//Jumbo Mulder Kersttoernooi

Jumbo Mulder Kersttoernooi

Zaterdag 17 december was Zwembad de Peppel in Beilen het podium voor het Jumbo Mulder Kersttoernooi. Hoogeveen werd vertegenwoordigd door zwemmers van minioren tot senioren recreatief. Een wedstrijd vol kerstmuziek, kerstballen en dikke PR’s. Een leuke opzet met medailles voor elke leeftijdscategorie. Wel ligt er volgens de coaches nog een taak voor de Drentse zwemverenigingen om te kijken hoe we de opzet van deze wedstrijden ook leuk blijven houden voor de jongste zwemmers in de verenigingen. Een wedstrijd die 4 uur duurt en om 20.30 uur is afgelopen vraagt veel van de zwemmers in deze leeftijd. Er ligt belangrijke taak voor de zwemverenigingen om te kijken hoe we het zwemplezier en de fun in wedstrijden kunnen blijven stimuleren.

De wedstrijd was opgebouwd volgens een klassement met alle vier de slagen. De jongste zwemmers zwommen drie keer 25 meter zonder vlinderslag, de oudere zwemmers vier keer 50 meter. In de jongste leeftijd waren het Lizz Broer, Noortje Heijen en Lyenn Dekker die onder de Hoogeveense vlag mochten zwemmen. Lizz en Noortje maakten het op de eerste afstand, 25 meter schoolslag, direct bijzonder spannend door nek aan nek naar de eindstreep te zwemmen. Beiden aangetikt in 33 seconden mochten ze een klein PR noteren, waar ze allebei 33 hoog hadden staan. Lyenn ging als de brandweer en zwom met 29 voor het eerst onder de 30 seconden op de afstand. Een PR van maar liefst 2 seconden.

De tweede afstand voor de meiden was de 25 meter rugslag. Noortje moest de trein halen en liet zien dat ze met de trainingen van de afgelopen weken, we zijn bezig met de rugslag periode, flink vooruitgaat. Met 30 seconden zwom ze 4 seconden van haar PR af! Lyenn liet zien dat ook zij zich flink ontwikkeld en tikte aan in 28 seconden. Soms nog met een blik iets meer naar achteren dan omhoog, zwom ze toch naar een PR van 1 seconde! Lizz Kon helaas net niet aan haar PR komen op deze afstand en tikte aan in 33 seconden. De laatste afstand voor deze meiden was de 25 meter borstcrawl. Waar het al behoorlijk laat begon te worden, was het ook te zien in de tijden voor deze meiden. Alle drie zwommen ze precies op hun PR.

Bij de jongste jongens van Hoogeveen mochten Alwin Roffel en Thomas Boersma het water in duiken. Alwin die nog bij de recreatief zwom, kon niet op alle afstanden aan zijn tijden komen, maar liet zeker een winnaarsmentaliteit zien. Op de 25 meter schoolslag zwom hij met 55 seconden boven zijn PR. Thomas zwom daarentegen precies op zijn PR. Op zijn favoriete schoolslag had hij al een snelle tijd staan, waardoor elke keer een PR zwemmen niet meer vanzelfsprekend is.

De 25 meter rugslag was ook voor Thomas en Alwin de tweede afstand. Alwin liet zien goed aan de opdrachten te denken: het kijken naar het plafond en blijven trappelen met je benen. Helaas net geen PR, maar een prima race voor nu. Thomas was daarentegen gebrand op een PR en midden in de rugcrawlperiode laat hij zien al veel te hebben opgepakt. Met een PR van maar liefst 6 seconden zwom hij naar 27 seconden.

De laatste afstand voor deze jongens was de 25 meter vrije slag. Alwin hield zich wederom goed aan de opdrachten die hij meekreeg, waardoor hij een mooie race zwom! Thomas die in de wedstrijden ook al de dubbele afstand zwemt (50 meter borstcrawl) liet zien dat een baantje sprinten zeker iets is wat hij ook kan. Met een PR van maar liefst 11 seconden noteert hij nu 20 seconden achter zijn naam. Waarbij Thomas wel moet opletten dat hij goed stil blijft staan bij de starts die hij maakt in de wedstrijd. Bewegen is echt een no go.

De laatste meiden die de 25 meters zwommen waren Ismay Dekker, Nienke Roffel, Meike Pekelsma en Amy Broer. Meike Pekelsma is de enige van deze meiden die geregeld deze afstanden zwemt. Voor de andere meiden was het dus echt een PR-wedstrijd. Ismay en Nienke zwommen een sterke eerste race en tikten op de 25 meter schoolslag naar 24 en 27 seconden. Meike liet direct op de eerste afstand zien al in vorm te zijn en tikte aan in 24 seconden. Een PR van 1 seconde. Amy was op seconden jacht, met tijden die al een poos stonden was vlogen ze er af. Op de eerste afstand ging ze als een speer en tikte met een PR van 10 seconden aan in 23 seconden.

De tweede afstand voor deze meiden was de 25 meter rugslag. Ook hier gingen alle vier de meiden als een speer. Nienke en Ismay lieten zien dat ze zich goed aan de opdrachten konden houden. Dit keer het kijken naar het plafond en snelle kleine benen zwemmen. Met een tijd van 25 en 23 lieten ze zien zich goed te ontwikkelen. Meike liet zien dat ze met een hele goede onderwaterfase en sterke race echt nog wel wat van haar PR af kon zwemmen. Met 23 seconden zwom ze naar een PR van 1 seconde! Amy de secondenvreter zwom naar een heel dik nieuwe PR van 5 seconden en tikte op de eindstreep aan in 23 seconden!

De laatste afstand was ook voor deze meiden de 25 vrije slag. Ismay die aangaf dat ze niet zo snel een keerpunt kan, mag dit van de coaches nooit meer zeggen. In een bloedgang zwom ze met een mega snel keerpunt naar 20 seconden. Nienke tikte in een fractie van een seconde later aan in 21 seconden. Meike liet zien in bloedvorm te zijn en tikte aan in 19 seconden. Een eerste keer onder de 20 seconden! Amy broer zwom met lange slagen en een bloedgang ook naar 19 seconden. Een PR van maar liefst 17 seconden!  De oudere minioren en recreatieve zwemsters mochten de 50 meters zwemmen beginnend met de 50 meter schoolslag. Het was Tess Broer die hier naar een dik PR zwom van 2 seconden en aantikte in 55 seconden. Een dik PR wat wordt terug gezien in de trainingen. Jade van der Veen kwam helaas net niet aan haar PR en moet goed blijven denken aan het niet te ver doortrekken van haar armen. Fabiën van Halderen sloot het programma af met een klein PR van 1 seconde en tikte aan in 49 seconden een tijd voor het eerst onder de 50! Alle drie de meiden dachten goed aan de onderwaterfase en lieten zien dat ze steeds beter nadenken tijdens het zwemmen! Svenn Meffert, Ramon Vos en Mathijs Boersma mochten de mannen vertegenwoordigen onder de Hoogeveense vlag. Ze begonnen direct sterk op de schoolslag waar Svenn aantikte in 46 seconden (1 sec PR), Ramon in 43 seconden (1 sec PR) en Mathijs in 41 sec (7 tienden PR). Voor de recreatieve zwemsters waren het Iris Langevoort en Myron Dekker die Hoogeveen vertegenwoordigden. Met 56 seconden kwam Iris net niet aan haar PR, Myron liet zien dat ze er zin in had en tikte aan in een PR van 1 seconden. Eindtijd: 49 seconden!

Op de 50 meter rugslag kwam Tess helaas net niet aan haar PR, en zwom ze met 2 seconden net boven haar PR in 50 seconden. Jade en Fabiën lieten zien op PR-jacht te zijn. Jade tikte aan in 43 seconden een verbetering van 3 seconden, Fabiën tikte op de eindstreep aan in 45 seconden een PR van 2 seconden. De jongens hadden op de rugslag wat meer moeite en kwamen alle drie niet aan hun PR’s. De races zagen er goed uit, maar soms kom je gewoon niet aan je PR. Myron en Iris zwommen beiden twee sterke races. Myron tikte aan in 48 seconden en Iris liet zien zich goed aan de opdrachten die ze had meegekregen te kunnen houden.

De meiden moesten nog de 50 meter vrij en de 50 meter vlinderslag. Op de 50 meter borstcrawl kwam er helaas niemand aan de PR die al op de klokken stonden. De 50 meter vlinderslag was het Tess die voor het eerst onder de 50 seconden zwom en aantikte in 59 seconden een PR van 1 seconde. Jade en Fabiën kwamen ook hier net niet aan de PR’s. Het was Mathijs die bij de jongens liet zien zich goed aan de opdrachten te kunnen houden. Met een klein PR tikte hij aan in 31 seconden. Er werd tijdens de race goed nagedacht over het ademen, wat resulteerde in deze mooie tijd. Bij de recreatieve dames was Myron op ramkoers. Met 38 seconden zwom ze een mooie tijd en tikte voor het eerst onder de 40 seconden. Iris kwam net niet aan haar tijd en zwom precies haar PR: 36 seconden. De laatste afstand de 50 meter vlinderslag zorgde voor veel spektakel. Het was Svenn die naar een dik PR zwom van 40 seconden en drie seconden van zijn PR afsnoepte. Raman zwom zijn PR van 40 seconden en Mathijs kwam helaas niet bij zijn PR in de buurt. Het late tijdstip was hier waarschijnlijk mede een oorzaak van. Myron en Iris lieten zien dat ze de vlinderslag ook steeds beter beheersen. Ze moeten zich blijven focussen op een goede golfbeweging zodat ze deze afstanden goed kunnen volhouden.

Aan het eind van de wedstrijd kreeg iedereen een kerstbal voor thuis en werden de medailles verdeeld. Een leuk opgezette wedstrijd, maar wel eentje die aan het denken zet over het miniorenzwemmen in Drenthe. Fijne feestdagen alvast allemaal!