//ZPC Hoogeveen zwemmers pakken veel medailles bij NJJK

ZPC Hoogeveen zwemmers pakken veel medailles bij NJJK

De zwemmers van ZPC Hoogeveen hebben een heel goed weekend achter de rug in Eindhoven, bij de Nederlandse Kampioenschappen. Uitblinker dit weekend was Junior de bruin die met twee keer goud en twee keer zilver de meeste medailles pakte. De grootse verrassing was echter Mirthe Schenkel die op zondag de gouden medaille pakte in een zinderende strijd op de 200m schoolslag.

Junior stond op de 50m en 100m vlinder als eerste geplaatst en dan is de druk  groot om dit waar te maken. De 50m vlinderslag moest dit keer in één keer gebeuren, waar anders series en daarna finales zijn, had de KNZB dit voor dit NJJK verandert in rechtstreekse finales. In de vroege morgen direct vol aan de bak maakte dat de zwemmers om kwart voor vijf opgestaan waren om hun lichaam wakker te krijgen en dit is gelukt want Junior en Mirthe gingen beide op deze morgen in een rechtstreekse finale naar de gouden medaille. Junior ging in een mooie race naar 25.03 en dat was wel boven zijn p.r. maar die was in de middag gezwommen en dat gaat voor de meeste zwemmers beter.

De 100m vlinderslag mocht hij in de series zwemmen, met later op de dag de finale en daar kwam met 0.55.50 een nieuwe tijd op de klokken, wat een nieuw Drents record en goud betekende.

Bij de 200m vlinderslag moest het weer in de morgen gebeuren en daar een hele mooie 2.08.00 wat hem de zilveren medaille opleverde.

Naast de vlinderslag is hij goed in de 50m vrije slag, hij zwom hier in de finale weer naar zilver in 0.23.64 en dat was voor de eerste keer onder de 0.24 seconden wat een hele mooie tijd is. 

Mirthe Schenkel begon op vrijdag en zaterdag niet zo goed aan dit NK en daar kwam zij op de 50 en 100m schoolslag niet aan haar beste tijden wat een teleurstelling opleverde. Bij de 200m schoolslag stond zij als tweede geplaatst en dat bracht de nodige spanning met zich mee. Na de mislukte races op vrijdag en zaterdag was ze er onzeker over of het allemaal wel ging lukken, maar een goed gesprek bracht dat ze er vol voor ging en direct met de concurrenten meezwom. De laatste baan zette ze nog even aan en ging ze er halverwege de baan voorbij, maar richting de finish werd het toch nog even spannend, maar ze tikte als eerste aan in een miniem verschil, 2.42.36 voor Mirthe, wat een nieuw Drents record was,  2.42.66 voor de nummer twee Lana Broekhoven van PSV Eindhoven, 2.42.71 voor de derde Silke Huisman van ORCA Leeuwarden.

Naast deze twee medaille winnaars was het Charlotte Wilbers die in een geweldige race op de 400m vrije slag naar de zilveren medaille zwom. Dat zij goed kan zwemmen wisten we al en dat zij daarnaast een geweldig doorzetting vermogen heeft maakte dat zij van meet af aan met de concurrentie meezwom en daarna samen met de nummer één Janna van Kooten van “Trivia” uit Groningen aan kop ging. Samen vocht ze de strijd uit, met winnares Janna van Kooten 4.40.04 en vlak daarna Charlotte 4.41.07.

Bij de 200m vrije slag deed ze dit nog een keer, gewoon meegaan en dit resulteerde in een bronzen plak in een hele mooie p.r. van 2.12.63. Zij zwom daarnaast nog meerdere afstanden en slagen met een plek op de 100m vrije slag in de finale meisjes junioren drie en daar kwam zij nog weer tot een nieuwe tijd van 1.02.40 en een zevende plaats.

Owen Peeks begon op donderdagmiddag met de 1500m vrije slag en had daar een tijd onder de 17.00 minuten in gedachten. Dat zou betekenen dat hij zijn tijd met 15 seconden moest verbeteren en die tijd had hij in april bij de Swim Cup in Eindhoven gezwommen 17.15. Hij ging ervoor en in een geweldig gezwommen race kwam hij uit op 17.00.15 en dat betekende een nieuw Drents record en een vijfde plaatst bij de jongens jeugd één en twee waarbij hij de jongste is. Hij zwom  verder de 400m vrije slag en daar weer een dik p.r. van vijf seconden waarna hij de 200m vrije slag natuurlijk ook sneller moest. Daar bleef hij net op de twee minuten grens steken 2.00.81, wat een mooie tijd is en dat zal voor volgend seizoen weer een uitdaging zijn. Verder nog de 400 en 200m wisselslag met op de 400m een mooi p.r. 4.55.91 en bij de 200m bleef hij net boven zijn beste tijd.

Coen de Lang is van dezelfde leeftijd, dus ook de jongste in de jeugd categorie en hij maakt hele mooie stappen momenteel. Technisch een hele goede zwemmer die nog wat aan kracht moet winnen maar dan zal hij ook mooie dingen gaan laten zien. Dit weekend waren vooral de rugcrawl afstanden een doel voor hem om zijn tijden flink aan te scherpen. Had hij twee weken terug bij de Regio kampioenschappen zijn limiet gezwommen op de 100m rug nu ging hij daar weer bijna een seconde onder en met 1.03.03 was hij erg blij. Op de dubbele afstand zwom hij met 2.15.98 naar een achtste plaats en dat was een hele goede prestatie wat een goed gevoel voor volgend jaar geeft. Bij de 400m wisselslag kwam hij onder de vijf minuten en dat was een p.r. voor hem en deze liep sinds lange tijd weer goed. Jammer was het dat de 50m rug direct na deze zware wisselslag op het programma stond en hij na deze wisselslag zo misselijk was dat hij moest overgeven dus de rugcrawl niet ging zoals hij gehoopt had.

Mac Peeks had de nodige limieten op verschillende afstanden en slagen en dat bracht bij enkele afstanden een mooie p.r. op de klokken en bij andere lukte dat niet. Hij had de pech dat hij bij de Regio Kampioenschappen heel veel tijden met vele seconden verbeterd had en dan is het moeilijk om dat twee weken later nog een keer te doen. Op de 200m rugcrawl een mooie zevende plaats met een mooi p.r. van 2.25.13, bij de 200m vrije slag zwom hij naar 2.13.81, ook dat was een nieuwe tijd.

Flynn Peeks heeft pas geleden zijn twee limieten gehaald en kwam voor het eerst aan de start op een NJJK. Dan wil je erg graag je tijden verbeteren, maar dat lukte helaas niet en hij bleef op de 200m rug en de 400m wisselslag net boven zijn beste tijd.

Charley Blide had acht limieten en liet daarmee zien erg allround te zijn in alle slagen en afstanden. Daarbij bleef ze bijna op al haar afstanden in de top vijf al had zij erg graag een medaille willen halen op dit NJJK. In de winter bij het NJJK in het 25m bad, waar zij beter uit de voeten kan omdat zij de keerpunten goed beheerst, had zij wel de nodige medailles gepakt. Wel liet ze zien nog steeds in de top van haar leeftijd mee te kunnen doen en zij is nog maar twaalf jaar en kan goed omgaan met de druk van zo’n NJJK. Hele mooie tijden, veel p.r’s op de klokken met vooral op de vrije slag nummers, de 50m, 100m en 200m en 400m hoge klasseringen. Zo zwom zij op de 400m vrije slag naar de zesde plaats in een mooi p.r. van tien seconden. De 200m vrije slag ging in 2.26.69 naar een vijfde plaats en de 100m vrije slag zesde in 1.06.50 en dat waren beide nieuwe tijden.

Bij de 50m vrije slag eveneens een vijfde plaats in 0.30.26 en dat was wederom een nieuwe tijd en daar was ze erg blij mee. De zware 400m wisselslag bleef ze boven haar tijd wat niet verwonderlijk was, omdat deze op zondagmiddag gezwommen werd en na drie en halve dag zwemmen op zo’n jonge leeftijd neemt de vermoeidheid wel toe.

Naar de 100m en 200m rugcrawl zag ze erg uit, omdat ze daar hoog genoteerd stond maar dat maakte dat de druk misschien net te veel werd en ze daardoor niet helemaal deed wat ze anders doet, relaxed zwemmen. Op de 200m rug zwom ze naar de vierde tijd en dat was een mooie prestatie waar iedereen blij mee was, daarentegen kwam ze op haar favoriete 100m niet verder dan een achtste plek en dat was voor haarzelf een tegenvaller. De blik gaat nu weer richting kort bad en het nieuwe seizoen en dan zal zij zeker laten zien in staat te zijn in de top mee te blijven zwemmen.