//NJK Korte baan Eindhoven 2023

NJK Korte baan Eindhoven 2023

Donderdagavond 17.30 begon het avontuur NJK Eindhoven 2023 voor 6 zwemmers van onze club. Waar er eerst rekening werd gehouden met wat minder deelnemers van ZPC, kwamen er op basis van het laatste weekend in Leeuwarden en een afzegging waardoor Eva opschoof naar een felbegeerde plek 10 op de lijst van haar leeftijdscategorie toch nog wat zwemmers bij. Nienke, Nora Lynn, Femke, Eva, Ramon en Mathijs, want die 6 schrijven we over, hadden er ongelooflijk veel zin in!! Onder de bezielende leiding van coach Owen en ploegleider Karin werden de motoren gestart en werd koers gezet vanaf “ons” zwembad De Dolfijn richting het zuiden van het land. Daar wachtte vrijdag, na een eerste donderdagnacht op Roompot De Peel in Vlierden, het Pieter van den Hoogenband zwemstadion op onze zwemmers!

En dat onze zwemmers er zin in hadden bleek al heel erg snel na de start van de eerste van de 5 sessies van dit weekend. Eva startte in het allereerste programmanummer, de 400 vrij. Ze zwom een stabiel opgebouwde 5.37,22, wat een PR van een kleine 3 seconden en een 44e plaats betekende. Goed om te weten in deze is, dat er van zowel de jongens als meisjes die het klassement zwemmen er 50 zijn die meedoen. De spreekwoordelijke kop was er dus af en er kon geknald worden!

In het tweede programmanummer waren Mathijs en Ramon aan de beurt voor hun 400 vrij. Ramon, die deze afstand meer dan onder de knie heeft, was als 2011er in een veld van 2010ers gebrand op een goede notering. En wat bleek: Hij legde ze allemaal over diezelfde knie in een tijd van 4,37,29!! Mathijs, die in Denemarken 24 sec onder PR was, en in Emmen een paar weken geleden een 4.58 noteerde en er weer 3 sec afzwom, snoepte hier in Eindhoven weer 6 seconden van zijn tijd af en dat resulteerde in een 4.52,46. Ook erg hard en een 24e plaats!

Niet snel daarna was het de beurt aan Femke, die na een limiet te hebben gezwommen op onze eigen LAC wedstrijd zich mocht opmaken voor de zware 400 wissel. Ze zwom naar een knappe 5,40 78, wat nagenoeg (verschil van 0.06) dezelfde tijd was die op het LAC uit haar tenen kwam! Super! Ze werd daarmee 29e. Nienke zwom ook deze afstand, en pakte met een PR van 8 seconden een tijd van 5.29,27! Erg hard, een 16e tijd. Haar ouders en de rest van de toeschouwers klapten hun handen stuk, maar zij gaf een duimpje omlaag. Uw verslaggever zegt: Duimpie omhoog!

Daarna was de laatste afstand van deze eerste sessie, de 200 wissel voor de klassement zwemmers Eva, Ramon en Mathijs. Mathijs zwom een seconde boven zijn snelle PR uit Leeuwarden, maar werd helaas gediskwalificeerd. Ook Eva overkwam dat lot helaas. Zo blijkt misschien wel dat wij in het noorden van het land wellicht ook strenger moeten zijn, want op een groot toernooi als dit krijg je een harde deksel op je neus. Leermoment zei coach Owen! Gaat zeker mee richting debriefing! Ramon had mazzel, want was ook bijna het haasje, maar zwom een geldige 2.33,99, met een 14e plaats en een kleine seconde PR ten opzichte van zijn tijd uit Emmen van een paar weken terug als resultaat. Knap!

In Vlierden werd er weer heerlijk gegeten en geslapen, waardoor de zwemmers zaterdagochtend weer vroeg uit de veren konden om om 07.30 in te zwemmen en er tegen 08.30 klaar voor te zijn!

En klaar waren ze. Mathijs en Ramon beten het spits zaterdagmorgen af met een knalharde 100 vrij, en dat zo vroeg op de dag! Beide zwommen er PR, Ramon zwom naar een vijfde plaats in 1.00,13. Onder de minuut was zijn doel, maar daar moet hij dus nog even wachten. Dat het binnenkort gaat gebeuren staat vast! Mathijs werd gedeeld 22e in een tijd van 1.03,14, een dikke twee seconden onder zijn snelste tijd. Coach Owen was er erg content mee, en komt ook af en toe even buurten op de tribune om wat zwemzaken te delen met de aanwezige ouders. Het fanatieke vuur knalt uit zijn ogen en teksten! Prachtig om te zien en onder te trainen, zo’n jonge, talentvolle trainer!

Eva mocht daarna op voor de 400 wissel. Na haar dis van gister durfde moeders haast niet te kijken, maar ze zwom een dikke 23 seconden!! van haar PR af naar een 39e plaats in 6.15,43. Niet normaal!

Nienke mocht daar weer na op voor de 100 vlinder en deed dat in 1.11,39 iets boven haar PR. Het leverde haar een 18e plaats op.

Ramon en Mathijs mochten zich opmaken voor de 200 school en Eva voor de 100 in dezelfde slag. De dis van Mathijs kwam mokerhard binnen, hij zwom 2.58,42 maar die tijd telde dus niet. Het lek van de dis was nog niet boven op de schoolslag, maar Owen heeft het lek later bij het inzwemmen toch boven gekregen. Het bleek dat er, in ieder geval door Mathijs dus, naast een hand boven water ook 1 hand onder water op de muur werd geplaatst, waardoor het door de breking van het water lijkt of je niet gelijktijdig aantikt. En daar waren ze heel scherp op! Ramon werd 29e in een tijd van 3.01,53. Top gezwommen! Een PR van dik 15 seconden. Eva zwom er dik twee seconden af op haar 100 en werd 46e in een tijd van 1.37,35. Ze sloot daarmee voor ons de tweede sessie af!

De zaterdagmiddag was het tijd voor sessie nummer 3! Het disspook was hopelijk weggejaagd, want daar werden we allemaal niet blijer van! Voor de jongens stonden de 400 wissel en de 100 rug op het program, Eva zwom de 100 vlinder en de 200 rug. Ook Nienke mocht aantreden voor de 200 rug.

Om maar met de deur in huis te vallen: Het spook was nog aanwezig en trof nu Ramon. Zijn eerste 400 wissel ooit eindigde in een tijd van rond 5.37, maar ook in een dis helaas. De ouders van Mathijs hadden het niet meer, want daarna was hij aan de beurt. En dat ging gelukkig erg goed en hard, de tips van de coach bleken te kloppen. Hij leek wel op zijn idool Max Verstappen, startte met laatste plaats op het vlinderdeel, maar zwom een snelle rug, en op de school en de vrij ging de gashendel helemaal open wat resulteerde in een 25e plaats, een 5.36,70, een PR van 43 seconden. Van plaats 10 naar 2 in de serie, onze Max!

De 100 vlinder van Eva zag er goed uit en eindigde in een 43e plaats en een tijd van 1.29,26! Weer een mijlpaaltje afgevinkt! Nienke vloog op haar favoriete rug, de 200 deze keer, door het bad naar een 7e plaats in een tijd van 2.25,83. Eva had ongetwijfeld goed op Nienke gelet en vloog in een NT naar 2.51,72 en een 35e plaats. Goed voorbeeld doet goed volgen! En zo leren onze zwemmers ook weer van elkaar, mooi om te zien!
Voor deze zaterdag restte nog de 100 rug voor de beide boys. Over vliegen gesproken, dat deden beide heren ook nog maar even! Mathijs rondde zijn 100 af in een nieuw PR van 1.12,29, bijna 4 seconden onder zijn snelste tijd. Hij werd hiermee 19e. Ramon deed daar nog een schepje bovenop, en knalde naar een 4e plaats in 1.08,38, en hapte daarmee een dikke 3 seconden van zijn PR af.

De zondag, laatste dag van het toernooi! Na wat gezwaai en kushandjes vanuit de auto van de jongens naar een andere auto waar een aantal (naar verluid) mooie dames in zaten stonden er weer 2 sessies voor onze zwemmers te wachten. Zou de vermoeidheid toe hebben geslagen of zou er gewoon verder worden gegaan met waar ze het hele weekend al mee bezig waren, te weten (dikke) PR’s zwemmen?

Eva mocht op zondagmorgen in sessie 4 starten met de 100 meter vrij. Ze bleek goed wakker en zwom bijna 2 seconden van haar tijd af, en klokte een 1.12,25 en leverde haar een 46e plaats op.

Mathijs en Ramon mochten daarna op voor het favoriete nummer van Mathijs, de 100 school. En dat bleek: Hij had een scherpe tijd staan van de laatste limietwedstrijd in Leeuwarden, maar dook daar toch nog een kleine 3 seconden onder in een eerste keer onder de 1.20, 1.19,18 om precies te zijn. Dat betekende een 11e plaats in het hele veld. Ramon werd hier 29e in een tijd boven zijn PR, 1.23,70. Maar zijn tijd (letterlijk en figuurlijk) zou nog komen vandaag. Daarover zo meer!

Nora Lynn gaf daarna acte de presence. Ze deed dit op haar favoriete 100 meter rug. Het was haar enige limiet en ze verdedigde een 1.12,59 gezwommen in Leeuwarden. Ze zat een kleine seconde boven haar PR maar zwom naar een nette 1.13,55, wat haar een 44e plaats opleverde.

Nienke zwom daarna de 100 rug in de voorronde. Ze zwom een mooie 1.06,74 in een sterk veld met onder andere Fay Boxum van DZ&PC en Silke Hooghiemstra van HZ&PC uit Heerenveen. Het leverde haar een zesde plaats op en een ticket voor de finale in de middagsessie. Daarna was er even consternatie, want eerst bleek dat de 2 bloedsnelle concurrenten zich zouden afmelden voor de finale, maar ze bleken later toch mee te doen.

De klassement zwemmers mochten daarna nog als laatste aan de bak in deze vierde sessie. Eva zwom de 200 school voor het eerst en de Mathijs en Ramon mochten zich klaarmaken voor 8 banen knallen, de 200 vrij.

Eva zwom in een NT naar een prachtige 3.32,67. Netjes en beheerst met goede keerpunten. Ze werd daarmee 49e.

De 200 vrij werd een titanengevecht in de laatste serie tussen Ramon en Mathijs de Wit, de algehele nummer 1 in het klassement. Ze wilden beide niet voor elkaar onder doen natuurlijk. Mathijs de Wit werd eerste en Ramon tweede, maar dan die tijd van Ramon…2.08,97! Een regiorecord! Niet normaal, na wat te hebben nagezocht bleek dat dit de derde tijd ooit gezwommen was door een Nederlandse 12 jarige jongen. De jongen op die lijst die ooit 3 seconden sneller was dan Ramon toen hij 12 was, daar staat de naam van op het zwembad in Eindhoven. Een abnormaal goede tijd dus!! Hij werd hiermee ook tweede in het slagklassement van de vrije slag! Mathijs (Boersma, om verwarring te voorkomen) zwom naar een 20e tijd in 2.17,86, 4 seconden sneller dan zijn PR een maand geleden in Denemarken.

De vijfde en laatste sessie startte zondagmiddag een half uur eerder, om 15.00 uur. Nienke had het op dit sluitstuk het meest druk, ze moest 3 keer zwemmen. De klassement zwemmers moesten weer twee keer aan de bak.

Eva begon met de 100 rug, en werd daar 29e!! Ze snoepte een dikke anderhalve seconde van haar PR af en tikte aan in de tijd 1.17,51! Erg hard, er zat dus nog energie in de tank, dat was wel duidelijk!

Mathijs en Ramon zwommen daarna de 100 vlinder. Ramon kan hier steeds beter mee uit de voeten, Mathijs blijft er (nog) moeite mee houden. Mathijs haalde er maar weer eens een seconde af, tja, zo kun je er ook komen. Hij eindigde in een tijd van 1.29,54, en een 48e plaats. Ramon zette een 1.17,94 op de klok wat geen PR was en een 30e plaats betekende.

Snel na Ramon was het Nienke time, ze zwom achtereenvolgens de finale 100 rug en de 50 vrij. De rug werd net geen PR maar was wel 0.2 sneller dan in de voorronde. Ze zwom een tijd van 1.06,54, met een knappe 6e plaats als gevolg. De 50 vrij werd een 27e plaats in een tijd van 28.48, wat net geen PR betekende.

Eva’s laatste ronde, de 200 vrij, completeerde ze in 2.42,71, een 48e plaats. Ze zwom bijna 2 seconde boven PR, maar goed, einde toernooi, energie misschien toch een beetje op!

Nienke was niet weg te slaan van het startblok en maakte zich op voor haar laatste afstand, de 200 wissel. Een kleine seconde boven haar PR eindigde ze op de 20e plaats in 2.35,13.

Mathijs en Ramon sloten het toernooi voor ZPC af met de 200 rug. Mathijs had een oude tijd staan dus daar mocht wel wat meer af dan gewend. Iets meer dan 35 seconden PR resulteerde in een 2.36,09, en de 24e plaats. Ramon snoepte bijna 7 seconden van zijn PR af en noteerde 2.28,13 en een 7e plaats.

Wat een prachtig toernooi, leuke groep en een fantastische staf in trainer Owen en moeder Overste Karin hadden we dit weekend! Respect voor alles wat de twee laatst genoemden aan taken hebben opgepakt. De zwemmers respect voor alle mega inzet in en om het zwembad. Jullie hebben er samen een onvergetelijk weekend en niet te vergeten avontuur van gemaakt!

Na de traditionele gele M op de terugweg eindigde dit avontuur om iets na 21.00 uur zondagavond op een donkere parkeerplaats bij ons eigen zwembad, vanwaar iedereen huiswaarts richting (ongetwijfeld!) bed kon!