//Emmen geeft minioren vleugels

Emmen geeft minioren vleugels

Op de late zaterdagmiddag werd in het zwemstadion Aquarena van Emmen de minioren clubmeet gezwommen. Met alle clubs en de beste miniorenzwemmers uit de noordelijke provincies werd gestreden om drie grote bekers. Of het de bekers, het zwembad of gewoon de goede sfeer in de ploeg is weet de coach nog niet, maar er werd ontzettend hard gezwommen. Met een berg aan PR’s en mooie afstanden werd uiteindelijk door de miniorengroep van Hoogeveen de 3e prijs mee naar huis genomen.

Het programma werd afgetrapt door Zeger Bouwman, Sophie Koster, Lyenn Dekker en Noortje Heijen in de 4x50m vrije slag. Zeger, nog niet zo lang zwemmend in de voorselectie, begon de race met een prima 1.02, Sophie volgde met 48 seconden een mooie verbetering van haar PR, Lyenn zocht weer de aansluiting met de rest van het veld door 45 seconden te zwemmen, Noortje zwom de laatste 50m in 47 sec. Het team eindigde met 3.23 goed voor in de serie en zorgde ervoor dat de toon voor de rest van de wedstrijd was gezet.

In programma 2 stond de 50m vrije slag op de agenda. Zoë van Dijken mocht het spits afbijten en deed dit heel goed. Met 48.3, zwom ze 3 onder haar PR. Alina Dugiç zag dit in serie twee en wilde niet achterblijven. Ook zij zwom 48 seconden, 2 seconden onder haar PR. Fayen Inberg liet zien dat ze zich ook blijft ontwikkelen. Met 40.3 seconden zwom ze 3 seconden van haar PR af. Met het ademen de eerste slag en voor en na het keerpunt zijn er nog mogelijkheden om de volgende keer net onder die 40 te duiken. Meike Pekelsma en Nadine Beishuizen mochten zich in de laatste serie meten met de snelste meisjesminioren. Meike imponeerde de rest van het veld door na de race in 34,7 seconden aan te tikken. Een hele snelle tijd, waarmee ze maar liefst 2 seconden van haar PR afzwom en de andere meiden het nakijken gaf. Nadine bleef zeker niet achter en tikte aan in 36 seconden. Een verbetering van 1 seconde!

Ook de jongens mochten 50 meter vrije slag, maar dan in programma 3. Alleen Thomas Boersma zwom deze afstand. Omdat hij als enige zwom in dit programma was het belangrijk dat hij niet gediskwalificeerd zou worden. Iedere snelste zwemmer in het programma zorgt in deze wedstrijd namelijk voor punten voor de club. Thomas, geïnspireerd door de andere meiden, zwom een hele steady race en tikte aan in 36,1 seconden. Een PR van maar liefst 2 seconden, zonder diskwalificatie!

In programma 4 en 5 stond de 50 meter rugslag op het programma. We hebben de rugslagperiode net afgesloten, het is mooi om te zien dat de zwemmers dit hebben opgepakt in de wedstrijd. Demi Snippe mocht als eerste starten. Met een 1.07 zwom zij naar een nieuw PR van 2 seconden! Lizz Broer en Sanne Pekelsma mochten in serie twee en waren ook hongerig naar nieuwe tijden. Lizz zwom naar 1.03 een PR van 4 seconden. Lizz liet deze keer zien een goede focus te hebben wat zorgde voor deze mooie tijd. Sanne zwom voor het eerst onder de 1 minuut en tikte aan in 59 seconden. Een heel mooi PR van 5 seconden. Alyssa Dugiç kwam helaas net niet aan haar PR. Ze wilde graag zo hard dat het haar in de weg zet. Sophie, zwemmend in dezelfde serie zwom wel naar een mooi PR en tikte aan in 50 seconden, 4 seconden sneller dan ze ooit heeft gedaan. Lyenn Dekker zwom in de laatste serie voor de punten en deed dit heel netjes. In 51 seconden volbracht ze de twee baantjes rugcrawl, een PR van 1 seconde.

Ook de jongens zwommen de 50m rugcrawl. Zeger zwom hier alleen voor de punten. Hij deed dit voor de eerste keer in een prima tijd van 1.15. Helaas tikte Zeger met een hele snelle wissel van rug naar buik aan de laatste slag, waardoor een diskwalificatie achter zijn naam kwam te staan.

Programma 6 was het domein van Meike, Zoë en Nadine. Alle drie de dames zwommen een hele mooie 100 meter wissel. Zöe en Meike deden dit als eerste. Zoë liet zien alle slagen goed te beheersen en zwom na een prima vlinderslag haar favoriete rugslag in een strak tempo naar de schoolslag. Zoë tikte uiteindelijk aan in 2.08. Meike had vandaag een abonnement op de 34 zoals ze zelf na afloop zei en tikte aan in 1.34. Een hele snelle tijd, waarmee ze zich kon meten met de dames in de laatste serie. Nadine mocht in de laatste serie starten en deed dit heel netjes. Met een verdeling van: 21/22/26/21 zwom ze naar een 1.32. Een hele snelle tijd, wat weer punten voor het klassement opleverde.

In programma 7 waren het de jongens die ook 100 wissel mochten zwemmen. Vigo Norde en Thomas deden dit allebei in een hele mooie tijd. Thomas deed dit in 24/25/27/22 en tikte aan in 1.40. Met een knappe verdeling en goede laatste baan zorgde Thomas voor seriewinst! Vigo zwom in serie 4 van 5 voor de punten. Met een verdeling van 20/22/28/20 was hij net iets langzamer op de schoolslag dan Thomas, maar met de andere slagen was hij voor Thomas net een maatje te groot. Met 1.32 zette Vigo een hele nette tijd neer.

Na de pauze gingen we verder met programma 8 de 50m schoolslag. Demi mocht het spits afbijten en deed dit met een dik PR van 8 seconden: 1.09. Sanne (1.06, zelfde als PR), Noortje (1.02, 3 seconden PR) en Alyssa (1.06, 7 seconden PR) zwommen alle drie in dezelfde serie. Drukte voor de trainer op dat moment, maar de zwemmers lieten zien dat ze niet onder de indruk waren van elkaar. Lizz zwom in dit programma ook een evenaring van haar PR 1.05, Lyenn snoepte er wel weer wat vanaf. Met 55 seconden zwom zij voor de punten en tikte ze 3 seconden sneller aan dan ze wel eens is geweest.

Ook Zeger zwom in programma 9 de 50m schoolslag. Hij deed dit heel netjes en zoals hij het zelf zei: met een eindsprintje aantikte in de tweede tijd van de serie: 1.16.

Programma 10 was het toneel van de 50m rugslag. Alina mocht het spits afbijten en deed dit door dik onder de minuut te zwemmen in een dik PR van 6 seconden: 1.01. Zoë kwam door een enthousiast eerste baantje en een wat minder keerpunt helaas niet aan haar tijd. Fayen zwom wel naar een klein PR en zwom met een 22/22 verdeling naar een PR van 2 seconden: 45 seconden. Nadine werd door de trainer afgemeld voor deze afstand vanwege een blessure.

Ook Vigo mocht in het volgende programma de 50m rugslag zwemmen. Met een prima techniek, deed hij dit in 42.6 seconden. Niet zoals hij zelf had gewild gaf hij toe, want bij de start gleed hij compleet weg. Toch een PR zwemmen, dat betekent wat voor de volgende keer.

De laatste individuele 50 meter werd door de meiden gezwommen. Demi zwom de 50m vrije slag in een PR van maar liefst 7 seconden: 1.15. Sanne zwom net boven haar PR, waar Lizz in dezelfde serie juist naar een dik PR zwom van 3 seconden: 55 seconden. Alyssa en Noortje evenaarden beiden hun PR, maar het was Sophie die in dezelfde serie voor een echt PR zorgde. Met een tijd van 48 seconden, tikte ze 3 seconden onder haar PR aan.

De laatste afstand van de avond was de 4×50 meter vrije slag. Thomas, Vigo, Fayen en Meike mochten dit met elkaar gaan volbrengen. Onder luid gejuich en aanmoedigingen startte Thomas in 37 seconden. Vigo nam het stokje over en zette de motor aan. In 35 seconden gaf hij het stokje over aan Fayen. Fayen kwam net niet onder de 40 seconden, maar zorgde ervoor dat we goed in de wedstrijd bleven. Meike nam de laatste 50 meter over en deed dit opnieuw in 34 seconden. Een hele mooie afsluiter van een hele leuke en goed georganiseerde wedstrijd.

Nadat alle punten waren opgeteld, mocht Hoogeveen, na Orca en HZ&PC Heerenveen de derde plek mee naar huis nemen. Een wedstrijd waarin goed werd aangemoedigd, hard werd gezwommen en PR mee naar huis werden genomen. Op naar de volgende!