//43e SYD Cup, Haderslev, Denemarken, (sfeer)verslag.

43e SYD Cup, Haderslev, Denemarken, (sfeer)verslag.

Vrijdagochtend 10 november werd er in alle vroegte verzameld voor de reis richting ons jaarlijkse toernooi in Haderslev, Denemarken. De tassen werden in de busjes van Wemmenhove Zuidwolde gedaan, de zwemmers zochten een plaatsje en zo kon er stipt op tijd worden gestart met de reis. Chauffeurs Hilko (tevens ploegleider), Yvonne (tevens klokker), Annemarie (tevens ploegleider), Ronnie (tevens klokker) en Gerwin (tevens klokker) zetten eerst koers richting carpool Nieuw Amsterdam, alwaar ploegleider Bouwe in zijn eigen ‘spaceship’ en Erwin (ploegleider en chauffeur) alsmede een groepje zwemmers zich bij de in Hoogeveen gestarte groep voegden.

Onderweg was er een bus waarin onder aardig decibelniveau met elkaar gesproken en op een leuke manier met elkaar geklierd werd (heeft uw verslaggever uit betrouwbare bron), een bus waarin de (jongere) dames zangles kregen van chauffeur Ronnie (ook wel Ronnie Brother of Rocket Ronnie genoemd), en een bus waarin onder leiding van spelkoning Luc 30 seconds werd gespeeld met verrassende antwoorden. Wist u bijvoorbeeld dat als je Al Qaida moet uitleggen je dat doet door te zeggen: Noem eens een voetbalclub uit Qatar?  Hilarisch! Tja, je moet wat als je een uur of zeven samen in zo’n bus zit!

Tegen 13.00 uur waren we in de stad Kolding, daar verbleven de ploegleiders en de zwemmers 2 nachten in het Danhostel. Een prachtige locatie met mooie uitzichten, een fantastisch ontbijt EN niet te vergeten vloerverwarming in de badkamer. Dit alles stond in schril contrast met de acco van de klokkers, die sliepen in de school naast het zwembad op een luchtbed op een vloer zonder vloerverwarming en waar ’s nachts tijdens het slapen spontaan de TL verlichting aangaat bij beweging in het klaslokaal. Dit was trouwens een verhaal van een ezel en een steen…nou ja, sommige die dit lezen zullen dit begrijpen! Die sensor werd trouwens vakkundig door Gerwin, ondersteund door Ronnie,  om 03.00 uur ’s nachts ‘terzijde’ geschoven.

Waar we voor kwamen was natuurlijk het zwemmen! En dat werd veel en vooral ook heel goed gedaan door onze 21 zwemmers tellende selectie! Bij deze wedstrijd was de indeling op de volgende manier. Vrijdagavond was gelijk al sessie 1, zaterdag en zondag stonden er 3 sessies op het programma. Zaterdag was na de ochtendsessie een lange pauze waarin de zwemmers konden rusten, behalve dan voor  Olivier die even een 16.22 zwom (een toernooirecord) in de korte sessie waar de 1500 meter vrij  gezwommen werd. Zondag verliepen de drie sessies in een vlotter tempo met minder pauze, aangezien er ’s avonds natuurlijk ook nog teruggereden moest worden. De korte sessie op de zondagmiddag, waar de 800 vrij voor dames werd gezwommen, leverde ook weer twee extra medailles op, te weten voor Sofie en Imre. Tijdens de 7 sessies waren er mooie en vaak dikke PR’s, verrassingen, prachtige zwemtechnieken, grappen en grollen, uithoudingsvermogen, teamspirit, medailles, toernooirecords, spullen die tijdelijk zoek waren, cheques, en zo passeerde er van alles dit weekend.

Het begon allemaal vrijdagavond met de inmars van de ploegen, daarbij was het aan onze jongste en oudste zwemmer, Hedwig en Taco, die voor en namens ons een rondje om het bad liepen. Toen de inmars geweest was, kon na het eerste fluitje van hoofdscheidsrechter Jan Christensen het zwemfeest beginnen!

In een ‘normaal’ verslag bent u gewend allerlei tijden, afstanden enzovoorts te lezen. Dit is bij een driedaags toernooi waar ongelooflijk veel gezwommen wordt onbegonnen werk. Een aantal zaken wil ik u echter niet onthouden. Wat erg belangrijk is in het zwemmen is het verbreken van je PR. Dat heeft iedereen dit weekend gedaan, sommige zelfs haast op elke afstand. Je zag dus een grote progressie bij de toch ook best wel jonge groep. Goed, serieus en hard trainen, gedegen en goede trainingen, geeft dus goede resultaten! Een PR zwemmen is leuk, maar in een finale ook nog een medaille pakken is toch altijd een kers op de taart. En die medailles verdienen dat deden we! Er zijn 64 medailles uit Denemarken mee teruggegaan naar Hoogeveen, te weten 20 gouden, 24 zilveren en 20 bronzen. Er waren een aantal zwemmers waarbij het maar goed was dat de medailles in de tas zaten, anders zouden ze krom lopen naar het busje voor de terugweg. Bij de foto van de groep in het zwembad kunt u wel zien om wie dat ging! Een aantal zwemmers zijn zwemmer of zwemster van het toernooi geworden, die hebben een ik mag wel zeggen origineel beeldje mee naar huis gekregen. Ook hebben een aantal zwemmers een geldprijs gewonnen voor bijvoorbeeld een toernooirecord. Tevens betekende een medaille net als vorig jaar een bon die verzilverd kon worden bij de ‘Bartelssport’ van Denemarken die in het halletje van het zwembad stond. Een leuk extraatje dus naast je medaille. Sommigen gingen daar zo in op dat ze het zwemmen soms even vergaten. Ook zijn er limieten en bijschrijflimieten behaald dit weekend. Ook niet onbelangrijk richting een NK. Dachen heeft een Drents record gezwommen op de 100 vrij, met een tijd van 57.90. Het vermelden waard natuurlijk! Ook de estafette van de heren, en daarbij het ongelooflijke eind met een molenwiekende Taco in de hoofdrol was natuurlijk fantastisch. Van een vierde plek naar een medaille zwemmen, en ook nog in een (niet officiële maar toch) 23-er. Niet normaal! Uiteindelijke resulteerde dit alles in een derde plaats voor ZPC op dit toernooi, wat ook weer een cheque opleverde en een breed lachende Bouwe op het podium die nog even zijn spieren liet zien!

Zondagavond waren we tegen 18.30 uur klaar, werden de spullen in de busjes geladen en waren we klaar voor onze terugreis. Het geluid en de reuring van de heenweg was minder, tot het op een gegeven moment wel erg stil werd, in ieder geval in het busje van Annemarie en Gerwin. Het busje van Hilko en Yvonne daar bleven ze volhouden met geinen hoorden we naderhand. Al moet gezegd dat na de koele nachtlucht van de carpool de genoten zanglessen van onze zingende chauffeur Ronnie weer beoefend werden op het laatste stuk in het busje van Annemarie en Gerwin.

Kortom: we hebben een goed toernooi gezwommen, individueel en als groep, we hebben van en met elkaar genoten van wat allemaal voorbij kwam deze drie dagen. We kunnen samen en als club trots zijn op zo’n leuke, mooie en goede selectie!

Tess, Hedwig, Myron, Nora Lynn, Eva, Femke, Imre, Luesza, Sofie, Nienke, Esmee, Isa, Mathijs, Dachen, Ramon, Luc, Dex, Taco, Tim, Jordey en Olivier, top gezwommen, heel goed gedaan en blijf vooral zo door gaan met zijn allen!

Bouwe, Hilko, Erwin, Annemarie, Yvonne, Ronnie en Gerwin hebben ook heel wat werk verzet dit weekend! Dank daarvoor! Ook dat mag wel eens benoemd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor de mensen die misschien niet mee waren, maar wel veel werk hebben gehad vooraf en achteraf in de organisatie van dit toernooi, op wat voor manier dan ook! Dank!