//Mooie tijden voor ZPC Hoogeveen tijdens minioren-junioren wedstrijd

Mooie tijden voor ZPC Hoogeveen tijdens minioren-junioren wedstrijd

Op zaterdag 14 december zwommen de minioren en junioren van ZPC in Hoogeveen tijdens deel 2 van de minioren-junioren wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd staan er niet alleen verschillende ‘gewone’ afstanden op het programma, maar sinds dit seizoen ook Challenges. Daarnaast zijn er geen medailles meer per afstand, maar per klassement voor de eerste acht. Er kwamen heel veel mooie PR’s op de klokken, Dachèn Haaijer zwom op de 200m schoolslag een nieuw Drents records. De grootste PR’s waren er voor Rick Zuurman (15 seconden), Cato Werners (15 seconden), Ramon Vos (15 seconden) en Marlou Slomp (13 seconden). 

Er werd vandaag meteen begonnen met een Challenge, de 25m rugcrawl met na de start een onderwaterfase van 5 meter. Deze Challenge werd gezwommen door de jongens en meisjes minioren 4 en later (geboren in 2010 en jonger). Femke ter Horst wist dit het snelst te doen, zij tikte aan in 21.24. Marlou Slomp werd vijfde in 23.24 en Eva ter Horst (geboren in 2012) wist als jonkie tussen de zwemmers goed mee te doen. Zij werd twaalfde in 27.86. Ilse Zuurman haalde helaas geen 5 meter onderwater en daarom werd zij gediskwalificeerd.

Bij de jongens werd Ramon Vos knap vierde in 22.61 en Mathijs Boersma vijfde in 23.54.

De jongens minioren 5 en 6 (geboren in 2008 en 2009) begonnen met de 200 meter wisselslag. Een heel dik PR kwam daarbij op de klokken voor Rick Zuurman. Hij zwom maar liefst 15 seconden van zijn PR af en tikte als zevende aan. Jay Wesseling werd tweede met een evenaring van zijn PR. Levi zwom twee seconden van zijn PR en hij werd zesde.

Ook de 100 meter vlinderslag stond vandaag op het programma. Een heel zwaar onderdeel, waarvoor het belangrijk is dat je de vlinderslag heel goed beheerst om te voorkomen dat je een verkeerd ritme gaat aanleren. De meisjes van ZPC van 2009 hebben deze afstand daarom vandaag nog niet gezwommen.

De jongens junioren 1 en 2 (geboren in 2006 en 2007) begonnen vandaag met de 200 meter vrije slag. Cai Mink begon de eerste 50 meter heel hard en moest daarop de andere 50 meters een beetje inleveren. Hij tikte wel veruit als eerste aan, in een klein PR van 2.22.68. Jordey Thole werd vijfde en ook hij zwom een klein PR. Tim Zuurman werd knap zevende in een heel mooi PR van acht seconden.

De meisjes junioren 1 en 2 (geboren in 2007 en 2008) zwommen als eerste afstand de 100 meter rugslag. Maar liefst acht zwemsters van ZPC Hoogeveen kwamen hierbij aan de start. Carlijn Gruppen wist deze afstand knap te winnen in een mooie tijd van 1.12.57. Ook Jasmijn Sterken deed het goed, zij werd derde in 1.14.43. Een vierde plaats was er voor Dachèn Haaijer in 1.15.62 (vier seconden onder haar PR). Vlak daarachter kwam als vijfde Esmee van der Tuuk in 1.15.74 en een zesde plaats voor Joy ten Hoove in 1.15.81. Mooi om te zien dat de meiden zo aan elkaar gewaagd zijn op deze afstand. Isa Kerpels zwom twee seconden van haar PR af en zij werd negende in 1.27.31. Een heel dik PR was er voor de sterk zwemmende Cato Werners. Zij tikte aan in een tijd van 1.31.19, maar liefst vijf seconden onder haar PR. Haar tweelingzus Tilly Werners werd veertiende in 1.35.56.

De jongens minioren 4 en later kwamen alweer aan de start, nu voor de 100 meter schoolslag. Mathijs zwom een hele mooie tijd van 1.47.26, acht seconden onder zijn PR. Hiermee tikte hij als eerste aan. Ook Ramon zwom een heel dik PR van vijftien seconden, hij werd zevende in 2.09.97.

De meisjes minioren 4 en later zwommen daarna de 100 meter vrije slag. Ook deze afstand wist Femke te winnen, in een PR van een seconde. Marlou bleef net iets boven haar PR van een paar weken geleden, maar ook deze keer zwom ze weer heel netjes. Zij werd achtste. Eva zwom een hele goede 100 meter en zij werd knap elfde. Ilse wist niet haar tijd van een paar weken geleden te benaderen, zij werd vandaag veertiende.

De jongens minioren 5 en 6 kwamen voor de tweede keer aan de start voor de 100 meter schoolslag. Jay gaat de laatste tijd heel goed vooruit op de schoolslag. Hij werd knap tweede in een hele mooie tijd van 1.37.87, een PR van vier seconden. Ook Levi wist een PR te zwemmen. Hij zwom twee seconden onder zijn PR en werd daarmee zevende. Ook Rick zwom onder zijn PR. Met een verbetering van een seconde werd hij achtste.

De meisjes minioren 5 (geboren in 2009) moesten even wachten tot zij aan de start konden verschijnen doordat ze de 100 meter vlinderslag nog niet zwommen. Daar hadden ze alle vier geen moeite mee, want iedereen zwom een dik PR op deze 100 meter vrije slag. Fenna Westerneng en Nienke Koster gingen beiden heel hard van start en zetten de tweede 50 meter goed door. Fenna wist de afstand te winnen in een hele mooie tijd van 1.14.82, een PR van drie seconden. Ook Nienke zwom een mooi PR, van vijf seconden, en zij werd derde in 1.18.97. Rose Norde en Anna Venema zwommen zij aan zij deze 100 meter borstcrawl. Beiden deden dit super netjes en zwommen ook een dik PR. Rose zwom naar een zevende plek met een PR van zeven seconden. Anna werd achtste met een PR van negen seconden. Heel knap gedaan.

De jongens junioren 1 en 2 zwommen als tweede afstand vandaag de 100 meter schoolslag. Cai bouwde zijn race heel mooi op en hij tikte als eerste aan in 1.21.42, net boven zijn PR. Jordey bleef ook iets boven zijn PR, hij werd vijfde in 1.35.29. Tim werd op deze afstand zevende en ook hij bleef net boven zijn PR.

De meisjes minioren 1 en 2 kwamen voor de tweede keer aan de start op de 200 meter schoolslag. Dachèn deed dit heel erg goed en in een hele knappe tijd van 3.02.05, goed voor een nieuwe Drents record (en een dik PR van zeven seconden) tikte zij als eerste aan. Carlijn zwom ook een dik PR (van vijf seconden) en zij werd tweede in 3.08.73. Vlak daarachter kwam Jasmijn als derde in 3.08.95, ook zij zwom een mooi PR van zes seconden. Esmee wist vijf seconden van haar PR af te zwemmen en daarmee werd zij vijfde. Ook Isa zwom een PR, van zes seconden, en zij werd zesde. Tilly zwom een hele nette schoolslag, maar begon te rustig voor deze 200 meter. Zij kwam niet aan haar PR en werd zevende. Cato zwom, net als de rugslag, weer een hele goede race. Zij tikte aan in 3.32.00, een PR van maar liefst vijftien seconden en hiermee werd zij knap achtste. Vlak daarachter kwam Joy in 3.32.15, zij werd negende, ook met een mooi PR van vier seconden.

De jongens minioren 4 en later stonden alweer aan de start voor hun laatste afstand, de 100 meter wisselslag. Ramon deed dit heel erg goed, hij werd zesde in een mooi PR van zes seconden. Mathijs dacht zelf dat hij gediskwalificeerd zou zijn en liet het er daarom een beetje bij zitten. Jammer, want hij bleek niet gediskwalificeerd te zijn en dit kostte hem toch wat punten in het klassement.

De meisjes minioren 4 en later zwommen als laatste afstand de 100 meter rugslag. Femke wist ook deze afstand te winnen en dat deed ze in een hele mooie tijd van 1.35.81. Dit was een dik PR van zeven seconden. Ook Marlou wist een dik PR te zwemmen. Zij verbeterde dertien seconden en werd knap achtste. Eva deed het ook heel goed en zij tikte als dertiende aan in 2.11.83. Ilse werd helaas gediskwalificeerd op deze afstand.

De jongens minioren 5 en 6 zwommen als laatste afstand de 100 meter vrije slag. Jay Wesseling wist niet bij zijn PR te komen, hij tikte als vierde aan in 1.20.59. Levi zwom wel een mooi PR en hij werd zesde in 1.25.49. Rick evenaarde zijn PR en hij werd tiende in 1.32.48.

De meisjes minioren 5 zwommen daarna de 200 meter wisselslag. Ook nu zwom Fenna weer heel sterk en wist zij deze afstand te winnen in 3.08.00. Nienke zwom een mooi PR van drie seconden en zij werd derde in 3.22.28. Anna en Rose wisten ook op deze afstand weer mooie PR’s te zwemmen. Anna werd achtste met een PR van vijf seconden en Rose werd negende met een PR van acht seconden.

De laatste Challenge die op het programma stond was de 25 meter borstcrawl met een start en onderwaterfase van 10-15 meter. Als eerste waren de junioren 1 en 2 aan de beurt. Bij de meisjes wist Carlijn deze afstand te winnen, voor Jasmijn en Dachèn. Deze meiden zaten met respectievelijk 15.15, 15.16 en 15.17 heel erg dicht bij elkaar. Knappe tijden. Joy werd vijfde in 15.54, Esmee zesde in 15.68 en Isa zevende in 16.43. Kleine verschillen op deze 25 meter. Ook Cato en Tilly zwommen heel dicht bij elkaar. Cato werd negende in 17.31 en Tilly tiende in 17.58.

Bij de jongens waren de verschillen iets groter. Cai werd tweede met 14.17. Jordey werd negende in 17.91 en Tim werd tiende in 18.33.

De zwemmers minioren 4 en later mochten dezelfde Challenge doen. Bij de meisjes wist Femke ook deze laatste afstand te winnen in 18.61. Marlou werd zevende in 22.28. Ilse werd knap twaalfde in 32.30. Eva werd gediskwalificeerd omdat ze niet ver genoeg onder water kwam.

Bij de jongens wist Ramon als derde aan te tikken in 19.96. Mathijs werd vierde in 20.17.

Tot slot kwamen Nienke, Levi, Fenna en Jay aan de start voor de 4 x 50 meter vrije slag. Nienke begon meteen heel sterk met een hele mooie tijd van 35.21. Levi nam het goed over en hij tikte aan in een splittijd van 38.09. Daarna was Fenna aan de beurt en zij had een splittijd van 35.62. Jay maakte de estafette goed af in een splittijd van 34.32 en hij tikte voor ZPC als eerste aan. Een mooie afsluiting van deze zwemmiddag.

Klassementen

Jongens junioren 1 en 2

In het klassement voor de jongens junioren 1 en 2 wist Cai het klassement te winnen met 52 punten. Jordey werd vijfde met 35 punten en Tim zevende met 30 punten.

Meisjes junioren 1 en 2

Bij de meisjes werd Carlijn de winnares van het klassement met 70 punten. Dachèn werd tweede, zij behaalde 65 punten. Jasmijn werd derde in het klassement met 64 punten. Esmee eindigde op een vijfde plaats met 56 punten en Joy werd zesde met 52 punten. Isa behaalde 50 punten en daarmee werd zij zevende. Cato heeft vandaag een hele goede wedstrijd gezwommen en dat resulteerde in een negende plaats in het klassement met 45 punten. Tilly werd elfde met 41 punten.

Jongens minioren 4 en jonger

Mathijs eindigde net na de eerste drie als vierde met 24 punten. Ramon werd gedeeld vijfde met 20 punten.

Meisjes minioren 4 en later

Nadat zij alle afstanden had weten te winnen was het geen verrassing dat Femke ook het klassement had gewonnen. Zij behaalde 45 punten. Marlou kreeg ook een medaille voor haar zevende plek in het klassement met 25 punten. Eva werd als jongste in het rijtje knap twaalfde met negen punten en Ilse werd dertiende met vier punten. Door haar diskwalificaties was het ook lastig om hoger in het klassement te eindigen.

Jongens minioren 5 en 6

Jay werd in het klassement tweede met 42 punten. Levi zwom vandaag 34 punten bij elkaar en daarmee werd hij zesde. Rick had goede tijden gezwommen vandaag en daarmee zwom hij 31 punten bij elkaar en werd hij zevende.

Meisjes minioren 5 en 6

Na haar goede afstanden wist Fenna ook het klassement heel knap te winnen met 22 punten. Nienke werd knap derde met 16 punten. Rose en Anna waren vandaag erg aan elkaar gewaagd en dat liet ook het klassement zien. Zij eindigden gedeeld als achtste met 6 punten.