//Helperbad decor voor PR’s minioren ZPC

Helperbad decor voor PR’s minioren ZPC

Zaterdag 4 februari was het Helperbad in Groningen het decor van deel 2/4 van de minioren clubmeet. Alle clubs in Groningen en Drenthe streden met de jongste minioren om de felbegeerde finaleplaats in de regionale Arena ClubMeet Finale. Eerder was dit nog een landelijke finale, maar de KNZB stimuleert sinds dit seizoen meer regionale wedstrijden voor de minioren dan landelijke. De ClubMeet wedstrijden richten zich echt op het resultaat als club en als team. Voor de zwemmers soms nog niet helemaal duidelijk, maar met elkaar zwemmen ze voor de beste tijden. Alle tijden bij elkaar opgeteld vormen de eindscore. De zwemmers willen nog wel eens teveel kijken naar als hoeveelste ze finishen, maar deze wedstrijd is echt een teamprestatie. Dat betekent: samen aanmoedigen, estafettes naar de eindstreep juichen en in het bad blijven tot de laatste zwemmer heeft aangetikt. Met veel geluid en kabaal wisten de Hoogeveense zwemmers het kleine Helperbad om te toveren tot een sfeervolle plek waar ontzettend hard gezwommen werd. Het is voor de trainers goed om te zien dat de zwemmers het echte clubgevoel van Hoogeveen goed onder de knie hebben!

De wedstrijd werd afgetrapt door Fayen Inberg, Meike Pekelsma, Reva van der Veen en Thomas Boersma op de 4×50 vrij. Dat iedereen er zin in had was goed te zien bij deze eerste estafette. Fayen die de opdracht had gekregen om de drie slagen te ademen, maakte er om de vier van in het begin wat haar het tweede baantje wat zuur kwam te staan. Echter een mooie tijd van 42 seconden was zeker niet mis. Meike startte met lichte zenuwen, maar zwom de tweede baan als een raket en liet Reva na 40 seconden overnemen. Reva en Thomas pakten de eerste afstand voor Hoogeveen en zwommen beiden 46 seconden. Thomas had 49 seconden staan en moest nog individueel de 50 vrij.

Op de 100 vrij waren het Tess Broer, Hedwig Bork, Fabiën van Halderen, Jade van der Veen en Eva ter Horst die mochten racen. Tess mocht starten in serie twee, maar liet zien dat ze voor niemand bang is. In een moordend tempo, maar met een fantastische techniek zwom ze 1.34 op de klokken. Een PR van 19 seconden! De toon was gezet en Hedwig (1.37; vier seconden PR), Jade (1,28; negen seconden PR) en Fabiën (1.27; negen seconden PR) konden daardoor niet achterblijven. Eva maakte het geheel in de laatste serie mooi af door de winst voor Hoogeveen te pakken in een PR van vier seconden: 1.20.

Voor Vigo Norde en Ramon Vos stond dezelfde afstand op het programma. Vigo ging weg als een raket, maar had de brandstoftank na 50 meter bijna leeg. Hij trok echter goed door en zwom naar een dik PR van 8 seconden: 1.31. Ramon had als opdracht meegekregen om niet te zacht te starten. Dat deed hij prima en met een verdeling van 30/35 seconden tikte hij in een heel mooi PR van 1.05 aan.

Fayen zwom in haar eentje de 25 meter vlinderslag tussen de andere afstanden door. De overige meiden doen dit nog niet, omdat we dit nog niet genoeg hebben geoefend. Met en klein PR van 1 seconde tikte ze aan in 25 seconden.

Niet lang daarna was het alweer tijd voor de tweede afstand van Tess, Hedwig, Jade en Eva. Allen mochten starten op de 50 meter rugslag. Tess, in bloedvorm, zwom naar een PR van 4 seconden: 44 seconden. Hedwig en Jade zwommen net boven de PR’s die ze hadden staan. Eva zwom voor het eerst onder de 40 seconden; een PR van 2 seconden en een eindtijd van 39 seconden .Ook Vigo mocht direct weer aan de start verschijnen. Helemaal uitgerust van zijn 2e 50 meter in de 100 meter vrij was hij er klaar voor. Met een dik PR van 4 seconden staat nu 47 als snelste tijd in de boeken. Svenn Meffert mocht in hetzelfde programma ook de 50 meter rugslag. Een klein PR van 1 tiende was hem niet snel genoeg, waardoor hij in het volgende programma maar direct onder de 37 seconden dook en 36 seconden als nieuw PR noteerde.

Svenn verving Amor van der Veen in de 4×50 wissel estafette, die vanwege ziekte ontbrak. Svenn had dus maar 1 serie rust en mocht alweer starten, dat deed hij goed en resulteerde in een sterke start voor de rest van het estafette team. Fabiën nam over en finishte na 47 seconden. Helaas begon ze haar eerste slag na de onderwaterfase iets te vroeg, waardoor we gediskwalificeerd werden. Dat zag Ramon gelukkig nog niet tijdens de race en hij sterkte in 39 seconden vlinderslag het team naar een nog grotere voorsprong. Meike mocht het geheel afmaken en zwom met Trivia op de hielen naar een eindtijd van 41 seconden voor haarzelf en 2:44 voor het team.

Na de pauze mochten eindelijk Isis Koelewijn, Noortje Heijen en Lyenn Dekker aan de slag op de 50 vrije slag. Isis en Noortje laten zien stappen te maken en beiden zwommen naar een mooi PR: Isis drie seconden PR eindtijd 55 seconden en Noortje naar negen seconden PR en eindtijd 51 seconden. Fayen en Reva mochten in de laatste serie ook knallen op deze afstand. Helaas kwamen deze meiden net niet aan het PR dat ze hadden staan. Thomas mocht voor de jongens ook op deze afstand starten. Hij deed dit in de estafette ook al eens, maar het kan nog sneller. 45 seconden als eindtijd na twee baantjes racen, een PR van 4 seconden.

In programma 11 mochten Tess, Jade, Hedwig en Eva weer aan de start verschijnen. Tess, op PR jacht vandaag, zwom naar een PR van twee seconden: 56 seconden. Mede veroorzaakt door de adrenaline, omdat de trainer haar op het papier even over het hoofd had gezien. Gelukkig letten de zwemmers zelf ook goed op en stond Tess binnen 10 seconden achter het blok. Jade en Hedwig lukte het net niet om aan de snelste tijden te komen. De vlinderslag is nog niet aan bod gekomen, maar goed voor de trainer om binnenkort even te herhalen. Eva snelde in de laatste serie nog wel naar een PR van 1 seconde: 44 seconden. Vigo en Svenn mochten ook de 50 vlinder zwemmen. Vigo snelde voor het eerst onder de 1 minuut grens en zwom naar een PR van 3 seconden: 59 seconden. Wel een PR, maar de trainer gaf ook aan, blijf wel hard drukken tegen het water anders komen je armen niet meer over het water. Svenn zwom in een krachtige laatste baan naar 39 seconden wat een PR van 1 seconde was en een programmawinst voor Hoogeveen!

Noortje, Lyenn, Isis, Reva en Meike mochten in programma 13 de 50 meter schoolslag zwemmen. Noortje deed dit in de eerste serie technisch heel knap en tikte aan in 1.10 minuut. Voor een eerste keer heel netjes. Lyenn zwom in serie twee ook voor de eerste keer deze afstand en tikte aan in 1.08. Ook netjes! Isis, gebrand op een PR, zwom deze ook dik en tikte aan in 1.12 minuut. Een PR van maar liefst 5 seconden. Reva kwam net niet aan haar PR, Meike zwom op haar geliefde schoolslag een seconde van haar snelste tijd af: 51 seconden.

Voor Thomas was dit ook de laatste afstand. Met een goed rustmoment voor in zijn slag, maar verder ook een rustige slag kwam hij niet aan zijn PR. De schoolslag blijft technisch één van de lastigste slagen, al wordt dit door de zwemmers nog niet altijd zo gezien.

Ramon en Fabiën mochten de wedstrijd afmaken met een koppelrace. In een 4×50 schoolslag estafette zwommen ze afwisselend naar een eerste plek. Ramon in 44 en 47 seconden. Fabiën in een knappe 48 en 47 seconden!

Een leuke wedstrijd en in een sfeervol bad. Leuk voor de zwemmers dat ze ook in andere baden komen, ook al was het bad niet door iedere zwemmer even geliefd. Wat smalle bankjes, veel geluid en een watertemperatuur van 28.5 graden gaf sommige zwemmers wat onrust. Maar het bad geeft ontzettend veel sfeer aan de wedstrijd. Klein, veel geluid en je zit boven op de race. Jammer dat niet iedereen zoveel geluid maakt als onze zwemmers, maar dat is dan ook iets wat we naast het zwemmen ook erg belangrijk vinden!

*alle tijden zijn onofficieel en handgeklokt door de trainer