//Twee keer goud voor Dachèn Haaijer bij de Nederlandse Kampioenschappen

Twee keer goud voor Dachèn Haaijer bij de Nederlandse Kampioenschappen

Dachèn Haaijer van ZPC Hoogeveen heeft bij de Nederlandse Kampioenschappen zwemmen in Eindhoven bij de junioren 3 en 4 twee keer goud gewonnen, op de 200m schoolslag en de 200m wisselslag.

De 14 jarige Dachèn behaalde daarnaast nog twee keer zilver op de 400m wisselslag en de 100m schoolslag. Dit alles deed ze in schitterende tijden en ze bleef met haar tijd van 2.19.32 op de 200m wisselslag net boven het Nederlands record 2.19.12 in deze leeftijd groep.

Ze was gedreven dit weekend en had besloten niet veel afstanden te gaan zwemmen, maar alles wat ze zwom deed ze goed en dat leverde met vier afstanden vier medailles op.
Daarnaast moest ze bij de 100m schoolslag in de ochtend de series zwemmen om zich te plaatsten voor de finale in de middag.
Beide keren zwom ze een nieuwe tijd op de klokken en in de finale werd het zilver in 1.12.55.
Dachèn zette met haar tijden voor alle door haar gezwommen afstanden het Drentse record in haar leeftijdscategorie op haar naam.
400m wissel (tevens voor 15, 16 en 17 jarigen)
200m wissel (tevens voor 15, 16, 17 en 18 jarigen)
100m school
200m school tevens regio record

Fenna Westerneng steeg bij sommige afstanden boven zichzelf uit terwijl ze bij andere afstanden niet aan haar tijd kwam.
Zij is bij de junioren 3/4 de jongste dus dan is het moeilijk om hier medailles te halen, maar ze liet wel zien dat er volgend jaar als ze zo doorgaat rekening met haar gehouden moet worden.
Vooral haar 200m vrije slag was heel goed en met een tijd van 2.12.82 werd ze tiende waarbij zij meteen ook het Drentse record in haar leeftijdscategorie op haar naam zette.

Nienke Koster is van dezelfde leeftijd en zij had misschien iets meer verwacht van dit Nederlands Kampioenschap, maar ook dat hoort erbij dat het soms heel goed gaat en andere keren niet lukt.
Bij de 200m rugcrawl die zij graag zwemt kwam er een mooie tijd op de klok en ook voor haar gaat het volgend jaar om de medailles.
Bij de 100m rugcrawl plaatste ze zich in de series in de ochtend voor de finale ‘s middags en dat was goed. De tijd viel haar wat tegen, ze had graag sneller gewild en ook in de middag lukte dit niet.
Nienke zwom in de laatste estafette de vlinderslag en deed dat wel met een dik persoonlijk record.

Femke ter Horst zwemt bij junioren 1 en 2 en deze meisjes zwemmen een klassement. De KNZB wil graag dat deze jonge kinderen alle slagen blijven zwemmen en vandaar de tien afstanden. Daarvan mag de slechtste weggestreept worden en dan word er een klassement opgemaakt.
Zwaar want elke sessie moet je twee afstanden zwemmen en dat vijf sessies lang.
Jammer was het dat ze op de 200m en 400m wisselslag werd gediskwalificeerd, wat natuurlijk direct punten kost en je zakt in het klassement. Wel allemaal nieuwe tijden voor haar en dat is waar het bij deze jonge kinderen om gaat, ze eindigde mede door de diskwalificatie als negenenveertigste.

Esmee van der Tuuk en Sofie Vos zijn van 2008 en zwemmen dus bij de junioren 3 en 4.

Esmee van der Tuuk had haar beste race tijdens de swim off die ze moest doen om een reserveplek bij de finales te bemachtigen.
Samen met Jannoula Jaspers van de Vikings moest ze de 100m rug zwemmen en die won ze nipt in een hele mooie race en een mooie tijd 1.09.24.

Sofie Vos zwom een degelijke wedstrijd, maar had niet veel afstanden waar ze boven zichzelf uitsteeg. Volgend weekend zwemt ze nog de 800m vrije slag in Den Haag en dat zijn meer de afstanden waar zij van houdt. Hoe langer de afstanden worden des te beter zwemt Sofie en dus zijn we benieuwd wat volgend weekend gaat brengen.

Bij de jongens waren het Tim Zuurman en Jordey Thole die mochten zwemmen en beiden zijn van 2007 en zwommen bij de jongens 2008/2007.
Beiden lieten een hele goede indruk achter met mooie persoonlijke records en mooie races. Deze beide jongens moeten wat sterker worden, want als je ziet hoe gespierd sommige van hun leeftijdgenoten zijn dan is er nog veel winst te behalen en dat zal ook zeker gaan gebeuren.

Jordey was vooral op de schoolslag nummers goed en verbeterde zich bij de 200m schoolslag met vele seconden.

Tim had een breed programma en deed dit erg goed, veel nieuwe tijden en veel afstanden die hij mocht zwemmen. Tim zwemt volgende week nog de 1500m vrije slag in Den Haag.

De meisjes zwommen nog drie estafettes en deden dat naar behoren, bij de 4 x 100m wisselslag werden ze keurig vierde.
Bij de 4 x 100m vrije slag vijfde en bij de 4 x 200m vrije slag werden ze zevende.
Bij de vrije slag zwommen Dachèn Haaijer, Sofie Vos, Fenna Westerneng en Nienke Koster, bij de wissel was het Esmee van der Tuuk die i.p.v Sofie Vos zwom.

Al met al een mooi en leerzaam weekend waarmee de zwemmers weer verder kunnen en nu zal de blik weer op het 50m bad liggen.