//Vijftien junioren/ jeugd zwemmers naar de Nederlandse Kampioenschappen

Vijftien junioren/ jeugd zwemmers naar de Nederlandse Kampioenschappen

Dit a.s. weekend zullen er vijftien zwemmers/sters van ZPC Hoogeveen deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Eindhoven. Met een geheel nieuwe opzet vanuit de KNZB, zal nu moeten blijken of dit goed gaat uitpakken.

Bij de junioren zwemmen nu twee jaargangen bij elkaar in, waarbij van die twee jaargangen de beste 30 zwemmers/sters mogen startten en wel op tien afstanden. Zo zal dus iedereen aan een klassement deelnemen waar tenslotte de beste tien zwemmers gehuldigd gaan worden.

Bij de junioren één en twee jongens zijn het Cai Mink, Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers die zich doormiddel van die tien afstanden in de top dertig hebben geplaatst. Deze jongens zijn alle drie geweldige zwemmers en zij zullen echt gaan strijden om zo hoog mogelijk te eindigen. Bij de meisjes is het Carlijn Gruppen die door haar sterke zwemmen van de laatste tijd zich daarbij heeft geschaard.

Deze zwemmers moeten dus goed zijn in de vlinder, rugcrawl, borstcrawl, schoolslag en wisselslag waarbij dan de 100 en 200 meters gezwommen worden, met daarnaast de 400m borstcrawl. Daarbij mogen ze dan hun slechtste afstand doorstrepen om zo, hoog te gaan eindigen. De KNZB wil op deze manier voorkomen dat kinderen al op jonge leeftijd zich gaan specialiseren voor een bepaalde slag.

Dachèn Haaijer en Jasmijn Sterken hebben zich niet bij deze top dertig kunnen zwemmen, maar wel bij de zestig besten en daar word dan vanaf nummer dertig het kleine klassement gezwommen over vijf afstanden. Omdat het twee leeftijden bij elkaar zijn (2007/2008) heb je als jongste zwemmer minder kans om de top dertig te halen en willen ze deze kinderen wel de kans geven om toch aan het NK deel te nemen. Dachen Haaijer is de jongste en heel knap dat zij zich geplaatst heeft en zij zal op zaterdag en zondag samen met Jasmijn mogen startten.

Bij de junioren 3 en 4 zijn het de beste dertig op de ranglijst die zich plaatsten en bij de langere afstanden de beste twintig. Hier zijn het bij de meisjes, Riemke Tinneveld, Miron Schimmelpennig, Julia Redzimska die zich plaatsten voor bepaalde afstanden. Deze meisjes kunnen bij hun eigen specialiteit en afstand goed meekomen en verdienen het dan ook om deel te nemen aan deze Kampioenschappen.

Bij de jongens zijn het Mac Peeks en Quinn Heederik die samen veel afstanden mogen zwemmen en waar naar uitgekeken word. Deze jongens zitten in een groeispurt, zodat het altijd leuk is om te zien hoe zich dat omzet in hard zwemmen.

Bij de jeugd meisjes Mirthe Schenkel, Charlotte Wilbers en Dominique Dingshoff, waarbij twee laatst genoemden Jeugd één zijn en Mirthe in de oudste jeugd categorie deelneemt. Mirthe Schenkel kan goed meedoen bij de schoolslag nummers en zij heeft zich dit jaar aangesloten bij het OC in Hengelo waar zij drie keer per week mee traint. Dit brengt reistijd mee en gewenning dus we gaan zien of dit goed gaat uitpakken, maar zij zal daar zeker alles aan gaan doen. Hier dus ook twee jaargangen bij elkaar, jeugd een en twee, wat maakt dat de jongsten niet echt kans maken op medailles. Charlotte Wilbers en Dominique Dingshoff zijn beide goed op de langere afstanden, waarbij ze alle twee heel goed kunnen meekomen. Zij moeten in de ochtend de series zwemmen, waarna er in de middag de finales volgen.

Bij de jongens is het jeugd één zwemmer Kylian Heederik die eigenlijk op alle afstanden goed kan meedoen en een hele goede complete zwemmer is. Hij zal zeker gaan proberen om een finale plaats te bemachtigen en misschien daarin wel eens hoog kan eindigen.

Het zal zeker een heel interessant weekend worden waarbij we op donderdagmiddag gaan beginnen met de langere afstanden, 800m/1500m jeugd, 400m voor de junioren zwemmers en waar ZPC direct al met veel zwemmers zal startten.