//Jaargangwedstrijd Leiden deel 1

Jaargangwedstrijd Leiden deel 1

De kop is er af. Zaterdagmiddag 24 februari mochten de eerste zwemmers van ZPC Hoogeveen starten tijdens de traditionele jaargangwedstrijden. Een bijzondere wedstrijd waarbij de snelste 24 zwemmers van Nederland in een leeftijdscategorie tegen elkaar mogen zwemmen. De trainer heeft een beetje een haat-liefdeverhouding met de wedstrijd. Aan de ene kant is het een mooie kans om tegen leeftijdsgenoten te strijden die net zo goed zijn als jij, wat niet altijd voortkomt in zelfgeorganiseerde wedstrijden. Aan de andere kant is de focus op prestatie niet echt gewenst op deze leeftijd. Desondanks maakt Hoogeveen er altijd een leuke wedstrijd van. Proberen we het laagdrempelig te houden, ondanks de spanning en wordt er vooral gekeken naar jezelf. Zo ook vandaag.

Nadine Beishuizen was vandaag de reservekampioen. Twee keer stond ze vandaag als reserve in het programma. Gelukkig voor de andere zwemmers, maar helaas voor Nadine was er niemand ziek en mocht ze toch niet zwemmen. Ze heeft wel ingezwommen om alvast even kennis te maken met het mooie nieuwe zwembad hier in Leiden, zodat ze morgen kan vlammen.

Thomas mocht vandaag meerdere keren starten. Hij trapte af met de 50 meter vrije slag en deed dit rond zijn PR. Met 36.76 kwam hij net 5 tienden boven zijn PR uit, maar hij zwom een prima race. Na de start had hij iets feller uit het water kunnen komen, nu begon het echte sprinten pas na 2 slagen zwemmen.  Als tweede afstand stond de 400 meter vrije slag op het programma. Bij Hoogeveen houden we er altijd van als zwemmers niet alleen op de korte, maar ook op de lange afstanden mee kunnen doen. Thomas, wat zenuwachtig voor de afstand omdat hij heel graag naar de voorstart wilde, zwom zijn bijna PR-frustratie weg op deze lange afstand en zwom met een verdeling van 1.31/1.39/1.43/1.37 naar een eindtijd van 6.32.79. Een PR van maar liefst 8 seconden! Hoe het ging? Ja wel lekker gaf Thomas zelf aan bij de bespreking. De laatste afstand die op het programma stond was de 100 meter wissel voor Thomas. Na de inspanning van de 400 meter vrije slag kwam deze niet helemaal uit de verf. Met een eindtijd van 1.40.92 kwam hij 1 seconden boven zijn PR uit.

Tussen de afstanden door werd er flink gestreden tijdens de potjes UNO. Of de zwemmers speelden vals of de trainer is niet goed in het spel, want er is niks gewonnen door de trainer. Op dit moment staan Nadine en Thomas aan de leiding met 1 punt. Ook Jip en Reva, zwemmers van andere clubs, hebben allebei een punt.

De laatste zwemmer die vandaag mocht starten was Meike. Zij had zich geplaatst voor de 200 meter wisselslag vandaag en stond reserve op de 100 meter vlinder. Alleen de 200 meter wisselslag werd gezwommen. Ook Meike begon met een beetje zenuwen aan deze afstand. Een iets voorzichtigere start op de vlinder dan tijdens de LAC in Hoogeveen zorgde ervoor dat ze niet helemaal in de race kwam. Met een verdeling van 47/47/58/50 zwom ze op haar PR van 3.22.87.

De kop is er af en hopelijk kunnen de zwemmers morgen ook iets meer relaxed zwemmen. Gewoon lekker racen alsof het gewoon een andere wedstrijd is. Natuurlijk is er wat spanning, dat is ook goed. Maar er moet vooral met lol gezwommen worden.