//It’s good to be BACK

It’s good to be BACK

Op zaterdagmiddag werd er in zwembad de Dolfijn eindelijk weer een wedstrijd gezwommen met publiek. Voor de ouders vooral ook een moment om even weer bij te kletsen, maar volgens de coaches werd er ook echt ondertussen wel naar de prestaties in het water gekeken. Een wedstrijd waarin de balans werd opgemaakt na een periode van lockdowns en weer periodes met minder trainen. Waar staan de zwemmers, hoe is het met de mindset, hoe staan de ouders langs het bad aan te moedigen en welke PR’s kunnen er sneuvelen vandaag. Lets GO!

De jongste zwemmers mochten bij deze limietwedstrijd als eerste het water induiken. Ramon Vos en Amor van der Veen begonnen met de 100 meter vrije slag en wilden even laten zien dat het twee zwemmers zijn om in de toekomst rekening mee te houden. Beiden zwommen ruim 3 seconden van hun tijd af, Ramon eindigde in 1:16.83, Amor in 1:19.41.

Na de jonkies was het tijd voor de heren van de ploeg. De mannen waren na een lange tijd van geen wedstrijden weer klaar voor het koningsnummer. De één wel wat meer dan de ander, wat dan ook terg te zien was in de tijden. Kylian Heederik zette de toon door de snelste tijd van de avond neer te zetten met een pr van 1 seconde in 53.43. Ook Taco Hengstman liet zien dat stilzitten niet iets voor hem is. Met een dik pr van 2 seconden zwom hij naar 55.69, waarmee hij de rest van zijn serie in de golven liet zwemmen.

Geïnspireerd door de mannen lieten vooral de jongste dames van Hoogeveen op het koninginnenummer zien dat zij zin hadden in racen. Esmee van der Tuuk knalde met een pr van vier seconden vooruit in haar serie. Ze zwom met een tijd van 1:06.98 een mooi PR. De jongste zwemsters bij de dames Femke ter Horst en Nora Lynn Otten zwommen beiden ook als enigen naar een nieuw PR. Zowel Femke als Nora Lynn zwommen vier seconden van hun PR af, 1:17.28 en 1:18.39. Bij de oudste dames lieten PR’s nog even op zich wachten. Zij moesten nog inkomen. Het gemiste wedstrijdritme heeft ook invloed op de races van deze zwemmers, zeker in combinatie met de beperkingen door de quarantaineregels door de coronabesmettingen.

Na de racenummers was het Quinn Heederik die het aandurfde om de 100 vlinder te zwemmen in zijn eentje. Met een tijd net boven de minuut 1:00.58 kwam hij niet aan zijn snelste tijd, maar heeft hij wel weer wedstrijdervaring opgedaan op deze afstand.

Bij de dames waren het de meiden van 2007 en 2008 die de 100 vlinder durfden te racen. Met een dik PR van 4 seconden was het Joy ten Hoove die de serie als vierde afsloot net achter Carlijn Gruppen (1:11,19), Dachèn Haaijer (1:12,11 1 sec PR) en Jasmijn Sterken (1:15,48). Opgemerkt werd door oud trainster Mariët Koster dat Joy misschien nog iets te weinig kracht heeft om de andere meiden bij te houden, maar dat dat vast goed gaat komen in de toekomst. Als aan de techniek die ze heeft nog wat kracht wordt toegevoegd moeten de overige meiden zich alvast gaan opmaken voor behoorlijke concurrentie!

Na de 100 vlinder stond de 100 schoolslag op het programma. Een echte indruk werd niet gemaakt op het publiek aan de kant, de tijden waren veelal wat boven de PR’s van de zwemmers. Wie opviel was Isa Kerpels die met 2 seconden sneller dan haar PR naar 1:26.41 zwom. De overige zwemmers lieten zien dat het echt hard zwemmen van de schoolslag een behoorlijke kunst is en iets is wat je niet zomaar doet. Darryl Lubbinge (1:10.38) won bij de mannen, maar heeft een PR van 5 seconden sneller op zijn naam staan. Bij de dames was het Riemke Tinnevelt die met 1:21.83 het programma op haar naam schreef, maar met 4 seconden ook ver boven haar PR bleef.

Na de schoolslag was het tijd voor de jonge honden van de club: Ramon en Amor lieten op de 100 meter rugcrawl zien dat je zeker wel meerdere keren hard kan zwemmen op een wedstrijd en dat je met een goede mindset binnen het uur meerdere PR’s kan zwemmen. Het regende weer seconden bij de PR’s van deze jongens. Met 1:26.77 zwom Amor 2 seconden van zijn PR af, terwijl Ramon 4 seconden van zijn tijd af zwom en aantikte in 1:32.96.

Bij de heren waren het Maik Huser (1:02,70, 4 sec boven PR) en Ruben Westerneng (1:06.01, 1 sec boven PR) die lieten zien dat Hoogeveen ook over prima rugcrawl zwemmers beschikt. Bij de dames schreef Jasmijn Sterken het programma op haar naam in 1:10.09, net 3 tienden boven haar PR.

Kylian Heederik liet als winnaar op de 200 vlinderslag zien dat lockdowns niet iets voor hem zijn. Laat hem maar racen. Met een dik PR van 2 seconden zwom hij in 2:13.74 naar een hele mooie tijd en liet zien dat hij liever racet dan stilzit! Mac Peeks maakte zijn debuut op de 200 vlinder en deed dat in een prima tijd van 2:30.79. Met de langzaamste eerste 50 meter van het veld, maar de derde eindtijd liet hij zien dat een goede indeling van groot belang is! Taco Hengstman zwom een sterk eerste deel van zijn race en eindigde in een PR van 7 seconden op 2:38.94. Zijn indeling liet nog wel ruimte voor verbetering, waar hij nog wel veel verval liet zien in zijn eerste (1:09) en tweede honderd meter (1:29).

Dominque Dingshoff zwom met een eigen gemaakt raceplan naar een nieuw PR van 3 seconden. Ze tikte aan in een tijd van 2:44.80. Niet geheel volgens het raceplan maar wel een PR. Imre Bouwland (2:55.71) en Esmee van de Tuuk (2:58.67) zwommen deze zware en tactische afstand voorde eerste keer en deden dat in twee prima tijden!

Het geweld dat Ramon en Amor in het zwembad lieten zien hield nog niet op. De jongens zaten op de stoomtrein en lieten dat zien tijdens de laatste avond van de wedstrijd. Met twee hele grote PR’s, maar belangrijker een prima techniek, zwommen zij twee goede races op de 200 meter wisselslag! Ramon, goed voor een PR van 10 seconden zwom naar 3:17.63. Amor goed voor een PR van 13 seconden zwom naar 3:32.50.

Dat niet iedereen over de oneindige energie van deze twee jonge zwemmers beschikt lieten de dames en heren zien op deze afstand. Toch werden er hele knappe tijden dicht in de buurt van de PR’s gezwommen. Zwemmers die opvielen waren Darryl Lubbinge 2:19,51 (1 seconde boven zijn PR) en Tim Zuurman die 3 seconden van zijn PR af knalde naar 2:34.78.

Zwemsters die opvielen waren Charlotte Wilbers die knap 1 seconde boven haar PR zwom 2:26.85 en Carlijn Gruppen die met een PR van 3 seconden steeds dichter in de buurt komt van Charlotte. Carlijn tikte aan in 2:29.70. De jonge meiden Sofie Vos en Joy ten Hoove lieten zien zich maar te blijven ontwikkelen en zwommen allebei naar een PR. Sofie naar 2:44.06 en Joy naar 2:45.01.

Met de 200 wissel kwam er na een uur en 15 minuten een einde aan de wedstrijd. Een wedstrijd die weer een beetje voelde als vanouds. Ouders die weer op de tribune mogen zitten om de zwemmers aan te moedigen (maar vooral gebruiken om gezellig bij te kletsen). Wedstrijdlijnen in het bad, gespannen gezichten voor de startblokken, strakke zwembroeken en badmutsen met Steigerplank die door het water flitsen. Het voelt goed om weer terug te gaan naar het oude normaal!