//Winst voor ZPC Hoogeveen bij SYD CUP in Denemarken

Winst voor ZPC Hoogeveen bij SYD CUP in Denemarken

De zwemmers van ZPC Hoogeveen vertrokken vrijdagmorgen in alle vroegte met de bus van ‘Sickmantouringcarvervoer’ en Chauffeur Robbert Westerneng naar Haderslev in Denemarken waar deelgenomen werd aan een driedaagse wedstrijd. Eindelijk weer met z’n allen een wedstrijd zwemmen van meerdere dagen waarbij er werd overnacht in een hostel en ze allemaal weer samen op de tribune zaten. De zwemmers hadden in de herfstvakantie een zware trainingsweek gehad en dat wierp zijn vruchten af.

Hele mooie tijden werden er neer gezet en de ploeg nam 159 medailles mee naar huis en wonnen in totaal € 700,-. Dachèn Haaijer werd zwemster van het toernooi en bij de mannen was dit Kylian Heederik. Dik verdiend want beiden zwommen veel en goed met voor Dachèn zeven keer goud, leverde dit voor beiden € 100,- op.

Voor Kylian was er geen goud maar hij zwom al zijn afstanden in zulke goede tijden en met zijn vier keer zilver en één keer brons en een groot aandeel in goud voor de estafette ploeg, was hij de zwemmer van het toernooi.

Alinda Dingshoff was koploopster met negen keer goud, maar zij had alle vijf de 100m afstanden moeten kiezen om in aanmerking te komen voor deze titel. Ze zwom geen 100m schoolslag en dat was jammer anders had zij ongetwijfeld de € 100,- in haar zak kunnen steken. Wat ze wel zwom ging allemaal in fantastische tijden en als je kijkt hoe zo’n weekend erin hakt qua vermoeidheid, dan is dat heel knap. Natuurlijk had zij, samen met Charlotte Wilbers, Senna van der Veen en zusje Dominique een groot aandeel in de gouden medailles op de 4 x 100m vrije slag. Samen met Kylian, Charlotte en Maik Huser was er goud op de 4 x 100m wissel mix estafette.

Bij de pull out finale die gezwommen werd aan de hand van de 100m wissel, waarbij er door middel van het gooien van een dobbelsteen de slag werd bepaald werd ze eveneens eerste.Dit werd gezwommen als een afval race van 50meters, waarbij steeds de laatste zwemmer afviel. Zij moest hier dus vijf keer aantreden en wist niet van tevoren welke slag daarbij gezwommen ging worden. In deze senioren dames pull-out waren het Alinda en Charlotte die deelnamen, bij de jongste meisjes waren het Isa Kerpels, Esmee van der Tuuk, Fenna Westerneng, Sofie Vos en Dachèn Haaijer die deze zwommen, waar Dachèn als winnares werd gekroond. Hier een hele knappe tweede prijs voor de één jaar jongere Fenna Westerneng die dit heel goed deed.

Bij de heren waren het Darryl Lubbinge Kylian Heederik en Maik Huser die de strijd aangingen, waarbij Peter Wisse van PSV de winnaar werd met Kylian als hele goede tweede. Bij de jongere jongens Jordey Thole en Tim Zuurman die hier begonnen en waar Tim uiteindelijk de strijd verloor en Jordey de winnaar werd. Beide jongens zwommen een geweldig weekend met hele goede tijden en veel medailles waarbij Jordey ook nog eens zwemmer van het toernooi werd in zijn leeftijd klasse.

Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers zijn jongens van uitzonderlijke klasse die op bijna alle afstanden heel goed uit de voeten kunnen. Zij zwommen hele mooie nieuwe tijden dit weekend en laten alle twee zien dat hard trainen daadwerkelijk beloond word. Tiamo werd zwemmer van het toernooi in zijn leeftijdscategorie beiden zwommen in de 10x50m vrije slag naar goud samen met Luc Kerpels, Jasmijn Sterken en Carlijn Gruppen. De beide meisjes waren beide goed op dreef dit weekend met daarbij mooie tijden, was dat bij de Jasmijn toch zeker de 200m vrije slag waarbij ze van 2.24.39 naar nu 2.12.90 ging. Carlijn was op al haar afstanden goed met vooral op de rug mooie tijden maar vooral haar doorzetten op de laatste baan resulteerde in veel p.r.’s en medailles.

Jasmijn werd in haar leeftijd zwemster van het toernooi, in de leeftijd daar onder was het de 13 jarige Joy ten Hoove die dit weekend mooie dingen liet zien en vooral op haar 50m rug een hele snelle 0.32.73 neerzette en zwemster van het toernooi werd. Haar leeftijd genoten Esmee van der Tuuk, Isa kerpels en Sofie Vos lieten zien dat de trainingsweek hun geen wind eieren had gelegd en zwommen veel finales en namen de nodige medailles mee naar huis in mooie tijden.

Bij de jongens 2006 heeft ZPC Hoogeveen nog twee kanjers Cai Mink en Ruben Westerneng waarbij laatst genoemde helemaal op dreef komt bij Hoogeveen en de ene na de andere p.r. zwemt en daarbij hele mooie tijden zwemt. Cai is vooral goed in sprint nummers en heeft het niet zo op de langere zwaardere nummers. Vooral de schoolslag is zijn ding al moet gezegd worden dat hij op de vlinder ook prima uit de voeten kan en dit weekend veel nieuwe tijden noteerde.

Charlotte Wilbers, Senna van der Veen en Dominique Dingshoff zwommen in de estafettes de nodige medailles bij elkaar, maar ook persoonlijk lieten ze zien dat ze de training week niet voor niks gehad hadden. Was het bij Charlotte vooral op de langere afstanden, Senna en Dominique zwommen op de kortere afstanden nieuwe snelle tijden. Maud Dokter die voor de eerste keer met ZPC naar een toernooi ging liet zien dat ze de laatste tijd is gaan wennen aan de zware training arbeid binnen de club en dat resulteerde nu in mooie tijden waar ze blij mee was.

Nienke Koster en Fenna Westerneng waren samen de twee jongsten dit weekend, maar lieten wel even zien dat zij op dit niveau prima mee kunnen komen. Zwommen beiden hele mooie tijden waarbij Nienke in de laatste sessie nog even verraste met een hele mooie 29.76 op de 50m vrije slag en tweede werd. Imre Bouwland die naast het zwemmen nog op voetbal zit en daarvan in de herfstvakantie een keepers training kamp had en dus niet met onze training week mee kon doen, zwom hier nog prima tijden waarbij ze op de 100m rug zichzelf en de trainsters verraste met 1.11.43 en zilver pakte. Voor Almyra Santing waren er wel mooie verbeteringen, maar ook een paar diskwalificaties waardoor ze een medaille misliep, maar met de estafette ploeg haalde ze nog een zilveren medaille.

Bij de oudere heren Taco Hengstman die nog nooit zo’n wedstrijd had gezwommen en er zo’n zin in had en gedreven was om hard te zwemmen, dat hij zichzelf nogal eens in de weg zit. Toch hele mooie verbeteringen van zijn persoonlijke records en hij begint te wennen aan alle andere dingen die in de trainingen gebeuren en zal zeker nog veel beter worden.

Quinn Heederik is van de lange adem en zwom hier wel de 400m vrije slag en de 400m wisselslag maar beiden zijn bijna te kort voor hem. Goede wedstrijd om wat dingen uit te proberen en tegen de tijd dat hij dacht ”dit gaat niks meer worden” zwom hij de mooiste tijden in races waar hij veel van kan leren. Owen Peeks is nog zo’n heer die de lange afstanden graag doet met daarbij een uitstapje naar de 200m rug en hij zwom een goed toernooi. Bij deze wedstrijd vergaten ze de geld prijzen voor de zwemmers van de lange adem en dat was voor hun wel jammer, wel twee keer goud , een zilveren en bronzen medaille.

Darryl Lubbinge en Maik Huser zijn de twee andere heren die voor zo’n weekend van belang zijn voor de club. Jonge zwemmers spiegelen zich hieraan en het leerproces wat nodig is in zo’n zwaar lang weekend komt vooral van hun. Beiden zwommen daarbij niet onverdienstelijk en Maik Huser verraste zichzelf en de rest van de ploeg met goud op de 100m schoolslag in een mooie tijd 1.05.14. Darryl begint weer iets van zijn oude vorm terug te krijgen, wat lastig was na zo’n lange corona pauze, maar gaat nu per week weer sneller zwemmen.

Riemke Tinneveld had het iets lastiger dit weekend om mee te kunnen op dit niveau, allerlei dingen houden haar een beetje aan het kwakkelen en dan is het lastig om p.r. ’s te zwemmen. Mirthe Schenkel die heel goed op de weg terug was, werd vorige week ziek en kon tot ieders teleurstelling niet mee naar Denemarken.

Het hele team was dit weekend gedreven en fanatiek en dat resulteerde dan ook in de toernooi winst waardoor de ploeg € 500€,- mee terug kon nemen. Hele leuke wedstrijd en vooral het weerzien met oud zwemmer Ardi Knol was erg leuk, hij is in Denemarken full prof trainer bij de club Haderslev Svømmeklub en heeft het goed voor elkaar, wat in Nederland zeker meer zou moeten willen we onze sprot cultuur omhoog brengen.

A.s. weekend gaat de ploeg deelnemen aan een sprint toernooi in Steenwijk, maar zal nu volop doorgaan trainen richting de Nederlandse Kampioenschappen in December.

Bekijk alle foto’s van de SYD cup via: https://photos.app.goo.gl/2YXtcqFHx72x81Mh9