//Start miniorenseizoen 2022-2023

Start miniorenseizoen 2022-2023

Met een drukbezette tribune, een zwembad vol minioren en helpende ouders op strategische plekken is het minioren wedstrijdseizoen van 2022-2023 zaterdag 17 september van start gegaan. De jongste zwemmers van Hoogeveen konden niet wachten om te racen, al was er hier en daar ook wel wat spanning. Gezonde spanning, want alle afstanden die ze zouden zwemmen zouden ze volgens de trainers moeten kunnen. Ook onder sommige ouders was er wat gezonde spanning, waar sommigen voor een debuut mochten maken op plekken waar zij nog niet eerder hadden geholpen (bad klaar maken, catering, enz.) Wat zijn we blij met de ouders! Dank, zonder jullie zou het niet mogelijk zijn om de toppers te laten zwemmen!

De wedstrijd werd afgetrapt door Lyenn Dekker. Haar eerste wedstrijd in het groepje van Chris en Madelon, maar van echte spanning was geen sprake. Gewoon hard zwemmen was het doel! En met een PR van 5 seconden liet Lyenn zien dat ze dat zeker kan. Ze zwom naar 30.68 op de 25 rugcrawl. De meiden junioren 1 en jonger moesten 50 meter rugslag, met keerpunt dus. Dat ging bijna iedereen goed af die hier mocht starten. Tanja van der Zwaard tikte net boven haar PR (1 sec) aan in 54.30. Meike Pekelsma, voormalig Moby Dick zwemster, liet zien dat de Hoogeveense vlag hard doet zwemmen. Met 55.73 zwom ze naar een PR van 1 sec. Isis Koelewijn zwom naar een mini-PR van 2 honderdste: 1:08.16. Zoë van Dijken miste tijdens het keerpunt net de muur. Hierdoor geen officiële tijd voor haar, maar ze zwom officieus 4 seconden onder haar PR naar 1:08. De jongens van de minioren Thomas Boersma en Sam Stevens lieten zien dat ze er ook zin in hadden. Mathijs die voor het eerst de 50m rugslag zwom tikte aan in een sterke tijd van 56.93. Sam miste net al Zoë op een haar na de muur, en moest daardoor vanuit stilstand weer op sprintsnelheid komen. Geen officiële tijd voor hem dus, maar een eindtijd in de buurt van de minuut had er zeker ingezeten.

Reva van der Veen en Fayen Ingberg zwommen de 50 meter vrije slag voor Hoogeveen in programma nummer 5. Fayen die de opdracht had gekregen om niet te hoog tempo te zwemmen en vooral sterk en groot te zwemmen, deed dit met verve. Met een PR van 2 sec zette ze haar snelste tijd op 46.02, dicht in de buurt van de top van het veld; Sanne Reuver ZC Polaris tikte aan in 41.63, goed voor de winst. Reva werd getroffen door materiaalpech, wat misschien mede te wijden was aan een wat nonchalante voorbereiding. Maar met een wil om te winnen en een brilletje om de nek zwom ze toch een nette race en tikte ze maar 25 honderdste boven haar PR aan: 48.37.

In programma 6 waren het de mannen, zo noemden ze zichzelf, die de 50 meter rugslag mochten zwemmen. Amor van der Veen en Ramon Vos lieten zien ver boven het veld uit te stijgen. In 37.91 voor Amor en 38.53 was het voor beiden geen PR. De opdracht die ze mee hadden gekregen was om tijdens de race een goede onderwaterfase te doen. Met echt hard willen racen werd dit wel een beetje vergeten, maar een begin is er. Vigo Norde was de derde topper die bij deze mannen mocht starten. Met een pittige slag zwom hij naar een klein PR van vier tienden: 53.23.

In programma 7 waren het de meisjes van de minioren die 50 meter rugslag mochten. Dat iedereen gebrand was om hard te zwemmen lieten de tijden zeker zien. Tess Broer zwom een slagfrequentie waar menig zwemmer jaloers op kan zijn. De knieën nog iets meer onder water de volgende keer en de seriewinst kan achter haar naam worden geschreven. Ze zwom naar een dik PR van 2 seconden en tikte voor het eerst onder de 50 sec aan in 49.31. Jade van der Veen en Fabiën van Halderen lieten zien dat ook zij gebrand waren op een PR. Met beiden een tijd onder de 50 seconden, Jade 48.30 en Fabiën 47.75, stond er een meer dan tevreden trainer aan de kant.

In programma 8 mocht Lyenn de 25m schoolslag zwemmen. De schoolslag techniek is nog niet geweest en Lyenn werd gediskwalificeerd omdat ze haar armen te ver doortrok. Iets wat niet mag tijdens het zwemmen, maar waar we nog zeker aandacht aan gaan besteden. In programma 9 stond voor zowel de meisjes als jongens de 50m schoolslag op het programma. Er werd wisselend gezwommen, maar twee zwemmers verrasten de trainer met een sterke race. Thomas zwom voor het eerst 50m schoolslag en tikte aan in 56.03. De sterke beenslag is iets wat goed wordt aangeleerd in de familie Boersma. Isis liet ook zien tot het einde door te zetten met een goede uitdrijffase. Een PR van 2 seconden en een eindtijd van 1:26.94.

Reva en Fayen mochten in programma 11 de 50 meter schoolslag zwemmen. In een bloedstollende spannende serie kon de tijd niet uitmaken wie er sneller was. Beiden zwommen een sterke race en tikten voor het eerst aan onder de minuut op deze afstand. Een eenvoudige taak voor de trainer deze keer, want tweemaal werd 59.91 genoteerd. Een PR van 2 seconden voor beide meiden.

Programma 12 maakte plaats voor het koningsnummer in het zwemmen. De 100 meter vrije slag. Vigo mocht met Ramon en Amor in het programma starten, waar hij best van onder de indruk was. De tijden van Amor en Ramon zijn namelijk best snel en Vigo zwom deze afstand voor de eerste keer. Maar hij was zijn zenuwen goed de baas en met een bloedgang zwom hij naar zijn eerste tijd op de 100 meter vrije slag: 1:39.65. Wat een tijd voor de eerste keer!

In programma 13 mochten de meisjes 100 meter vrije slag. De eerste 50 meter werd door iedereen goed gestart, maar het tweede deel zakten de meesten wat in. Tijdens de training wordt er veel met zoomers gezwommen, in de komende training zullen we ook wat meer aandacht geven aan het zwemmen van langere afstanden zonder zoomers. Hiermee gaan we proberen om dat tweede deel ook wat beter vol te laten houden. Eva ter Horst blonk uit door een reuzesnelle tijd van 1:24.02. Hiermee moest ze haar eeuwige concurrente Querine Schminnes van ZC Borger nog met 2 seconden voor laten gaan, maar deze twee meiden kunnen zich goed aan elkaar optrekken.

Lyenn mocht in programma 14 haar laatste afstand, de 25 vrij zwemmen. Zowel haar bril als badmuts vlogen af halverwege de race, maar met een brilletje om de nek en een badmuts in de hand werd er niet opgegeven en hard doorgezwommen. That’s the spirit! Ze tikte aan in 36.89 zes tienden boven haar PR. Wie weet wat er dus nog in het verschiet ligt!

Programma 15 was de 50m vrije slag voor Isis, Zoë en Meike. Meike kon haar snelle PR net niet halen en tikte in 53.38 aan, 2 seconden boven haar PR. Isis en Zoë zwommen beiden naar een PR van 2 en 3 seconden: 1:06.82 en 1:07.12.

Ook de jongens mochten starten en het was Sam die de trainer achter liet vallen met zijn tijd. Waar hij eerst nog wat moeite had met de ademhaling, leek hij deze nu volledig onder controle te hebben. In een PR van maar liefst 15 seconden, tikte hij aan in 55.78, dik onder de minuut! Ook Thomas liet zien op dreef te zijn met een PR van 4 seconden tikte hij aan in 55.10.

Vanaf programma 17 begon de spanning onder de minioren toe te nemen. Eerst de 100 meter wisselslag en in programma 18,19 de 200 wisselslag. Fayen mocht het spits afbijten in programma 17 en zwom een hele steady 100 meter wissel. Een goed golvende vlinder en nog een behoorlijke eindsprint naar 2:03.50 een dik PR van 4 seconden! Ook Vigo en Tanja mochten starten op deze afstand. Beiden nog onervaren, maar dat was niet terug te zien in de tijden. Vigo die met enige zenuwen richting de vlinder keek zwom naar 2:02.02. Tanja zwom heel netjes naar een 2:06.10. Nette tijden voor deze eerste keer van beiden!

In programma 18 waren het Ramon en Amor die de 200 wissel mochten zwemmen. Met de opdracht goede onderwaterfases te zwemmen, was een PR niet vanzelfsprekend, maar de mannen laten zien dat ze goed kunnen nadenken tijdens het racen.

Programma 19 kende enige spanning onder de meisjes minioren. Bijna allemaal mochten zij voor het eerst de 200 wissel zwemmen, met de beruchte 50 vlinder aan het begin voor velen. Tess mocht hier het spits afbijten. Ze deed dit in een nette tijd van 4:19.22, waarbij ze heel goed nadacht over hoe ze zwom. Jade die de afstand al eens eerder had gezwommen, maakte zich niet druk en tikte aan in een dik PR van 5 seconden: 3:57.13. Fabiën die best zenuwachtig was, zwom een hele sterke race. Met goede keerpunten en een prima overgang van rug naar school kon het bijna niet meer mis gaan. De zenuwen zorgden toch voor een koprol keerpunt van school naar vrije slag in plaats van een aantik keerpunt, waardoor een officiële eindtijd niet werd genoteerd. Maar direct na de race werd al aangegeven dat er een kleine fout was gemaakt. Kijk daar houden we bij Hoogeveen van, zwemmers die goed nadenken over hun race!

De wedstrijd werd afgesloten met een fun estaffette 10×25 waarbij alle zwemmers van de clubs door elkaar gehusseld werden. Een toffe afsluiting van deze eerste minioren wedstrijd. Een prima start van het seizoen!