//Nederlandse estafette Kampioenschappen succes voor ZPC Hoogeveen

Nederlandse estafette Kampioenschappen succes voor ZPC Hoogeveen

Bij de Nederlandse estafette Kampioenschappen in Rotterdam dit afgelopen weekend, was er succes voor het meisjes en jongens team van ZPC. Beide groepen stegen ver boven zichzelf uit en kwamen met medailles terug.

Het meisjes team 2007/2008 wat bestond uit Jasmijn Sterken, Carlijn Gruppen, Joy ten Hove, Dachèn Haaijer en Imre Bouwland gingen er helemaal voor en kwamen terug met de zilveren medaille. De jongens ploeg 2006/2007 bestond uit Olivier Wilbers, Tiamo van der Veen, Ruben Westerneng, Cai Mink en de een jaar jongere Jordey Thole pakten brons.

Bij de meisjes werd er direct begonnen met veel fanatisme en dat de ploeg als derde geplaatst was maakte ze niks uit, ze gingen er vanaf het begin vol voor. Dat resulteerde erin, dat ze bij de 4 x 100m wisselslag als tweede eindigden, bij de 4 x 100m rug als eerste, bij de 4 x 100m schoolslag als derde en bij de 4 x 100m vrije slag eveneens als derde.

Dat ze dit deden in tijden waar je vooraf alleen maar op kunt hopen maakte dat het een geweldige ochtend werd. Joy ten Hove begon de 4 x 100m wisselslag met op de rug een tijd van 1.10.49 en dan is de toon al gezet en kan de rest alleen maar meegaan in de flow. Zo ging Dachèn Haaijer op de schoolslag als tussentijd naar 1.15.41 en eindigde Jasmijn Sterken in diezelfde estafette met een 0.59.60 op de vrije slag. Bij de rugcrawl die deze meisjes wonnen, waren het allemaal p.r’s en begon Carlijn Gruppen direct als startzwemster met een 1.06.75 waarna de andere meisjes hun tijden aanzienlijk verbeterden en de eindtijd zes seconden sneller was dan hun inschrijftijd.

Imre Bouwland die in de 4 x 100m vrije slag ploeg zat deed dit goed, zij had nog maar pas geleden een mooie 1.03 op de klokken gezet en liet zien dat dit geen toeval was. Dan samen met Carlijn Gruppen die 1.00.64 en Dachèn Haaijer die 1.02.79 op de klokken toverden is een verbetering van de inschrijftijd met zeven seconden niet zo verwonderlijk. Startzwemster Jasmijn Sterken kon haar 0.59.60 niet nog een keer zwemmen en opende wel met een knappe 1.01.19. Na vier keer in een korte tijd zwemmen bleven de tijden goed en bleven ze maar gaan wat resulteerde in een hele knappe zilveren medaille. Dit achter winnaar PSV uit Eindhoven en voor clubs als Amersfoort, de Dolfijn uit Amsterdam en zo lieten ze zien dat een kleine club als Hoogeveen daar prima mee kan komen.

De junioren jongens deden niet onder voor de meisjes en begonnen direct op de 4 x 100m wisselslag al met een verbetering van vijf seconden en dan weet je dat iedereen sneller zwemt dan zijn p.r. Een derde plaats hier en een goed zwemmend team waar Cai Mink op de schoolslag naar 1.11.15 ging en dat was snel. Ruben Westerneng zwom hier als slotzwemmer naar 0.56.40 en dat was hard, maar dat deed hij in de 4 x 100m vrije slag nog sneller naar 0.55.89. Hij was vandaag heel goed op dreef en liet zien dat hij in opkomst is en er elke wedstrijd voor gaat.

Olivier Wilbers is nog zo’n zwemmer die bij deze wedstrijden boven zichzelf uitstijgt en maar blijft gaan. Zijn starttijd bij deze 4 x 100m vrije slag van 0.56.52 was heel goed, startzwemmers missen het voordeel van de overname waarbij je al iets sneller kunt vertrekken. Bij de 4 x 100m rug waar ze tweede werden weer mooie verbeteringen en een p.r. van vier seconden ten opzichte van de inschrijftijd. Tiamo van der Veen die startzwemmer was bij de 4 x 100m wisselslag begon met een mooie 0.59.77 en in de 4 x 100m rug zwom hij wederom onder de minuut.

Jordey Thole zwom in de 4 x 100m schoolslag met 1.16.96 een mooie race, waar startzwemmer Cai Mink niet meer aan zijn tijd van de wisselslag kwam en opende met 1.13.18. maar Olivier Wilbers ging hier eveneens naar 1.13.64. Bij deze estafette weer heel goed zwemmen van alle jongens, hier was het een vijfde plaats wat de laagste klassering van de ochtend was voor deze ploeg. Deze jongens ploeg was als vierde geplaatst maar werd derde achter Blue Marlins (SG) een startgemeenschap van Den Haag, Rotterdam en met een ledenaantal waar Hoogeveen alleen maar van kan dromen. Tweede werd WVZ uit Zoetermeer en ze bleven ZPC Amersfoort heel nipt voor met twee seconden.

Bij de meisjes junioren vier was er nog een tweede team met meisjes 2008/2009 en dat was dus een jonge ploeg die als achtiende geplaats waren van de twintig ploegen, maar zestiende werden. Deze bestond uit Sofie Vos, Isa Kerpels, Nienke Koster, Esmee van der Tuuk en Fenna Westerneng. Deze meisjes begonnen met een mooi p.r. van zes seconden op de 4 x 100m wisselslag waar startzwemster Nienke Koster naar 1.13.06 op de rug ging. Daar een goede slotzwemster, Fenna Westerneng die eindigde met 1.05.63 en dat was een mooie tijd.

Bij de 4 x 100m rug was er een goed begin voor startzwemster Esmee van der Tuuk met 1.13.02 en was er een tiende plaats. Bij de 4 x 100m schoolslag werden ze achttiende en daar begon Sofie Vos met een 1.29.19, Isa Kerpels was hier de snelste met 1.26.24 maar dat was beduidend langzamer dan haar 1.23.97 in de wisselslag. Bij de 4 x 100m vrije slag een vijftiende plaats en daar was de vermoeidheid zichtbaar bij deze jonge meisjes. Zij zullen volgend jaar in de junioren 4 ploeg zitten want dan zijn Carlijn Gruppen, Jasmijn Sterken en Imre Bouwland te oud voor deze leeftijd categorie.

In het middag programma had Hoogeveen een heren en dames team waar de heren als twaalfde en de dames als elfde geplaatst waren.

De dames eindigden als achtste en de heren als dertiende, waar teams als PSV Eindhoven,  Feyenoord swimming, Blue Marlins, de Dolfijn  Amsterdam enz de scepter zwaaien en met hun training faciliteiten kan Hoogeveen in deze oudere leeftijd moeilijk meekomen.

Maar met Mirthe Schenkel, Alinda Dingshoff, Dominique Dingshoff, Senna van der Veen en Charlotte Wilbers was het een jonge ploeg, met daarbij Dachèn Haaijer die in de dames schoolslag estafette nog even liet zien dat ze haar mannetje stond en Maud Dokter die als jonge zwemster in de vlinder estafette begon, kunnen ze tevreden terug kijken. Hier waren het zeven estafettes, want bij de heren en dames hadden ze een 4 x 50m wissel en vrije slag mix estafette gedaan. Bij de dames/heren dus veel zwemmen en dan is het opmerkelijk om te zien hoe goed dit de dames als zowel de heren afgaat.

Charlotte Wilbers eindigde in de wissel estafette met een mooie 0.57.88 en daarvoor Alinda Dingshoff 1.00.92 op de vlinder. Dat deed ze in de 4 x 100m vlinderslag met 1.00.61 nog een tikje sneller en daar was het voor Maud Dokter, Charlotte Wilbers en Senna van der Veen een mooie zevende plaats.

Bij de heren waren het Owen Peeks, Kylian Heederik, Quinn Heederik, Maik Huser, Darryl Lubbinge en Mac Peeks die deze zeven estafettes vulden. Hier was het de jonge Tiamo van der Veen die bleef na een zware ochtend en daar nog in de 4 x 100m rugcrawl estafette zwom, waar ze knap negende werden. Bij de 4 x100m wisselslag een tiende plaats voor de heren met een knappe 1.03.97 voor Kylian op de schoolslag, die vandaag op iedere afstand er vol voor ging.

Broer Quinn ging hier op de vlinder naar 0.59.46 en dat was voor hem een snelle tijd, zijn prioriteit ligt meer bij de 200m vlinder en de 1500m vrije slag. Dit zelfde geld voor Owen Peeks maar toch deed hij het hier goed met 0.53.83 als slotzwemmer. Bij de 4 x 100m vlinderslag een diskwalificatie die onterecht was getuige de beelden, maar die niet meer word terug gedraaid. Owen was in ieder geval niet te snel weg, maar misschien heeft de aanzwemmende zwemmer niet goed genoeg doorgedrukt op de platen, jammer maar het is niet anders en daardoor een lagere klassering voor de heren.

Bij de 4 x 50m wissel estafette een 0.29.56 voor Maud Dokter op de 50m vlinder en eindigde Mac Peeks met een mooie 0.24.76 op de vrije slag en werden ze zevende. Hele mooie wedstrijd waar je als team aan deelneemt en elkaar stimuleert om hard te zwemmen, met mooie resultaten.

Nu gaat de blik richting a.s. zaterdag als de ploeg zijn thuiswedstrijd in de competitie gaat zwemmen waar ze na de eerste ronde op de zevende plaatst staan. Weer zal dit zonder publiek gaan en dat is heel jammer zoals ook bij de NEK afgelopen weekend geen ouders aanwezig waren.