//Nationale Zwemcompetitie, deel 1, Denekamp

Nationale Zwemcompetitie, deel 1, Denekamp

Afgelopen zaterdag ging de selectie op pad door het mooie Twentse land richting Denekamp, alwaar in zwembad de Dorper Esch het eerste deel van de Nationale Zwemcompetitie werd gezwommen. Na de zomertrainingen en de startwedstrijd van het weekend ervoor in Hoogeveen was dit dus de tweede wedstrijd van dit zwemseizoen 2023-2024.

De yell werd ingezet door Luc, aangezien onze vaste ‘yeller’ Darryl dit seizoen voor het eerst niet meer met de selectie meezwemt. Hij deed dit met verve. De yell maakte duidelijk, ZPC was er klaar voor!

Nienke, Femke, Nora Lynn en Myron beten het spits af in de 4 x 200 vrij estafette. Ze zwommen naar de derde tijd in de serie. Knap, aangezien twee van de vier zwemsters voor het eerst op dit podium acteerden.

Bij de heren waren het Olivier en Luc die als eersten het water in mochten voor de 400 vrij. Ze zwommen beide een pr, en Olivier won zelfs het programmanummer. Daarna waren de dames aan de beurt op hetzelfde onderdeel. Janna, Dachen en Imre verschenen daar op het startblok voor ons. De laatste 2 van deze dames zwommen een mooi pr, Janna zwom naar de winst in dit nummer in een 4.11.27. Mooi om te zien, in de zomer op tv en nu in het echt!

Daarna stond de 200 wissel voor jongens en meisjes op het programma. Mathijs zwom een kleine 3 seconden van zijn pr af, en eindigde net onder de 2 minuut 50. Bij de meisjes waren het Eva, Jade, Tess, Fabiën en Hedwig. Letterlijk op een drafje richting de voorstart, de zenuwen dropen eraf bij hun eerste optreden in deze competitie. Het regende pr’s, opgeteld scheelde het tientallen secondes. Eva werd helaas gediskwalificeerd. Zonde, maar dat gebeurt soms helaas.

In programma 11 (200 vrij) was het de beurt aan Tim, Jordey en Dex. Kleine pr’s, goed, maar Dex spande de kroon met een pr van 41 seconden. Dat gaat hem niet vaker lukken! Bij de meisjes waren het Sofie, Esmee Isa en Myron aan de beurt. Ze zwommen allemaal verdienstelijke tijden, waarbij Esmee en Sofie bovenin hun programma mee draaiden. Isa snoepte 8 seconden van haar pr, Myron zwom een nieuwe tijd en gelijk eentje net onder de 3 minuten. Netjes!

Bij de ‘grote’ jongens van 2008 mocht Ramon (2011) meedoen bij de 400 vrij. Dat hij daar goed in is wisten we al, maar hij zwom een nieuw Drents record met 4.46.37. En dan te bedenken dat hij stopte na 350 meter omdat hij dacht dat hij klaar was. Er zit dus nog heel wat meer in het vat! Bij de meisjes zwommen Nienke, Femke en Nora Lynn. Nette tijden, waarbij de 11 seconden winst van Nienke en de 57!! seconden van Nora Lynn ook zeker het vermelden waard zijn.

Vlak voor de pauze van deze lange wedstrijd stond de 100 wissel op het programma. Taco, Olivier, Janna, Dachen, Imre en onze nieuwe zwemster Luesza zwommen dit onderdeel voor ZPC. Het merendeel van deze zwemmers zwom een (klein) pr. De tijd van Dachen was zelfs goed voor een nieuw Drents record voor 15 jarigen, dit was tevens een record voor 16 en 17 jarigen. Erg knap dus!

Na de pauze kwamen de rugsteunen eraan te pas, voor de wisselestafette en de vele rugnummers die erna volgden.

De pauze was zoals gezegd voorbij en het kabaal nam weer de overhand, er werd afgetrapt met de 100 wissel gemengd. Esmee, Dachen, Tim en Jordey zwommen de derde tijd van de serie.

De rugsteunen konden blijven hangen want de 200 rug voor heren en dames was aan de beurt. Luc, Olivier, Janna en Imre zwommen. Olivier werd gediskwalificeerd, dit tot grote verbazing van de trainers. Deze dis werd nog aangevochten, maar dat leverde helaas geen resultaat op.

De 100 rug voor jongens en meisjes volgde. Mathijs, Dex, Eva, Jade, Hedwig, Fabiën en Tess traden aan. Mathijs kon zijn goede tijd van vorige week geen vervolg geven, en Dex en Tess werden gediskwalificeerd. De dames, die al een zware 200 wissel hadden gezwommen, moesten dat grotendeels qua tijd bekopen op deze afstand. Een grote wedstrijd vraagt dan schijnbaar toch wat anders dan een ‘gewone’. Bij de oudere jongens en meisjes waren het Tim, Jordey, Esmee, Sofie en Isa die in het bad sprongen, de meeste zwommen op of net boven hun pr. Tim zwom 2.55 seconde van zijn tijd af, voor iemand die vaak wedstrijden zwemt een hele hap ineens, top! Ramon was een serie daarna nog aan de beurt, en zwom op deze afstand naar een mooie 1.13.26.

En nog steeds bleven de rugsteunen hangen, dus Ferry en Gerwin maar constant het latje voor de voeten erin hangen en eruit halen in hun rol als keerpuntcommissaris. Nienke, Femke, Nora Lynn en Myron waren de laatste 100 rug zwemmers van vandaag. Nienke zwom in deze serie van 16 personen naar de eerste plek,  en een ieder zwom een pr. Lekker bezig!

Vlak voor de afsluitende estafettes waren de heren en dames aan de beurt voor een lekker sprintnummer, de 50 school. Taco en Luc deden mee bij de heren, Dachen, Isa en Luesza bij de dames. Er werden mooie pr’s gezwommen. Taco zwom zelfs bijna 2 seconden van zijn beste tijd af, erg knap op zo’n korte afstand.

En weer nam het geluidsniveau toe. Bij de 4 x 50 vrij gemengd kwamen er 3 clubs op het startblok. Opgeteld het jongste 4tal was van ons. Ramon, Mathijs, Fabiën en Eva zwommen meer dan 5 seconden onder hun intijd, superhard dus! Ze werden daarbij op een kleine seconde na niet de snelste van deze serie.

Bij de voorlaatste serie kwamen Olivier, Luc, Jordey en Tim aan voor hun estafette, de 4 x 200 vrij. Zij werden knap tweede van de vijf.

De dames mochten de wedstrijd afsluiten met de 4 x 100 wissel. Nienke, Dachen, Janna en Imre kopieerden daarbij het resultaat van de vorige serie en werden ook tweede van de vijf.

Bij de puntentelling van deze dag werd de thuis zwemmende club, De Dinkel, eerste, gevolgd door ZV ’44, ZPC en WS Twente. Van de 18 ploegen in de landelijke competitie staan we na de eerste van de vier wedstrijden op de 14e plaats. Dat betekent dat er vier ploegen onder ons staan op deze lijst, en aangezien er vorig jaar 4 ploegen degradeerden moeten we deze plaats dus minstens vasthouden.

De volgende wedstrijd staat voor 28 oktober op de planning, dan gaat de reis naar Barneveld. Ook daar gaan we er weer vol tegenaan!