//Brons voor Mirthe Schenkel bij NJJK in Eindhoven

Brons voor Mirthe Schenkel bij NJJK in Eindhoven

Bij de Nederlandse Kampioenschappen jeugd/junioren was er de bronzen medaille voor Mirthe Schenkel op de 200m schoolslag. In een weekend waarin het niet allemaal vlekkeloos voor haar verliep, wist ze toch de bronzen medaille te pakken. Dit ging niet in een nieuwe tijd maar wel een nieuw Drents record 2.36.33. Bij de 50m en 100m schoolslag zwom ze beide keren eveneens een nieuw Drents record, waarbij ze op de 100m schoolslag de finale haalde en daar zesde werd.

De KNZB heeft bedacht dat de beste dertig kinderen van 2008/2007 in een groot klassement zwemmen en daar tien afstanden moeten zwemmen, met daarnaast een klein klassement voor de nummers 31 tot 60 die zes afstanden doen. Deze kinderen krijgen niet meer per afstand een medaille, maar de top tien van het grote en kleine klassement krijgen een medaille

Bij dit kleine klassement was het Jasmijn Sterken die een medaille pakte door hier als vijfde te eindigen, dit deed zij met hele mooie nieuwe tijden op zes afstanden en daarbij heel mooi zwemmen. Dachen Haaijer zwom evenals Jasmijn in het kleine klassement en werd daar negentiende, zij is van de jongste jaargang 2008. Hele mooie tijden voor haar op haar zes afstanden en volgend jaar zal zij zeker in het grote klassement mogen startten.

Carlijn Gruppen zwom in het grote klassement en moest dus tien keer zwemmen, waarbij haar slechtste afstand doorgestreept werd en zij eindigde daar als achtentwintigste. Zij zwom op bijna alle tien de afstanden nieuwe p.r.’s  en het werd al met al een heel zwaar weekend voor deze kinderen die in drie en halve dag tien keer aan de start verschenen. Dat betekent tien keer heel hard zwemmen, maar ook elke keer inzwemmen en na de race weer uitzwemmen.

Bij de jongens waren het Olivier Wilbers, Cai Mink en Tiamo van der Veen die in het grote klassement startten.Alle drie de jongens zijn van 2006 en zwommen als oudsten in de categorie waarbij Tiamo twaalfde werd, Olivier zestiende en Cai vierentwintigste. Tiamo haalde twee keer de tweede plaats op de 100m en 200m rugcrawl  (geen medaille dus) waarop hij schitterende tijden zwom en beide waren nieuwe Drentse records, bij de 100m vrije slag dook hij met 0.58.82 dik onder de minuut Verder scoorde hij heel hoog, alleen op de schoolslag afstanden die hij helemaal niet kan, eindigde hij twee keer als laatste waardoor hij in het klassement kelderde.

Olivier die qua grootte momenteel niet met zijn leeftijd genoten mee kan komen, zwom wel op bijna al zijn afstanden nieuwe tijden en deed dit met veel overtuiging. Lastig is het als je zo goed kunt zwemmen, maar qua groei op deze leeftijd achter blijft waardoor je niet de stappen kunt gaan maken die leeftijd genoten wel maken, maar die groei gaat er natuurlijk wel komen.

Cai is eveneens niet heel groot maar liet dit weekend zien dat hij in het zwemmen erg groeit door mooie tijden te noteren. Zijn 100m schoolslag ging naar een mooie tijd van 1.17.17 en zijn 100m vrije slag ging naar 1.01.66 en beiden waren dikke p.r.’s. Bij de andere afstanden scoorde hij soms nieuwe tijden en soms bleef hij daar net boven hangen.

Geweldig zwemmen deed ook Charlotte Wilbers die goede keuzes had gemaakt door niet zoveel afstanden te gaan zwemmen. De afstanden die ze deed waren echt heel goed en zo noteerde ze op de 200m vrije slag 2.06.85 wat een nieuw Drents record betekende en waar ze zevende werd, de dubbele afstand de 400m vrije slag eveneens met 4.29.73 een dik p.r. en een Drents record. Zij zwemt in jeugd één en twee waarbij zij de jongste is en zo’n tijd bied perspectief voor volgend jaar. Bij de 800m vrije slag kwam ze met 9.18.46 vier seconden onder haar oude tijd en weer een Drents record.

Bij de jongens junioren vier waren het Quinn Heederik en Mac Peeks die op verschillende afstanden mochten startten. Zo zwom Quin de langere afstanden waarbij hij met zijn tijd op de 400m vrije slag 4.16.89 een nieuw Drents record vestigde. Hij ging op de 200m vlinderslag en de 200m vrije slag sneller en als lange afstand zwemmer, gaat hij steeds beter zwemmen op deze afstanden. Mac Peeks die erg groot word en daardoor de kracht nog niet helemaal heeft, zwom op de 200m vrije slag naar een p.r., bij de 400m vrije slag ging hij drie seconden sneller. Bij zijn andere afstanden zwom hij net onder of net op zijn tijd en dat was netjes.

Julia Redzimska, Miron Schimmelpenning en Riemke Tinneveld mochten door plaatsing op de ranglijst, waarbij de beste twintig en soms de beste dertig, in Eindhoven deel mochten nemen. Julia zwom alle rug afstanden en had heel veel zin om te laten zien dat ze dit goed kan, maar alleen op de 50m rug resulteerde dit in een kleinen p.r. Miron mocht alleen de 100m rugcrawl zwemmen en slaagde er niet in om een nieuwe tijd op de klokken te krijgen. Riemke mocht op alle drie de schoolslag afstanden aan de start verschijnen en bij de 100m schoolslag overtrof ze zichzelf met een p.r. van twee seconden en mocht ze in de middag bij de finale starten. Daarin was ze weer in staat om de tijd van de ochtend nog eens te zwemmen en werd ze in deze finale negende.

Kylian Heederik zwom op veel afstanden en verschillende slagen, waarbij hij donderdag met de 1500m vrije slag begon. Hier kon hij zijn tijd die hij twee weken geleden bij de regio kampioenschappen had gezwommen niet verbeteren. Bij de 100m schoolslag, die hij op de laatste dag zwom kwam er wel een mooi p.r. op de klokken van 1.05.57, waarmee hij de finale haalde. In deze finale kwam hij met 1.05.54 hier net onder, wat knap was en werd hij negende, waarbij gezegd moet worden dat hier twee jaargangen zwemmen waarbij hij de jongste is. Voordat hij deze finale 100m schoolslag zwom, mocht hij startten in de finale van de zware 400m wisselslag waar hij zich door middel van zijn tijd al voor had geplaatst. Tiende werd hij bij deze afstand en ging daarbij net onder zijn snelste tijd. Bij de 200m wisselslag behaalde hij in de voorronde een finale plaats en in deze finale werd hij zevende

Dominique Dingshoff had niet het toernooi waarop ze gehoopt had en kwam op haar afstanden niet tot p.r.’s , haar hoogste uitslag was twaalfde op de 400m vrije slag.

Nu gaan de oudere zwemmers zich voorbereiden op de Open Nederlandse kampioenschappen die volgend weekend in Tilburg gehouden worden. De zwemmers die daar deelnemen zijn Niels van Eck, Darryl Lubbinge, Junior de Bruin, Coen de Lang, Owen Peeks, Alinda Dingshoff en Wiktoria Redzimska.

Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers en Quinn Heederik zullen zich daar op zaterdag bij gaan voegen om als junioren zwemmers de 1500m vrije slag te zwemmen tijdens de middag pauze van de senioren. Sophie Vos gaat daar als meisje junioren één startten op de 800m vrije slag en dat is een knappe prestatie dat zij zich hiervoor geplaatst heeft.