//Reva van der Veen, Hedwig Bork, Joanne Vos, Ismay Dekker en Amor van der Veen winnen techniekwedstrijd van de rugcrawl

Reva van der Veen, Hedwig Bork, Joanne Vos, Ismay Dekker en Amor van der Veen winnen techniekwedstrijd van de rugcrawl

Maandag 23 januari was het tijd voor de derde techniekwedstrijd van het seizoen: de rugcrawl. Door het seizoen heen komen alle slagen aan bod en vandaag was de rugcrawl aan de beurt. Vorige week woensdag mochten de ouders van de jongste zwemmers meezwemmen tijdens de training en hebben ook zij de rugcrawl oefeningen gedaan.

Tijdens de techniekwedstrijd van vandaag moesten de meiden en jongens van de jongste leeftijden verschillende oefeningen zo netjes mogelijk uitvoeren en werden hierbij beoordeeld door oudere zwemmers die graag meehielpen. Voor elk onderdeel konden 1, 2, 3, 4 of 5 punten verdiend worden.

Rugcrawl

Iedereen moest twee banen rugcrawl zwemmen waarbij er op verschillende dingen werd gelet. De kinderen die voor goud gingen werden op de meeste onderdelen beoordeeld. Bij hen werd er gelet op de beenslag en ligging, ononderbroken armslag, schouderrotatie, keerpunt, start, doorhaal en rugcrawl totaal. Bij de kinderen van zilver werd er gelet op beenslag en ligging, ononderbroken armslag, schouderrotatie, keerpunt en rugcrawl totaal. En bij de kinderen van brons werd er gelet op de beenslag en ligging, ononderbroken armslag en rugcrawl totaal. Bij de zwemmers in de gouden groep (meisjes 2008, jongens 2007/2008) was het Amor van der Veen die knap 32 punten haalde. In de zilveren groep (jaargang 2010-2012) werden de meeste punten op dit onderdeel behaald door Hedwig Bork. In de bronzen groep (2013 en jonger) behaalde Reva van der Veen de meeste punten, 14.

Techniekoefeningen

De kinderen van brons moesten één techniekoefeningen zo goed mogelijk laten zien. Zij zwommen zo netjes mogelijk rugcrawl benen in stroomlijn. Fien Bentum wist hierbij de maximale 5 punten te halen. De kinderen van zilver deden dit ook en lieten daarnaast ook de oefening rugcrawl benen met schouderrotatie zien. Hedwig haalde ook op dit onderdeel de meeste punten van haar groep, 8. Bij goud was het wederom Amor die de meeste punten binnen sleepte, 12. De groep van goud deed ook nog de oefening rugcrawl met één arm.

Afzetten en uitdrijven

Iedereen moest bij dit onderdeel zo hard mogelijk afzetten en met alleen uitdrijven zo ver mogelijk proberen te komen. De zwemmers laten steeds meer zien dat ze goed weten hoe dit moet want er werd hoog gescoord. Bij de groep van goud waren er zelfs 3 zwemmers die de maximale 5 punten haalden. Dat betekent dat ze verder dan 12 meter kwamen! Dit gold voor Mathijs Boersma, Ramon Vos en Amor. Bij zilver haalden vijf kinderen 4 punten, wat tussen de 9 en 11 meter is! Dit waren Eva ter Horst, Hedwig, Fayen Ingberg, Thomas Boersma en Vigo Norde. Bij brons haalden vier kinderen 5 punten, meer dan 10 meter! Dit waren Reva, Nienke Roffel, Ismay Dekker en Joanne Vos.

Rugcrawl benen

Het enige wat vandaag om de snelheid ging was de 25m rugcrawl benen. Hierbij werd van iedereen de tijd geklokt en dat kwam weer overeen met een aantal punten. De kinderen van goud moesten hier uiteraard sneller zwemmen om 5 punten te halen dan de kinderen van zilver en brons. Bij goud was een tijd onder de 17 seconden 5 punten waard. Bij zilver was dit onder de 21 seconden en bij brons onder de 25 seconden. Dat die tijden wel heel hard zijn, kan je zien aan het feit dat maar twee zwemmers 4 punten wisten te halen: Reva van der Veen en Fien Bentum.

Uitslag:

Bij een gelijk puntentotaal kijken we bij het onderdeel ‘rugcrawl’ naar het aantal punten voor de ‘rugcrawl totaal’.