//Minioren in bloedvorm bij minioren circuit deel 3

Minioren in bloedvorm bij minioren circuit deel 3

Met een tribune vol publiek, clubs uit heel het noorden, een grote drukte bij het inzwemmen en aanmoedigingen van alle kant voelde het zaterdagochtend 19 maart in het wedstrijdbad van de Dolfijn alsof Corona iets is wat we ver achter ons kunnen laten. De minioren van Hoogeveen stonden zaterdagochtend met volle enthousiasme aan de badrand. Met een enorme bak aan persoonlijke records, goede technieken en enthousiasme kon worden gezegd dat de wedstrijd meer dan geslaagd was.

Dat de wedstrijd iets beloofde werd al aangekondigd in programma 1: de 4×50 wissel gemengd. Met een sterk team bestaande uit Svenn Meffert, Fabiën van Halderen, Ilse Zuurman en Jade van der Veen werd een de toon van de wedstrijd gezet. Svenn opende sterk en liet zien dat hij zich goed ontwikkeld. Met 46.19 begonnen we de race goed voor in het deelnemersveld. Fabiën liet zien zich goed aan de opdracht van het uitdrijven tijdens de schoolslag te kunnen houden en zwom een hele nette 57 seconden, dik onder minuut. Heel mooi. Aan Ilse Zuurman de taak om de 50 vlinder te volbrengen wat ze meer dan goed deed. Een sterke golf in haar slag en een mooi tempo resulteerde in 1 minuut en 4 seconden. Jade tikte Hoogeveen naar de derde plaats met een hele sterke laatste 50 meter vrij in 42 seconden. We kwamen daarmee uit op 3:30.31, 29 seconden sneller dan de inschrijftijd. Wat een start! En dat terwijl we als 6e stonden ingeschreven!

In programma 3 was het de beurt aan Eva ter Horst. Eva die laat zien de laatste paar wedstrijden op jacht te zijn naar heel veel persoonlijke records, kon het ook deze keer niet laten. Met de opdracht om niet te hard weg te gaan en vooral goed te blijven golven in het juiste tempo was het een nek aan nek race tot 25 meter. Geluk voor Eva was dat ze 50 meter vlinder moest en met haar techniek de overige zwemmers het nakijken gaf. In een persoonlijk record van 7 seconden tikte ze aan in 50.40. Wat een tijd!

In programma 4 stond de 100 vlinder op het programma. Deelnemers van Hoogeveen? Die waren er niet. Svenn zou deze afstand mogen zwemmen. Maar wanneer we de zwemmers dit soort afstanden voor het eerst laten zwemmen, willen we onze zwemmers met het gevoel aan de start zetten dat ze dit zeker kunnen en hier niet zenuwachtig voor hoeven te zijn. Daarnaast moeten ze ook goed vlinder kunnen zwemmen natuurlijk. De vlinderslag periode is net begonnen en Svenn zwemt nog niet zo lang bij de miniorenselectie. Een eenvoudig besluit om Svenn deze keer de 100 vlinder dus nog even te laten bekijken vanaf de kant.

Programma 10, de 100 meter rugslag, stond bomvol miniorenmeisjes van Hoogeveen. Aan de start verschenen Tess Broer, Fabiën van Halderen, Hedwig Bork, Jade van der Veen en Eva ter Horst. In de trainingen van afgelopen week is goed geoefend met het moe worden tijdens het racen en het indelen van de race. De opdracht die alle meiden hadden meegekregen was zwem de eerste en tweede baan hard en probeer de derde baan nog iets sneller te gaan. Dat is vaak het moment dat iedereen moe wordt en daar kun je je race winnen. Tess mocht het programma voor Hoogeveen aftrappen in serie 2. En de derde baan pas versnellen duurde voor Tess veel te lang. Vanaf het begin ging de motor aan en zwom ze in één rechte streep, wel met 3 keerpunten, naar de finish in een enorm snelle tijd van 1:47.41 (15 seconden PR). Van serie 2 naar uiteindelijke de 5e tijd van het veld, wauw! Fabiën, Hedwig en Jade hielden mochten in serie 3 voor Hoogeveen zwemmen. De meiden hielden zich goed aan het raceplan, maar het ontbrak een beetje aan pit in het begin van de race. Hierdoor geen PR’s voor Fabiën (1:57.51) en Hedwig (1:51.13). Jade perste echter het laatste baantje nog alles eruit wat ze in zich had na een wat langzame start en zwom naar een tijd van 1:48.37, een PR van 5 seconden! Eva eindigde het programma voor Hoogeveen in 1:41.46, net een seconde boven haar PR. En volgens haarzelf een prima tijd, volgens de trainer ook. De tijd was vooral geen PR omdat haar benen nog zo’n zeer deden van de vlinder, aldus Eva.

Svenn mocht in programma 11, 100 meter vrij, op het koningsnummer voor Hoogeveen uitkomen. En hoe! In serie 1 van 2 zwom hij voor de eerste keer op deze afstand naar een tijd van 1:28.63. Helaas bewoog hij bij de start waardoor de tijd niet geldig was, maar wat een tijd! Met een knappe indeling van 42 en 45 seconden beloofd deze tijd wat voor de toekomst! Een knappe vierde plek had het Svenn opgeleverd met een goede start. Daar gaan we aan werken.

Ilse Zuurman liet in programma 12, 100 meter vrij, zien dat ze goed de aanwijzingen tijdens de race kon toepassen. Waar in de training nog wel eens wordt geslingerd was nu de opdracht om sterk en goed vooruit te zwemmen. Met die opdracht werd er 3 seconden van het PR afgesnoept en tikte ze aan in 1:38.28, de 11e tijd van het veld. Een mooie plek voor Ilse, die tegen leeftijdsgenoten moet zwemmen waar ze zelf soms wel 3 keer inpast. De lengte van die andere meiden zorgt voor grote verschillen in deze leeftijdsklasse, maar nog genoeg ruimte om te groeien voor haar dus.

Programma 17, 50 meter vrij, waren het de meiden van Hoogeveen die weer aan de start mochten verschijnen. In volgorde van het programma: Hedwig zwom zoals ze zelf aangaf een mini PR’tje van 0,01 seconde en tikte aan in 48.78. Een goede tijd. Ook Hedwig moet in haar leeftijdsklasse tegen meiden waar ze soms wel twee keer in past. Dat geeft nu vaak nog een vertekend beeld. Dat gaat zeker veranderen, want ze zwemt een hele mooie borstcrawl en heeft een sterke techniek. Dat is belangrijk, want je lengte heb je maar een kleine periode in het zwemmen mee of tegen. Tess, nog moe van de 100 rug, of nog euforisch zwom een klein PR van 5 tienden en tikte aan in 51.55. Fabiën zag bij de 4e keer ademen naar links dat ze wel erg goed lag in het veld, zwemmen op baan 1 en trok met haar snelheid de seriewinst naar zich toe in een dik PR van 4 seconden. In 42.23 zwom ze een hele goed tijd. Jade liet samen met Eva zien dat ze met recht in de laatste serie mochten starten. Jade in een tijd van 42.27 zwom naar een PR van 1 seconde en Eva zwom met een noodgang voor het eerst onder de 40 seconden. Met een PR van 2 seconden zwom ze naar 39.00.

De 50 meter schoolslag in programma 22 werd gezwommen door de enthousiaste Svenn. Zo enthousiast dat hij helaas ook hier te vroeg startte. Met een scherpe tijd van 56.69 zwom hij 1 seconde onder zijn PR. Zoals gezegd, iets waar we aan gaan werken die start van Svenn.

Tot slot was het de beurt aan Ilse Zuurman op de zware 200 wisselslag. Met de opdracht dat ze niet te hard moest beginnen en vooral goed moest golven tijdens de vlinder om vervolgens bij de rug door te gaan trekken, ging Ilse van start. Ze zwom een hele mooie race, waarbij ze opende met 1 minuut en 8 seconden, vervolgens een sterke rugcrawl doorzwom in 59 seconden en eindigde in 1 minuut en 3 seconden op de school en 50 seconden op de vrij. Helaas ging het rugcrawl keerpunt niet helemaal goed en moest Ilse een extra borstcrawl slag doen wat gelukkig niet werd gezien door de jury. In een tijd van 4:02.56 zwom ze 56 seconden van haar PR af en mocht ze heel tevreden zijn.

Een bak aan PR’s tijdens deze wedstrijd. Het is mooi om te zien dat de zwemmers zich goed blijven ontwikkelen en PR’s blijven zwemmen. Iets waar de trainers trots op zijn en laat zien dat de trainingen goed uitpakken!