//Wedstrijd zonder badmutsen in Luik, maar met heel veel nieuwe tijden

Wedstrijd zonder badmutsen in Luik, maar met heel veel nieuwe tijden

Afgelopen weekend was de selectie van ZPC Hoogeveen in Luik om een driedaagse wedstrijd te zwemmen.

Deze wedstrijd, vooral bekend om het winnen van medailles en badmutsen in de kleuren goud, zilver, brons is erg gewild bij de zwemmers.
Maar helaas, de organisatie had besloten i.v.m. de kosten om de badmutsen niet meer uit te reiken, wat een grote teleurstelling was voor jong en oud. Ondanks dit werd er heel goed gezwommen door iedereen en behaalde de ploeg veel finale plaatsen en daarin werden veel medailles gewonnen.

Alinda Dingshof die dit jaar is gaan zwemmen voor “de Dolfijn” in Amsterdam, was mee met haar oude ploeg ZPC en zij werd de beste dame van het toernooi wat haar 400 euro opleverde. Daar moest zij heel veel afstanden en finales voor zwemmen om een punten totaal bij elkaar te zwemmen.

Ditzelfde lukte de 15 jarige Dachèn Haaijer bij de junioren en zij won 200 euro daarvoor zwom zij 10 afstanden waarvan ze later in de middag de finales moest zwemmen wat betekende dat zij dit weekend 20 keer in actie kwam. Dat dit erg zwaar is, deerde haar niet en elke keer ging ze er weer voor en haalde zes keer goud, drie keer zilver en één keer brons. Daarnaast zwom zij op de 200m wisselslag een nieuw Drents record met 2.26.39 en dat was een mooie verbetering van haar oude tijd.

Bij de jongste jongens was het Ramon Vos die op de 50m vrije slag de bronzen medaille won en deed dit in 0.29.42. wat een verbetering van zijn tijd in de series was 0.30.58 en die was al drie seconden sneller dan zijn inschrijftijd. Deze tijd was een nieuw Drents record voor jongens 12 jaar, hij zwom in Luik in de jongste categorie.
Datzelfde deden Amor van der Veen en Eva ter Horst en beiden wonnen de bronzen medaille op de 50m rug in 0.35.49 voor Amor en Eva in  0.39.88. Voor beiden waren dit hele mooie tijden en zij zwommen seconden af van hun oude tijd. Deze jonge kinderen die een heel zwaar weekend hadden, kunnen in zo’n wedstrijd heel goed meekomen.
Naast deze drie waren er ook nog Ilse Zuurman en Mathijs Boersma die geen medailles haalden, maar wel mooie nieuwe tijden neer zetten en ook nog finales wisten te behalen. Er werden in twee leeftijd groepen bij elkaar gezwommen en dan is op deze jonge leeftijd het verschil soms erg groot.

Fenna Westerneng die bij de 200m vrije slag een hele goede finale zwom met daarin een dik p.r. ten opzichte van de ochtend won daarmee de zilveren medaille. Zij zwom in de leeftijd 2009/2010 en hierin was het Nienke Koster die vooral liet zien over een hele goede sprint te beheersen en won op de 50m rug brons en bij de 100m rug zilver. Daarnaast zwommen beiden dit weekend veel afstanden en behaalden ook heel veel finale plaatsen.
Femke ter Horst zwemt als jongste in deze leeftijd en dan is medailles halen lastig, maar haalde toch nog finales bij deze oudere meisjes.

Bij de leeftijd van Dachèn zijn het nog Imre Bouwland, die dit weekend heel goed op dreef was, en Isa Kerpels die beiden medailles haalden. Zo was er voor Imre drie keer brons op de 200m vrije slag, 200m rugcrawl en de 200m vlinderslag en daarmee laat zij zien het liefst de wat langere afstanden te zwemmen. Isa werd bij de 200m schoolslag derde en dat was voor haar een mooie opsteker.

Bij de jongens waren het natuurlijk Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers die hier goed mee konden doen maar zij zwommen ondanks hun jonge leeftijd al mee in de heren categorie. Tiamo pakte op de 50 en 100m rug de bronzen medaille en zijn favoriete afstand de 200m rug werd zilver in een hele mooie race. Olivier ging op de 200m vlinder naar brons en bij de 200m wissel was het zilver voor hem.
De één jaar oudere Luc Kerpels die een beetje worstelt met zijn vorm, werd toch heel mooi de derde op de 200m wisselslag. Gedurende het toernooi ging het toch steeds een beetje beter en dan is zo’n bronzen medaille bij de heren een mooie opsteker.

Bij de dames was het Dominique Dingshoff die zus Alinda voor zich moest dulden, maar zij zwom ondanks haar kaak operatie van een aantal weken geleden waardoor ze weinig getraind heeft en lastig kon eten toch naar twee keer brons op de 100 en 200m vrije slag.

Bij de heren was het Owen Peeks die het trainen op een iets lager pitje heeft gezet, maar daarin zoveel niveau legt dat het voor hem niet uitmaakt. Hij gaat altijd vol voor alles en heeft zoveel plezier in het zwemmen dat hij nog steeds schitterende tijden zwemt en de pr’s  elkaar opvolgen. Dat leverde hem dit weekend brons op bij de 200m vrije slag en de 200m rugcrawl en dat deed hem heel goed. Zo zie je maar dat veel trainen niet altijd de sleutel tot succes is, maar vooral hoe train je, je maakt tot een goede zwemmer.

Naast alle medaille winnaars had ZPC nog veel zwemmers bij zich die ondanks dat ze geen medailles wonnen heel veel nieuwe tijden op de klokken zetten en veel finale plaatsten haalden. Bij zo’n wedstrijd in een 50m bad is dit ook de bedoeling, vooral omdat de ploeg nog niet in een 50m bad getraind heeft. Dat gaat straks weer gebeuren in Zuidwolde en nu het 50m bad seizoen van start is gegaan zal dit weer nodig zijn.

In April gaat een groot gedeelte nog op training kamp naar Tenerife en daar zal twee keer per dag getraind worden in een 50m bad en dat zal voor velen heel goed zijn.

Het was een zwaar en vermoeiend weekend, maar waar door de vele nieuwe tijden, medailles en gezelligheid met elkaar met een goed gevoel op terug gekeken wordt.