//Succesvol weekend voor de junioren van ZPC Hoogeveen

Succesvol weekend voor de junioren van ZPC Hoogeveen

Afgelopen weekend werd er bij de Nederlandse Junioren kampioenschappen zwemmen in Eindhoven zeer succesvol geacteerd door de jonge zwemmers/sters van ZPC. Maar liefst acht medailles werden er meegenomen, vijf Drentse records sneuvelden en heel veel nieuwe tijden kwamen er op de klokken. Daarnaast werden er veel plaatsen in de top tien gescoord waarbij er punten voor de Titus Mennen Bokaal behaald konden worden en daar eindigde ZPC op de zesde plaats en dat was na de grote clubs een hele goede positie. Dat betekende dat de breedte van de vijftien zwemmers die mee waren erg groot is.

Medailles waren er voor Carlijn Gruppen en wel drie stuks, nadat zij bij een NK nog nooit een medaille gehaald had was dit een groot succes. De junioren van ZPC hebben een goede training opbouw waarbij de arbeid steeds groter word in uren en in intensiteit. Dit werpt zijn vruchten zeker af en daarvan is Carlijn het bewijs met drie medailles. Vrijdagmiddag was daar een verrassende bronzen medaille op de 400m wisselslag in een dik p.r. 4.17.91, een Drents record en maar nipt achter de nummer twee 4.17.72. Bij de rugslag afstanden was ze al hoog geplaatst maar dan moet er nog wel gezwommen worden. Dat lukte heel goed en er kwam zowel op de 100 als de 200m rugslag een zilveren medaille in beide mooie tijden.

Voor Olivier Wilbers die natuurlijk vorig weekend bij de senioren NK op zijn 1500m vrije slag junioren, al een bronzen medaille had gehaald, kwam er nu een zilveren bij. Hij heeft de pech dat hij tussen allemaal hele grote jongens staat, terwijl bij hem de groei nog moet komen, maar dat deerde hem niks. Vooral op de wat langere afstanden heeft hij de tijd de achterstand van de start ruimschoots in te halen en dat deed hij bij de 400m vrije slag. Een hele mooie zilveren medaille die hem zo gegund was, altijd hard trainen alles doen wat hij moet doen om goed te worden en dan de pech dat je nog klein bent. Bij de 200m vrije slag en bij de 400m wisselslag kwam er een mooie vijfde plaats, in beiden hele snelle tijden waarbij hij op de 200m net niet onder de twee minuten dook 2.00.66.

Dachèn Haaijer stond hoog op haar favoriete schoolslag afstanden, zij verraste op vrijdagmiddag direct al met een hele mooie tijd op de 400m wisselslag waarna gedacht werd dat het allemaal goed zou komen. Bij de 100m schoolslag toch meer spanning dan misschien vooraf verwacht was en die liep niet zoals ze graag wilde wat resulteerde in een vierde plaats, maar bij de 200m herpakte ze zich geweldig en zwom ze in 2.43.29 naar de zilveren medaille. Voor haar kwamen er op de 200m en 400m wisselslag nieuwe Drentse records op de klok en beide tijden waren heel goed.

Tiamo van der veen had hetzelfde bij de 100m en 200m rug waar hij erg hoog stond, wat toch wel een bepaalde druk met zich mee brengt. De 100m liep helemaal niet, daar werd het nog brons, maar was er toch zeker op zilver gehoopt en dan vooral door hem zelf. Hij bleef steken boven de minuut terwijl hij daar al onder was geweest, maar bij de 200m ging hij heel goed en daar was hij een grote bedreiging voor de nummer één en werd met een nieuwe tijd van 2.06.25 tweede in een Drents record. Zijn grootste verrassing kwam op de zaterdagmorgen bij de 200m vlinderslag waar hij zeer voortvarend van start ging, dit tot de laatste meter vol hield en er een bronzen medaille werd gewonnen in een dik p.r. van 2.18.75.

Joy ten Hoove tekende voor het laatste Drentse record door op de 200m rugslag met een tijd van 2.27.01 een dik p.r. te zwemmen en een vierde plaats voor haar. Zij begon het weekend ook een beetje met spanning, maar naarmate het weekend vorderde zwom zij steeds beter en eindigde als startzwemster in de 4 x100m wisselslag met een hele mooie 1.08.68 op de 100m rug en dat was sneller dan haar persoonlijke rugslag tijd die ze eerder dit weekend zwom 1.09.02. waarmee ze zesde werd.

Nienke Koster en Fenna Westerneng zijn de jongste meisjes en zij zwemmen op de Nederlandse Kampioenschappen in een klassement. Dit betekent dat de beste 40 meisjes in de leeftijd 2010/2009 mogen zwemmen en ze gaan voor tien afstanden die dan allemaal gaan mee tellen via FINA punten voor een klassement. Dat deze meisjes hier heel goed in mee kunnen en dat zij echt voor de toekomst hele goede zwemsters gaan worden werd dit weekend wel duidelijk. Bij alle afstanden konden beiden zich echt meten met de besten en zo was het Nienke Koster die haar hoogste klasseringen haalde bij de 100m rug (vierde) 200m rugslag (zevende) maar dan helaas niet zo goed uit de voeten kan op de schoolslag nummers wat i.v.m. een lies blessure de laatste tijd lastig was om te trainen. Maar ondanks die 34ste en 35ste plaats bij de schoolslag, eindigde ze toch door haar andere afstanden op een vijftiende plek en dat was boven verwachting. Fenna Westerneng die als hoogste een vijfde plek op de 200m rug en een achtste op de 100m rug had, kwam door haar betere schoolslag hoger uit op een twaalfde plaats en zo zagen we dat ZPC twee hele goede meisjes heeft die volgend jaar als ze per afstand medailles kunnen winnen, gewoon mee gaan doen om de prijzen.

Bij de jongens Cai Mink die op de schoolslag goed mee kan doen en daar op beide afstanden een p.r. neerzette wat twee keer een zevende plaats opleverde. Hij zwom in de 4 x 100m vrije slag estafette samen met Ruben Westerneng, Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers en ging daar met 0.58.36 onder de minuut en leverde daar zijn aandeel en werden ze vijfde. Bij de 4 x 100m wisselslag zwom hij de 100m schoolslag samen met rugcrawl zwemmer Ruben Westerneng, vlinder zwemmer Tiamo van der Veen en vrije slag zwemmer Olivier Wilbers, maar daar helaas een diskwalificatie waardoor hun hoge klassering niet telde. Ruben Westerneng die voor het NK een chronische bronchitis kreeg en daar toch nog wel hinder van ondervond was niet optimaal dit weekend, wat te zien was vooral in zijn aandeel in de estafettes. Nooit opgeven en er altijd vol voor gaan lukte dit weekend gewoon niet zoals hij graag zou willen. Wel kwam er bij de 200m rugcrawl nog een mooie tijd op de klok 2.24.35 wat een p.r. van zes seconden was en een vijftiende plaats. Hij moet gewoon weer lekker gaan trainen en fit worden en dan komen er nog heel veel kampioenschappen.

Jasmijn Sterken waar we dit weekend toch wel het één en ander van verwachten, kwam niet helemaal uit de verf. Zij is een zeer sterke talentvolle zwemster waar de mogelijkheden groot zijn, maar het lukt toch niet. Bij de kortere afstanden kan ze er nog wel vol voor gaan met een vierde plaats op de 50m vrije slag en een vijfde op de 100m vrijeslag, maar naarmate de afstanden zwaarder worden vind zij het lastig om door te zetten. Heel jammer want haar mogelijkheden zijn groot om door te groeien tot een hele goede zwemster.

Esmee van der Tuuk gaat er altijd voor en zij wil het uiterste eruit halen. Zij mocht startten op de 100m en 200m rugslag en werd twaalfde en elfde maar wel beiden in een nieuwe tijd en dat is waar je voor naar zo’n Kampioenschap gaat.

Sofie Vos is een meisje van de lange adem een slow starter en dat is te zien, heel goed zwemmen maar moeite om het tempo te krijgen. Zij zwom de 50, 100, 200 en 400m vrije slag en bij haar is goed te zien hoe langer de afstand, hoe hoger de klassering. Zo werd zij op de 400m vrije slag zesde in een mooie p.r. van drie seconden en bij de 400m wisselslag een p.r. van zes seconden en daar laat ze zien dat ze naast de inhoud, alle slagen wel beheerst. De 200m vrije slag ging voor het eerst onder de 2.20 met 2.18.98 en dat zijn mooie tijden in vooral heel mooi zwemmen en een negende plaats.

Tim Zuurman ging voor het eerst mee naar Nederlandse Kampioenschappen en zwom daar vier afstanden waarvan zijn 400m vrije slag in een dik p.r. van veertien seconden ging naar een tiende plaats. Tim is later bij de selectie is gekomen, heeft zich heel goed ontwikkelt, waar we nog veel plezier van gaan krijgen. Hij zwom samen met Ruben Westerneng, Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers in de 4 x 200m vrije slag estafette waar ze vierde werden.

Jordey Thole is nog jong maar wil heel graag hard zwemmen en dit weekend ging hij met kleine p.r.’s naar huis, waar hij niet altijd tevreden mee was. Bij de 200m schoolslag eindigde hij op de dertiende plaats en dat is gezien zijn schoolslag verleden heel goed.

Imre Bouwland mocht dit weekend twee keer persoonlijk zwemmen en daarnaast was ze onderdeel van de meisjes estafette ploeg 4 x 100m vrije slag. Samen met Jasmijn Sterken, Carlijn Gruppen en Dachèn Haaijer zwommen ze naar een vierde plaats in een mooie tijd van 4.08.91. Persoonlijk kwam er voor Imre geen p.r. op de klokken en was de twaalfde plaats op de 400m vrije slag haar hoogste klassering.

Een heel mooi kampioenschap waar iedereen boven zichzelf uitsteeg en dat was te zien in de tijden tot volle tevredenheid van alle zwemmers en zwemsters. Nu gaat de ploeg het even rustig aan doen, dit is i.v.m. de avondklok dan ook niet zo erg als de ploeg niet in de avond uren kan trainen. Afgelopen week is er nog in de vroege middag getraind maar dat is voor veel zwemmers die werken, lang naar school moeten of van ver weg komen lastig. De ochtenden worden nu weer goed benut en rondom de kerst zal er zeker een korte vakantie worden gehouden zodat er in januari weer fris gestart word met het tweede deel van het seizoen.