//PR-en regen bij Deel 1 Swimkick-Minioren

PR-en regen bij Deel 1 Swimkick-Minioren

Na een fantastische zomer stond zaterdag 7 oktober de eerste Swimkick Minioren wedstrijd op het programma voor de zwemmers. Volop in training voor het programma dat er vandaag voor ze klaar stond begonnen zij een goed bezette wedstrijd. En hoe! Het regende deze middag PR’s; seconden werden er af gezwommen en nieuwe beste tijden verschenen op het programma van de trainer. Een goede start van dit seizoen!

De wedstrijd werd afgetrapt door de twee estafetteploegen van Hoogeveen. ZPC Hoogeveen 1 met Vigo Norde, Meike Pekelsma, Zoë van Dijken en Isis Koelewijn stonden samen met ZPC Hoogeveen 2 met Thomas Boersma, Nadine Beishuizen, Fayen Inberg en Alina Dugic klaar op de startblokken. Thomas en Vigo lieten zien dat we de seriewinst niet zomaar uit handen zouden geven, beiden startend met een tijd van 39 seconden (een mooi PR voor beiden) zwommen ze weg van de andere ploegen. Meike (38 sec) en Nadine (39 sec) namen over en zorgden ervoor dat Fayen (40 sec) en Zoë (50 sec) de race konden vervolgen. Slotzwemsters Isis (50 sec) en Alina (53 sec) tikten voor beiden ploegen aan wat resulteerde in plaats 3 en 5.

Voor de trainer vandaag een druk programma. Veel zwemmers in dezelfde programma’s en in dezelfde series. Een goed teken, maar opletten geblazen. Het eerste programma waar goed opgelet moest worden was de 50 meter rugslag. Liz Broer, Noortje Heijen en Lyenn Dekker startten voor Hoogeveen op deze afstand. De meiden lieten zien dat ze zich goed ontwikkelen in de trainingen Lyenn en Noortje zwemmen bij de grotere meiden en jongens, waardoor ze nu echt wat meters gaan maken. Dit zorgde voor een mooi PR voor beiden: Noortje (1:01, PR van 7 seconden) en Lyenn (56, PR van 2 sec). Helaas werd Lyenn gediskwalificeerd, maar een scherpe tijd werd neergezet. Ook Lizz liet zien zich goed te ontwikkelen en zwom in een hele mooie rugcrawl naar een PR van 3 seconden: 1:08.

De rugcrawl werd doorgezet in programma 5 waar alle estafettezwemmers de 100 meter rugslag mochten zwemmen. De eerste keer voor Zoë, Isis en Alina, maar ze deden dit erg goed. Zoë zwom met een hele sterke opbouw en een fantastische laatste baan naar 1:56. Isis tikte aan in 2:08 en Alina die nog in de voorselectie zwemt, en dus nog minder meters heeft gemaakt (maar het echt heel knap deed) tikte aan in 2:23.

In serie 3 waren het Thomas en Fayen die tegen elkaar mochten strijden. Fayen die soms nog moeite heeft met goed tegen het water drukken, zette iedereen op zijn plek en zwom een supersterke race. Met een tijd van 1:38 zwom ze maar liefst 7 seconden van haar PR af en liet ze zien dat tegen het water drukken iets is wat ze prima beheerst. Thomas zwom in zijn enthousiasme het dubbele aantal slagen van Fayen, waardoor hij minder efficiënt zwom. Dit zorgde voor een tijd 1 seconde boven zijn PR: 1:44.

In de laatste serie waren het Nadine, Meike en Vigo die voor de prijzen zouden zwemmen. Alle drie startend op 47 seconden de eerste 50, was het Vigo die aan het langste eind trok en de dames eruit zwom in 1:34 (een PR van 4 seconden). Nadine zwom ook een 4 seconden PR en tikte aan in 1:37, Meike kwam na een snelle eerste 50 meter helaas net niet aan haar PR en zwom 1 sec boven haar snelste tijd: 1:39. Danley Schneider was voor de zwemmers van Hoogeveen een maatje te groot en tikte aan voor seriewinst in 1:31, een PR van 12 seconden. Vanuit de buitenbaan een onverwachte winnaar!

Programma 8 was het podium voor de 50 meter schoolslag. Lizz, Noortje en Lyenn zwommen alle drie deze afstand. Lizz liet zien dat ze gebrand was om PR’s te zwemmen en tikte aan in 1:08, een PR van maar liefst 3 seconden. Ook Lyenn zwom naar een nieuw PR van 1 seconde: 1:00. Noortje lukte het in deze race net niet om haar PR te halen en zwom er 1 seconde boven: 1:06.

De dubbele afstand werd gezwommen in programma 9. De 100 meter schoolslag was ook hier voor Alina, Isis en Zoë een eerste kennismaking. Alle drie deden dit met een prima techniek en mooie tijden. Alina in 2:25, Isis in 2:25 (maar helaas gediskwalificeerd), en Zoë in 2:06.

Fayen en Vigo streden in serie drie van vier voor de podiumplekken. Fayen zwom wederom een hele sterke race, met een tijd van 1:55 zwom ze 3 seconden onder haar PR. Ze moest met 4 tienden haar meerdere erkennen in Sanne Reuver van Polaris die de derde plek in het programma opeiste. Vigo zwom zijn race steady en tikte in 1:59 aan, een PR van 5 tienden.

Het grote geweld begon in de laatste serie, serie 4. Hoogeveen bezette de banen 2, 3 en 4. Thomas gebrand om te winnen zwom een mooie race, maar tikte tijdens het keerpunt niet gelijktijdig aan, waardoor er SK achter zijn naam kwam te staan. Meike en Nadine lagen vanaf het begin af aan nek aan nek. Meike verloor tijden de start wel haar duikbril, maar herstelde zich goed. Nadine zwom uiteindelijk naar seriewinst en tikte aan in een mooie tijd van 1:47 (PR van 4 seconden), Meike tikte aan in 1:51 (3 seconden boven haar PR).

Lizz mocht in programma 11 als enige starten op de 50 meter vrije slag. Dit deed ze met een hele mooie techniek waar de trainer best van onder de indruk was. Met een tijd van 59 seconden zwom ze voor het eerst onder de minuut en zwom ze maar liefst 7 seconden van haar PR af!

Noortje en Lyenn mochten in programma 12 de dubbele afstand zwemmen. Dit deden ze beiden erg knap! Noortje zwom een klein PR van 6 tienden en tikte aan in 2:04. Lyenn zwom voor het eerst onder de 2 minuten en tikte aan in 1:57.39!

Voor de oudste minioren stond in programma 13 de 200 meter vrije slag op het programma. Voor velen nog nooit gezwommen en dus best een afstand, 8 baantjes! Alina mocht het spits afbijten en hoe! Ze zag er behoorlijk tegenop, want zo’n afstand had ze nog niet eerder gedaan. Met de instructies de 8 baantjes hetzelfde tempo te zwemmen en niet te hard te beginnen begon ze aan de race. Kalm en beheerst zwom ze de 8 baantjes en tikte uiteindelijk aan in 4:50. Niet tevreden, volgens haarzelf, maar een trotse trainer was goed onder de indruk.

Nadine had ook nog nooit 200 meter gezwommen en mocht in serie 2 het spits afbijten. Dit deed ze in een hele sterke race. Met de opdracht om per 50 iets harder te gaan zwemmen zwom ze in 45/52/52/49 naar 3:20 en een derde plek in het programma.

Zoë, Fayen en Isis mochten vervolgens in serie 3. Alle drie hadden ze deze afstand al eens gezwommen, dus ze wisten wat te verwachten. Fayen die in bloedvorm verkeerde, zwom maar liefst 35 seconden van haar PR af, ik herhaal 35 seconden. Ze tikte aan in 3:20! Isis kwam tijdens haar race niet lekker in het tempo en zwom net boven haar PR. Zoë had daarentegen ook de smaak te pakken en tikte aan in 4:08. Een verbetering van maar liefst 25 seconden!

In een fantastische laatste serie zwommen Vigo, Thomas en Meike om de laatste plekken van het programma. De mannen deden dit met verve. Thomas die ontzettend graag het podium wilde betreden, kwam met zijn 3:13 (4 seconden PR) net 2 seconden te kort. Maar wat een race en wat een indeling! Vigo zwom met 3:06, maar liefst 15 seconden van zijn PR af! Meike streed met Thomas om de plekken in de serie en tikte net achter Thomas aan in 3:13. Ook Meike liet zien dat het trainen zijn vruchten afwerpt, maar liefst 34 seconden PR!

Een goede start van het minioren zwemseizoen. Veel PR’s en dus veel nieuwe tijden. De zwemmers in deze leeftijd zouden ook elke wedstrijd wel een PR moeten kunnen zwemmen, maar het is toch mooi om te zien dat ze dit ook echt doen en dat dit niet vanzelfsprekend is. Op naar de volgende!