//Leren racen en nog veel meer!

Leren racen en nog veel meer!

Zaterdagochtend 5 maart mochten de jongste zwemmers van Hoogeveen eindelijk weer racen in het wedstrijdbad van de Dolfijn. Samen met een grote groep zwemmers van de MZ&PC de Reest werd er door de minioren geproefd van het racen zoals we dat doen bij ZPC Hoogeveen. Nou ja alleen racen? De Fundament wedstrijden zijn vooral bedoeld om zwemmers kennis te laten maken met de wedstrijden. In drieluik bouwen de zwemmers toe van 25 naar 50 meters op de slagen borstcrawl, rugcrawl en schoolslag. Alleen leren racen? Nee niet alleen leren racen staat centraal, maar alles wat er eigenlijk bij een wedstrijd hoort. Wat eet je tijdens de wedstrijd, waar moet je goed op letten bij de verschillende slagen, ga je na de race naar langs de trainer voor je tijd en aanwijzingen, wat heb je voor kleren aan tijdens de wedstrijd om warm te blijven, zit je juist bij de club of veel bij je ouders tijdens de wedstrijd? Allemaal punten waar de trainers aandacht aan besteden tijdens de wedstrijd! Lets go!

Met de Fundament wedstrijden proberen we een nieuwe opzet te creëren voor het racen bij de minioren. Korte wedstrijden, waarbij zwemmers veel zwemmen in een korte tijd! Het was aan Tanja van der Zwaard, Milou Slagter en Vigo Norde om het spits af te bijten op de 50 meter vrij. Alleen Vigo heeft nog geoefend met het keerpunt, omdat we dit in de voorselectie nog niet echt belangrijk vinden. De drie zwemmers gingen als een speer! Milou en Tanja kwamen hijgend uit het water en vertelden dat het niet veel langer had moeten duren, want dan hielden ze het niet vol! Met twee hele mooie tijden: Tanja 50,40 en Milou 1:05,44 was de toon gezet! Vigo zwom met een 55,08 net boven zijn tijd. Hij miste een beetje de pit tijdens het zwemmen, maar hij heeft zich goed aan de opdrachten gehouden die de trainer meegaf!

Vervolgd was het de beurt aan de jongste minioren. Voor de jongens waren het Niek Meffert en Sam Stevens die het water mochten betreden. Reva van der Veen, Isis Koelewijn en Zoë van Dijken lieten zien wat de meiden van Hoogeveen konden in deze jongste minioren leeftijd. Allen zwommen zij voor het eerst 50 meter vrije slag. Het kan Niek niet ver genoeg zijn en vol energie begon hij. Dat twee baantjes dan nog best ver zijn was het laatste stukje te zien, maar in een tijd van 51,49 zette hij de toon! Sam hield zich goed aan de opdrachten van de trainer: blijven trappelen en goed opzij ademen. Het gaat niet altijd om de tijd, ook om de opdrachten en aanwijzingen die wij meegeven. Met 1:10,27 een hele mooie tijd voor de eerste keer 50 vrij! Reva (55.65), Isis (1:22,03) en Zoë (1:24,94) lieten zien dat de meiden zich niet zomaar gewonnen gaven. Ook zij hielden zich goed aan de opdracht, waarbij Reva daarnaast nog een keerpunt liet zien. Het keerpunt was nog niet helemaal perfect (gemiste muur), maar de zwemmers krijgen na afloop van de wedstrijd te horen wat ze de volgende keer beter moeten doen, in plaats van dat ze direct gediskwalificeerd worden.

Op de 50 meter schoolslag waren de opdrachten niet heel moeilijk: 2 seconden uitdrijven en met handen aantikken bij elke muur. We hebben dit veel geoefend, maar om het zo even in de wedstrijd te doen is toch andere koek. Iedereen had er ontzettend veel zin in, wat niet altijd resulteerde in een mooie glijfase van de schoolslag (2 seconden uitdrijven). Vigo verpulverde zijn persoonlijk record met 18 seconden en zwom naar een tijd van 1:11,56. Tanja gaf zich niet zomaar gewonnen en zwom daarna naar een tijd van 1:10,96, ook zes seconden van haar PR! Milou liet hield zich heel netjes aan de opdrachten en zwom naar 1:16,75, wat voor de eerste keer prima is!

In de jongste miniorenleeftijd liet Zoë zien er erg veel zin in te hebben en startte net voor het startsignaal, even verwarring door het harde gefluit van de scheids maar er mocht nogmaals gestart worden. Ze zwom naar een goede tijd van 1;16.90 met een hele mooie techniek. En dat nadat ze vanochtend al 2 volleybalwedstrijden had gespeeld! Klasse! Isis die iets meer moeite heeft met de schoolslag zwom naar 1:29,11 en Reva naar 1:08,13. De mannen zwommen de 50 school in scherpe tijden. Niek kwam uit op 1:06,94 en Sam op 1:12,30. Netjes jongens!

Na de schoolslag afstanden waren Vigo en Niek nergens te bekennen, nou ja, niet in de buurt van de trainer. Ook dat soort momenten zijn er om te leren. Na elke race willen we graag dat de zwemmers even langs de trainers komen om de race te bespreken. Wat ging er goed, wat kon nog iets beter en wat was je tijd. We willen dit graag direct met de zwemmers bespreken en niet nadat ze al tips van papa of mama hebben gehad. Een leermomentje voor de mannen.

Tot slot was de 25 meter rugslag aan de beurt. Wederom startten Tanja, Milou en Vigo aan deze afstand. Milou en Tanja hadden er zin in en zwommen beiden 2 seconden van hun PR af! Milou naar 30.22 en Tanja naar 26.07. Vigo liet zien dat ook hij zin had in een nieuwe PR en met 27.93, snoepte hij 2 tiende van zijn PR af.

Tot slot was het de beurt aan Isis, Sam en Zoë. Waar Zoë bij de schoolslag niet kon wachten duurde het Sam bij de rugcrawl iets te lang. Na een start voor het fluitsignaal mocht de serie nogmaals starten en zwommen ze allen naar een mooie tijd: Sam (35,00), Isis (33,50), Zoë (34,27).

Reva en Niek sloten we de wedstrijd af. Niek met iets minder energie dan voor de 50 vrij, maar met net zoveel enthousiasme zwom naar een tijd van 30,54. Iets boven zijn tijd (2 sec). Reva zwom een seconde van haar PR af en tikte aan in 28.30.

Na drie afstanden en 1 uur zwemmen zat de wedstrijd er alweer op. Een korte en snelle wedstrijd waarbij de zwemmers veel hebben geleerd tijdens het racen, maar ook zeker daaromheen. Slippers en clubkleding aan tijdens de wedstrijd, voor de sponsor en om jezelf warm te houden. Goed eten en drinken tijdens de wedstrijd, met een lege maag zwemt niemand hard. Veel geleerd, maar vooral veel plezier, op naar de volgende!