//Niels van Eck op de 100m vrije slag voor het eerst onder de 50 seconden

Niels van Eck op de 100m vrije slag voor het eerst onder de 50 seconden

Het afgelopen weekend bij de Speedo Fast Water Meet in Amsterdam was het Niels van Eck die eindelijk als eerste heer bij Z.P.C.Hoogeveen en in Drenthe onder de 50 seconden dook. Hij was er al een hele tijd mee bezig dat dit een keer moest gaan lukken en na heel vaak net boven de 50 gezwommen te hebben was het nu zover en ging hij er met 0.49.88 onder, een nieuw Drents record.

Het afgelopen weekend bij de Speedo Fast Water Meet in Amsterdam was het Niels van Eck die eindelijk als eerste heer bij Z.P.C.Hoogeveen en in Drenthe onder de 50 seconden dook. Hij was er al een hele tijd mee bezig dat dit een keer moest gaan lukken en na heel vaak net boven de 50 gezwommen te hebben was het nu zover en ging hij er met 0.49.88 onder, een nieuw Drents record.

Dit weekend was het weekend van de mijlpalen want zo dook Junior de Bruin voor het eerst op de 100m wisselslag onder de minuut en werd met 0.59.58 derde in een spannende finale. Darryl Lubbinge die al heel lang bleef hangen op 55 seconden op de 100m vrije slag ging daar nu eindelijk onder met 0.54.97.

Voor anderen was dit een wedstrijd waar ze voor de eerste keer de 200m vlinderslag gingen zwemmen. Zo waren het bij de heren Thomas Kappe en Owen Peeks die deze zware afstand zwommen, waarbij Owen er zoals altijd vol inging en dat uiteindelijk moest bekopen met een hele zware laatste 50m. Thomas die het in het begin iets rustiger aan deed kon met een hele goede laatste 50m een mooie tijd van 2.23.62 neerzetten en dat was voor een eerste keer prima.

Bij de dames was het Senna van der Veen en Anique Coelingh die deze afstand zwommen en daar voor beide mooie tijden. Dit is een afstand die je moet leren zwemmen en daarom zal het de tweede keer een hele andere race indeling gaan worden. Dezelfde Senna van der Veen blijft al een poosje stil staan, wat alles te maken heeft met groei en kracht maar dit afgelopen weekend zat er weer een stijgende lijn in. Zo zwom zij een mooie 50m rug waarbij ze een p.r. van 0.33.57 neerzette, waarna ze als startzwemster bij de 4 x 50m wisselslag weer sneller ging naar 0.33.28. Zij zal uiteindelijk uitgegroeid zijn en de kracht krijgen en dan mooie dingen laten zien.

Dit geld ook voor de altijd gedreven Coen de Lang die het zelfde geduld moet hebben, maar dan zal hij uitgroeien tot een geweldige zwemmer. Dit afgelopen weekend lukte het niet allemaal wat hij wilde, maar daar zal het nieuwe seizoen waarschijnlijk al verandering in brengen. Owen Peeks van dezelfde leeftijd en zeker zo gedreven, zwom dit weekend een hele mooi 200m vrije slag waar hij 2.00.38 neerzette en daarmee net boven de 2 minuten grens bleef. 

Een goed weekend was het voor Maik Huser die heel veel nieuwe tijden op de klok bracht, de 50m schoolslag en de 100m wisselslag in de finales mocht zwemmen en daar weer sneller was dan in de ochtend. Bij de 200m schoolslag zwom hij een p.r. van zeven seconden naar nu 2.28.37 en dat was een mooie tijd. 

Koen Lems zwom zijn laatste wedstrijd voor Hoogeveen, hij gaat volgend jaar bij ZPC Amersfoort proberen nog een stapje hoger te komen. Dat hij nog steeds stappen zet in Hoogeveen was dit weekend wel te zien met een hele mooie tijd op de 200m wisselslag van 2.05.55. Simone Krans zwom eveneens haar laatste wedstrijd, zij gaat stoppen met zwemmen en dat is erg jammer vooral omdat ze nog steeds op dit niveau goed mee kan komen en zelfs nog een podium plaatst wist te halen op de 100m wisselslag.

Mirthe Schenkel was dit weekend heel goed op dreef, zij verbeterde al haar tijden en wist als junior de finales bij de jeugd te halen op de 50m schoolslag waarbij ze derde werd in een mooie 0.34.34 wat een nieuw Drents record is. 

Junior de Bruin behaalde op de 100m wisselslag, de 50m vrije slag, 50m rugcrawl en de 50m vlinderslag de finales en werd hier drie keer derde en een keer tweede waarbij zijn tijd op de 100m wisselslag 0.59.58 en de 50m vrije slag 0.23.76 nieuwe Drentse records waren. Hij zwemt in de jeugd klasse wat twee leeftijden inhoud waarbij hij de jongste is.

Alinda Dingshoff die niet helemaal fit was dit weekend wist toch nog de finale te halen op de 50m vlinderslag maar kwam te kort voor het podium.

Heel veel nieuwe tijden dit weekend voor de zwemmers, zo was het Dominique Dingshoff die op veel afstanden een p.r. neerzette waarbij de 200m vrije slag acht seconden sneller ging naar nu 2.25.41. Leah Annakotta ging op dezelfde afstand zes seconden sneller naar nu 2.27.34 waar Manon Tiggelaar vier seconden sneller ging naar nu 2.28.11 en bij beide kwamen er dit weekend eveneens veel nieuwe tijden op de klokken. Mac Peeks ging op de 100m vrije slag naar een mooie tijd van 1.01.89. en zwom daarnaast wisselend op al zijn andere afstanden.

Het einde van het seizoen en dat is aan deze jonge zwemmers te merken, zo was bij Charlotte Wilbers de energie op en heeft ze laten zien op het juiste moment te kunnen pieken met haar Nederlandse titel. De wil was er nog wel om hard te zwemmen maar het was op, wat bij broertje Olivier en Tiamo van der Veen in licht mate ook zo was. Wel leuke tijden maar het spatte er niet af zoals vorig weekend bij de jaargang finales waar zij medailles haalden.

Charley Blide deed gewoon nog even door en zette nog een paar knappe tijden neer met op de 50m vrije slag een nieuw Drents record van 0.30.17. Flynn Peeks en Robin van der Burg zwommen beide de nodige persoonlijke record bij elkaar, Robin zwom op de 100m wisselslag naar de winst in 1.21.04 wat een p.r. van vier seconden betekende. Miron Schimmelpenning liet nog even zien toch wel heel goed te kunnen zwemmen waarbij ze op de 200m schoolslag naar een mooie tijd van 3.03.09. ging en veel ander afstanden nieuwe p.r.’s neerzette.

Bij de estafettes waren de ploegen van Hoogeveen nadrukkelijk aanwezig en daar vaak een mooie strijd. Bij de jeugd, heren en dames werd er de 4 x 50m vrije en de 4 x 50m wisselslag gezwommen en dat leverde veel nieuwe tijden en Drentse record op. Bij winst was er voor het team een doosje met tompoucen en daarvan heeft de ploeg uit Hoogeveen drie doosjes kunnen ophalen.

Bij de heren/dames mix 4 x 50m wisselslag met Simone Krans, Koen Lems, Alinda Dingshoff en Niels van Eck en de 4 x 50m vrije slag  met Thomas Kappe i.p.v. Koen Lems werden beide keren eerste. Bij de jeugd 4x 50m wisselslag jongens waren het Owen Peeks, Mail Huser, Junior de Bruin en Coen de Lang die de derde plaats haalden waarna ze bij de 4 x 50m vrije slag eerste werden. 

Bij de heren 4 x 50m vrije slag waren het Thomas Kappe, Koen Lems, Junior de Bruin en Niels van Eck die in een Drents record van 1.32.66 met als slotzwemmer Niels die met 0.21.76 een geweldige eindsprint inzette en nog twee teams inhaalde waardoor ze als derde aantikten. Bij de 4 x 50m wisselslag heren met dezelfde zwemmers weer een Drents record van 1.44.00.

Bij de meisjes estafette jeugd waren het Senna van der veen, Mirthe Schenkel, Kyra Wooldrik en Charlotte Wilbers die een derde plek wisten te veroveren op de 4 x 50m wisselslag. De dames estafette zwom zich twee keer op het podium met Jill Blide, Simone Krans, Alinda Dingshoff en Kyra Wooldrik bij de 4 x 50m vrije slag derde plaats. Bij de 4 x 50m wisselslag waren het Simone Krans, Mirthe Schenkel, Alinda Dingshoff en Jill Blide die de tweede plaats haalden in 1.59.47.

De ploeg heeft nu vier weken vakantie mede omdat het zwembad “de Dolfijn” gesloten is voor onderhoud en beginnen we weer op 12 augustus met de trainingen.