//ZPC Hoogeveen behaalt zes medailles bij NK in Den Haag

ZPC Hoogeveen behaalt zes medailles bij NK in Den Haag

Het is de zwemmers van ZPC Hoogeveen gelukt om zes medailles te pakken op het NK zwemmen in Den Haag. Hierbij waren er twee voor Alinda Dingshoff die zwemt bij het OC in Drachten. Dit is een zwemcentrum voor talentvolle zwemmers/sters die meer willen en daar school/fysio/kracht/diëtiste en zwemmen optimaal kunnen combineren.

Zij behaalde op de 200m vlinderslag de bronzen medaille in een heel mooi p.r. van 2.12.05 wat tevens een nieuw regio record was. Naast deze bronzen medaille was er zilver voor haar op de 400m wisselslag waar ze een nieuwe tijd van 4.52.56 neerzette en dit was een Drents record. Bij de 50m en 100m vlinderslag zwom ze op beide afstanden een nieuw Drents record en bij de 100m bleef ze met 1.00.36 net boven de 1 minuut grens en werd ze vierde achter Lotte Hospers van Den Haag die 1.00.22 zwom.

Kylian Heederik zwom naar het zilver op deze 400m wisselslag met een tijd van 4.38.13 bij de senioren 1-2 wat de leeftijd van 18/19 jaar is, deze jongens zwemmen onder de heren leeftijd in hun eigen categorie en dat is voor het eerst dat de KNZB deze leeftijd apart heeft toegevoegd. Hij zwom een nette NK met enkele kleine p.r’s en een vijfde plaats op de 200m schoolslag en een zesde op de 200m wisselslag wat na zijn zilveren medaille de hoogste klasseringen waren.

Charlotte Wilbers zwom zich naar de zilveren medaille bij de dames senioren 1-2 op de 800m vrije slag waar ze een hele dikke p.r. zwom van elf seconden, naar 9.06.33 wat een Drents record betekende.  Verder was er voor haar een bronzen medaille op de 400m vrije slag met 4.27.84 en dat was nipt achter de zilveren winnares Kirsten Verhalle uit Veenendaal die 4.27.60 zwom. Zij werd op de 400m wisselslag net vierde en dat was jammer, wel was er een p.r. van 14 seconden naar nu 5.07.74. Bij de 200m rugslag kwam er een diskwalificatie op de klok wat voor iedereen een verrassing was omdat er niks gezien was wat niet goed was.

Broertje Olivier Wilbers die dit weekend alleen voor de 1500m vrije slag naar Den Haag kwam, zijn NK is dit a.s. weekend in Eindhoven, zwom zich naar de bronzen medaille. Hij zwom met 16.49.31 een flinke hap van zijn tijd af, die hij twee weken geleden nog had gezwommen 16.59.77 en dus brons voor hem.

ZPC Hoogeveen was met veel zwemmers/sters naar Den Haag vertrokken en daar waren hele mooie resultaten. Jammer was het dat er ook een aantal nipte vierde plaatsen waren, maar dat is all-in the game.

Zo was het Senna van der Veen die op de 100m rug drie tiende te kort kwam voor de bronzen medaille en Dominique Dingshoff overkwam het zelfde bij de 200m vrije slag waar ze iets minder dan een seconde van brons afzat. Bij deze 200m vrije slag ging ze wel heel goed van start en hield dit vol wat een mooie p.r. van 2.06.23 opleverde en een plek in de finale voor de middag waar ze helaas niet meer aan haar tijd kwam.

Quinn Heederik die dit weekend echt de sterren van de hemel zwom werd in een mooie tijd van 1.54.23 vierde op de 200m vrije slag. Bij de 400m vrije slag een dik p.r. 4.03.62 en een vijfde plaats en een plek in de finale waar hij nog weer veel sneller ging naar nu 4.00.97. Beide afstanden waren tevens nieuwe Drentse records en ook op de 1500m vrije slag waar hij zijn tijd van twee weken geleden 16.07.35 weer verbeterde naar nu 16.02.24 , een vijfde plaats en een Drents record. Bij de 800m vrije slag ging hij van 8.38.03 naar 8.27.07 en bij dit nummer werd hij zevende bij de heren all-in terwijl hij nog zwemt in de jeugd klasse 16/17 jaar. Zijn eerste afstand de 200m vlinderslag waar veel van verwacht werd, liep niet zoals hij graag wilde maar daarna heeft hij het goed opgepakt en een super weekend gehad.

Door de corona maatregelen, wat er voor zorgde dat de zwemmers om vijf uur in de middag uit het bad moesten zijn, werd de wedstrijd s ’morgens vroeger gestart. Daardoor was het inzwemmen al om 7.00  en begon de wedstrijd om 7.30uur wat voor zwemmers moeilijk is om dan al hard te zwemmen. Gelukkig traint ZPC in de ochtend uren zodat het lichaam wel gewend is aan arbeid in de vroege morgen maar toch blijft het raar.

Owen Peeks had hier wel moeite mee om zo vroeg al tot grote prestaties te komen. Hij had veel verwacht van zijn vrije slag nummers, maar die liepen niet geweldig. Daar in tegen gingen zijn bijnummers wel goed, zo zwom hij op de 200m rug naar een p.r. van 2.07.63 en ging in de finale die vervroegt was naar 14.00 uur, naar 2.07.20. Bij de 400m wisselslag dook hij in de vroege ochtend om 7.30 uur met 4.39.09 onder de 4.40 en werd hij tiende bij de heren, hij kwam hier net te kort om in de finale te mogen startten waardoor er geen kans was in de middag goed te presteren.

Mac Peeks die de laatste tijd een beetje worstelde met het zwemmen van nieuwe tijden liet bij dit NK zien dat hij dat best kan. Op al zijn afstanden kwamen er nieuwe tijden op de klokken, bij de 100m rugslag ging hij van 1.03.26 naar nu 1.02.76. Bij de dubbele afstand van 2.20.20 naar nu 2.13.94 en op de 200m wisselslag van 2.17.95 naar 2.15.99. Zijn hoogste klassering bij de jeugd was een negende plaats op de 400m wisselslag met een p.r. van 4.55.03.

Maud Dokter die bij de jeugd meisjes 2005/2006 zwemt had er zin in om dit weekend op het NK te laten zien dat ze de laatste tijd hard traint en wilde haar tijden verbeteren. Dat deed ze op de 50m vlinderslag, daar ging ze met 0.29.80 onder de 30 seconden en dat was een grote wens van haar. Bij de 50m rug ging haar p.r. van 34.45 naar nu 0.31.62 maar bij de langere afstanden geen geweldige verbeteringen.

Luc Kerpels en Taco Hengstman gingen dit keer voor het eerst mee naar een Nederlands Kampioenschap en zij moeten erg wennen aan zo’n grote wedstrijd. Op de 100m rug zwom Luc een grote p.r. en ging van 1.09.22 naar nu 1.04.55 en dat is een mooie tijd voor deze nog jonge zwemmer. Taco zwom in de buurt van zijn tijd of een kleine p.r. maar deze beide jongens moeten nog heel veel leren, bijvoorbeeld dat ze niet overal vol in moeten gaan, maar moeten gaan doseren op sommige afstanden. Heel goed leer moment voor hun en dat zal ze zeker beter maken, want ze willen erg graag hard zwemmen en kunnen dit ook.

Mirthe Schenkel is al veel vaker bij een NK geweest en heeft de nodige medailles gehaald, maar haar uitstapje naar het OC in Hengelo heeft haar niet beter gemaakt en daar word weer hard aan gewerkt. Zij zwom weer redelijke tijden en het zag er een stuk beter uit dan het lange tijd gedaan heeft en haar blik is nu op het zomer NK gericht waar we hopen dat de verbeteringen in tijden te zien zijn.

Riemke Tinneveld is de laatste tijd aan het kwakkelen en heeft door verschillende dingen niet optimaal kunnen trainen. Toch gaan haar tijden steeds meer weer richting haar p.r.’s en als zij een tijd zal kunnen trainen zonder strubbelingen kan dat best nog wel weer goed komen. Almyra Santing die op het allerlaatste moment nog te horen kreeg dat zij mocht startten werd in de week voor het NK ook nog licht ziek. Toch wilde ze graag starten omdat dit ook voor haar de eerste keer was dat ze naar een NK mocht, maar dan kun je er niet al teveel van verwachten.

Maik Huser kwam naar Den Haag voor de 100m schoolslag en bleef net boven zijn beste tijd steken. Darryl Lubbinge die daar de 100m schoolslag ook op het programma had staan werd helaas de dagen ervoor door nierstenen geveld en kreeg na een bezoek aan het ziekenhuis medicijnen en weer een aanval, zodat hij niet kon startten.

In het tussen programma van de zaterdag waren er de lange afstanden voor de junioren jongens/meisjes.

ZPC had veel junioren die mochten startten en dus bij de jongens naast bronzen medaille winnaar Olivier Wilbers nog Tiamo van der Veen en Tim Zuurman die 1500m mochten zwemmen. Tiamo werd achter Olivier vierde op gepaste afstand en zwom daarbij dezelfde tijd als hij had staan. Tim zwom deze afstand nog niet zo vaak en durfde niet goed weg te gaan omdat je niet weet hoe het gaat tijdens deze 1500m. Hij zwom dan ook boven zijn inschrijftijd die hij nog niet zo lang geleden neer had gezet.

Bij de meisjes junioren 1-2 was het Fenna Westerneng  die met haar tijd van 10.53.89 een mooie p.r. van 26 seconden zwom en dat leverde haar een elfde plaats op. Bij de meisjes junioren 3-4 wat de leeftijd 2007/2008 is, waren het Jasmijn Sterken, Imre Bouwland en de één jaar jongere Sofie Vos. De verwachting bij deze meisjes lag wel hoog want ze kunnen alle drie heel goed zwemmen, maar die kwam niet uit. Alle drie bleven ze ver boven hun p.r. en eindigden achter in het veld als 12e , 14e en 15 e van de 16 zwemsters. Jammer maar ze krijgen a.s. weekend nog een kans bij hun eigen NJK in Eindhoven waar de andere afstanden gezwommen gaan worden.

Aan dit Kampioenschap zullen verder Dachen Haaijer, Carlijn Gruppen, Esmee van der Tuuk, Nienke Koster, Joy ten Hoove en eerder genoemde meisjes samen met Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers, Cai Mink, Ruben Westerneng, Jordey Thole en Tim Zuurman startten. Heel veel van deze jonge zwemmers staan hoog op de ranglijst en we zullen kijken of ze leuke dingen kunnen laten zien. Donderdag vertrekt de ploeg richting Eindhoven waar vrijdag de wedstrijd gaat beginnen.