//Mooie races van minioren tijdens de miniorenwedstrijd in Hoogevee

Mooie races van minioren tijdens de miniorenwedstrijd in Hoogevee

Op zaterdag 14 mei stond deel 1 van het minioren circuit op de planning. Deze zou eigenlijk al veel eerder in het seizoen gezwommen worden, maar door corona werd deze toen afgelast. Vandaag was het tijd om de wedstrijd in te halen. Wat heerlijk om te zien dat er weer zoveel publiek aanwezig kan zijn bij de wedstrijden. Drie rijen dik was het publiek er om de zwemmers aan te moedigen. Dit helpt de zwemmers natuurlijk heel goed om hard te zwemmen.

De wedstrijd werd gestart met de 4 x 50 meter wisselslag. Voor ZPC waren hier twee teams voor samengesteld. Tess Broer, Mathijs Boersma, Ramon Vos en Hedwig Bork zwommen heel sterk en tikten als eersten aan. Allemaal hele mooie tijden en goede keerpunten gemaakt. Vooral Hedwig viel op met haar splittijd van 42 seconden op de 50 meter vrije slag! Dit was een heel dik PR voor haar, maar jammer genoeg telt een tijd die je zwemt in de estafette niet officieel. Maar ze weet nu wel dat ze heel snel kan zwemmen.Het andere team zwom met Svenn Meffert, Ilse Zuurman, Amor van der Veen en Jade van der Veen (geen familie van elkaar). Ook zij zwommen heel goed en met 3.02.41 zwommen ze heel dik onder hun inschrijftijd.

Na de estafette was het de beurt aan Eva ter Horst om de 50 meter vlinderslag te zwemmen. Dit is een hele zware slag, maar Eva golft heel mooi, waardoor ze het makkelijk volhoudt. Ze kan nu wel gaan proberen om iets minder groot te golven en wat meer te gaan afvlakken. Daar zwemt ze goed genoeg voor. Met een hele mooie slag tikte ze na 50 meter als eerste aan in 46.73, een heel dik PR.

Om nog maar even door te gaan met deze zware slag, moesten Mathijs, Amor en Ramon daarna de 100 meter vlinderslag zwemmen. Deze afstand hadden ze nog nooit gedaan, maar nadat ze het in de training even hadden geoefend had Jessica, de trainster, er vertrouwen in dat het goed zou komen. Het allerbelangrijkste bij de 100 meter vlinderslag is dat je niet te snel begint. De vlinderslag is een slag die je niet makkelijk vol kunt houden als je kapot gaat. En daar kwam Mathijs vandaag achter. Het ging heel lekker in het begin, vertelde hij na de race en dan is het gevaar dat je dus veel te snel begint en teveel energie verspild. Het lukte hem net niet om de 100 meter vol te houden en nadat hij het benauwd kreeg halverwege de laatste baan, stopte hij. Helemaal niet erg, de volgende keer gaat het vast beter. Ramon en Amor zwommen heel mooi en tikten aan, achter Daan Mulder van KSN, als twee en derde.

Daarna was het de beurt aan de meisjes voor de 100 meter rugcrawl. Hedwig deed het ook hier weer heel erg goed en ging als een speer. Ze tikte als 6e aan in een heel mooi PR van 4 seconden in 1.46.54. Knap gedaan, Hedwig! Ook Jade zwom een mooi PR en zij werd 8e. Jade beloofde na de race dat ze de volgende keer bij de start hard gaat afzetten. Dan kan ze nog sneller. Tess bleef net iets boven haar PR. Ze wilde heel graag snel zwemmen en daardoor ging ze iets teveel met haar knieën schoppen. Probeer deze onder water te houden, Tess. Ook Eva wilde heel graag hard zwemmen. Zo hard dat ze te vroeg wel wilde bij de start. Ze hield zich nog wel in, maar doordat ze bewoog, werd ze toch gediskwalificeerd. Heel jammer, want Eva zwom een dik PR van 5 seconden. Volgende keer beter, Eva iets te veel enthousiasme deze keer. Fayen had deze afstand nog niet eerder gezwommen (of in ieder geval nog geen tijd neergezet). Ze deed dit vandaag heel erg goed en zwom heel netjes naar 2.04.15. Als ze de volgende keer haar benen iets hoger houdt, dan kan ze nog sneller.

Na de 100 meter vlinderslag, moesten de jongens alweer aan de start verschijnen voor de 100 meter vrije slag. Svenn zwom de vlinderslag nog niet en was helemaal klaar om te knallen. Van te voren vroeg hij zich nog af hoe iemand in zijn serie ooit 1.22 kon zwemmen. En toen zwom hij het opeens zelf! Hij begon heel erg hard en daardoor was de derde baan een beetje zwaar, maar jeetje, wat deed hij het goed. Svenn zit nog helemaal niet zo lang op zwemmen, maar hij lijkt per week sneller te gaan zwemmen. Ook Ramon, Amor en Mathijs hadden nog energie over en zwommen alle drie een mooi PR. Mathijs tikte als tweede aan in een hele mooie tijd van 1.12.63. Knap gedaan en volgens deze trainster ben je nu wel echt sneller dan je vader ooit was toch? Ramon zwom met 1.14.25 naar de derde plek en Amor met 1.18.98 naar de vierde plek. ZPC is heel blij met zo’n mooie groep jongens.  Ook Ilse mocht hierna aan de start komen voor de 100 meter vrije slag. Dit deed ze heel netjes en in 1.37.19 tikte ze als 12e aan.

De meisjes geboren in 2012 en 2013 zwommen nog de 50 meter vrije slag. Eva wilde misschien iets te snel, waardoor ze wat te druk gaat doen met haar hoofd, en ze bleef net boven haar PR met 40.80 seconden. Ze werd hiermee vierde. Jade en Tess zwommen beiden een klein PRretje, heel goed gedaan, dames. Hedwig was wederom goed op dreef en zwom nu weliswaar iets langzamer dan in de eerste estafette, maar met 44.77 nog steeds een dik PR van 4 seconden. Fayen dook met haar start heel erg diep en bleef toen wachten tot ze boven was. Jammer, want dit duurt dan erg lang en dat kost tijd. Goed blijven oefenen op je start en dan gaat dat vanzelf beter. Met een goede start had een PR er makkelijk in gezeten en nu tikte ze aan precies op een evenaring van haar PR in 50.13. Mooi gezwommen, Fayen.

De jongens waren niet moe te krijgen vandaag, want ook de laatste afstand was weer een zware, de 200 meter wisselslag. Svenn kwam na de race uit het water en vertelde dat hij voor het eerst in zijn leven echt dood was gegaan. Hij wilde bijna stoppen, maar gelukkig deed hij dat niet en zwom hij een super mooie race. Hij tikte aan in 3.45.20, een hele knappe tijd voor de eerste keer. Ramon, Mathijs en Amor zaten elkaar op de hielen en wisselden na elke 50 meter van kop. Nou ja, kop, Daan Mulder van KSN zwom ook hard mee en hij wist deze race te winnen. Ramon kwam hier vlak achteraan en hij tikte aan in een PR van 11 seconden in 3.06.76. Daarachter was het Mathijs die maar liefst 20 seconden verbeterde en in 3.07.98 aantikte en Amor kwam daarachteraan en hij verbeterde 17 seconden. Hele dikke PR’s dus. Knap gedaan hoor!

De slotzwemster van ZPC was vandaag Ilse. Ze werd hard aangemoedigd door de zwemmers op de kant en dat is natuurlijk altijd heel fijn. Zonder de vlinderslag zou Ilse helemaal een top-wisselslagzwemster zijn, want de andere drie slagen zwemt zij heel goed. De vlinderslag vindt ze nog wat lastig, maar als ze straks wat groter en sterker wordt, komt dat vanzelf goed. Ze zwom een mooi PR van 6 seconden, maar helaas werd ze gediskwalificeerd. Jammer, maar er komt vanzelf weer een nieuwe kans om de 200 meter wisselslag te zwemmen.

Zoals jullie konden lezen was het een hele mooie wedstrijd en zijn er heel veel PR’s gesneuveld. Volgend weekend gaan een aantal van deze minioren zwemmers naar Leiden voor de Jaargangswedstrijden en dat is altijd een leuke wedstrijd waar je ook tegen zwemmers uit de rest van Nederland kan zwemmen. Heel veel succes alvast.