//Minioren Club Meet deel 4 met hele mooie races

Minioren Club Meet deel 4 met hele mooie races

Met de nieuwe coronamaatregelen vlak voor het zwembad, was het enthousiasme om hard te mogen zwemmen tijdens de minioren clubmeet deel 4 ongekend bij de jongste zwemmers uit de mooiste provincies van Nederland. Zwemmers van KSN, Borger, Aqua ’68, Trivia, Polaris, Thor en natuurlijk ZPC Hoogeveen hebben er deze zaterdagochtend een waar spektakel van gemaakt. Racen die op tienden werden beslist en leermomenten door een enkele diskwalificatie. De zwemmers van Hoogeveen lieten zien in vorm te zijn onder leiding van Mariët Bolding-Koster waarbij verschillende PR’s zijn verbroken.

De wedstrijd werd in alle enthousiasme afgetrapt door Svenn Meffert op de 100 meter rug, die sinds deze week in het groepje van Mariët traint. Met zoveel enthousiasme, dat hij iets te vroeg startte en zijn hele nette tijd van 1:54.34 helaas niet geldig was. Ramon Vos (1:36.39) en Mathijs Boersma (1:38.17) lieten zien zich te blijven ontwikkelen en zwommen allebei naar een nieuw PR, waarbij ze allebei een seconde van hun PR afzwommen. Amor van der Veen zwom net iets boven PR op zijn favoriete afstand. Mariët gaf aan dat een favoriete afstand goed is om te hebben, maar dat wij de zwemmers in deze leeftijd zo breed mogelijk blijven opleiden. Dat betekent alle slagen en alle afstanden.

Bij de meisjes 100 meter vrij zwommen Ilse Zuurman en Fabiën van Halderen in twee hele nette tijden naar de finish. 1:41,19 voor Ilse wat een PR van 8 seconden betekende en een eerste tijd ooit voor Fabiën van 1:47.13. Esmee Reuver van Zwemclub Polaris tikte in het programma als eerste aan en was voor deze meiden nog een maatje te groot. Met 1:20.10 zwom zij een stuk sneller dan onze meiden. Geen paniek volgens Mariët, als je goed blijft trainen en volhoudt, komt het vanzelf!

Op de 100 meter rugslag voor meisjes minioren 4 en jonger was Hoogeveen sterk vertegenwoordigd. Met maar liefst 8 zwemmers in het water had Mariët handen te kort om alles goed te klokken, maar een kritische blik is altijd aanwezig. Fayen Ingberg en Puk van der Starren beten het spits af. Beiden werden helaas gediskwalificeerd, Puk vanwege haar enthousiaste start die voor het fluitsignaal begon. Fayen vanwege een niet goed uitgevoerd keerpunt. De juryleden waren streng vandaag, maar dat geeft de zwemmers weer punten om zich te ontwikkelen in de training. Hedwig Bork liet zien goed te hebben ontbeten, want in een geweldige eindsprint tikte ze in 1:50.25 aan. Met zo’n tijd gezet in serie twee moesten de meiden van serie drie even slikken. Jade van der Veen (1:53.08) Fien Bentum (1:55,16) en Tess Broer (2:02.56) moesten Hedwig allemaal boven zich laten. Jade kreeg daarnaast van Mariët nog mee dat ze niet teveel naar haar nagellak op haar tenen moest kijken en haar hoofd goed moest laten liggen. In de laatste serie was het Eva ter Horst die even liet zien hoe je een PR zwemt. Met 16 seconden sneller dan ooit zwom ze naar de winst van het programma in 1:40.17. Fabiën van Halderen (1:54.13) sloot het programma af in een heel mooi PR van 3 seconden.

De schoolslag staat centraal in de trainingen, wat Mariët de kans gaf om goed te kijken naar de zwemmers tijdens de 100 meter schoolslag voor jongens minioren 6 en jonger en de 50 meter schoolslag minioren 4 en jonger. Svenn die zijn tips van Mariët van de vorige race had meegenomen naar deze race, wachtte op het startsignaal en zwom naar 2:09.54. Een sterke 9e plek in een groot deelnemersveld van 18 zwemmers. Amor van der Veen liet niet het achterste van zijn tong zien tijdens de 100 meter schoolslag en zwom 6 seconden boven zijn PR. Ramon Vos zwom een sterke 100 meter en snoepte daarmee 4 seconden van zijn PR af. Het oefenen van de slag onderwater heeft deze week goed uitgepakt, waar Ramon opmerkte dat met 1 goede onderwaterslag je al halverwege het bad kan zijn. Dan hoef je dus helemaal niet ver te zwemmen. De winst van het programma ging naar Mathijs, niet onze Mathijs, maar Mathijs de Wit van KSN. Mathijs Boersma werd helaas gediskwalificeerd, omdat zoals hij zelf opmerkte ‘je armen niet altijd even lang zijn tijdens het aantikken’. Het was een ware strijd, waar 1:39.79 niet genoeg was om eerder aan te tikken dan Mathijs de Wit met 1:30.60.

Bij de meisjes 50 meter schoolslag werden rappe tijden gezwommen. Mariët zei van te voren dat als iedereen een slag onder water deed na de start en het keerpunt, zij ging trakteren bij de volgende training. Dat werkte heel erg goed. Iedereen deed alle slagen onder water, alleen bij Hedwig ontbrak de slag onder water na de start. Fien liet zien dat 57.06 nog veel sneller kan en zwom naar 55.00. Ook Jade (57.14) en Fabiën (56.64) lieten zien dat ze samen voor 5 seconden wel PR’s konden zwemmen. Hedwig Bork (1:09.44) zwom ondanks het vergeten van een slag onder water naar een PR van 1 seconde. Tess Broer dook met een bloedgang het water in waardoor het brilletje helaas van haar gezicht verdween en er geen PR voor haar in zat vandaag. Een les voor de volgende keer!

In de gemengde estafette 4×50 meter rugslag waren het Jade (51.50), Eva (47.10), Amor (43.70) en Mathijs (46.60) die in het blauw van Hoogeveen mochten zwemmen. Met 3 afmeldingen van Polaris, THOR en Trivia en een diskwalificatie van KSN, was de winst binnen. Maar wat zeker gezegd moet worden waren de tijden die zijn gezwommen. Drie rappe tijden onder de 50 en een sterke start van Jade. Knap gedaan.

De 50 meter vrij voor meisjes werd weer ontzettend snel gestart door Tess Broer. Weer zo snel dat haar brilletje afzakte. Door wat pech laat Tess zich echter niet uit het veld slaan en zwom ze gewoon knetterhard door. Met bijna een PR zwom ze een goede race. De trainster ziet het graag zo dat er wordt doorgezwommen ook al loopt het niet zoals het helemaal zou moeten lopen. Het ontbijt van Hedwig (48.79) zat ook tijdens de 50 vrij nog op de goede plek en met een strak tempo, op advies van Mariët, zwom Hedwig naar een heel mooi PR van 4 seconden. Ook Fien (50.96) en Jade (43.68) lieten zien vandaag hongerig te zijn naar PR’s. Met 3 seconden voor Jade en 3 voor Fien vlogen de tijden je om de oren. Eva (41.06) moest Feline Bruns van Polaris met 12 honderdste voor laten gaan en zwom zo naar een tweede plek. Maar wat een tijd!

De mannen van Mariët stonden klaar voor het laatste programma, de 50 meter vrij. Svenn zwom heel knap naar 47.59. Dit keer met een heel strak keerpunt dat hij ontzettend graag wilde leren tijdens de training. Amor van der Veen zwom 2 seconden boven zijn PR naar 40.21. De race werd beslist in een strijd tussen Ramon, Mathijs, Mathijs de Wit van KSN en Daan Mulder van KSN. Daan en Mathijs zwommen naar een gedeelde 2e plek met 35.35. Ramon zwom daar net achter in 35.64. Onze jongens baalden omdat Mathijs de Wit met 31.38 en zeer rappe tijden op de andere afstanden ze elke keer te snel af is. Mariët heeft ze uitgelegd dat snelle tijden nu niet altijd betekenen dat je later ook nog snel zwemt, ze zullen geduld moeten hebben en zich moeten blijven ontwikkelen. Daar komt bij dat de drie trainingen van onze jongens, niet op kunnen tegen de zes van KSN.

Ilse Zuurman zwom de 100 meter wisselslag, maar gaf bij het teruglopen al aan bij Mariët dat ze waarschijnlijk gediskwalificeerd zou zijn. Een terechte aanname, want ondanks het voor bespreken van de keerpunten, werd een rugcrawl keerpunt gemaakt tijdens de rug naar school wissel. Een aandachtspunt voor Ilse om tijdens de race ook goed na te blijven denken over de invulling van haar race.

Met een spetterend slotstuk in de vorm van de 4×50 meter wisselslag zwommen Ilse en Eva naar 3:32.37. Onder aanmoediging van de overige zwemmers zwommen de meiden op dit toch wel zware onderdeel naar een mooie vierde plek. Met deze laatste afstand is de wedstrijd na een krappe 2 uur afgelopen. Een goede opbouw, waar de zwemmers snel en veel kunnen zwemmen. Iets wat we steeds meer willen opzetten tijdens de wedstrijden voor deze leeftijd.

Na de eerste drie rondes staan we op een 30e plaats voor de landelijke minioren finale. Met het vooruitzicht dat deze georganiseerd wordt in Maastricht zou het leuk zijn om nog een paar plekken te stijgen, maar is het niet vervelend dat we buiten de top 16 vallen. Dat vinden de trainers in ieder geval…