//Drie medailles bij de Nederlandse Kampioenschappen zwemmen in Tilburg

Drie medailles bij de Nederlandse Kampioenschappen zwemmen in Tilburg

Bij de Open Nederlandse Kampioenschappen in Tilburg hebben de zwemmers drie medailles mee naar Hoogeveen genomen. Alinda Dingshoff veroverde de bronzen medaille op de 200m vlinderslag en won zilver op het zware nummer de 400m wisselslag. Daarnaast was het Tiamo van de Veen die naar Tilburg kwam om de 1500m vrije slag in de junioren klasse te zwemmen en won hier zilver. Het werd een geweldig weekend waarin alle zwemmers van ZPC Hoogeveen boven hun zelf uit stegen en lieten zien dat dat het niet voor niets is dat de ploeg vijfde van Nederland staat.

Owen Peeks die dit toernooi voor de eerste keer bij de heren zwom en daar als jonkie ver boven zichzelf uit steeg. Hij is de man van de lange afstanden en begon op de 1500m vrije slag direct indrukwekkend met een tijd onder de 16 minuten 15.59.01 en een zevende plaats. Bij de 800m vrije slag een p.r. van vijftien seconden en bij de 400m vrije slag behaalde hij in een p.r. van 4.02.71 een A finale plaats, daar ging hij heel knap met 3.59.50 onder de 4 minuten en is daarmee de eerste heer die dit bij ZPC Hoogeveen lukt. Bij de 200m vrije slag een mooi p.r. van 1.54.64 en een plek in de B finale waarin hij deze tijd weer benaderde en met 1.54.79 twaalfde werd en dat was heel knap.

Alinda zwom naast haar beide afstanden waar ze medailles behaalde nog de 200m rug waar ze met een mooi p.r. 2.14.59 naar de A finale ging, waar ze zesde werd, en de 100m vlinderslag waar ze de finale afmeldde. Daarnaast zwom ze met Wiktoria Redzimska, Junior de Bruin en Niels van Eck nog de 4 x 50m wisselslag mix. Daar gingen ze in de ochtend geweldig en plaatsten zich als vierde voor de finale. Bij deze finale weet je dat de grote ploegen zoals de Dolfijn Amsterdam en PSV Eindhoven enz het hele team vervangen door de top zwemmers van het talenten centrum zodat je daar niet meer in mee kunt komen. Een knappe zesde plaats werd hier het resultaat en daar mooie tussentijden voor de zwemmers van Hoogeveen.

Wiktoria Redzimska was hier de startzwemster op de rug en begon met een mooie tijd onder de 30 seconden, zij had helemaal een goed toernooi met veel nieuwe tijden. Zo behaalde zij op de 200m rug een B finale plaats in een dik p.r. van 2.19.30 en ging in deze B finale naar 2.18.37. Dit zelfde deed ze bij de 200m wisselslag waar ze met 2.22.79 de B finale haalde en daar weer sneller met 2.22.12 en een dertiende plaats. Bij de 400m wisselslag haalde zij net als Alinda de A finale maar deze was tien minuten na de finale 4 x 50m wisselslag en kon zij niet meer aan haar tijd komen.

Coen de Lang, net als Owen voor het eerst bij het senioren NK begon voor zijn gevoel niet goed op de 100m rugcrawl, maar was daarna startzwemmer bij de heren estafette 4 x 100m wisselslag en zwom daar op de rugcrawl een dik p.r. van 0.57.70 en ze plaatsten zich daarmee als vierde voor de A finale. Hij deed dit samen met Niels van Eck, Jeroen Lorius en Junior de Bruin. Verder zwom Coen de 400m wisselslag waarbij hij zich in de ochtend niet fit voelde maar wel wilde zwemmen en zich met een slechte tijd voor de B finale plaatste en daarin geweldig zwom en uiteindelijk twaalfde werd. Bij de 200m rug in de ochtend een evenaring van zijn tijd en daarmee een plek in de B finale waarin hij een dik p.r. van 2.06.05 zwom en hier elfde werd.

Jeroen Lorius die een groot aandeel had in de estafette heren, zwom met 0.55.06 een hele snelle split tijd op de 100m vlinderslag, waar het team een zesde plaats haalde. Jeroen zwom de 100m vlinderslag ook nog persoonlijk, waar hij met 0.56.24 een B finale haalde en daar naar 0.56.10 zwom en dertiende werd. Heel knap als je weet dat hij nog twee/drie keer in de week bij de studenten club in Groningen traint en dan nog op karakter zo hard kan zwemmen.

Niels van Eck zwom de schoolslag in de 4 x 100m wisselslag heren en in de 4 x 50m mix estafette en deed dit voortreffelijk. Bij de heren estafette een hele snelle 1.01.69 en zo snel was hij persoonlijk nog nooit, bij de mix ging hij naar 0.27.73 en dat was eveneens sneller dan ooit. Persoonlijk zwom hij de 100 en 50m vrije slag, 50 en 100m schoolslag en bleef daar dicht bij zijn beste tijden, hij heeft last van een schouder blessure waardoor hij niet optimaal heeft kunnen trainen. Omdat hij niet teveel kon zwemmen heeft hij hier de finales afgezegd en alleen de beide estafettes in de finale gezwommen.

Junior de Bruin die bij het Opleiding centrum in Drachten zwemt, maar nog steeds voor Hoogeveen uitkomt zwom eindelijk weer een p.r. op zijn 200m vlinderslag 2.02.41 en werd vijfde in de A finale, bij de 100m kwam hij in de buurt van zijn beste tijd met een hele kleine p.r. 0.54.73. en ging in de A finale naar 0.54.51 en een zesde plaats. In de estafette zwom hij een van de snelste splittijden van het hele veld 0.23.98 op de 50m vlinderslag. Bij de 4 x 100m wisselslag heren zwom hij de vrije slag en deed dit in een snelle tijd van 0.51.53.

Darryl Lubbinge had twee limieten gehaald op de 50m en 100m schoolslag en liet zien dat dit niet voor niks was geweest want hij zwom op beide afstanden een nieuwe tijd en vooral op de 100m schoolslag ging hij van 1.06.96 naar nu 1.05.64 en dat was heel knap.

Tiamo van der Veen kwam naar Tilburg voor de 1500m vrije slag die niet in het junioren/jeugd NK weekend gezwommen word omdat de junioren daar al een zwaar programma hebben. Hij haalde hier in een geweldig dik p.r. van 29 seconden, 17.40.70 de zilveren medaille. In dezelfde leeftijd zwom Olivier Wilbers naar de zevende plek en kon helaas niet aan zijn beste tijd komen.

Bij de meisjes 800m vrije slag weer twee deelneemsters voor Hoogeveen, Carlijn Gruppen en Sofie Vos die in junioren een en twee zwemmen waarbij Carlijn de oudste is. Beide gingen veel te voorzichtig weg waardoor ze boven hun beste tijden bleven en dat is jammer als je ziet dat beide meisjes geweldig kunnen zwemmen maar dan niet goed durven.

Bij de junioren drie en vier waren het Quinn Heederik en Mac Peeks die beiden de 1500m zwommen en daar alle twee een nieuwe tijd noteerden. Mac is nog iets onervaren in deze afstand en weet niet goed hoe hij deze het beste kan gaan zwemmen, maar toch een persoonlijk record van vijf seconden en een elfde plaats. Quinn die in de zomer altijd buiten water wedstrijden van een paar km zwemt weet met die afstand beter raad, maar heeft wat meer moeite met al die keerpunten. Hij had als doel onder de 17 minuten en dat lukte met 16.55.54 ruim en daarmee haalde hij een vijfde plaats.

De groep heeft nu vakantie en zal op 2 januari de trainingen weer oppakken en dan de voorbereiding op de derde competitie ronde gaan beginnen.