100 vlinder. Myron had (procentueel) het beste PR van het weekend op haar naam: de 50 rug verbeterde zij van net boven de 50 naar net onder de 40 seconden!!

De rest van de selectie kwam zowel zaterdag- als zondagochtend in actie in sessie 2 en 4 van de wedstrijd.

Gerjan zwom dit weekend twee slagen: de vrij en de school. Dit leverde hem 4 PR’s op, de 100 vrij in 1.00,77 was daarbij de meest opvallende. Knap werk, op alle afstanden een PR zwemmen. Er waren er nog een aantal die dat deden dit weekend, daarover later meer.  Taco was helaas niet fit, maar heeft toch 3 afstanden gezwommen. Dat hij daarbij geen potten kon breken lijkt me duidelijk. Femke zwom ook allemaal PR’s, al haar tijden werden met 1 a 2 seconden verbeterd. Top! Luc zwom zaterdag en zondag 8 afstanden, hij kwam niet aan zijn beste tijden maar dat heeft natuurlijk ook te maken met Malaga en, en dat klinkt niet aardig maar is wel zo, zijn leeftijd. Op een gegeven moment ga je natuurlijk niet altijd meer PR’s zwemmen, hoe graag je dat ook zou willen. Ook zusje Isa, die 6 afstanden zwom, had nog last van ‘Spaanse’ benen. Ze zat er elke keer niet ver onder, maar een PR zwemmen was dit weekend teveel gevraagd. Tim was hier, net als Olivier, een uitzondering op de regel. Hij zwom, net als Olivier, bijna allemaal PR’s. De meest in het oog springende was die op de 100 vlinder, bijna 2 seconden sneller dan ooit: Een lage 1.10 was hier zijn tijd. Nora Lynn had er ook zin in dit weekend, en dat ze snel zwemt (en leert) zag je bijvoorbeeld bij haar 50 vrij: Meer dan 3 seconden eraf in minder dan een maand tijd, 31,14 was daar haar resultaat. Mathijs heeft de weg omhoog ook goed te pakken, scoorde ook een 6 uit 6 op PR’s. Zijn 50 en 100 ook, maar vooral zijn 200 school was goed voor een erg goede vooruitgang: 2.56,98. Dik 6 seconden eraf. Esmee, nog lekker bijgekleurd van Malaga, zwom 6 afstanden. De 50 vlinder leverde haar een kleine seconde PR op, mooi werk! Ramon zwom 5 afstanden, 5 uit 5 op PR gebied. Vooral zijn 200 rug verbaasde hem zelf ook: Meer dan 6 seconden eraf, en dat met een eerste 100 van die 200 die zo snel was als zijn PR op de 100. Bijzonder en knap! Luesza zwom ook 6 afstanden, waarvan 4 in PR. De 50 vlinder viel hier bijvoorbeeld op, een dikke halve seconde eraf naar een mooi ronde 33,00. Rest ons nog te noemen de goedlachse man uit Emmen, Jordey! Hij zwom 2 kleine PR’s, op de 50 school en de 50 vlinder. Dat explosieve ligt hem wel, zal hij daarom bij defensie zitten?

Concluderend kun je dus zeggen dat ZPC weer goed voor de dag(en) kwam! Wilt u trouwens alle tijden weten van een van onze zwemmers, dan verwijs ik u naar SplashMe, de app die zwemmend Nederland wel kent! Daar zijn natuurlijk alle uitslagen te lezen van onze (en andere) zwemmers bij deze en andere wedstrijden. Een andere conclusie mogen we na dit weekend ook trekken: Degene die in Malaga was, heeft daar pittig, hard en veel, heel veel kilometers getraind. Dit had toch ook zeker een effect op de tijden die in Drachten gezwommen zijn, bij sommige zwemmers was het lijf nog moe zeg maar. Maar al dat harde werk gaat straks weer extra goede tijden opleveren moeten we dan maar denken! Wie weet volgende week al, dan is het namelijk volle bak in Hoogeveen, de laatste eredivisieronde wordt in ons thuisbad gehouden, dus…Op naar de volgende!