//NK junioren met schitterende estafettes

NK junioren met schitterende estafettes

Bij de NJK in Eindhoven zijn de junioren thuis gekomen met veel medailles. Misschien niet de medailles altijd waar op gehoopt werd, maar ook medailles waar niet op gerekend was.

Vrijdagmiddag begon de ploeg uitstekend nadat ze de morgen hadden kunnen uitslapen en een stevige maaltijd hadden genuttigd.

Fenna Westerneng en Nienke Koster die beiden een klassement moesten zwemmen van 10 afstanden, waarvan dan de slechtste weggestreept mocht worden begonnen met de 400m vrije slag. Beiden begonnen direct met een p.r. en dat is het streven voor junioren op een N.K., je beste tijden verbeteren.

Bij de 400m wisselslag meisjes 14/15 jaar was het de 14 jarige Dachèn Haaijer die voor een mooie verrassing zorgde. Zij werd in dit veld tweede in een schitterende tijd van 5.18.02 en dat was een grote verbetering van haar oude tijd en dit was een nieuw Drents record.

Bij de jongens 15/16 jaar, Olivier Wilbers die na een geweldige race in een mooie tijd opeens op het score bord zag dat hij gediskwalificeerd was. Rare beslissing als je nagaat dat de jongen naast hem bewoog en niet werd gediskwalificeerd, maar goed je kunt er niks aan veranderen.

Bij de estafettes 4 x 200m vrije slag meisjes waren het Dachèn Haaijer, Jasmijn Sterken, Sofie Vos en Carlijn Gruppen die ver boven zichzelf uitstegen en als zevende geplaatst waren met 9.24.17. en brons pakten in 9.15.27.

Daarna was het de beurt aan de jongens Tiamo van der Veen, Ruben Westerneng, Tim Zuurman en Olivier Wilbers die als vierde geplaatst waren in 8.35.75 maar tweede werden achter PSV Eindhoven in een schitterende tijd van 8.22.82. Al deze jongens gingen ervoor en zwommen ver onder hun beste tijden met voor Ruben Westerneng een hele mooie 2.06.71 en slotzwemmer Olivier ging naar 2.01.59.

De zaterdagmorgen moest er al om zeven uur worden ingezwommen en dat was wel heel erg vroeg om dan te presteren. De jongens 15/16 en de meisjes 14/15 jaar zwommen bij de 100 meters in de morgen series waarvan de beste tien in de middag de finale mochten zwemmen.

Dachèn haalde die finale op de 100m schoolslag en zwom in de middag met 1.16. 95 een schitterende tijd maar werd daarmee net vierde, achter twee oudere meisjes en één leeftijdgenootje.

Deze morgen ook de 200m vlinderslag voor Tiamo van der Veen en daar werd wel op een medaille gerekend. Te langzaam weg gaan en te slap de laatste baan ingaan maakte dat hij met 2.22.72 wel een kleine p.r. zwom maar net vierde werd. Bij zijn favoriete rugcrawl zwom hij naar de vierde plaats en dus wel een finale plaats voor de middag en daar ging hij met een nieuwe tijd van 1.01.23 naar de zilveren medaille.

Bij de 100m vrije slag geen finale plaatsen voor Ruben Westerneng, Olivier Wilbers, waar dit te kort voor is en Jordey Tholen die wel goed begon, maar net boven de 1.minuut bleef steken met 1.00.46. Bij zijn 100m schoolslag ging hij weer hard van start en dat siert hem, hij probeert het wel en dan word de baan terug zwaar, maar wel een kleine p.r. van 1.17.07.

Cai Mink houd van de kortere afstanden en hij is ook gemaakt om te sprinten. Zijn 50m vrije slag ging in 0.27.16 en zijn 100m schoolslag bleef hij steken op 1.15.57. Bij de 200m schoolslag die eigenlijk al te lang is voor zijn gevoel, dan gaat hij te voorzichtig weg en werd hij 23ste in 2.45.97 en dat was boven zijn p.r.

De ploeg kakte een beetje in, wat maakte dat ze niet echt fanatiek met elkaar naar de wedstrijd toe leefden en dat was heel erg jammer. Gezelligheid genoeg, misschien wel teveel, maar dan niet elkaar oppeppen om er vol voor te gaan en dat was wat de trainsters heel erg jammer vonden.

Uitschieters waren er hier en daar, zo zwom Fenna Westerneng de 200m vrije slag in een hele mooie tijd van 2.22.01 en een top tien klassering. Deze meisjes hoeven nog niet voor de medailles te zwemmen, maar moeten wel laten zien dat ze er gewoon 10x voor kunnen gaan en daar ontbrak het soms wel een beetje aan.

Nienke Koster ging bijvoorbeeld op de laatste middag op de 100m rug zo hard dat zij in een tijd van 1.08.24 gewoon eerste werd. Haar tijd betekende een nieuw Drents record en dit was een hele mooie uitschieter, waarmee ze het rugslag klassement won en daarvoor van Arena een leuke prijs kreeg. Geen medailles dus per afstand maar over tien afstanden, maar wel klassementen voor slagen waardoor ze leuke prijzen konden winnen.

Bij de estafettes op de zaterdagmiddag waren ze allemaal weer gedreven en gingen de meisjes op de 4 x 100m vrije slag, als vijfde geplaatst, naar het brons met Dachèn Haaijer, Jasmijn Sterken, een heel hard zwemmende en jongste in het gezelschap Fenna Westerneng en slot zwemster Carlijn Gruppen die weer volop aan de bak moest. Maar er werd brons gewonnen in 4.11.05 en dit was nipt voor de nummer vier PSV Eindhoven 4.11.49.

Zaterdagmiddag bij de 200m rug heel veel zwemsters van ZPC Hoogeveen maar daar was er niemand die een echte uitschieter had. Joy ten Hoove, Esmee van der Tuuk, Sofie Vos, Carlijn Gruppen, Dachèn Haaijer en Jasmijn Sterken bleven allemaal boven hun p.r. steken en dat was wel teleurstellend. Carlijn Gruppen beheerst de rug als geen ander en had gezien haar optreden in de estafettes voor een medaille kunnen gaan. Maar ook hier een beetje het gevoel dat we niet helemaal met het N.K. bezig waren.

Olivier Wilbers is een jongen die zeker met het N.K. bezig is, maar zijn lengte blijft hem parten spelen. Grote lichaam verschillen in deze leeftijd jongens 15/16 jaar en als je dan na de start al een lengte achter ligt moet je er elke keer moeite voor doen om er weer naar toe te zwemmen. Hij is een jongen die elke afstand gebrand is om een goede tijd neer te zetten en heel hard zwemt, die je een medaille gunt alleen al om zijn training en wedstrijd instelling.

Bij Dachèn Haaijer was wel een beetje op de 200m wisselslag en de 200m schoolslag gehoopt, maar beiden bleef ze steken buiten het podium. Wel won zij bij de meisjes 2007/2008 het wisselslag klassement en dat was vooral te danken aan haar optreden bij de 400m wisselslag. Deze jonge zwemsters moeten leren dat ze het N.K. anders gaan benaderen en vooral dat ze goed moeten rusten bij zo’n zware wedstrijd en daar schort het bij zo’n grote groep zwemmers nog wel aan.

Voor Jasmijn Sterken was haar grootste uitschieter de 200m vrije slag waar ze 2.14.13 zwom en een vijfde plaats haalde. Imre Bouwland is goed bezig met deze wedstrijd en voor haar kwamen op al haar afstanden nieuwe p.r.’s op de klokken en dat is wat een N.K. moet brengen. Zij stond ingeschreven met tijden die zij in een 25m bad had gezwommen dus dan is niet direct te zien dat ze een p.r. zwom omdat tijden in een 50m bad altijd langzamer zijn. Bij Ruben Westerneng was het de 50m vrije slag waar hij 0.25.70 klokte en dit was een zesde plaats wat heel mooi is.

Tiamo van der Veen had op de laatste dag de 200m rugcrawl en daar had hij eigenlijk het hele weekend zijn zinnen op gezet. Met een mooie p.r. van 2.11.84 zat hij dicht bij het goud van Daan Zonneveld uit Zoetermeer die won in 2.09.19. maar moest hij genoegen nemen met het zilver.

Tim Zuurman is een jongen die laat is aangesloten bij de selectie en zelf niet weet hoe hard hij kan zwemmen. Dit weekend had hij een groot aandeel in de estafette 4 x 200m vrije slag waar hij een dik p.r. zwom, maar ook op zijn persoonlijke afstanden ging hij nu sneller. De 400m wisselslag zwom hij in 5.16.25 en dat was een dikke verbetering van zijn oude tijd 5.24.76 waarmee hij niet de limiet haalde voor dit NJK maar net de tijd haalde waarmee hij ingeschreven mocht worden. Nu dus wel dik onder de limiettijd die 5.20.11 was en dat was heel netjes en hiermee werd hij zestiende, maar hij zal alleen nog maar meer gaan groeien in het zwemmen.

Bij de laatste estafette meisjes 4 x 100m wisselslag was het Nienke Koster die met haar tijd van de eerder gezwommen 100m rug de startzwemmer werd. Zij begon wederom uitstekend met 1.08.86 maar daarna was het Dachèn Haaijer die het op de schoolslag een beetje liet liggen. Carlijn Gruppen zwom de vlinder en Jasmijn Sterken de vrije slag, in beide goede tijden en ze werden hierdoor vierde. Helaas werd de nummer drie de Dolfijn uit Amsterdam gediskwalificeerd en daardoor de bronzen medaille voor ZPC Hoogeveen.

Bij de jongens de 4 x 100m vrije slag met Olivier Wilbers 0.57.29 als startzwemmer, Cai Mink, die zijn ding goed deed met een tijd van 0.59.87 voor het eerst onder de minuut dook en twee hele goede slotzwemmers Ruben Westerneng 0.56.79 en Tiamo van der Veen 0.56.81. wat een vijfde plaats opleverde.

Al met al veel medailles, veel mooie dingen, maar ook dingen waar aan gewerkt moet worden. De zwemmers zijn nog jong en kunnen nog veel leren en ver komen.

A.s weekend het ONK voor de jeugd/senioren in Amersfoort en daar word naar uitgekeken. Dit word tevens het laatste weekend voor de trainsters die na 27 jaar stoppen bij ZPC Hoogeveen.