//Fundamentwedstrijd weer een groot succes

Fundamentwedstrijd weer een groot succes

Zaterdagochtend 28 mei stonden de jongste zwemmers van ZPC Hoogeveen aan de badrand om te racen in het derde deel van de fundamentwedstrijden. De wedstrijden die zijn opgebouwd om kinderen te leren racen zijn tot nu toe een groot succes, zo ook deel drie van deze wedstrijdreeks. Waar de zwemmers in deel 1 beginnen met 25 meter van elke afstand mochten ze in dit laatste deel 50 meter van elke afstand. De rugcrawl, borstcrawl en schoolslag wel te verstaan. De vlinderslag laten we nog even voor wat het is. Samen met MZ&PC de Reest, die ook alle drie de rondes hebben meegedaan, vlogen de spetters er vanochtend weer af in een snelle wedstrijd.

De zwemmers mochten in programma 1 en 2 beginnen met de 50 meter vrije slag. Isis Koelewijn en Zoë van Dijken mochten het spits afbijten voor Hoogeveen. Met de opdracht om goed je benen erbij te houden en goed naar de zijkant te blijven ademen gingen ze van start. En hoe. Als twee kanonskogels doken ze het water in. Isis die met een hele sterke tweede baan Zoë nog net inhaalde tikte aan in 1:08,29 een dik PR van 3 seconden. Zoë die het de tweede baan iets zwaarder had liet echter zien zich goed te ontwikkelen en snelde naar een PR van maar liefst 14 seconden en tikte aan in 1:10,24. Reva van der Veen, Niek Meffert en Meike Pekelsma mochten in serie 3 van 3 de duels uitvechten. Het was hier Niek die in een razendsnelle tijd van 48.70 een PR van drie seconden zwom. Direct gevolgd door Reva, want ook zij dook voor het eerst onder de 50 seconden in 49.87 een PR van 6 seconden. Meike, voormalig zwemmer van Moby Dick, zwom net boven haar PR in 54.04. Ze wil heel graag heel netjes zwemmen, waardoor ze in deze race een beetje vergat om goed tegen het water te drukken. Maar ze laat zien zich goed te ontwikkelen en gaat vanzelf ook richting de 50 seconden!

In programma 2 waren het Milou Slagter, Vigo Norde en Tanja van der Zwaard die streden om de snelste tijden. Milou die best zenuwachtig was voor de 50 vrij, omdat ze de ademhaling soms nog best lastig vind mocht als eerste het water in. Ze liet zien dat ze alle zenuwen onder controle kon houden, een goed keerpunt wist te maken, en sterk door bleef zwemmen op de gehele afstand. In een tijd van 1:07,21 zat ze boven haar PR, maar ze liet zien de basis goed te beheersen! Vigo mocht in serie twee en had de opdracht gekregen om met pit te zwemmen. Vigo heeft nog wel eens de neiging om te netjes te zwemmen en vergeet daarmee dat zwemmen ook vooral gaat om hard zwemmen. Nou met die pit zat het wel goed. Als de brandweer begon Vigo met zwemmen en de trainer moest even goed kijken of het wel echt Vigo was die daar als een speer door het water ging. In een bijzonder snelle tijd van 46.55 liet hij zien dat hard zwemmen iets is wat geen enkel probleem voor hem is. Tot slot mocht Tanja in serie 3 van 3. Met een mini PR van 2 tienden tikte ze aan in 48.67. Ze liet zien dat ze de basistechniek goed beheerst. Als ze straks iets meer gaat zwemmen, komen de snelle tijden vanzelf!

Na een korte pauze waarin de aandachtspunten van de rugcrawl werden uitgelegd stond in programma 3 de 50 meter schoolslag op de planning. Zoë en Isis mochten in serie 2 starten en deden dit weer met vol enthousiasme. Beiden goed voor een klein PR hielden ze zich goed aan de opdrachten die werden meegegeven. Met twee handen aantikken en een lange slag houden tijdens de hele race. Zoë tikte in 1:12,54 aan en Isis in 1:28,36. In serie 3 waren het Reva, Meike en Niek die weer in duel mochten gaan. Dit keer was het Meike, die met een hele sterke schoolslag naar een tijd onder de minuut zwom: 59.69, een dik PR van 7 seconden. Niek moest Meike net voor laten gaan en tikte in 1:00,37 aan, een PR van 6 seconden. Reva die het geweld voor in het veld aan zich voorbij liet gaan liet zich niet gek maken en bleef een mooie lange slag zwemmen. In een tijd van 1:04,98 zwom ze een dik PR van 4 seconden.

Milou moest het in programma 4 opnemen tegen twee zwemmers van de Reest. Safwan (1:00,13) en Sam (1:10,64) gingen net te snel voor haar om de serie winst te pakken, maar ze hield zich goed aan de opdracht. In een tijd van 1:13,02 zwom ze een mooi PR van 3 seconden. Ze liet zien dat de basis van de schoolslag goed zit. Dat biedt goede mogelijkheden wanneer er langere afstanden gezwommen gaan worden in de toekomst. Vigo die pepers had gegeten als ontbijt ging ook in dit programma als een raket. Met een tijd van 1:07,52 zwom hij naar een PR van 4 seconden. Ook Tanja die in dezelfde serie als Vigo zwom liet zien dat ze aasde op een PR. Met een strakke slag en goede uitdrijffase zwom ze naar een PR van 6 seconden: 1:04,75.

In programma 5 en 6 stond de 50 meter rugslag op het programma. Veel zwemmers hadden dit nog niet eerder gedaan in de wedstrijd en waren dan ook een beetje zenuwachtig voor bijvoorbeeld het keerpunt. Reva niet, zij had zin in haar lievelingsslag en mocht in de eerste serie starten. Na een goede start heeft Reva vanaf de eerste slag de hele race van haar buurvrouw gevolgd. Uiteindelijk tikte Reva aan in 1:00,37, wat dus nog iets sneller had gekund als ze goed naar het plafond bleef kijken tijdens de race. Iets om mee te nemen! Zoë en Niek mochten in serie twee de plaatsen verdelen. Niek deed dit in een tijd van 1:02,49 en Zoë in 1:12,41. Niek had wel wat moeite om de gehele race rugcrawl benen te blijven zwemmen en een kleine schoolslagslag werd dan ook gezien. Gelukkig kunnen de zwemmers nog niet gediskwalificeerd worden en komt er alleen een aantekening bij de oorkonde. Zo weten zwemmers zelf ook wat ze beter moeten doen de volgende keer. Meike en Isis mochten in de laatste serie starten. Meike die in bloedvorm was zwom naar een PR van maar liefst 10 seconden en tikte aan in een tijd binnen de minuut: 57,84. Isis zwom ook naar een hele mooie tijd van 1:08.18 en eindigde daarmee als 3e in het programma.

in het laatste programma was het wederom Vigo die opviel met zijn snelle tijden. Met als feedback dat hij wel moet blijven draaien met z’n armen tikte hij in een PR van 7 seconden aan: 53.69. Milou en Tanja zwommen beiden boven hun eigen PR, maar met de rugcrawl techniekperiode op het programma worden deze tijden binnenkort vast nog verbroken.

Tot slot werd er een gemengde estafette gedaan, waarbij zwemmers van de verschillende clubs bij elkaar in het team konden komen. De oranje dieren (de zwemmers mochten blind een kleinigheidje pakken waarmee de teams werden gemaakt) wonnen de gemengde estafette waarna de wedstrijd was afgelopen. De zwemmers die met alle wedstrijden hadden meegedaan kregen nog een medaille als aandenken. Iedereen kreeg een oorkonde en daarmee werd de eerste wedstrijd reeks van de fundament afgesloten. Er is nog ruimte voor andere clubs om mee te doen bij deze vlotte wedstrijd volgend jaar. Dus wie weet tot volgend seizoen!

Zwemmers die aan alle Fundamentwedstrijden hadden meegedaan kregen een medaille als aandenken. Met als derde van links Reva van der Veen, vierde Vigo Norde, en vijfde Niek Meffert.