//ZPC Hoogeveen sluit goed af in de eredivisie

ZPC Hoogeveen sluit goed af in de eredivisie

De zwemmers van ZPC Hoogeveen reisden zondag met de bus naar Den Haag om daar de laatste wedstrijd in de eredivisie te gaan zwemmen. Een mooie zesde plaats na het zwemmen van drie wedstrijden, normaal zouden dat er vier geweest zijn maar door corona kon één van de wedstrijden niet doorgaan, gaf recht op het zwemmen in de kampioen wedstrijd met de beste zes teams.

Dat de ploeg in deze strijd geen potten kon breken was geen schande, want de ploeg uit Hoogeveen is veruit de kleinste. Grootmachten als Blue Marlins (startgemeenschap tussen Rotterdam en Den Haag), PSV Eindhoven, de Dolfijn Amsterdam, ZPC Amersfoort en WVZ Zoetermeer hebben zoveel meer dan ZPC Hoogeveen. Deze clubs beschikken over veel leden, veel training faciliteiten, veel trainers, sponsors en een 50m bad. Dat ZPC Hoogeveen met deze clubs mocht strijden was dan al een prestatie op zich en ze boden goed strijd.

Zo zwommen er bij de andere clubs veel zwemmers uit het Nederlandse team en zwemmers die finales bij de Olympische spelen hebben gezwommen. Vooral de heren en dames hadden veel moeite met de tegenstand en Alinda Dingshoff kon zich hier het beste tussen weren. Zij zwom bij de 100m vlinder en 200m rug in de snelste series en dan zwem je met zwemsters als Kira Toussaint.

De heren hadden het een stuk lastiger en dan moet er wel bij gezegd worden dat het niet helemaal de afstanden van onze heren waren. Zo werd er de 100m vlinder, 200m rug en de 50m vrije slag gezwommen en als je dan sprint kanonnen zoals Tom de Boer in het water hebt liggen die 21.21 zwemmen dan is dat een groot verschil met de 0.24.61 die Kylian Heederik, die overigens een stuk jonger is, zwom en de 0.24.70 van Maik Huser.

Toch deed de ploeg het heel goed en vooral onze junioren/jeugd zwemmers doen niet veel onder voor de zwemmers van de andere clubs. Bij de estafette 4x 100m vrije slag mix met Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers, Dachèn Haaijer en Jasmijn Sterken zag het er heel goed uit. Beide jongens zwommen 0.55.83 en 0.55.88, Jasmijn bleef net boven de minuut met 1.00.11 en de jongste van het stel ging met 0.59.79 hier onder en dat was een hele mooie tijd voor Dachèn.

Dachèn was deze wedstrijd helemaal goed en zwom bij de jeugd categorie i.v.m. een blessure van Maud Dokter, die een ongeluk heeft gehad, dat betekende dat zij als 14 jarig meisje zwom tegen 16/17 jarigen. Zij traint momenteel in het wisselslag ploegje die elke week via Marcel Wouda trainingen krijgen en liet zien dat dit geen verspilde tijd is. Zij zwom de 200m wisselslag in een dik p.r. van 2.27.04 en werd hier vierde mee in de jeugd categorie.

Luc Kerpels traint ook in dit groepje en bij hem een hele dikke p.r. van zes seconden in een tijd van 2.18.55. Quinn Heederik die last heeft van zijn schouder en daardoor de laatste tijd niet 100% heeft kunnen trainen kwam toch nog tot een p.r. op deze 200m wisselslag van 2.14.50.

De jongens van 2006 lieten vandaag in Den Haag zien dat zij landelijk heel goed mee kunnen komen in het geweld. Bij de 200m rug was het natuurlijk topper Tiamo van der Veen die op zijn favoriete rug, het de Nederlandse Kampioen Daan Sonneveld, die bij hem in de Nederlandse junioren ploeg zit, erg lastig maakte en met een p.r. van 2.05.73 dicht bij de winnende tijd van 2.04.91 kwam.

Olivier Wilbers die net als Dachèn in het wisselslag ploegje traint en daar erg goed in is, zwom op deze 200m rug naar een nieuwe tijd van 2.15.22 en dat is voor zijn wisselslag, waar je alle slagen moet beheersen erg goed. Verder in deze leeftijd groep nog Ruben Westerneng , Cai Mink en de twee jongere jongens Tim Zuurman en Jordey Thole die allemaal naar een nieuwe tijd gingen.

Bij de 100m vrije slag die als tweede slag in deze leeftijd gezwommen werd, was het Olivier Wilbers die zijn persoonlijk record aanscherpte naar 0.55.73 en Jordey Thole dook met 0.59.13 ruim onder de minuut.

Bij de meisjes in dezelfde junioren categorie was het Carlijn Gruppen die op de 200m rug derde werd, maar hier was het Sofie Vos die met haar 200m rug een dik p.r. op de klokken bracht van 2.28.90.

Isa Kerpels liet in deze wedstrijd weer zien dat zij er aan komt en met mooi zwemmen p.r. s noteerde. Mac Peeks en Luc Kerpels zwommen bij de 200m vlinderslag naar een mooi p.r. en dit is een moeilijke zware slag die je vaak moet zwemmen om hem goed te kunnen indelen.

De jongste meisjes en jongens zwommen de 100m schoolslag en de 400m vrije slag. Nienke Koster en Fenna Westerneng zwommen bij de meisjes en gingen hier op beide afstanden naar een nieuw p.r. waarbij Nienke op de 400m vrije slag veel te voorzichtig was en Fenna daar bijna onder de vijf minuten dook.

Mathijs Boersma die vandaag voor het eerst mee ging naar een eredivisie wedstrijd omdat de ploeg een jongen junioren 1/2 nodig was voor de 8 x 50m vrije slag estafette, deed dit goed. Hij miste helaas niet door zijn schuld de start op de 100m schoolslag, maar bij de 400m vrije slag zette hij een dik p.r. neer van 25 seconden.

Senna van der Veen was goed op dreef vandaag en zij zwom op de 200m rug en de 100m vlinderslag een mooi p.r.

Bij de 4 x 100m vrije slag jeugd met Quinn Heederik, Mac Peeks, Carlijn Gruppen en Jasmijn Sterken mooie tijden op de klok met voor de jongens 0.54.97 en 0.54.66 en de meisjes Carlijn onder de minuut met 0.59.92 en Jasmijn die de laatste tijd niet heel veel getraind heeft door allerlei dingen een 1.00.18. samen goed voor een p.r. van vijf seconden 3.49.73.

De 4 x 100m wissel mix senioren werd door Maik Huser, Kylian Heederik, Alinda Dingshoff en Charlotte Wilbers gezwommen maar zij kwamen niet meer aan hun inschrijftijd.

Bij de afsluitende 8 x 50m vrije slag Mix waren het Mathijs Boersma die goed begon met 0.33.26, Nienke Koster 0.29.74, Ruben Westerneng 0.25.48, Jasmijn Sterken 0.27.81, Mac Peeks 0.24.85, Carlijn Gruppen 0.28.08, Maik Huser 0.24.44 en Alinda Dingshoff 0.26.25. die samen naar een tijd van 3.39.91 zwommen en dat was drie seconden sneller dan hun inschrijftijd.

Mooie wedstrijd waarin sommigen lieten zien heel hard te kunnen zwemmen en goed mee kunnen doen landelijk.

De ploeg gaat met een aantal zwemmers die de Nederlandse Kampioenschappen zwemmen en er voor 100% voor gaan, vijf dagen naar Bochum in Duitsland. Daar zullen ze vijf keer twee uur op 50m bad gaan trainen en gaan ze vanaf vrijdagmiddag het weekend wedstrijd zwemmen. De rest van de ploeg neemt in Drachten deel aan een wedstrijd zaterdag op 50m bad.