//Stortregen aan PR’s bij minioren circuit deel 4

Stortregen aan PR’s bij minioren circuit deel 4

Voor de minioren zwemmers van Noord-Nederland stond op zaterdagochtend 9 april het vierde deel van het minioren circuit op het programma! Samen met KSN, MZ&PC De Reest, Thor, ZC Polaris, Trivia, Borger en Aqua ’68 zwommen de minioren zwemmers van ZPC Hoogeveen een bloedstollende wedstrijd in zwembad de Dolfijn. Races die in de laatste meter werden beslist, PR’s van vele seconden en een gezellige sfeer aan de kant zorgden voor een hele geslaagde wedstrijd. Het is mooi om te zien dat wat er wordt geoefend in de training terug wordt gezien in de wedstrijd. Een meer dan geslaagde ochtend voor de minioren!

De wedstrijd werd afgetrapt door het estafettenummer 4×50 vrije slag. Hoogeveen met twee ploegen sterk aan de start zorgde voor een bloedstollende start van de wedstrijd. In ZPC Hoogeveen 1 (2:32.98) waren het Svenn Meffert (38), Jade van der Veen (43), Eva ter Horst (39) en Ramon Vos (32) die aan de start mochten verschijnen. In ZPC Hoogeveen 2 (2:40.79) waren het Fabiën van Halderen (40), Ilse Zuurman (49) Amor van der Veen (36) en Mathijs Boersma (33) die het viertal vormden. Svenn en Fabiën opende de race met twee hele sterke tijden, waarbij Svenn liet zien dat hij een goede aansluiting weet te vinden met de andere jongens van zijn leeftijd bij Hoogeveen. Fabiën knalde uit de startblokken en als startzwemmer een 40 seconden op de klok zetten, belooft wat! Met een sterke afsluiting van de mannen Ramon en Mathijs werd er net achter KSN aangetikt, maar met twee van deze sterke ploegen liet Hoogeveen zien over een brede en vooral sterke minioren selectie te beschikken.

Waar vrijwel het hele team aan de start mocht verschijnen in de estafette moesten Fayen Ingberg en Hedwig Bork nog even op hun beurt wachten. Gelukkig duurde dit niet lang, want ze werden al verwacht in programma nummer 3, de 100 meter vrije slag. Fayen (1:52.86) liet zien dat ze er zin in had en zwom 6 seconden van haar PR af. Ook Hedwig (1:44.28) liet zien dat stilzitten niet haar ding is en zwom 4 seconden van haar PR af. Het is mooi om te zien dat de meiden zich vrijwel elke wedstrijd verbeteren en goed nadenken over de aanwijzingen die ze meekrijgen. De overige meiden net terug van de estafette stonden al weer klaar voor dezelfde afstand. Jade zwom met een sterke eerste 50 meter (43) naar 1:37.04. Een PR van 3 seconden maar toch net achter aartsrivaal/beste vriendin/giebelvriendin Fabiën van Halderen 1:36.70, die zelfs een PR van 4 seconden zwom! Het was uiteindelijk Eva (1:27.10) die voor Hoogeveen het hoogste eindigde in de ranglijsten op plek 2, vlak achter Querine Schimnes (1:25.42) van Borger.

De mannen van de minioren hadden met elkaar afgesproken om het vandaag niet rustig aan te doen, zeker niet op de 100 rug in programma 4. Onder het trainingsregime van Jessica van Dijk ontwikkelen de jongens zich in razend tempo. Ook Svenn zal zich binnenkort bij de mannen aansluiten in de groep van Jessica en met de tijden die hij vandaag zwom is dat zeker geen probleem voor hem. Mathijs die vooral vindt dat hij een sterke schoolslag zwemt, wat ook zeker zo is, werd door de trainer voorafgaand aan de race aangesproken dat zijn rugcrawl ook niet mis is. Net als de andere drie mannen Amor (1:25.27 PR van 1 sec), Ramon (1:26.81 PR van 4 sec) en Svenn (1:39.06 PR van 4 sec) kreeg hij de taak om de derde baan te versnellen omdat dat het moment is dat je vaak moe wordt. Met een eerste 50 meter in 42 en een tweede 50 meter in 45 seconden liet hij zien dat hij zich heel goed aan deze opdracht kon houden. Met een PR van 10 seconden, 1:28.29) bevestigde hij dat de rugcrawl hem minstens zo goed ligt als de schoolslag! Mathijs gaf als reden voor zijn snelle tijd de geleende zwembroek van Amor de complimenten. De trainer heeft nog even uitgelegd, dat wanneer je een zwembroek in het water gooit hij niet vanzelf gaat zwemmen en het dus voornamelijk Mathijs zelf is geweest. Daar zat wat in, ook volgens Mathijs.

Ilse mocht in programma 5 de 200 vrij voor meisjes zwemmen. Ilse liet met een wat voorzichtige start een PR uit haar vingers glippen. De pit ontbreekt soms een beetje in het racen, waardoor echt scherpe tijden nog ontbreken. Plus het feit dat de meiden waar zij tegen moet racen een stuk groter zijn, maakt het, het voor Ilse niet makkelijker. Esmee Reuver van ZC Polaris won de serie in 2:50,89, Ilse blijft met 3:37.99 daar nog een behoorlijk eind achter.

Vlak voor de pauze was het de beurt aan de dames Hedwig, Fayen, Jade, Fabiën en Eva voor de 100 meter schoolslag. Hedwig liet zien dat ze zich blijft ontwikkelen op haar niet al te favoriete slag en zwom naar een dik PR van 5 seconden en tikte aan in 2:22.39. Hedwig geeft zelf aan dat ze zich steeds meer bewust wordt van haar schaarslag en dat is het begin van waaruit we in de training kunnen verder bouwen. Fayen wilde te graag op de schoolslag en pakte daardoor niet echt water, waardoor niet alleen het water, maar ook een PR door haar vingers glipten. Ze tikte 4 seconden boven haar PR aan in 2:17.04. Jade snoepte wel 1 seconde van haar beste tijd af en scherpte deze aan tot 2:01.19. Fabiën liet zien vandaag op stoom te zijn en zwom een dikke drie seconden van haar PR af, waarmee haar PR nu onder de twee minuten komt: 1:58.05. Eva tikte in haar serie en het programma als snelste aan in 1:45.96 net voor haar geduchte tegenstander Querine van Borger (1:46.82). Het viel de trainer wel op dat alle meiden moeite hadden met de slag onder water. Iets waar in de komende trainingen aandacht aan zal worden besteed. Juist deze onderdelen worden in de oudere minioren groepen belangrijk.

Na de pauze was het de beurt voor de mannen om de 100 schoolslag te zwemmen. Ramon kwam na de race direct uit het water en zei: ‘Whaow dit ging echt lekker’. Dat het lekker ging was zeker terug te zien in zijn tijd. Met als opdracht om sterke onderwaterfases te maken en zich goed te blijven uitstrekken zwom hij 7 seconden van zijn PR af naar 1:41.96. Mathijs nog euforisch van de 100 meter rug had zijn zinnen gezet op een dik PR. Met een ietwat te hoog tempo in de laatste baan zwom hij naar een PR van 5 seconden en tikte aan in 1:33.60. Wat een dijk van een tijd. Amor en Svenn lieten in serie 2 zien dat zij niet achter wilden blijven in al dit schoolslag geweld en zwommen ook beiden naar een dik PR. Amor in maar liefst 8 seconden en tikte aan in 1:52.72. Svenn in een tijd onder de 2 minuten: 1:58.83.

Ilse mocht in programma 12 de 100 meter rugslag zwemmen. Een sterke start zorgde voor hoge verwachtingen, maar werd gevolgd door een wat rustigere tweede baan. Wel een versnelling in de derde baan wat zorgde voor een verdeling van 53 sec op de eerste 50 meter en 56 sec op de tweede 50 meter. Weinig verval, wat we altijd mooi vinden om te zien. Jammer genoeg miste ook hier wat pit, waardoor 3 seconden boven haar beste tijd werd aangetikt.

De laatste afstand voor het vijftal dames was de 100 meter wisselslag. Een spannende afstand, want de dames moesten voor het eerst een baantje vlinder in de wedstrijd. Gelukkig hadden we dit vaak genoeg geoefend en met het goede tempo en de juiste golf, was het voor geen van de meiden een probleem. Fayen tikte aan in een hele mooie 2:08.54 net achter Hedwig die aantikte in 2:07.58. Fabiën vergat helaas heel even met welke slag de wisselslag ook alweer begon en moest een diskwalificatie achter haar naam zien door 1 slag borstcrawl. Maar ze herstelde zich snel en met een niet officiële tijd van 1:55.78 was de trainer meer dan tevreden! Jade werd helaas gediskwalificeerd vanwege een niet goed uitgevoerd rug naar schoolkeerpunt, geen koprol maar wel een draai naar de buik volgens de scheidsrechter. Met een onofficiële tijd van 1:54.67 was ook dit een hele sterke race voor de eerste keer. Eva liet zien dat het hoogste schavot haar goed staat en tikte in 1:38.90 na vooral een hele sterke vlinderslag aan als eerste met een PR van 3 seconden.

Het geweld van de wedstrijd werd bewaard tot één van de laatste programma’s. De 200 meter vrije slag voor de jongens met Ramon, Amor, Mathijs en Svenn. De mannen hadden allemaal de opdracht gekregen om de eerste 100 meter goede te openen en de derde 50 te versnellen. Svenn was de eerste die het spits mocht afbijten en deed dit in een hele mooie tijd van 3:17.37, erg knap voor de eerste keer in een sterke indeling van 42/52/52/49. Amor mocht in serie twee zijn vuur laten zien en zwom 12 seconden van zijn PR af in 2:55.15. Een goede race, waarbij hij alleen in de tweede 50 meter iets teveel liet liggen. De laatste races werden gezwommen door Mathijs en Ramon. Beiden strijdend om een plek in het klassement en tegen aartsrivaal Mathijs de Wit van KSN. Deze bleek vandaag nog iets te groot voor beide mannen, maar wat kwamen ze dicht in de buurt. Mathijs zwom in 36/41/41/40 naar een wereldtijd van 2:40.68 en Ramon in 36/41/41/38 naar 2:37.11. Beide mannen zwommen gezamenlijk 28 seconden van hun PR af (Ramon 12, Mathijs 16). Een bloedstollende race waarbij Ramon het in de laatste baan moest afleggen tegen Mathijs de Wit (2:35.26).

Ilse zwom in programma 19 de laatste 100 meter school van de wedstrijd voor Hoogeveen. Helaas tikte ze met 1 hand aan tijdens het keerpunt, waardoor een diskwalificatie onvermijdelijk was.

Wat een wedstrijd met ontzetten veel PR’s. Het was voor de trainer weer een plezier om naar te kijken. Fanatieke zwemmers, een goede sfeer in de groep en tijden waar je u tegen zegt. Op naar de volgende!