//ZPC strijdt met succes voor eremetaal

ZPC strijdt met succes voor eremetaal

De eerste dag van de Speedo jaargangwedstrijden zit er op en is een groot succes gebleken voor de zwemmers van ZPC Hoogeveen. Met een relatief kleine miniorengroep lukt het Hoogeveen toch maar weer om mee te draaien met de snelste minioren van Nederland. We hebben als club een sterke opleiding waar we trots op mogen zijn en wat zorgt voor technisch sterke zwemmers.

Vandaag waren het Eva ter Horst, Amor van der Veen, Svenn Meffert en Ramon Vos die mochten strijden met de snelste minioren van Nederland. Ramon Vos, vorig jaar goed voor vier keer goud op de 50m ,100m, 200m en 400m vrij had vandaag een titel te verdedigen op de 100m en 200m vrij. Ook de 100m vlinder stond voor hem nog op het programma. Amor van der Veen die zich vorig jaar vooral richtte op de rugcrawl, wilde dit jaar laten zien dat hij zeker alle slagen beheerst en zwom naast de 100m vrij de 200m wisselslag en de 100m vlinder. Svenn mocht vorig jaar voor het eerst meedoen, maar stond vandaag op maar liefst drie afstanden aan de start: 100m vrij, 200m vrij en 100m vlinder. Jezelf verbeteren en plezier hebben is het belangrijkste, maar een medaille meepakken zou ook heel tof zijn voor hem. Eva vorig jaar ook goed voor verschillende starts, mocht zich vandaag weer in met de snelste meiden mengen in de strijd op de 100m vlinder en de 200m wisselslag.

Met de opkomst van de jury nog maar net achter ons mochten Svenn, Ramon en Amor zich melden voor de start van de 100m vrije slag. Allen gebrand om een PR te zwemmen starten ze de eerste baan met kleine zenuwen. Deze vertaalde zich voor alle mannen in een eerste baan met weinig ademhalen: 1 op 4, soms zelfs 1 op 5, waardoor het voor sommigen bikkelen was naar het einde. Ramon trok de wedstrijd uiteindelijk uit elkaar en zwom met afstand naar de eerste plaats. Met een hele sterke tijd en een PR op de 50 meter (30.02) zwom hij uiteindelijk naar 1:04.05. Svenn (3e geplaatst) moest de jongens die langzamere inschrijftijden hadden voor laten gaan en zwom naar een PR van 1 seconde: 1:09.15 en een sterke 7e plek. Ook dat zijn de Speedo Jaargangfinales gaf trainer Mariët aan, iedereen kan winnen maar je ook inhalen, de inschrijftijden zeggen voor de start niet zo veel. Amor moest de laatste baan na weinig ademen flink op zijn kiezen bijten, maar zwom naar een klein PR van 3 tienden: 1:13.09.

Amor en Eva mochten in programma 7 en 8 de volgende afstand zwemmen voor Hoogeveen. De 200m wisselslag, de favoriet van Eva. Amor kwam net niet aan zijn snelste tijd en zwom 1 seconde langzamer dan hij wel eens had gedaan: eindtijd 3:06.32. Eva daarentegen was gebrand om te winnen van Feline (Polaris) en Querinne (Borger), beiden zwemmers uit Drenthe waar ze vaak tegen zwemt. Waarom winnen van deze dames? Omdat ik hier altijd tegen moet. Net achter Querinne (4 tienden) tikte Eva aan in 3:14.18 een dik PR van 6 seconden! Feline was met 3:13.28 ook net sneller.

Ramon en Svenn, als 1 en 2, geplaatst, zwommen in programma 12 de 200m vrije slag. Beide mannen startten iets te voorzichtig, maar maakten de race mooi af wat resulteerde in het volgende eremetaal van Hoogeveen. Ramon zwom naar een nieuw PR van 2 seconden: 2:24.50 wat resulteerde in het tweede goud voor Hoogeveen. Svenn zwom een heel sterke race en pakte de laatste podiumplek met 2:30.71 een PR van 1 seconde. Net voor Daan Mulder van KSN die aangaf morgen graag een Drents podium te willen op de 400m vrije slag, waar deze mannen eveneens om de prijzen gaan strijden.

Tot slot zwom iedereen de 100m vlinder. Dat het een zware en lange wedstrijd is werd duidelijk, doordat de mannen geen van allen een PR zwommen. Het was Eva die de mannen liet zien hoe je ook aan het eind van een lange dag nog een PR kan zwemmen. Met 1:39.44 noteert ze de 10e tijd en snelde ze haar PR met 1 seconde aan.

Een succesvolle eerste dag voor Hoogeveen, waarmee we samen met de overige Drentse clubs hebben laten zien dat we zeker aanstormend talent hebben welke we richting de NJJK’s kunnen gaan opleiden. We worden nog wel eens vergeten als noordelijke provincie, maar de uitslagen van vandaag laten zeker zien dat er rekening met zwemmend Drenthe mag worden gehouden!