//Fundament ronde 1!

Fundament ronde 1!

Een beetje afgekeken van ZC de Forel uit Wolvega heeft de jongste miniorenafdeling van Hoogeveen dit jaar de Fundament wedstrijden opgezet. Het idee: in een korte tijd veel mogen zwemmen en leren hoe je moet racen! Chris Bolding stond vanochtend als trainer aan het bad om de nu nog kleine voorselectie groep te leren racen. Niek Meffert, Vigo Norde, Lizz Broer en Reva van der Veen zwommen met z’n vieren tegen de jongste zwemmers van ZC Polaris uit Klazienaveen en MZPC de Reest uit Meppel. Met een maximumaantal zwemmers die mee mochten doen aan de wedstrijd werd het tempo van de wedstrijd hooggehouden waardoor de zwemmers veel en snel achter elkaar mochten zwemmen.  

Met een gloednieuwe speakster tijdens de wedstrijd werd het eerste programma afgetrapt door Vigo op de 25 meter vrij. Met 22.83 zwom hij een dik PR en liet hij zien dat hij tijdens het racen goed kon nadenken over de tips die Chris had meegegeven. Goed je benen erbij houden en naar de zijkant ademen. Lizz was de volgende die het water in mocht en ze liet zien er ontzettend veel zin in te hebben. Zo veel zin, dat ze iets eerder startte dan het startsignaal. Met 33.43 zwom ze naar een nette tijd, maar nog niet officieel dus. Alle zwemmers die een diskwalificatie hadden tijdens de wedstrijd kregen naast een oorkonde ook een tippapiertje, waarop een tip werd geschreven door de jury om de volgende keer een diskwalificatie te voorkomen. Voor Lizz dus even wachten op het fluitje de volgende keer. Niek en Reva mochten tegen elkaar racen in de laatste serie. Met een noodgang vlogen ze naar de overkant. Niek gaf tijdens de raceanalyse zelf al aan dat hij aan twee kanten ademde, waardoor hij soms nog wel eens slingert. We blijven het oefenen tijdens de training en als het goed is gaat het straks in de wedstrijd ook helemaal perfect en nog harder. Maar met een tijd van 21.46 was de trainer zeker tevreden. Reva zwom met een wat korte slag toch naar een hele snelle tijd van 25.39.

Na elke afstand werd er door de speaker een korte pauze aangekondigd. Alle trainers konden zo de nieuwe slag even uitleggen en waar de zwemmers op moesten letten. De volgende slag: schoolslag. De aandachtspunten voor deze slag: 2 seconden uitdrijven na elke slag, je hoofd tussen je armen bij het uitdrijven en met twee handen tegelijk aantikken. De Na het uitleggen van de nieuwe slag was er natuurlijk ook de mogelijkheid voor de trainer om de zwemmers de dingen naast het racen te leren. Wat eet je tijdens de wedstrijd en wat niet, droog jezelf goed af na het inzwemmen en kleed je warm aan tussen de races door, altijd je slippers aan anders moet je trakteren aan de trainers en wanneer maak je jezelf eigenlijk klaar voor de race. Belangrijke dingen die we allemaal konden bespreken nu!

Met Vigo aan de start voor Hoogeveen werd de slag afgetrapt. Vigo zwom naar een hele nette 28.13. Hij dreef goed 2 seconden uit elke slag, maar mocht van de trainer de volgende keer wel iets pittiger zwemmen. Lizz zwom in een heel hoog tempo naar 31.21 en moet de volgende keer goed denken aan het uitdrijven. Niek zwom een bijzonder nette race en dacht heel goed aan het uitdrijven. 28.09 was de tijd na 1 baantje voor hem. Reva eindigde het programma in 29.41. Met de schoolslag periode die nu op het programma staat zag de trainer nog genoeg punten die verbeterd konden worden, maar hij zag ook zeker veel positieve punten die we in de training hebben geoefend.

De volgende race was de 25 meter rugcrawl. Deze wedstrijd zijn alle afstanden nog 25 meter, maar de volgende keer zullen de afstanden al uitgebouwd worden. Verder racen is ook anders racen. Allemaal dingen die we moeten leren. Vigo trapte de race voor Hoogeveen weer af en zwom in een hele nette race naar 33.73. De volgende keer mocht het wel iets pittiger van de trainer, want het zag er nu wel heel netjes uit, maar we moeten ook hard zwemmen! Lizz en Niek zwommen met elkaar in de serie naar 35.18 en 28.68. Snelle tijden hoor. Reva zwom in de laatste serie naar 31.15. De trainer was meer dan tevreden over deze races.

Na drie races zat de wedstrijd er alweer op. De zwemmers hebben veel mogen zwemmen in korte tijd, al mocht het van sommige nog wel sneller en vaker! Met nog ruimte voor andere zwemmers hopen we dat er de volgende keer meer clubs zijn die zich aanmelden en zich aansluiten bij onze ideeën over de wedstrijden voor deze groep zwemmers. Op naar de volgende!