//Minioren finale met PR-regen

Minioren finale met PR-regen

Dit weekend, 8 en 9 juni, stond in het teken van de minioren finale Noord. De snelste minioren zwemmers van Noord-Nederland streden met elkaar in het Aquarena van Emmen. In een meer dan prima georganiseerde wedstrijd en luide aanmoedigingen zwommen ook de zwemmers van Hoogeveen naar nieuwe PR’s en medailles. Het programma van zaterdag voor de meisjes werd zondag gezwommen door de jongens en omgekeerd. Dat zo’n tweedaagse wedstrijd best wat vraagt van de zwemmers was op zondag ook terug te zien in de tijden van sommigen. Een heel weekend knallen is niet iets wat zomaar even kan merkten de zwemmers. Een goede les, maar vooral een gezellig en goed weekend!

Op beide dagen werd afgetrapt met een estafette met de jongste zwemmers van Hoogeveen. Op zaterdag de 4x50m wisselslag waarbij Sophie Koster, Zeger Bouwman, Lyenn Dekker en Noortje Heijen aan de start verschenen. Het viertal liet zien dat er zeker rekening gehouden moet worden met deze jonge zwemmers. Sophie trapte af met 48 sec op de rug, Zeger 1 minuut 5 sec op de school, Lyenn met een hele sterke vlinderslag in 53 sec en Noortje die het viertal naar de finish zwom met 45 sec.

Hetzelfde viertal zwom op zondag de 4x50m vrije slag, maar in een andere volgorde. Het was deze keer Zeger die in 54 sec de wedstrijd opende, Sophie volgde met 44 sec, Noortje met 48 sec en Lyenn met eenzelfde tijd als Sophie. Met elkaar snoepten ze 3 seconden van de inschrijftijd af.

Het tweede programma was de 200 meter vrije slag. Op de zaterdag voor de jongens en op de zondag voor de meiden. Vigo Norde en Thomas Boersma stonden op zaterdag in de startblokken voor een nieuw PR. En beiden deden dat niet onverdienstelijk. Met de opdracht niet te hard te beginnen en de race vanaf daar elke 50m iets te versnellen gingen de mannen van start. Vigo deed dit in 39/43/43/41 sec en tikte daarmee 9 seconden van zijn PR af: 2 minuut 48 sec. Thomas deed dit ook erg netjes en zwom in 41/45/46/47 naar 3.00 minuut een PR van 2 seconden.

Meike Pekelsma, Fayen Inberg en Nadine Beishuizen zwommen op de zondag dezelfde afstand. Meike was gebrand op een PR, na een indrukwekkende 100 meter vrij op zaterdag. Met 38/41/44/43 zwom ze naar een 2 minuut 47 sec, waarmee ze de derde plaats wegkaapte van de meiden in serie 3. Fayen liet zien dat ze weer terugkomt van haar blessures en zwom maar liefst 5 sec van haar PR af. In 44/50/51/48 zwom ze naar een sterke 3 minuut 15 sec. Nadine had het op de eerste afstand op zondag wat zwaarder en zwom net boven haar PR.

De volgende afstand was de 200 meter wisselslag. Op de zaterdag waren het de laatstgenoemde meiden die hierop mochten starten. Als eerste afstand deze dag was alle energie nog beschikbaar, wat ook zeker te zien was. Fayen en Nadine mochten in serie twee het spits afbijten. Met de tip: laat je niet gek maken door de andere zwemmers op de vlinder gingen de meiden van start. Met beiden een prima 51 sec op de vlinder was het Nadine die de motor aanzette op de rc: 47 sec. Dit moest ze helaas bekopen op de door haar geliefde schoolslag, want de onderwaterfase werd even gemist. Met 57 sec op de school en 46 op de vrij tikte ze aan in 3 minuut 23 sec, een PR van 5 sec. Ook Fayen ging als de brandweer met 53 sec op de rug, 1 minuut 2 sec op de school en 48 sec op de vrij zwom zij naar 3 minuut 36 een PR van 8 sec. Meike liet in de laatste serie zien dat ze ook alle slagen goed te beheersen en zichzelf te beheersen door zich niet te laten opjagen tijdens de vlinder. Met 44/47/56 en 42 sec zwom ze naar 3 minuut 10. Een PR van 6 seconden!

Op de zondag mochten Vigo en Thomas deze afstand. Thomas die na de race teleurgesteld uit het water kwam vanwege een mislukt rc keerpunt werd snel opgepept door de trainer. Dat mislukte keerpunt zorgde er juist voor dat er een adrenaline stoot door hem heen ging. De motor werd aangeslingerd op de tweede baan rc. De schoolslag ging als een speer en de vrije slag maakte het af. Met een tijd van 3 minuut 25 sec, zonder diskwalificatie (want aantikken mag, als je maar op je rug blijft) zorgde gelukkig voor snel weer een lach op het gezicht van Thomas. Vigo moest vanochtend even in de wedstrijd komen en tikte aan in 3 minuut 18, net boven zijn PR.

Lyenn mocht op de zondag de 100 meter wisselslag zwemmen. Lyenn Dekker die na de zaterdag al best moe was, kwam net niet aan haar PR. Op zaterdag waren er geen jongens voor Hoogeveen die dit mochten zwemmen. Omdat de vlinderslag de laatste slag is die we zwemmen in de trainingen, is het zo dat nog niet iedereen hier een tijd voor heeft staan.

Programma 5 was de 50 meter vlinderslag. Op zaterdag mochten Lyenn en Noortje Heijen dit zwemmen. Noortje liet zien over een goede golf te beschikken. Maar vlinderslag is niet alleen maar golven, er moet ook vooruitgegaan worden. Met 1 minuut 18 sec, zwom ze net boven haar PR. Lyenn die in de estafette al een wereldtijd had neergezet zwom ook nu officieel een PR van maar liefst 4 sec: 57 sec.

Programma 6 was het podium van de 100 meter rugcrawl. Thomas en Vigo mochten weer aan de start verschijnen en dat deden ze beiden meer dan prima. Voor de trainer een prettige bijkomstigheid: de mannen letten zelf erg goed op wanneer ze moeten zwemmen. Niks geen aanwijzingen, wanneer de trainer ze net wil vragen staan ze er alweer om aanwijzingen te vragen. Heel fijn. Thomas zwom zijn race in  49/50 sec en tikte maar liefst 3 sec van zijn PR af: 1 minuut 39. Vigo zwom precies op zijn PR en tikte aan in 1 minuut 26 na 41/44.

Op zondag waren het Alina Dugiç, Fayen, Nadine en Meike die deze afstand mochten zwemmen. Alina die alleen deze afstand vandaag zwom, was gebrand om een PR te zwemmen, maar vanwege een eerste keerpunt waarbij met de billen de muur geraakt werd, kwam ze hier helaas net niet aan. Fayen daarentegen zwom naar een mooi PR van 2 sec: in 1 minuut 36. Nadine kwam er niet helemaal in qua tempo en zwom  een stabiele race: 20/22/23/23 en tikte aan in 1 minuut 30, net boven haar PR. Meike zwom ook een stabiele race en dook met 1 minuut 27 sec net onder de 1 minuut 30 en een mooi PR!

Programma 7 was de 100 meter schoolslag. Op zaterdag voor de dames en op zondag voor de mannen. Alina zwom een dijk van een tijd door op zaterdag met 57/1.03 24 seconden van haar tijd af te zwemmen en aan te tikken in 2 minuut 1 sec. Fayen zwom precies op haar PR: 1 minuut 54. Nadine en Meike zwommen beiden onder de inschrijftijd, maar hadden al eens een snellere tijd gezwommen.

Op zondag mochten de mannen. Thomas, die tussen de wedstrijden door nog een feestje had gehad, deed het verassend goed op weinig slaap. Met een noodgang zwom hij op de tweede afstand vandaag maar liefst 4 seconden van zijn PR: 22/25/26/26 in 1 minuut 41. Vigo die een haat liefde verhouding heeft met de schoolslag zwom ook een klein PR, maar had graag nog wat sneller gewild: 23/28/27/28 in 1 minuut 48.

In programma 8 was het tijd voor de 50 meter schoolslag. Op zaterdag mocht Zeger dit als enige jongen van Hoogeveen aan de start verschijnen. Met een prima techniek en hele nette slag zwom hij naar 1 minuut 7 sec. Maar zwemmen is niet alleen maar heel netjes gaan bespraken trainer en zwemmer na de race. Ook gewoon hard naar de overkant gaan en goed tegen het water drukken is erg belangrijk. Zeger denkt er goed over na, maar moet niet vergeten ook lekker te zwemmen.

Op zondag had de trainer het druk toen direct in serie 1, vier zwemmers aan de start mochten verschijnen. Sophie Koster, Alyssa Dugiç, Lizz Broer en Noortje mochten strijden. Allen deden dit in prima tijden, waarbij Sophie aan het langste eind trok. Met 54 seconden zwom ze een PR van 6 sec! Noortje (58 sec) en Lizz (59 sec) doken ook allebei onder de minuut. Alyssa (geplaagd door een schaarslag, waar ze heel goed aan denkt) zwom naar 1 minuut 5 sec. Lyenn mocht in serie 3 ook nog de race zwemmen en deed dit in 55 sec. Net boven haar PR.

In programma 9 mochten de meiden op zaterdag de 50 meter rugslag. Demi Snippe, Sanne Pekelsma en Lizz zwommen direct in de eerste serie. Alle drie hadden ze niet zoveel zin om lang in het water te liggen, want ze gingen als de brandweer. Demi in 1 minuut 2 sec (7 sec PR), Sanne in 1 minuut (4 sec PR) en Lizz in 1 minuut (7 sec PR). Alysse en Noorte mochten het uitvechten in serie 2. Geïnspireerd door de vorige dames gingen zij ook op PR jacht. Met 57 seconden voor Alyssa (1 sec PR) en 54 sec voor Noortje (5 sec PR) deden ze dit meer dan prima. Waarna snel weer achter de rode gameboy werd gezeten, want het volgende level moest worden gehaald. Deze meiden vermaken zich prima tijdens de wedstrijd en als het moet zijn ze de beste supporters met een aanmoedingslied voor iedereen. Lyenn zwom in serie 3 naar ook een nieuw PR. Met 47 seconden zwom ze een hele sterke race en snoepte ze 5 seconden van haar PR af.

De zware 100 meter vlinderslag stond als nummer 10 op het programma. Thomas en Vigo, mochten dit op zaterdag laten zien. Beiden al best wat vermoeid verschenen ze aan de start. Thomas in 23/29/30/31 met een PR van 3 seconden in 1 minuut 55. Vigo in 19/25/25/27 iets te enthousiast begonnen, zwom een evenaring van zijn PR 1 minuut 37.

De dames mochten deze afstand op de zondag zwemmen. Nadine en Meike mochten hiervoor aan de start verschijnen. Dat het weekend er langzaamaan insloop werd hier duidelijk. Nadine zwom in 24/30/32/32 naar 1 minuut 59, 5 sec boven haar PR. Meike zwom met 20/25/27/28 naar 1 minuut 43, ook een evenaring van haar PR.

Het konings- en koninginnenummer stond in programma 11 op de agenda. De 100 meter vrije slag. Alina zwom op zaterdag een dik PR van 5 sec door met 21/27/26/25 in 1 minuut 42 aan te tikken. Ze laat zien dat ze echt sprongen maakt en wil graag haar tijden verbeteren. Vandaag ook, maar ze maakte het zichzelf extra moeilijk door de eerste baan om de vier slagen te ademen. Extra knap dus dit PR. Fayen en Nadine kwamen net niet aan hun PR. Beiden zwommen erboven. Meike startend in de laatste serie was gebrand om bij de andere dames in haar serie te blijven. Dit deed ze met meer dan goed. Met een indeling van 16/19/19/18 kon niemand haar bijhouden en tikte ze als eerste aan in 1 minuut 14, wat een dijk van een tijd is.

De mannen mochten dezelfde afstand op de zondag. Bij Thomas begon de koek wel echt op te raken. Met 19/21/21/21 zwom hij een hele stabiele race, maar kwam hij 3 seconden tekort voor een PR. Vigo zwom met 17/18/20/20 naar een evenaring van zijn PR.

Programma 12 was de 50 meter vrije slag. Zeger zwom op zaterdag naar 57 sec en dus een tijd onder de minuut. Hij was er zelf ook behoorlijk van onder de indruk, want het was een PR van 7 seconden. De trainer heeft nog geprobeerd duidelijk te maken dat hij ook echt beter gaat zwemmen, maar hij bleef onder de indruk.

De dames zwommen dezelfde afstand op de zondag. Lizz, Noortje, Alyssa deden dit in serie 1. Noortje met een PR van 5 sec: 47 seconden en Alyssa met een PR van 2 sec: 51 seconden. Lizz bleef wat achter en kwam net niet aan haar tijd. Lyenn lukte het om zo aan het eind van het weekend nog even een PR te zwemmen. Ze zwemt erg netjes, wat ervoor zorgt dat er niet heel veel veranderd als ze moe wordt. Met 47 seconden tikte ze 1 sec van haar PR af.

Het één na laatste programma op de zaterdag en zondag was de 100 meter vrij. Op zaterdag mochten Alyssa en Noortje starten in serie 1. Beiden zwommen dezelfde tijd van 1 minuut 54 sec, waarbij dit een PR voor Alyssa was van 1 sec en net geen PR van Noortje. Sophie en Lyenn streden tegen elkaar in de volgende serie. Sophie startte als de brandweer, maar miste de muur bij het derde keerpunt. Met 1 minuut 41 zwom ze echter wel een mooi PR van 2 sec. Lyenn kwam net niet aan haar tijd.

De wedstrijd werd op beide dagen afgesloten met 2 mooi estafettes. Op de zaterdag de 4×50 meter vrije slag, waarbij iedereen aan het bad stond aan te moedigen. Dat de estafette je vleugels geeft was te zien aan de zwemmers. Vigo opende met 34 sec, Thomas volgde met 37 sec, Nadine nam over met 35 sec en Meike tikte aan in 33 sec. Dit leverde net geen winst op, waarbij we enkele tienden achter ORCA eindigden. Maar een hele mooie race lieten zien.

Op de zondag was het de 4×50 meter wisselslag waarbij het echt uit de tenen moest komen. Na een zwaar weekend waren het weer Thomas, Nadine, Vigo en Meike die voor Hoogeveen mochten uitkomen. Met 45/46/45/33 zwommen ze naar een mooie tijd, maar leek dit in eerste instantie niet genoeg voor het podium. Echter, na een diskwalificatie mocht het team toch een medaille ophalen, een mooie derde plak!

Wat een weekend en wat een sfeer. We hebben een team dat elkaar aanmoedigt, lol heeft met elkaar op de tribune en goed nadenkt over wat er moet gebeuren. Een erg gezellige en mooie wedstrijd met goede tijden. Een zeer tevreden trainer!