//Minioren knap 3e in Clubmeet Heerenveen!

Minioren knap 3e in Clubmeet Heerenveen!

Zaterdagmiddag 5 maart was het zwembad in Heerenveen het toneel van verklede verenigingen en woest zwemgeweld door de minioren van het hoge noorden. Met 19 clubs werd er zwaar gestreden om de plekken op het hoogste schavot. De jongste zwemmers van Hoogeveen hebben laten zien dat ze naast goed knutselen ook hard kunnen zwemmen. De tijden logen er niet om wat de trainers meer dan tevreden stemde. Naast het racen staat ook de opkomst bij de clubmeet wedstrijden altijd onder een vergrootglas. Zwemmers mogen namelijk in verkleedkleren het bad betreden. Met achter de schermen heel veel hulp van creatieve ouders mochten de zwemmers het bad betreden rondom octopus Ramon. Ze zagen er fantastisch uit! Dank vanuit de trainers, zonder de ouders lukt het ons niet!

De wedstrijd werd direct gestart met een bloedstollende estafette, de 4 x 50m wisselslag gemengd, waarbij 2 jongens en 2 meisjes moeten starten in een zelf te bepalen volgorde. Amor van der Veen startte met een sterke 39,43, maar in een sterk deelnemersveld gaf dat niet direct een ruime voorsprong. Aan Eva ter Horst de taak om de 50 vlinder te volbrengen wat zij deed in een mooie 50,54. Ramon Vos zwom met een sterke 43,78 op de school een klein gaatje, waarna Jade van der Veen het met een hele sterke 43,57 heel goed afmaakte en het team aantikte in 2:57,32 achter KSN en Dz&Pc. De toon was gezet!

Op de 50 meter schoolslag was het de race tussen de Mathijsen. Zeg je schoolslag, zeg je Mathijs. Mathijs de Wit van KSN en Mathijs Boersma van ZPC Hoogeveen wel te verstaan. Waar Mathijs Boersma bij eerdere wedstrijden nog wel eens aangaf niet te kunnen winnen van Mathijs de Wit is dit nu wel anders. Gebrand om te winnen tikte hij in 44.16 net twee seconden achter Mathijs de Wit aan. Het gat wordt steeds kleiner en met de groei die hij doormaakt is het alleen maar afwachten voordat een volgende Mathijs op het hoogte podium staat. Svenn Meffert zat na zijn start net te diep waardoor hij zijn tweede slag al moest maken voordat hij boven kwam. Dit resulteerde helaas in een diskwalificatie, maar vooral een leermoment voor de volgende keer!

In programma vier stond de 50 vrije slag meisjes op het programma. Eva ter Horst en Fayen Ingberg zouden de trots van Hoogeveen hier laten zien. Eva (39.58) pakte in een bijzonder spannende wedstrijd de winst net voor Feline Bruns (39.76) van ZC Polaris. Een tijd waar we best even van onder de indruk waren! Fayen liet zien ook klaar te zijn voor een dik PR en zwom vanaf het begin af aan in één snelle streep naar de finish. Met een dik PR van 3 seconden zwom zij naar 50.13, Top!

De 100 vrij werd in programma 6 gezwommen door Ilse Zuurman, Fabiën van Halderen, Tess Broer en Hedwig Bork. Dat zo’n 100 vrij best een lange afstand is was te zien in de tijden van de meiden. Een 100 vrij moet je ook leren zwemmen en je moet durven om hard te racen. De meiden kwamen niet echt aan hun tijden. Ilse (1:46,12) 5 seconden boven haar PR, Fabiën (1:42,04) 2 seconden boven haar PR, Tess (1:58,59) op haar PR en Hedwig (1:48,23) ook op haar PR. Het leren racen is iets wat we in de training ook oefenen en leer je niet in één keer. Zeker bij de langere afstanden kan het soms best spannend zijn en moe worden tijdens de race is ook een gevoel wat je moet kennen en ervaren. Daar is de training een perfecte plek voor en gaan we zeker naar kijken. Elin Reinstra van Trivia won het programma in 1:17,92. Een hele snelle tijd, maar niet direct iets waar wij als trainers van onder de indruk zijn. We willen onze zwemmers in de toekomst ook nog hard laten zwemmen en dat lukt niet altijd als ze nu ook al hard zwemmen. Desalniettemin een hele knappe tijd!

Programma zeven was het programma waarin de mannen van Hoogeveen zich weer konden laten zien. De 50 meter rugslag liet weer genoeg zwemgeweld zien door deze jongens. Amor van der Veen doorbreekte in de estafette al de 40 seconden grens op de 50 meter rug, maar deed dit nu ook op de individuele afstand (39,28). Ramon Vos had genoeg van zijn oude PR op de 50 rug en zwom er 2 seconden af waarmee hij 43,36 achter zijn naam zag staan. Mathijs Boersma vergat even dat hij ook goed rugcrawl kan zwemmen en tikte 6 seconden boven zijn PR aan in 46,23. We stimuleren in deze leeftijd juist dat de zwemmers alle slagen nog blijven oefenen. Je kan best een lievelingsslag hebben, maar een beste slag is er nog niet echt. En zo wel? Dan kan die in deze leeftijd nog zeker wisselen. Svenn had het vandaag niet meezitten en werd helaas weer gediskwalificeerd. Met het te vroeg inzetten van het keerpunt vond de jury dat hij te lang op zijn buik dreef. Helaas, maar ook hier: een goed leermoment en punten die we kunnen meenemen naar de training.

In programma negen liet Hoogeveen zien met overmacht de 4×50 vrij gemengd te beheersen. Met een sterk team waarin de dames Jade (44,18) en Eva (41,38) en de mannen Ramon (34,70) en Mathijs (36,26) snelle tijden zwommen was het zelfs voor de De Vikings niet mogelijk om dichter dan 9 seconden in de buurt te komen!

Programma tien was het racenummer 50 meter schoolslag voor Ilse, Fabiën, Tess en Hedwig. Fabiën liet zien er zin in te hebben en zwom in 55,63 naar een PR van 1 seconde. Voor de andere meiden was de race nog niet zo snel en konden er geen nieuwe PR’s bijgeschreven worden.

In programma 12 was het weer de beurt aan Eva, Jade en Fayen. Beide meiden waren op stoom vandaag, Eva moest deze keer haar meerdere erkennen in Feline Bruns van ZC Polaris. Eva tikte voor de tweede plaats aan in 48.35. Fayen die niet van stoppen wist zwom als een speer naar een nieuwe PR waarbij ze voor de eerste keer onder de 1 minuut dook in een tijd van 56,65. Jade had er iets teveel zin in en begon voor het startsignaal wat haar een valse start opleverde.

Het koningsnummer 100 vrij werd in programma 13 door Mathijs, Ramon, Amor en Svenn gezwommen. Svenn heeft zich sterk herpakt na de twee diskwalificaties en liet het er niet bij zitten. Met een tijd van 1:40,74 tikte hij voor de eerste keer op deze afstand aan! Gezegd mag worden dat zijn eerste 50 meter in 48,67 ging, dus er was weinig verval! Een echte doorzetter! Ramon dook voor het eerst onder de 1 minuut en 20 seconden. Met een tijd van 1:19,85 zwom hij een hele snelle tijd. Mathijs maakte het programma voor Hoogeveen sterk af door in 1:14,92 te finishen. Een hele rappe tijd!

Hedwig liet in programma 14 de 50 rug zien niet achter te willen blijven qua PR’s en zwom dik twee seconden van haar tijd af. Ze tikte al 10e aan in 51,15, een hele nette tijd! Fabiën, Ilse en Tess zwommen technisch een goede race, maar geen PR’s dit programma.

De meiden hadden maar heel kort de tijd om even bij te komen, want ze werden in programma 16 alweer verwacht voor de 6×50 vrij meisjes. Fayen zwom begon de race met een sterke 53.59, Tess vervolgde met een wat langzamere 1:03,99 en vervolgens kwam het kanon Hedwig! Met een tijd van 39.23 waren de trainers behoorlijk onder indruk van Hedwig. Wat een tijd zeg! Fabiën zette dit door en zwom naar 44,36. Jade vervolgde met 43,25 en tot slot Ilse Zuurman met 47.85. Met een ruime voorsprong werd de serie gewonnen door Polaris, maar de meiden van Hoogeveen lieten zien hard op weg te zijn naar een komende eerste plek!

Een hele gezellige en leuke wedstrijd waarbij de zwemmers er samen voor hebben gezorgd dat we als derde zijn geëindigd in het klassement. Een wedstrijd met veel PR’s en punten die we weer mee kunnen nemen naar de trainingen!