//NJK lb 2024, Eindhoven.

NJK lb 2024, Eindhoven.

Vrijdagmorgen, 21 juni 2024, 09.00 uur. Op het parkeerterrein van de Jumbo in Zuidwolde stonden 7 zwemmers te trappelen om in de bus van Wemmenhove te duiken en koers te zetten richting Vlierden. Daequan, Nienke, Gerjan, Femke, Ramon, Nora Lynn en Mathijs en de begeleiding van het weekend, hoofdtrainer, chauffeur en chef jongenshuisje Junior, hulptrainer en rechterhand Madelon en kok en chef meisjeshuisje Yvonne zouden de komende 3 dagen aldaar verblijven in een prachtig verblijf op Roompot Park De Peel. Dit alles is natuurlijk ontzettend leuk, maar het grootste doel dit weekend was natuurlijk onnoemlijk hard zwemmen op de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in het Pieter van de Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. En dat doel? Dat hadden de zwemmers maar wat goed tussen de oren en daar hebben ze flink gehoor aan gegeven!!

Gerjan en Daequan beten het spits af in de eerste van de vijf sessies dit weekend met de 50 meter vrij. Het ging al van meet af aan hard voor iedereen. Gerjan zwom een razendsnelle 26,06, wat een dik PR van bijna 0.8 seconde betekende! Daequan kwam in dezelfde serie net niet aan zijn PR, en bleef met 27,17 net boven de 27 seconden grens. Ook Nienke zwom de 50 vrij, en deed dit niet onverdienstelijk: Ze doorbrak voor het eerst de 29 seconden grens, 28,99 en de 26e plaats.

Daarna begon het klassement van Ramon en Mathijs. Ze zwommen beide 10 afstanden dit weekend, te beginnen met de 400 vrij. Een afstand die ze beide wel ligt. En dan lieten ze gelijk ook blijken! Ramon zwom de 2e tijd van het 50 man tellende veld, 4.33,73. Een dik PR van bijna 5 seconden. Mathijs’ klok eindigde op 4.39,11, een PR van 1,5 seconde en de 5e plaats. The game was on zeg ik dan maar in m’n beste Engels!

Femke was daarna aan de beurt, ze mocht op voor de zware 400 wissel. Ze zwom een mooie stabiele race welke voor haar eindigde in een PR van bijna 17 seconden: 5.52,01, en de 35e plek. Helaas had ze maar 1 limiet, dus dit was qua toernooi ook gelijk het eindstation voor haar. Zonde natuurlijk maar zo kan het vergaan in de topsport, ze was tevreden met haar tijd en wat ze heeft laten zien dus dat was top!

Na Femke was het weer de beurt aan Ramon en Mathijs, de 200 rug wachtte. Mathijs trapte af en stond versteld van zichzelf: 2.34,99, een PR, sneller dan zijn kortbad tijd. En dat terwijl hij de rug eigenlijk niet zoveel aan vindt! Hij werd hiermee 22e. En de tussentijd was al een PR op de 100, dat beloofde misschien nog wat voor later op de 100…Ramon zwemt al een poos een sterke rugslag, en deed dit ook vandaag: Hij werd 5e in 2.28,30, een dikke seconde PR.

De vrijdagmiddag was hiermee klaar. Volgende afspraak: Sessie 2, zaterdagochtend 09.00 uur!

Mathijs en Ramon waren de eersten van de dag, met de 100 rug als derde afstand in het klassement. Mathijs, die, net als de rest, door pollepels- en pannengekletter wakker was geworden (dader, de hoofdtrainer, red) was daardoor waarschijnlijk extra scherp bij de les, want wat hij liet zien kon eigenlijk niet: een PR van bijna 7 seconden resulterend in een tijd van 1.10,37 en de 14e plaats. Junior stond met zijn handen in de lucht van: Hoe dan?? Ramon kwam dit keer niet aan zijn PR, maar zwom nog steeds een goede tijd in 1.10,08. Goed voor de 10e plaats.

Nienke mocht op naar het altijd snelle programma de 100 vrij. Ze zwom 1.03,26, een PR van 0.3 seconde en de 23e plaats.

De boys mochten door naar klassement onderdeel nummer 4, de zware 400 wissel. Mathijs en Ramon streden in dezelfde serie, en Ramon nam het voortouw op de voor beide mindere vlinderslag en de prima rugslag van beide. Mathijs maakte het verschil op ‘zijn’ schoolslag, en haalde Ramon in. De laatste 100 vrij gingen de jongens gelijk op qua tempo, maar de kleine 3 seconden voorsprong die Mathijs had opgebouwd gaf hij niet meer uit handen: 5.28,73 (13e plaats) om 5.31,05 (18e plaats).

Gerjan zwom de 200 school, een nummer dat hem goed ligt. Hij zwom netjes naar een mooi PR van bijna 2 seconden, 2.45 44. Het leverde hem de 27e plaats op.

Het slotstuk van deze ochtend was voor Nienke en Nora Lynn. Nienke knalde naar een PR van dik 2 seconden, 2.30,81 (8e plaats). Nora Lynn werd knap 24in een tijd van 2.37,65, maar baalde stevig van haar tijd, want dit was geen PR helaas.

Einde sessie 2, op naar sessie 3, 16.00 uur die middag!

Mathijs en Ramon hadden een kortere rusttijd door het drukke verkeer en afsluitingen van wegen in en rond Eindhoven, en kwamen terug voor ronde 5 en 6 van het klassement. Een klein beetje uitgerust dus maar wel vol koolhydraten, na een heerlijke pasta gemaakt door Yvonne tussen de middag! Het recept werd later gedeeld onder de NJK groep, want ze hadden gegeten als turfgravers! Ramon, die geen fan is van de 200 school die eerst op het programma stond, zwom wel een PR van dik 4 seconden. De klok stopte na 3.07,10, 43e plaats. Een nette tijd, maar hij werd er niet echt blij van. Mathijs heeft op deze afstand het tegengestelde, hij smult hiervan. Een paar weken geleden in Drachten haalde hij er 7 seconden af, maar blijkbaar kon er nog wel dik 2 seconden af: 2.44,75, en de tweede plaats!  En al een dikke limiet voor volgend jaar!

Nienke zwom de 200 wissel, en zwom naar een mooi PR van 2.37,19 en de 20e plaats. Mooi om te zien dat ze eigenlijk op alle slagen goed (tot zeer goed) uit de voeten kan.

De twee jongens mochten vandaag ook nog het koningsnummer’ zwemmen, de 100 vrij. Ze lagen naast elkaar in dezelfde snelste serie, en dat zou op voorhand beide kunnen helpen! Ramon zwom een mini PR, 59,60. Het was een snelle finale, met op 1 na allemaal een tijd onder de minuut. Dus ook voor Mathijs. Hij had het al op zijn heupen vandaag, en zwom 59,89. De eerste keer onder de minuut, en dat op langbad en op de NJK. Hoe lekker is dat?! Ramon werd hier 9e, Mathijs 11e.

De dag werd afgesloten met de 4 x 100 wissel estafette. En laten we nu 4 jongens bij ons hebben die daaraan mee kunnen doen. Ramon op de rug, Gerjan de school, Daequan de vlinder en Mathijs de vrij. Opgeteld (misschien we) het jongste team, maar daardoor niet zomaar aan de kant te zetten. Een mix van junioren 1, 2 en 2 keer junioren 3. En dat waar de meeste teams natuurlijk met een mix aan junioren 3 en 4 aan de start komen. Van de 20 teams werd de 15e tijd gezwommen. Ramon opende met 1.10,87, Gerjan zwom 1.15,18, Daequan vlinderde naar 1.04,52 en Mathijs zwom 1.00,30. Daarmee zaten ze 0.6 seconde onder hun inschrijftijd. Knap werk dus!

En zo zat de tweede dag en de derde sessie er op. Op naar de volgende, zondagmorgen om 09.00 uur!

Zondagochtend mochten eerst Ramon en Mathijs aan de bak, de 100 school. Ramon zwom een erg goed PR van 2.5 seconde, 1.23,83. Mathijs was er klaar voor om weer een PR te zwemmen, maar door een te hoge slagfrequentie lukt dat niet. 1.19,42, en de 15e tijd. Hij baalde hier enorm van, ook in het slagklassement viel hij daardoor van de 2e naar de 5e plek. Niet slecht, maar geen podium helaas! You win some, you lose some, relativeerde Junior.

Gerjan was de volgende die op mocht voor hetzelfde nummer, de 100 school dus. Hij zwom naar de 25e plaats in een mooi PR van een halve seconde, 1.15,05, maar was zelf niet geheel tevreden want hij wilde eindelijk die 1.15 wel eens uit. Geduld en hard blijven werken, de volgende keer doe je het!

Nienke en Nora Lynn waren daarna aan de beurt op de 100 rug. Nienke heeft hier een haat/liefde verhouding mee, gezien ze ooit een 1.08,24 had gezwommen waar ze maar niet meer onder kwam. Ze trakteerde haar meegereisde ouders en andere fans uit Hoogeveen, de trainersstaf maar bovenal zichzelf met een nieuw PR van 1.07,69, een tijd waarmee ze als derde doorging naar de finale op de zondagmiddag! Fantastisch, er viel letterlijk en figuurlijk een last van haar schouders. Zou dit tot mooie dingen leiden in de finale? Daarover later meer! Nora Lynn, die teleurgesteld was over haar eerste onderdeel (de 200 rug, red) had haar zinnen gezet op deze 100. Ze zwom erg goed en sterk, en dat resulteerde in een 15e tijd, 1.11,82, een PR van 0.6 seconde. Nice!

Gerjan mocht nog een generale zwemmen voor de estafette van de middag, de 100 vrij. Hij had wat last van schouder en rug, balen, hij zwom nog wel onder de minuut (59,97 en de 59e plaats) maar hij kan veel beter.

Daarna waren de boys weer aan de beurt voor hun 8e onderdeel van de meerkamp, de 200 vrij. Mathijs vindt dit een lastige afstand, want het is net geen sprint en net geen lange afstand. Hij zwom ondanks dat gegeven wel een mooi PR van dik 2 seconden, 2.13,32 en de 11e tijd. Ramon vindt dit een heerlijk nummer, als hij begint te beuken houdt ‘ie niet snel meer op. Hij zwom een PR van een kleine seconde, en eindigde als 5e in 2.10,21.

Op naar de 5e en laatste sessie op de zondagmiddag!

De zondagmiddag begon voor Nienke met de finale 100 meter rug. Ze had eerder op de dag een persoonlijke barrière doorbroken, en vaak zie je dat als je daar doorheen bent je door kunt! Dat deed Nienke, en hoe!! Haar start is altijd goed en scherp, en ze zwom dus ook al snel voorin mee. In het tweede deel van haar race zwom ze op derde stek en die gaf ze niet meer uit handen…Brons!!! En jaja, wederom een PR van een halve seconde, 1.07,21!! Opgeteld dus vandaag meer dan een seconde eraf! Een fantastisch resultaat!

Daarna was het alleen nog maar jongens voor ZPC in het mooie Eindhovense bad. Het 9e onderdeel, de 200 wissel. Ramon mocht als eerste, en was gebrand op een goede tijd. En dat liet hij zien! Een sterke baan vlinder, een snelle baan rug, een prima baan schoolslag en een harde baan vrij leverde hem een PR op van dik 7 seconden en een 9e tijd van 2.29,96. Mathijs zwom een sterke vlinder als opening, daarna een solide rug en had al dik 2 seconden op zijn PR te pakken op de helft van de race. Dat bouwde hij nog een seconde uit in zijn tweede en sterkste deel, en hij eindigde in 2.32,86 op de 16e plaats.

De 100 vlinder was daarna een formaliteit, in de bespreking zei de hoofdtrainer: Zet hem op, veel plezier. Dit onderdeel is namelijk voor beide jongens de zwakste schakel in een serie van 10 onderdelen, en aangezien ze netjes hebben gezwommen en op geen enkele afstand zijn gediskwalificeerd, werd deze afstand weggestreept uit het klassement. Dat gebeurt dan namelijk automatisch met de ‘slechtste’ notering van een zwemmer. Mathijs maakte er, ook met het oog op de laatste estafette van kort na dit nummer, een trainingsrondje van en eindigde in 1.28,15, nog bijna op PR ook. Het bracht hem de 47e plaats. Ramon dacht daar anders over, en zwom zijn PR aan flarden: 1.15,08. De 34e plaats, en 9 seconden PR!

De uiteindelijke uitslag van de meerkamp: Mathijs ws 19e ingeschreven en is 9e geworden, Ramon was 13e ingeschreven en is 12e geworden! Knap werk jongens!!

Kort daarna mochten Gerjan, Ramon, Mathijs en Daequan op voor de 4 x 100 vrij estafette. Het doel was in ieder geval na een lang en zwaar weekend onder de 4 minuten zwemmen. Gerjan opende in 59,67, gevolgd door Ramon in 59,71. Mathijs zwom naar 59,98, en Daequan eindigde in 1.00,54. Opgeteld 3.59,90, doel behaald en een PR van wel 0.01 seconde! 15e plaats van de 19 teams. Mathijs was zo diep gegaan dit laatste onderdeel, dat hij een ‘Tacootje’ moest doen.

De middag werd afgesloten met een teamfoto op het bordes van het zwembad, waar Femke helaas ontbrak. Dat u dat wel even weet, ze was natuurlijk ook lid van het NJK team van dit weekend! De terugweg werd er uiteraard gestopt bij de gele M in Heerde, alwaar men zich tegoed deed aan van alles wat eigenlijk niet zo goed is! Zo kwam er een eind aan een fantastisch weekend met prachtige resultaten. De groep is zeker binnen, maar ook buiten het zwembad boven zichzelf uitgestegen. Dit belooft veel moois voor de toekomst! Een hoofdtrainer die veel gelachen heeft, het soms even niet meer aankon na twee lange opeenvolgende weekenden NK/NJK (check foto voor bewijs), en zelfs met de hand heeft leren wassen onder toeziend oog van Yvonne en fotografe Nienke (check dus ook die foto voor bewijs, bedankt Nienke)! Het huisje, dat dient ook nog even te worden gezegd, is spik en span achtergelaten en dat was vooral te danken aan Daequan. Zeker het toilet, het glazuur werd haast van de pot gepoetst. Dit mocht ook wel heeft uw verslaggever uit betrouwbare bron, gezien de vele tijd (ook dat was een PR) die net genoemde daar door heeft gebracht. Ook voor dit mooie toernooi geldt dat er  naast alle genoemde mensen in dit verslag ook nog andere mensen betrokken zijn bij het goed en succesvol verlopen van dit weekend. Aan een ieder die een steentje heeft bijgedragen: Dank!