//Mooi begin bij competitie voor ZPC Hoogeveen

Mooi begin bij competitie voor ZPC Hoogeveen

Afgelopen zaterdag stond er voor de zwemmers van ZPC Hoogeveen de eerste ronde in de hoofdklasse op het programma. Al jaren zwemt de ploeg samen met ORCA Leeuwarden en de Dinkel uit Denekamp die deze wedstrijd i.v.m. de slechte conditie van het thuisbad, was uitgeweken naar Nijverdal. Daar, in een mooi bad, werd er door de zwemmers van Hoogeveen goed gezwommen en lijkt het qua punten wel goed te zitten.

Begonnen werd er met de 4 x 200m vrije slag meisjes 13 jaar waar Hoogeveen een mooi team had die daar uitstekend konden meedoen. Deze lange afstand waar je vele seconden, dus punten kunt verliezen, omdat je vier goede meisjes moet hebben en dat is niet voor iedere vereniging weggelegd. Hoogeveen wel dit jaar en zo begonnen Charlotte Wilbers, Domonique Dingshoff, Leah Annakotta en Senna van der Veen aan deze estafette. Charlotte opende direct al met een mooie p.r. van 2.15.87. waarna de andere drie meisjes goed doorgingen en de ploeg eindigde in een tijd van 9.35.80. Bij alle afstanden in de competitie is er een vervangende tijd als je geen zwemmers hebt in die categorie of als je boven deze tijd zou eindigen en dat was bij deze estafette 10.38.00. dus kun je als ploeg al 60 seconden verliezen op deze afstand als je geen goed team hebt.

Bij de dames en heren in deze competitie vier afstanden en dat is bij de heren geen probleem maar bij de dames is dat iets lastiger. Gelukkig kan de ploeg nog steeds rekenen op Nienke van Eck die vanuit Eindhoven de ploeg uit de brand helpt met daarnaast Mariet Koster die elk jaar roept dat ze gaat stoppen, maar dit jaar weer mee doet om de kar te trekken. Zet daarnaast jonkie Alinda Dingshoff die met haar talent het punten aantal weer recht trekt. Zij is gekozen door SPEEDO Nederland in het SPEEDO talenten team en dat is een mooie opsteker voor haar. Nienke en Mariet deden beiden wat er van hun verwacht werden en sleepten wisselend op de 100m schoolslag, 50m rug en 100m wisselslag de punten binnen in nog mooie tijden. Samen met Kyra Wooldrik deed Alinda dit op de 400m vrije slag, en zwomAlinda vervolgens bij de 100m schoolslag, 50m rug en 100m wisselslag voor de punten en zo verloor de ploeg niet veel bij deze dames groep.

Bij de heren natuurlijk Niels van Eck die met Jeroen Lorius, Maik Huser, Thomas Kappe en Erwin Heinsius de vier afstanden zwom. Bij de 400m vrije slag waren het Niels en Thomas met voor Niels 4.11.51, met daarna op de 50m rug Jeroen Lorius die naar 0.28.74 zwom wat voor hem een dikke p.r. betekende en waar Thomas won in 0.27.95. Maik Huser zorgde bij de 100m schoolslag samen met Niels die een p.r. van 1.02.49 zwom voor de punten waarbij Erwin Heinsius met 1.08.42 een mooie p.r. zwom en als derde zwemmer een eventuele diskwalificatie goed zou opvangen. Als vierde afstand de 100m wisselslag en daar waren het Thomas en Niels die beide onder de minuut bleven en zo bij de heren goede zaken deden.

Bij de jongens en meisjes 17 jaar en jonger waren het Anique Coelingh, Jill Blide en de altijd gedreven Wiktoria Redzimska die samen de 100m rug en de 200m schoolslag zwommen. Bij de 100m rug een uitstekende tijd voor Jill Blide 1.09.62 wat een p.r. van twee seconden was, maar waar Anique en Wiktoria voor de punten zwommen. Op de 200m schoolslag kwam er een dik p.r. van 2.45.59 op de klokken voor Wiktoria waarmee ze onder de limiet van 2.45.80. bleef en daarmee een start bewijs voor de Nederlandse Kampioenschappen haalde.

Bij de jongens in deze leeftijd drie sterke zwemmers Junior de Bruin en de één jaar jongere Coen de Lang en Owen Peeks. Deze jongens beheersen alle slagen goed en daar zal je dan ook weinig punten laten liggen. Junior zwom op de schoolslag nu naar 2.34.00 en samen met Coen 2.36.47 pakten zij de punten waarbij Owen naar een nieuwe tijd van 2.40.06 zwom. Bij de rug waren het Junior en Coen waarbij Junior onder de minuut dook in 0.59.95 en Coen een hele mooie 1.02.95 zwom en beide daarmee de klus klaarden.

De leeftijd jeugd twee en jonger waar Mirthe Schenkel bij de meisjes de enige is, waardoor er jongere meisjes hogerop moeten zwemmen en dat waren in dit geval Miron Schimmelpenning en Dominique Dingshoff en beiden deden dit op de 200m vrije slag goed, waarbij Miron een nieuwe tijd van 2.34.89 zwom. Bij de 100m schoolslag in deze leeftijd waren het natuurlijk Mirthe en Miron die beide een hele goede schoolslag zwemmen en daar de punten pakten.

De jongens in deze leeftijd heeft Hoogeveen wel en daar waren het Bjorn Kokkelkoren, Josse Reinders en Raoul Witten die deze beide afstanden moesten zwemmen. Raoul die dit seizoen heel matig is begonnen door een late vakantie, ziekte en een blessure liet zien dat hij ondanks dit allemaal heel goed kan zwemmen. Met een mooie p.r. op de 100m schoolslag 1.15.42 en de 200m vrije slag 2.08.53 ging hij voorop in de strijd en zal hij vanaf nu weer volop moeten gaan trainen om te laten zien hoe goed hij werkelijk is. Josse en Bjorn bleven bij de vrije slag wat achter en lieten daar niet hun uiterste kunnen zien maar bij de 100m schoolslag was het Bjorn met 1.17.32 die Raoul uitstekend volgde.

De meisjes junioren drie en jonger hadden vandaag de 100m vlinderslag en de 200m rugcrawl op het programma staan en hier natuurlijk Charlotte Wilbers die haar klasse weer eens liet zien. Bij beide afstanden een p.r. waarbij ze op de 200m rug met 2.28.26 onder de limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen bleef in een nieuw Drents record. Samen met Senna van der Veen zwom ze op beide afstanden de punten bij elkaar, waarbij Senna op de rug naar een nieuwe tijd van 2.34.81 zwom. Naast deze meisjes was het Leah Annakotta die op beide afstanden een hele dikke p.r. noteerde en zo liet zien dat ze niet voor niks mee mag naar de hoofdklasse dit seizoen.

Charley Blide die nog maar junioren één is hoort in haar eigen leeftijd (junioren 1) te zwemmen, maar de KNZB heeft besloten deze jonge zwemmers niet meer in de puntentelling mee te nemen wat voor clubs zoals Hoogeveen die veel werk verrichten om een goede minioren/junioren groep te krijgen erg nadelig. Daarom zwom Charley hogerop bij de junioren drie en vandaag was dat de 100m schoolslag en de 100m vlinderslag waarbij ze op beide afstanden boven haar beste tijd bleef.

Bij de jongens in deze leeftijd is het de enige jongen Mac Peeks die hier twee keer voor de punten zwom maar kwam op beide afstanden net niet tot een p.r. Hier komt er voor de tweede zwemmer, die Hoogeveen niet heeft in deze leeftijd een vervangende tijd bij en dat is altijd nadelig.

Als laatste altijd de estafette bij de dames en de heren waarbij de dames met Wiktoria die begon op de rug in een mooie tijd van 1.07.98 waarna Mirthe Schenkel de schoolslag zwom. Zij gaf het stokje over aan Alinda Dingshoff die haar vijfde afstand van vandaag ging zwemmen en dat was dan ook nog de zware 100m vlinderslag maar bracht dit er nog netjes vanaf. Kyra Wooldrik tot slot de vrije slag zwemster maar de dames werden hiermee laatste achter de Dinkel en ORCA.

Bij de heren was dit anders, daar twee teams bij de 4 x 100m vrije slag en team één ging met Thomas Kappe 0.53.48 goed van start waarna Jeroen Lorius 0.54.34 zwom en gaf het over aan Junior de Bruin 0.53.18 en lag de ploeg als tweede in de race. Fijn is het om te weten dat Niels van Eck een hele goede slotzwemmer is en hij trok het met 0.50.68 weer recht en zo won het heren één team deze laatste afstand in 3.31.68. Het tweede team wat bestond uit de jongere jongens Coen de Lang 0.57.44 daarna Maik Huser 0.56.02. Erwin Heinsius startte als derde in 0.56.27 waarna Owen Peeks het afmaakte met 0.56.75 in een eindtijd van 3.46.48.

Zo sloot Hoogeveen de eerste ronde af achter de Dinkel maar voor Orca en moet het afwachten tot de andere teams van deze 15 op zondag hun wedstrijd gezwommen hebben voor ze weten hoe hoog de ploeg staat.