//Gedegen wedstrijd in Hoofdklasse competitie ZPC Hoogeveen

Gedegen wedstrijd in Hoofdklasse competitie ZPC Hoogeveen

Bij de derde ronde van de competitie in de hoofdklasse is het ZPC gelukt de geweldige vijfde plaats die de club momenteel bezet vast te houden. In het thuisbad “de Dolfijn” werd er gestreden tegen competitie partners ORCA uit Leeuwarden en “de Dinkel” uit Denekamp. Deze beide ploegen staan in de top achttien achter ZPC en dat zal na deze ronde niet veranderd zijn.

Na bijna twee weken vakantie tijdens de feestdagen had de groep de trainingen 2 januari weer opgepakt. Gedreven als altijd stond de groep na een training in de morgen en een lunch (die goed verzorgd was) aan de start, wat resulteerde in een verbetering van een minuut ten opzichte van vorig jaar. Alle inschrijftijden bij elkaar opgeteld maakt dat er een eindscore voorspeld wordt, die dan wordt vergeleken met de gezwommen tijden van vorig jaar en die was 59 seconden beter.

Vooral bij de jonge zwemmers is Hoogeveen veel beter dan veel andere teams in deze hoofdklasse en zij pakken samen heel veel punten. Verder heeft de ploeg bij elke leeftijd zeker twee hele goede zwemmers en bij sommige leeftijden zijn dat er wel vier of vijf wat maakt dat de verdeling in de te zwemmen afstanden makkelijker wordt.

Bij de dames is dat echter niet het geval en daar zijn het Wiktoria Redzimska en Alinda Dingshoff die beide alle vijf afstanden moesten zwemmen. Dit deden ze wederom fantastisch en de kunst is dan om je energie zo te verdelen dat je op alle afstanden in de buurt van je p.r. blijft zwemmen. Wiktoria kwam zelfs nog aan een paar nieuwe p.r ’s toe en dat was heel netjes. Alinda zwom bij de laatste estafette 4 x 100m wisselslag de vlinderslag en zette daar nog een hele knappe 1.01. op de klok.

De jeugdcategorie, onder deze dames leeftijd, heeft iets meer zwemsters en daarvan zou er natuurlijk één bij de dames mee kunnen zwemmen, maar dan moet het programma dit wel toelaten. Vandaag echter stond de zware 200m vlinderslag en de 200m wisselslag op het programma en omdat sommigen dat nog nooit hadden gezwommen wisten we niet wat we hiervan konden verwachten. Dominique Dingshoff en Mirthe Schenkel deden dit voor het eerst en kwamen hier goed door heen met acceptabele tijden. Moeilijk om zo’n afstand voor het eerst te gaan zwemmen, omdat je niet weet wat je kunt verwachten en dus qua indeling dit lastig is. Charlotte Wilbers en Senna van der Veen hadden dit als eens eerder gedaan en zwommen dus beide voor de punten in mooie nieuwe tijden.

Bij de jeugd jongens waren het de gebroeders Kylian en Quinn Heederik die deze beide afstanden heel netjes zwommen en beiden hadden de 200m vlinderslag al vaker gedaan waarbij ze nu dicht in de buurt van hun beste tijden bleven. Bij de jongens verder natuurlijk Mac en Flynn Peeks, die bij de junioren vier de 400m wisselslag en de 100m vrije slag zwommen en daar samen ervoor zorgden dat de punten binnen gehaald werden.  Hierbij was het Luc Kerpels die deze afstanden ook zwom maar helaas bij de 400m wisselslag waar hij een mooi p.r. zwom, werd gediskwalificeerd, maar bij de 100m vrije slag een mooie 1.03.52.

Bij de junioren twee zijn het Cai Mink, Olivier Wilbers, Tiamo van der Veen en de één jaar jongere Jordey Thole die samen de afstanden heel goed aankonden. Hier Cai Mink die in een mooie tijd op de 200m schoolslag samen met Olivier de punten haalden en dat deed Tiamo met Olivier bij de 100m rugcrawl waar Cai weer en nieuwe tijd op de klokken zette. Jordey ging op de 200m schoolslag ruim onder zijn oude tijd en zette een mooie 3.16.99 neer.

Bij dezelfde leeftijd meisjes heeft Hoogeveen veel zwemsters en daar waren het Carlijn Gruppen en Jasmijn Sterken die samen met Julia Redzimska en Miron Schimmelpenning de 4 x 100m vrije slag moesten zwemmen en daar laten zien dat dit geen enkele moeite kost. Bij hun individuele afstanden een hele mooie 200m schoolslag van Dachèn Haaijer die daar met 2.58.14 deze afstand won en zij is junioren één. Zij zwom hier samen met Carlijn Gruppen (junioren twee) de punten bij elkaar. Carlijn was op de 100m rugcrawl de snelste in een mooie tijd en zwom daar samen met Jasmijn voor de punten. Bij deze afstanden kwamen Sofie Vos, Esmee van der Tuuk en Isa Kerpels die alle drie junioren één zijn, niet aan hun tijden, Joy ten Hoove van dezelfde leeftijd ging op de 200m schoolslag wel zes seconden sneller.

Julia Redzimska en Miron Schimmelpenning zwommen de 400m wisselslag en dat kostte beide nogal wat moeite, Julia is tijdens de vakantie ziek geweest en heeft later de trainingen weer opgepakt en Miron sukkelt nog steeds een beetje met haar schouder.

Bij de heren is de keus groot en daar waren het Junior de Bruin in een p.r. op de 50m vlinderslag samen met Jeroen Lorius, ook in een p.r. en dat ondanks weinig training, die de punten haalden. Hier was het verder Maik Huser die na een ongelukkige blessure weer op de weg terug is en vandaag alleen de 50m vlinderslag zwom en dit deed in een tijd net boven zijn beste tijd.

Bij de 200m schoolslag een hele goede tijd voor Niels van Eck die daar met Darryl Lubbinge de punten pakte en Coen de Lang en Owen Peeks, die niet helemaal fit was, zwommen bij de 200m rugcrawl voor de punten, beide in mooie tijden voor de punten. De 100m vrije slag waar Junior de Bruin samen met Niels van Eck de beide eerste zwemmers waren, maar waar Jeroen Lorius naar een nieuwe tijd van 0.53.59 ging. De heren hadden verder nog de 4 x 200m vrije slag op het programma en daar zwommen Owen Peeks, Coen de Lang, Niels van Eck en Junior de Bruin naar een mooie tijd van 7.48.91.

De dames met Wiktoria Redzimska, Mirthe Schenkel, Alinda Dingshoff en Charlotte Wilbers eindigden met de 4 x 100m wisselslag en wonnen deze met 4.19.05. Aan het begin van de wedstrijd was er de 4 x 100m vrije slag jongens junioren vier met Flynn Peeks, Quinn Heederik, Tiamo van der Veen en Mac Peeks die er direct al een mooi begin van maakten door de winst te pakken in een tijd van 3.53.37.

Hoogeveen zwemt op de zaterdag, maar teams zoals Amsterdam, Den Haag enz. zullen op de zondag hun programma afwerken waarna er op maandag de standen weer bijgewerkt op de zwemsite te vinden zullen zijn. Voor ZPC zal er dan niks veranderd zijn en zal de ploeg nog steeds de mooie vijfde plaats van Nederland bezetten.

Nu zullen alle pijlen weer op de lange baan (50m) gericht worden, zal er uitgekeken worden naar het training kamp op Tenerife (11 t/m 25 februari) en worden daarnaast limiet wedstrijden op 50m bad gezwommen.