//Minioren strijden om clubklassement in Beilen

Minioren strijden om clubklassement in Beilen

Zondag 6 november stond de Minioren Club Meet deel 1 op de agenda. Samen met andere topclubs uit het Noorden streden de jongste zwemmers, de minioren, van ZPC Hoogeveen om het clubklassement in deze serie wedstrijden. Een wedstrijd waar iedereen bijdraagt aan het eindresultaat en waarbij de eindtijden door middel van een puntensysteem bij elkaar worden opgeteld. Als club moet je op alle afstanden zwemmers hebben staan, zodat je overal punten kan sprokkelen. Hoogeveen was goed vertegenwoordigd, maar viel in de wedstrijd net buiten de prijzen. ZC Polaris ging er met de eerste prijs van door, THOR met de tweede en MZ&PC de Reest met de derde.

Het programma werd afgetrapt met een gemengde estafette 4×50 meter vrije slag. Meike Pekelsma zette Hoogeveen goed weg in een sterk veld, waarna Fayen Inberg het stokje over mocht nemen. Reva van der Veen en Thomas Boersma sloten de race af waarmee de klok op 3 minuut en 6 seconden werd stilgezet. Een dik PR voor deze zwemmers van maar liefst 8 seconden. Helaas werden de zwemmers wel gediskwalificeerd, maar dat hoort ook bij het zwemmen.

In programmanummer 2 mochten de meisjes 100 meter schoolslag. Met de opdracht om goed te denken aan de onderwaterfase doken Jade van der Veen en Tess Broer er als eerste in. Tess zwom net boven haar PR en dacht aan slagen onderwater. Jade moest de trein halen. Met een dik PR van 5 seconden zwom ze naar 1.54.58. Ja, de slag onder water was ze wel even vergeten, maar daar zou ze de volgende keer op letten werd de trainer beloofd. Fabiën van Halderen zwom ook naar een dik PR van drie seconden: 1.51.77. In programma 3 mochten de jongens ook de 100 meter schoolslag zwemmen. Vigo Norde deed dit voor de eerste keer en zwom naar 2.13.19, een prima tijd. Ramon Vos zwom een PR van maar liefst 4 seconden: 1.37., maar moest zijn oude tijd laten staan vanwege een diskwalificatie. Amor van der Veen zwom naar 1.45.54, ook een PR van maar liefst 4 seconden en liet daarmee zien dat de schoolslag hem steeds beter ligt.

In programmanummer 4 waren het de meisjes die de 50 vrij mochten zwemmen. Voor Noortje Heijen en Lyenn Dekker de eerste keer. Maar wat een bikkels. Ze zwommen beiden naar een eerste tijd van 1.03. Wat een start. Met veel enthousiasme werd de eerste baan gestart, waardoor de tweede baan nog best zwaar werd. Maar ze zwommen sterk door en hebben mooie tijden op de klok gezet. Zoë van Dijker en Isis Koelewijn mochten in serie 4 Hoogeveen vertegenwoordigen. Zoë miste in het tweede baantje wat druk op het water, waardoor ze niet aan haar PR kwam. Isis daarentegen verzette het halve zwembad en zwom naar een PR van maar liefst 5 seconden: 1.01.24. Fayen en Reva mochten in de laatste serie zwemmen en kwamen na de net gezwommen estafette niet aan hun snelste tijden. Maar we weten nu wat ze kunnen dus dat belooft wat!

In programmanummer 6 kwamen Tess Broer en Hedwig Bork aan de start op de 50 meter rugslag. Tess kwam net niet aan haar tijd, maar liet een goede techniek zien. Hedwig kon het niet laten om toch een PR’tje te zwemmen. Met een behoorlijke benenmotor zwom ze naar 45 seconden een PR van 1 seconde. De jongens mochten in programma 7 weer aan de bak, ook op de 50 rugslag. Vigo had wat opstart problemen na de start, maar eenmaal op gang was hij niet te stoppen. Met een noodgang kwam hij uit het keerpunt en tikte aan in 51.84 seconden. Een PR van 2 seconden! Svenn Meffert en Amor vochten de podiumplaatsen uit in de laatste serie. Het was heel spannend en Svenn wist als tweede aan te tikken, vlak achter Daan Mulder van KSN. Amor werd knap derde, beiden in een tijd van 38 seconden. .

Na de pauze werd er direct gestart met de 4×100 meter vrije slag gemengd. Ramon, Svenn, Fabiën en Jade mochten laten zien wat ze waard waren. De opdracht was dat de eerste drie Jade goed weg zouden zetten, omdat de laatste zwemmer op baan 4 heel hard kon gaan. Dat Jade een goede uitgangspositie kreeg is een understatement. Met bijna 50 meter voorsprong door een 1.12 van Ramon, 1.12 van Svenn en een 1.27 van Fabiën kon Jade zonder spanning zwemmen. Ook Jade zwom naar een 1.27, erg knap van zowel Jade als Fabiën. Deze meiden laten echt zien dat ze nu van netjes zwemmen ook naar echt hard zwemmen aan het gaan zijn.

In programma 9 en 10 mochten de meisjes en jongens 25 meter schoolslag. Een korte race afstand, maar daarom niet minder leuk! Isis was de eerste van Hoogeveen die mocht starten. Met een mooi 33 zette zij voor het eerst een tijd op het bord. Zoë liet zien dat ze hier niet alleen was gekomen voor de gezelligheid. Met een bloedgang zwom ze naar de overkant en zwom daarmee 10, ja 10 seconden van haar PR af: 29 seconden. Noortje zwom haar 25 meter met bijna een valse start. De scheidsrechter blies net snel genoeg, want er zat al wat beweging in. Lyenn liet zien dat ze ook gebrand was op een PR, maar met 31 seconden zwom ze wat ze al had staan. Meike wilde laten zien dat ze op haar schoolslag niet te kloppen is en zwom met 24 seconden naar een hele snelle tijd en programmawinst.

Thomas was de enge jongen van Hoogeveen die mocht starten in programma 10. Met een tijd van 25.25 seconden liet hij zien dat hij niet achterblijft bij de andere jongens van het programma. Een dik PR van 5 seconden en 1 seconde achter de programmawinnaar.

Programma 11 zorgde voor veel enthousiasme bij de trainer. De 50 meter vrije slag na de borstcrawl periode is altijd een genot. Hedwig liet dit als eerste zien door een PR van 1 seconde te zwemmen en uit te komen op 43.19 seconden als PR. Tess moest haar PR net voorbij laten schieten en zwom er 1 seconde boven: 49.46 seconden. Fabiën en Jade moesten pittig zwemmen van de trainer, want ze willen nog wel eens rustig beginnen. Met dit in hu achterhoofd werd tweemaal 38 seconden gezwommen, wat een hele mooie tijd is voor deze meiden. In programma 12 mochten de jongens ook 50 vrij. Vigo liet zien dat zijn borstcrawl ook ontzettend aan het ontwikkelen is. Hij zwemt elke keer een PR en ook nu weer ging er een seconde af: 43.43 seconden. Ramon en Svenn vochten het weer in de laatste serie uit en tikten in 31 en 33 seconden aan. Een evenaring van de PR’s.

Programma 13 en 14 waren de laatste individuele programma’s van de dag. De 50 meter rugslag. We hebben deze slag nog niet gehad in de techniekcyclus en dat was bij sommigen ook nog wel te zien. We gaan hier de volgende periode mee aan de slag, waardoor de zwemmers straks nog netter en sterker gaan zwemmen. Noortje mocht aftrappen en deed dit voor het eerst in een 1.33. Met tweemaal een poging voor het keerpunt werd de tijd niet officieel, maar het enthousiasme waarmee Noortje terugkwam zorgde er bijna voor dat je protest zou willen aantekenen bij de jury. Lyenn zette ook een eerste tijd op de klokken. Met 1.07 deed ze dit heel goed, maar helaas werd zij ook gediskwalificeerd. Zoë zwom net boven haar PR in 1.13.80. Isis de PR-liefhebber zwom naar 1.04.00 een PR van 1 seconde. Meike en Reva zwommen wel heel netjes, maar niet echt pittig, waardoor het een evenaring van de PR’s werd. Fayen zwom na een lange wedstrijd 2 seconden boven haar PR. Thomas zwom ook naar een tijd welke geen PR betekende.

Tot slot werd in programma 15 de koppelrace gezwommen door Amor en Hedwig. Hedwig vroeg zich wel af waarom het een koppelrace genoemd moest worden en niet gewoon een duo race. Koppel klinkt zo stom, aldus Hedwig. Een race van 4×50 vrije slag, waarbij iedere zwemmer dus 2 keer zwemt. Een pittige race die onder luide aanmoediging door deze twee toppers werd gewonnen. Met 36 en 39 voor Amor en 44 en 46 voor Hedwig een mooie afsluiting. Op naar de volgende!

Zwemtoppers v.l.n.r.: Jade, Zoë, Fabiën, Ramon, Vigo en Svenn.