//NK korte baan Den Haag 2023

NK korte baan Den Haag 2023

Na het NJK van vorig weekend was het afgelopen weekend van 15 tot en met 17 december de beurt aan acht zwemmers van ZPC Hoogeveen om aan het NK deel te nemen. Voor ZPC Hoogeveen stonden de volgende zwemmers op het startblok in het Hofbad in Den Haag: Tim Zuurman, Jordey Thole, Luc Kerpels, Olivier Wilbers, Imre Bouwland, Dachen Haaijer, Esmee van der Tuuk en Sofie Vos. En dat zij hebben gestreden voor wat ze waard waren, leest u in dit verslag!

Tijdens de eerste sessie op de vrijdagmorgen in Den Haag liet ZPC gelijk zien waar ze voor gekomen waren: technisch goed en vooral erg hard zwemmen!

Sofie en Imre trapten af met de 400 vrij. Imre deed dit in 4,41,34, wat geen PR betekende maar wel een zesde plaats. Sofie was goed voor een PR van dik 3 seconden en rondde de 400 meter af in 4.46,63 en werd daarmee 10e. Een mooi begin van het toernooi!

Daarna was het wederom de beurt aan Imre en Sofie, vergezeld door Esmee van der Tuuk, en moest de 200 rugslag worden gezwommen. Imre werd 16e in een PR van 2.27,49. Sofie liet de 21e tijd noteren en zwom in een PR naar 2.30,03. Esmee zwom (geblesseerd en al, daarover verderop meer), in haar eerste afstand naar een 17e plaats in een PR: 2.27,81.

Daarna was Dachen die het water in dook. En hoe! Ze zwom binnen een bestek van 3 kwartier twee medailles naar binnen voor ZPC: Brons op de 100 wissel in een supertijd van 1.03,27 en zilver op de 200 school in een fantastische  2.34,53. Dat is nog eens je entree maken! Beide tijden waren goed voor een PR en voor de 100 wissel gold in dit geval dat he een aanscherping van haar eigen Drentse record was.

Tim en Olivier sloten dit deel van het toernooi af met de 200 wissel en de favoriete 1500 vrij van Olivier. Hoe verder hoe beter volgens hem. Tim zwom naar een sterk PR en een 27e plaats in de tijd van 2.18,94. Olivier snoepte bijna 7 seconden van zijn PR af, tikte 60 baantjes af en werd 4e in een tijd van 16.15,61.

Na een nachtje lekker slapen was het zaterdagmorgen aan Luc om om 09.00 uur de dag te beginnen met de 800 vrij. Na hem deden Tim en Olivier dit ook.  Luc haalde bijna 11 seconden van zijn PR af en zette een 7e tijd neer in 8.52,59. Tim haalde een klein beetje  van zijn snelste tijd af en zwom naar de 5e plaats in de tijd van 8.56,20. Olivier draaide de gashendel maar weer eens open en werd 3e in 8.27,48, een nieuwe tijd die meer dan 7  seconden sneller was dan zijn oude snelste tijd. En niet vergeten: Dit betekende een bronzen plak voor hem!! Ook vandaag dus weer een goed begin van de dag!

Imre, Esmee en Sofie waren de volgende 3 die aan de beurt waren en mochten de 100 rug zwemmen in een sterk deelnemersveld. Sofie werd 19e in een tijd van 1.08,92, een mini PR. Esmee was 0,01 seconde sneller en dat was goed voor, het zal u niet verrassen, de 18e plaats. Zij zwom ook een klein PR. Imre haalde nagenoeg een seconde van haar oude tijd af en zwom naar de 21e plaats, in een tijd van 1.09,13. Zoals u leest, de dames doen weinig voor elkaar onder op deze afstand.

Dachen zette de trend van gister door, want dook het water in voor de 200 wissel en ja hoor: Na Brons en zilver was het nu goud wat er blonk. Ze zette in een knap PR de gouden tijd van 2.17,99 op de klok! En dan te bedenken dat ze natuurlijk nog vaker moest zwemmen dit toernooi…ook deze tijd was weer een aanscherping van haar eigen Drentse record.

Tim moest op voor de dubbele wisselafstand, de 400, en zwom in een PR van bijna 6 seconden naar 4.55,07! Erg hard! Na hem was Olivier aan zet: Hij haalde uit in een dik PR van bijna 5 sec en zwom 4.36,47, goed voor wederom brons! Wat een prestatie! Luc completeerde deze afstand voor ZPC door naar een 6e plaats te zwemmen in een PR van dik 3 seconden: 4.43,37.

Aan het eind van deze zaterdagochtend sessie was het de beurt aan twee zwemmers van ZPC Hoogeveen, die vorige week nog actief waren op het NJK in Eindhoven. Ramon Vos en Mathijs Boersma, geflankeerd door trainer Owen en clubvolger/supporter Thomas, kwamen vandaag over vanuit Hoogeveen om de 1500 meter te zwemmen. Mathijs beet het spits af, en hij had net als Ramon die in de tweede serie zwom, de opdracht gekregen in ieder geval niet te snel te starten, goed in het ritme te komen en het tweede deel van de race de gashendel open te zetten. Hij voldeed perfect aan de opdracht en zwom het eerste deel heel steady en het tweede deel sneller dan het eerste deel. Het resulteerde in een PR van bijna 52 seconden op zijn tijd van een paar weken geleden en zijn klok stond stil op 19.20,92. De 13e tijd. Ramon zwom op baan 1 in de snelste serie, en zwom het eerste deel van zijn race steady op plek 5. Toen hij het sein kreeg te gaan, zette hij fantastisch aan en zwom zich helemaal leeg richting derde plaats. Een plaats die hij daarna ook weigerde af te geven! Met de laatste twee banen in een 32er sloot hij af op de bronzen plek in een PR van bijna 59 seconden! en een tijd van 18.12,33. Hij verbeterde met deze tijd zijn eigen regiorecord gigantisch! Zelfs zijn split op de 800 meter was goed voor een regiorecord. Geeft maar weer extra aan hoe hard hij ging! Hij trilde na zijn race als een rietje en was echt helemaal leeg. Hij kreeg een Mars van Owen en at die van Mathijs er ook nog (deels) bij op! Klasse gezwommen dus, door beide zwemmers!

Om 17.00 uur stond zaterdag de volgende sessie op het programma. Hier zwom alleen Luc de B finale van de 400 wissel. Hij zwom naar een tijd van 4.41,08, wederom goed voor een PR! Overall werd hij 13e.

Zondagochtend was het vroeg uit de veren voor de zwemmers voor alweer de laatste dag van het NK. De ochtendsessie werd geopend door Luc, die na een goed opgebouwde race naar zijn volgende PR deze keer van een dikke seconde, zwom: 4.13,81, en een zesde plaats.  Zo, de toon voor vandaag was weer gezet! Na Luc was het de beurt aan Tim. Hij dook er met zijn kenmerkende start weer soepel in en ging gelijk hard af. Hij wist dit goed vol te houden wat resulteerde in een knap PR van bijna 2 seconden, 4.21,50. Hij werd daarmee 17e. Daarna werd Olivier op het startblok verwacht. Deze man is dit weekend on fire zoals ik op het moment van schrijven hoorde van een ‘spion’ uit Duitsland, en gister met eigen ogen gezien heb. Hij zwom in een dik PR van bijna 5 seconden naar 4.05,77. Erg hard, een 5e plaats voor hem!

Dachen dacht waarschijnlijk: Goed voorbeeld doet goed volgen, en ze zwom op de 400 wissel ongemeen hard, een PR van 5 seconden en wederom goud in een tijd van 4.53,89. Zelfs bij de senioren die na haar startten waren er maar twee zwemsters die onder die tijd kwamen! Respect! Deze tijd was zelfs goed voor een regiorecord!

Jordey, de immer goedlachse man uit Emmen, mocht na lang wachten dit toernooi op voor zijn favoriete 100 meter schoolslag. Hij zwom in zijn aanvallende stijl naar een split van 33,2, en een eindtijd nagenoeg op zijn PR van 1.10,62.

De 50 rug, een bomvol programmanummer. Voor ZPC verschenen Esmee en Dachen aan de start. Esmee, die zich vlak voor het NK blesseerde op een vervelende manier, moest de pijn aan haar hand verbijten en deed dit goed. Ze zwom een PR van 0,3 seconde en tikte op de plaat na 32,23. Netjes! Dachen zwom naar de vierde tijd, in een klein PR: 29,65.

Imre, die de laatste tijd de PR’s aan elkaar rijgt, werd op het startblok verwacht voor de 200 vrij. Ze ging goed weg en had een split van 1.03,80, en haar eindtijd werd 2.12,85. Een mooie tijd, en een PR van een kleine seconde.

Ook Olivier zwom nog een 200 meter, maar wel in de rugslag. Het leverde  hem een klein PR op en een 13e plaats, zijn toernooi eindigde zo met een 2.11,09.

Als allerlaatste toetje mocht Imre nog de 1500 vrij zwemmen, en deed dit in een knappe tijd van 18.10,11, wat een PR betekende en een vijfde plaats!

Dit was voor Hoogeveen het eindpunt van dit kampioenschap, zondagavond kwam er niemand meer in actie en kon de ploeg huiswaarts richting Hoogeveen. Dit alles in de wetenschap dat er ongekend hard werd gezwommen dit toernooi, bijna alle tijden PR’s waren, er een goede sfeer in de ploeg was en dat er op deze manier weer een mooie herinnering in en aan de tas kon! Aan een ieder die zich achter de schermen heeft ingezet om dit mogelijk te maken, en natuurlijk aan de bezielende leiding van hoofdtrainer Junior, trainer Bouwe en masterchef (gespecialiseerd in superfood) en chauffeur Erwin : Dank!