//39e Klaverblad Sprint Steenwijk

39e Klaverblad Sprint Steenwijk

Het was vandaag, 14 oktober 2023, tijd voor de jaarlijkse Klaverblad Sprint in zwembad de Waterwyck te Steenwijk. Een wedstrijd om te knallen en er vol in te gaan, want van elke slag stond er voor jongens/heren en meisjes/dames een 50 meter op het programma! En ik kan u alvast verklappen: geknald werd er door ZPC!

Na het inzwemmen was het al snel tijd voor de zwemmers om je op te maken voor je eerste 50 meter, want deze wedstrijd verloopt in een gigantisch tempo natuurlijk.

Het eerste programma onderdeel was de 50 meter vrij. Daar werd de dadendrang van ZPC gelijk zichtbaar. Voor de jongens/heren traden aan Taco, Owen, Ramon, Dex, Jordey, Tim en Luc. Mathijs zou er natuurlijk ook bij zijn, maar die kampt op dit moment met een schouderblessure. Taco en Owen gaven met tijden onder en net boven de 25 seconden gelijk de spirit van vandaag aan. Ramon en Dex zwommen beide een prachtig PR, waarbij vermeld moet worden dat het PR van Ramon (27.65) een Drents en tevens zelfs een regiorecord was. Hoezo even laten zien dat je er bent?! Jordey snoepte ook iets van zijn beste tijd af, Tim lukte dat niet maar zwom een steady 27er.  Luc haalde ook iets van zijn beste tijd af, maar het LAC morgenmiddag in ons eigen bad is toch meer zijn ding. Dat deze middag best vermoeiend kan zijn weet ik uit betrouwbare bron, Luc kneep de terugweg in de auto naar Duitsland toch even een klein oogje dicht.

Bij de meisjes/dames waren het Dachen, Eva, Fabiën, Jade, Tess, Nienke, Femke, Nora Lynn, Myron, Esmee, Isa, Luesza en Sofie die vandaag voor ZPC de honneurs mochten waarnemen. Ook daar regende het PR’s, variërend van 1 tot zelfs bijna 3 seconden voor Eva en Nora Lynn. Esmee en Isa doken beide voor het eerst onder de 30 seconden, hulde! Toch een dingetje voor zwemmers..Femke dook voor het eerst onder de 31, mooi werk! De (tweede) tijd van Dachen, die als enige deze afstand namelijk twee keer mocht zwemmen vandaag, betekende een Drents record. Daarover aan het eind van dit stuk meer.

Als tweede blok deze middag was de 50 meter schoolslag aan de beurt. Dezelfde namen als hierboven traden aan, dat was natuurlijk bij elke slag vandaag het geval. Bij de jongens/heren zwommen Ramon en Dex een mooi persoonlijk record, Ramon voor het eerst onder de 40 seconden. Jordey zwom op zijn favoriete slag naar een lage 33, top! Taco was ook hier weer de baas bij de senioren in een lage 31er. Luc en Owen zwommen beide een beste tijd ooit.

Bij de meisjes/dames waren het de jonkies die 2 tot 3 seconden van hun beste tijd af snoepten. Eva zwom geen PR, maar werd eerste in haar leeftijdsgroep. Nienke gaat ook steeds harder op de school, Femke en Nora Lynn zwommen iets boven hun beste tijd. Myron werd helaas gediskwalificeerd. Zij had er zoveel zin in dat ze te vroeg startte. Helaas, dat soort dingen gebeuren je ook soms. Dachen ging, natuurlijk zou ik haast zeggen, weer hard naar een PR, 33.17. Isa en Luesza waren hier steady, Sofie en Esmee zwommen wel naar een nieuwe beste tijd.

Als derde slag was de vlinderslag aan de beurt. Ramon vloog naar een 32.51, Dex naar een 48.49. Jordey en Tim fladderden ook door deze serie, Tim zwom hier wel een PR met een lage 31er. Lekker hoor! Taco, Owen en Luc zaten, in deze volgorde, in de top 5 van hun serie. Dat Taco vandaag op stoom was, was ook hier weer duidelijk, hij zwom een mooi PR van 27.33.

Bij de jongste garde van de meisjes was Eva op dreef, maar de anderen zwommen ook bijna allemaal  naar een PR. Alleen Tess bleef net boven haar eigen tijd, Jade snoepte er het meest af vandaag, meer dan 3 seconden. De dames van 13 en 14 jaar zwommen allemaal een PR. Top! Myron maakte haar valse start in het vorige onderdeel een beetje goed door hier bijna een PR van 5 seconden te zwemmen. De ‘oudste’ dames zwommen ook allemaal naar mooie tijden, waarbij vermeld dat Esmee en Luesza geen honderdste van elkaar scheelden. Sofie en Isa hadden bij deze slag ook een goede middag, beide een goed PR!

Als vierde en laatste slag was de rugslag natuurlijk nog over. Ramon en Dex zwommen naar behoren, Tim een lekker PR, Jordey had zijn kruit verschoten bij de vorige slagen leek het. Tja, de boog kan niet altijd gespannen staan moet je maar denken. Owen, Taco en Luc stonden in de top 4 van hun serie, Owen liet hier zien wie de baas was vanmiddag op de rug.

De jongste meisjes zwommen een prima rugsessie, alleen Jade werd helaas gediskwalificeerd. Femke, Nora Lynn en Myron hadden schijnbaar nog energie over en zwommen naar een PR. Knap zo op het eind van een wedstrijd. Sofie, die sowieso een goede middag had, zwom naar een mooie 33.33 en werd tweede in deze serie. Dachen liep tegen een (voor haar zeldzame) diskwalificatie aan. Zonde van je totaalklassement natuurlijk.

Traditioneel wordt na bovenstaande de muziek op standje doof aangezet voor de sprintfinales van de dag bij de heren en de dames. Wie wordt er sprintkoning(in) van de dag. In deze finale wordt de 50 meter vrij nogmaals gezwommen. Taco en Owen zwommen deze finale en werden daar 1 en 2, na het debacle van vorig jaar liet Taco zien dat hij vandaag wel de sprintkoning van deze dag was: Van harte!

In de finale van de dames dook voor ZPC Dachen in het water voor haar tweede 50 meter van deze dag. Ze zwom, na een tijd van 26.72 in de serie, naar een eerste tijd van 26.57 in deze finale. Deze tijd voelde letterlijk en figuurlijk dubbel. Het was een Drents record, hartstikke mooi, maar was ook exact dezelfde (eerste) tijd als een medezwemmer in deze finale. De leiding van de wedstrijd besloot Dachen aan te wijzen als tweede. Zo was er dus, na vorig jaar bij de heren, weer een dubieus einde bij deze sprintcup. Nipt geen sprintkoningin dus. Volgend jaar dan maar een ‘Tacootje’ doen?!

Morgenmiddag staat de LAC op het programma in onze ‘eigen’ Dolfijn. Dan worden het weer tijden van de lange adem. Succes allemaal maar weer!