//Drents-Groningse kampioenschappen Emmen

Drents-Groningse kampioenschappen Emmen

Na een Kerstvakantie van een week werd de training weer opgepakt en konden onze zwemmers zich opmaken voor de Drents-Groningse kampioenschappen in het bad Aquarena in Emmen. Deze wedstrijd staat ook wel aangeduid als PWK. Zaterdag- en zondagmiddag 13 en 14 januari stond deze bomvolle wedstrijd op het programma. De organisatie was in handen van KSN en onze eigen club, en die hadden er samen een goed georganiseerd geheel van gemaakt!

Veel programmanummers, veel zwemmers  veel podia met eremetaal tussendoor, zoals gezegd was het een tjokvol programma. Mastercaller Frank heeft de komende week wel wat extra thee met honing nodig denk ik. Maar we kwamen natuurlijk doen waar we samen ook erg goed in zijn: Hard zwemmen! Aangezien er ongelooflijk veel gezwommen is, is een opsomming van tijden wel een ding voor dit verslag. Dat ga ik dus anders verwoorden, en dat leest u hieronder!

Zaterdag- en zondagmiddag tegen 13.00 uur doken de zwemmers het water in voor het inzwemmen, de wedstrijd begon om 13.30 op beide dagen. Het stramien was elke dag hetzelfde: Eerst een aantal estafettes, dan een lang en gevarieerd programma aan onderdelen en de dag werd ook weer afgesloten met estafettes. Tussen 4 programmanummers door waren er de prijsuitreikingen.

De eerste estafettes werden gezwommen door Dachen, Imre, Cynthia en Sofie. Voor de jongere garde kwamen voor deze 4 x 100 vrij, want daar praten we over, Femke, Nienke, Eva en Nora Lynn op het blok. Beide estafettes waren goed voor goud! Een goed begin…De 4 x 100 wissel die volgde voor de jongens/heren waren voor Luc, Jordey, Olivier en Taco. Ook Matthijs, Mathijs, Ramon en Dex vormden hier een kwartet. Er volgde weer goud, en zilver voor de jonkies.

Het moment was toen aangebroken om PR’s en medailles te behalen, en daar werd goed gehoor aan gegeven! Onze zwemmers, selectie en D selectie, zwommen dit weekend opgeteld onnoemelijk veel PR’s en ontelbaar veel medailles bij elkaar.

Om maar eens een aantal zwemmers van de zaterdag te benoemen…Imre, die in een PR van 32.22 zilver behaalde op de 50 rug, Olivier pakte goud op de 200 rug, in een tijd net iets boven zijn PR van 2.11,39. Tess zwom naar een 12e plaats in een PR van bijna 5 seconden op de 200 vrij. Haar tijd was 2.54,94.Ramon zwom naar brons op de 50 school, in een PR van 37,29. Ook Luesza behaalde brons, de 100 vlinder was haar terrein om 1.18,85 te zwemmen. Op de dubbele afstand, de 200 vlinder, behaalde Tim bijvoorbeeld zilver in een tijd van 2.32,95. Eva pakte brons bij de 100 rug, in een tijd van 1.18,29. Hedwig zwom in dit programmanummer naar een PR van dik 2 seconden: 1.30,42, de 10e tijd. Op de 100 school was het zilver voor Mathijs, 1.18,73. Bij de dames 200 school zwom Nienke naar zilver, in een mooie tijd van 3.00,99. Geen PR, wel een mooie medaille! Fabiën zwom hier in een PR van dik 13! seconden naar 3.42,29. Top! Dachen pakte (weer eens) goud op dit favoriete onderdeel in een tijd van 2.41,26. Dex zwom geen PR op de 100 vrij, maar rondde af in 1.20,97 op de 10e plaats. Bij de snelle 50 vrij was het Ismay die 1.6 seconde van haar beste tijd afzwom: 38,11. Een 22e plaats. Zus Myron zwom ook een PR op deze afstand: 35,24! Dit leverde haar een 13e plaats op. Op de 200 wissel zwom Luc naar brons, in een tijd van 2.21,56. Ilse zwom de 100 wissel in 1.36,47, iets boven haar beste tijd ooit en een 22e plaats. Esmee zwom hier naar zilver, haar tijd was 1.14,95. Matthijs zwom bij de 50 vlinder naar een mooie 39,05, voor het eerst onder de 40 seconden. Netjes! Jordey greep op deze afstand net naast het eremetaal, hij werd 4e, 29,36 was zijn tijd. De afsluitende gemengde estafettes (4 x 50 vrij werden gezwommen door: Taco, Luc, Dachen en Imre (goud), en Ramon, Mathijs, Nienke en Femke (zilver). Overall kan trouwens gezegd worden dat er in de estafettes ook menig (onofficieel natuurlijk) PR sneuvelde. De vechtersmentaliteit van onze zwemmers kwam hier elke keer goed naar voren!

Een nachtje goed en lekker slapen volgde, en de volgende dag kon de rit dus weer richting Emmen. Ook deze dag werd gestart met estafettes. Bij de heren werd de 4 x 100 vrij gezwommen. Taco, Olivier, Luc en Jordey pakten hier goud, hun jongere collega’s Mathijs, Ramon, Matthijs en Dex pakten wederom het zilver. Bij de 4 x 100 wissel zwommen Sofie, Dachen, Esmee en Imre naar goud. Hun jongere collega’s Nora Lynn, Myron, Femke en Eva behaalden hier het zilver. De 50 rug, het eerste programmanummer van deze dag, zwom Pepijn naar een tijd van 38,15, een mooi PR voor hem! Darryl, jaja, hij was er weer eens bij, behaalde zilver op deze afstand in 30.13.  Op de 200 rug zwom Nora Lynn naar brons in 2.37,54. Bij de 200 vrij was het Rick Zuurman die een dik PR van 2.45,73 zwom, het leverde hem de 5e tijd op. De 50 school bij de dames leverde Bracha een 10e plaats op, haar tijd was iets boven PR: 43,73. Ilse Bentum zwom naar een 43,02, de 11e tijd. De 100 vlinder was het Tim die net naast brons greep in een tijd van 1.09,08. Imre deed als enige ZPC-er mee aan de 200 vlinder, en zwom naar goud in 2.46,79. Taco zwom op de 100 rug naar goud in een PR, 1.03,22, erg hard! Bij de 100 school bij de dames was het Isa die een 1.24,31 zwom, helaas net een stapje naast het brons. Nina zwom hier een 1.37,67, zus Ilse zwom een PR van 1.32,36. Madelon, zwemmer annex ploegleider, zwom een 1.38,26. Mooie tijden allemaal. Bij de 200 school was het Jordey die helaas met keelklachten na 25 meter moest opgeven. Mathijs was gebrand op goud, en behaalde dat ook. Hij scherpte zijn PR met een 1.6 seconde aan naar 2.50,72. Op de 100 vrij werd er hard gezwommen. Joanne Vos zwom een kleine 3 seconden van haar tijd af en zwom de 24e tijd in 1.29,64. Sofie zwom hier op haar PR, 1.04,84. Bracha snoepte 3 tiende van haar tijd af, en rondde als 17e af in 1.16,69. Zusje Hedwig zwom de 21e tijd, ieen PR, 1.26,76. Op de 50 vrij was het Robin die naar 31,17 zwom, de 12e plaats. De 200 wissel bij de dames werd door Jade in 3.22,51 gezwommen, een 9e plaats en een PR van dik 7 seconden. Luesza zwom naar 2.47,01, en dat leverde haar brons op. De 100 wissel voor de heren, daar werd er zilver behaald door Ramon in een nieuw PR van 1.11,45. Olivier behaalde ook zilver, en zwom een 1.02,57, ook in een mooi nieuw PR!  De 50 vlinder, het laatste programmanummer dit weekend naast alle estafettes, daar was het Femke die naar goud zwom in een tijd van 32,77, een mooi nieuw PR.

De laatste estafettes leveren altijd spektakel en extra reuring op. Het ging om de 4 x 50 wisselslag gemengd. Dachen, Jordey, Imre en Taco hadden een zilveren slotakkoord in 2.00,31. De jongere garde, te weten Nora Lynn, Mathijs, Femke en Ramon zaten daar ’maar’ een kleine 9 seconden achter qua tijd, en zwommen naar zilver in 2.08,99. Dat belooft dus nog wat voor de komende jaren!

En zo kwamen deze Provinciale Winter Kampioenschappen tot een mooi eind. Conclusie: we staan er goed voor, hebben plezier in zwemmen, zwemmen hard, zwemmen per wedstrijd veel PR’s en dit  leverde dit weekend ook nog eens een stortvloed aan medailles op! Top gedaan! Ook een duimpie omhoog voor alle mensen in en om het bad die deze wedstrijddagen mogelijk hebben gemaakt. Van de catering tot de mensen bij de entree, van het water dragen en op- en afbouwen tot het speaken, van de ploegleiding en het official zijn tot de medaille uitreikers en het fotograaf zijn van dienst en een ieder die ik dan nu nog vergeet: Dank! Volgende wedstrijd: De clubkampioenschappen komende vrijdag in ons eigen bad! 4 x 25 meter rammen (alle slagen) voor een ieder! Succes alvast!