//ZPC Hoogveen zwemt competitie ronde in Denekamp

ZPC Hoogveen zwemt competitie ronde in Denekamp

De laatste keer dat ZPC een competitie zwom was vorig jaar in Oktober en daarna was het weer gedaan met het zwemmen en werd het hele seizoen verder afgelast. De reis ging naar Denekamp waar de zwemmers de strijd aangingen met “de Dinkel” Denekamp en WS Twente uit Hengelo.

Begonnen werd er met de junioren estafettes jongens en meisjes waarbij Hoogeveen twee keer won. Bij de jongens de 4 x 100m wisselslag waren het Tiamo van der Veen, Cai Mink, Olivier Wilbers en Ruben Westerneng die samen naar de winst zwommen, in individuele mooie tijden. De eindtijd van 4.17.23 was dertig seconden sneller dan de nummer twee De Dinkel.

Bij de competitie is het zo dat er voor elke afstand een vervangende tijd staat, dus als je geen zwemmers op die afstand hebt dan krijg je als club de vervangende tijd. De KNZB heeft die vervangende tijden nu zo snel gemaakt dat je het bijna niet merkt als je geen ploeg opstelt en dat is heel jammer met het oog op de breedte die sommige clubs wel hebben en waar anderen zich niet druk om maken. Dus die dertig seconden voorsprong dat werden er tenslotte maar twee want de vervangende tijd op deze estafette was 4.19.00 en dat is heel erg hard als je kijkt dat ZPC hier vier hele goede jongens heeft zwemmen. Deze vervangende tijden maakt het wel minder aantrekkelijk om de jonge zwemmers mee te nemen want deze komen met pijn en moeite onder deze tijden.

Maar goed Hoogeveen heeft een hele mooie brede ploeg met alle leeftijden voorradig, alleen junioren twee niet maar dat maakt niet uit als je ziet wat deze al moeten zwemmen. De junioren drie, vier en de jeugd zwemmers zijn heel erg goed en dat lieten ze gisteren weer zien. De meisjes junioren vier en jonger met Carlijn Gruppen, Imre Bouwland, Dachèn Haaijer en Jasmijn Sterken zwommen de 4 x 100m vrije slag en wonnen deze met 4.14.14 en dat betekent dat er erg hard werd gezwommen. Dachèn Haaijer die de jongste was (2008) ging naar 1.02.66 en dat was een hele mooie tijd waar ze erg blij mee mag zijn. Persoonlijk zwom ze de 100m schoolslag waar ze won in 1.17.26 waarmee ze landelijk hoog staat.

Bij de 400m vrije slag meisjes was er misschien wel op iets meer gehoopt, maar daar was het eigenlijk alleen Maud Dokter die ervoor ging en met een tijd van 4.50.37 haar tijd dik verbeterde. Sofie Vos die nog jong is en in deze hogere leeftijd klasse meezwom ging naar 4.56.79 en was voor Hoogeveen de tweede punten zwemmer.

Bij de jongens 400m vrije slag was een beetje gehoopt dat Quinn Heederik een goede tijd zou gaan zwemmen, maar door zijn veel te snelle start kwam hij zichzelf keihard tegen in het tweede deel van de race. Mac Peeks die de 400m moeilijk vind om in te delen zwom naar een kleine p.r. maar Luc Kerpels die ervan af het begin direct voor ging zwom naar een p.r. van negen seconden.

De twee meisjes van junioren twee en jonger, die Hoogeveen wel heeft, deden het vandaag echt heel goed. Nienke Koster en Fenna Westereng zwommen op hun beide afstanden de 100m vlinderslag en de 200m wisselslag en deden dat in hele dikke p.r’s waarbij de 200m wisselslag voor beide onder de vervangende tijd was en dat was heel knap.

Bij de junioren vier en jonger was het de 200m vrije slag en de 50m vlinderslag die op het programma stonden. Bij de 50m vlinderslag een hele goede Joy ten Hoove die naar 32.80 zwom en daar samen met Jasmijn Sterken voor de punten ging. Bij de 200m vrije slag waren de meisjes erg voorzichtig en dat viel een beetje tegen. Als je op de 100m zo hard kunt zwemmen dan moet zo’n 200m toch een stuk sneller gaan en dat kwam er vandaag niet helemaal uit. Wel kwamen er p.r’s op de klok voor Esmee van der Tuuk, Isa Kerpels, Joy ten Hove, Jasmijn Sterken en Carlijn Gruppen.

Bij de jongens op de 200m vrije slag was er wat meer vuurwerk en daar waren het Olivier Wilbers en Tiamo van der Veen die er samen met Tiede Groener van De Dinkel een hele mooie strijd van maakten. Ze begonnen zeer gedurfd alle drie onder de minuut en dat zetten ze goed door waarbij er hele mooie tijden op de klok kwamen. Tiede won in 2.02.02, tweede was Tiamo in 2.02.74 en derde Olivier in 2.02.81, hele mooie race waarin de jongens ervoor gingen. Hier waren het verder Ruben Westerneng die naar een mooie 2.13.28 ging, Cai Mink naar 2.16.31 en Tim Zuurman en Jordey Thole die beiden een jaar jonger zijn, naar 2,18.35 en 2.18.42. Almyra Santing zwom op de 100m schoolslag naar een p.r. van 1.26.68 en ging hier samen met Maud Dokter voor de punten.

Bij de heren en dames was er een raar programma, korte afstanden de 50m schoolslag en de 100m wisselslag. Bij de schoolslag Maik Huser die als enige Hoogeveen zwemmers onder de 30 seconden bleef en daar samen met Kylian Heederik de punten pakten. De 100m wisselslag werd door beide heren weer voor hun rekening genomen en daar was het ook Taco Hengstman die de smaak bij Hoogeveen te pakken krijgt en zo langzamerhand mooie tijden gaat zwemmen. Owen Peeks komt bij de korte afstanden niet op gang dus voor hem vandaag geen geschikt programma. Wel zwom hij de 4 x 100m vrije slag samen met Darryl Lubbinge, Kylian Heederik en Maik Huser en hier werden ze tweede achter de Dinkel, maar bleven boven de vervangende tijd van 3.39.00 met hun 3.40.38.

Bij de dames was het natuurlijk Alinda Dingshoff die op beide afstanden voor de punten zwom en deed dit op de 50m schoolslag samen met de terug gekeerde Mirthe Schenkel en op de 100m wisselslag met Charlotte Wilbers. Deze dames zwommen verder nog de 4 x 50m wisselslag waar Senna van der Veen begon op de rug, daarna Mirthe de schoolslag, Alinda een snelle vlinderslag, Charlotte het afmaakte en ze tweede werden in een mooie 2.01.70 net achter de Dinkel 2.01.26.

In Denekamp werden de ploegen van de Dinkel en WS Twente achter ons gehouden en nu is het afwachten wat de andere vijftien ploegen doen.