//Hele goede prestaties en winst in eerst voorronde van Regionale Minioren Club Meet voor ZPC Hoogeveen

Hele goede prestaties en winst in eerst voorronde van Regionale Minioren Club Meet voor ZPC Hoogeveen

Op zondag 10 november werd de eerste voorronde van de Regionale Minioren Club Meet gezwommen in zwembad De Peppel in Beilen. De opzet voor deze wedstrijd is dit jaar een beetje anders. Andere jaren was er één voorronde, waarvan de winnaar naar de Landelijke Minioren Club Meet Finale mocht. In het Noorden moet je dan de winnaar van heel regio Noord zijn (Groningen, Drenthe en Friesland). Dit jaar zijn er twee voorrondes, deel 2 wordt gezwommen op 9 februari 2020. Na de 2e voorronde worden de resultaten van beide voorrondes opgeteld en wordt bekend wie er door mag naar de landelijke finale.

Een team mag maximaal uit 20 zwemmers bestaan en iedere zwemmer mag vier keer aan de start komen. Het miniorenteam van ZPC Hoogeveen bestond zondag uit 14 zwemmers. Tijdens deze wedstrijd worden er individuele nummers gezwommen (waarvan steeds de snelste zwemmer per vereniging voor de punten zwemt) en estafettes. Er werden vandaag heel veel nieuwe PR’s gezwommen door de zwemmers van ZPC en ook konden de trainers goed zien dat iedereen goed aan zijn of haar techniek dacht en ook nog probeerde om snel te zwemmen.

De wedstrijd werd begonnen met een opmars in het thema jungle. Een paar weken geleden hebben alle zwemmers (onder begeleiding van een aantal ouders) druk geknutseld om vandaag zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Ook zwembad De Peppel was mooi versierd in het thema. Na de opmars was er tijd voor inzwemmen en daarna werd er begonnen met de wedstrijd.

Het eerste programmanummer was de estafette 4 x 50m vrije slag mix. Er kwamen van alle verenigingen maar twee aan de start bij dit onderdeel. ZPC Hoogeveen wist met Mathijs Boersma, Femke ter Horst, Ramon Vos en Marlou Slomp deze estafette te winnen. Eigenlijk tikten we als tweede aan, maar Ksn (Sg) werd gediskwalificeerd. Er kwamen bij alle zwemmers mooie tussentijden op de klokken. Een hele goede start van de wedstrijd.

Daarna was het de beurt aan Jay Wesseling, Levi Hendriksen en Rick Zuurman voor de 100 meter wisselslag (minioren 5 en 6). Jay werd op deze afstand tweede in een tijd van 1.27.10. Levi tikte als achtste aan in 1.37.61 en Rick werd elfde in een mooi nieuw PR van 1.43.19.

De meisjes minioren 5 zwommen daarna de 100 meter schoolslag. Anna Venema en Rose Norde zwommen beiden in een hele mooie techniek naar een nieuw PR. Anna werd hiermee negende en Rose dertiende. Fenna Westerneng liet ook zien dat wat ze in de training oefent ook al heel goed kan toepassen in de wedstrijd. Zij tikte als eerste aan in 1.40.72.

De jongens minioren 4 en jonger begonnen met de 50 meter schoolslag. Mathijs Boersma, Ramon Vos en Amor van der Veen zijn alle drie hele fanatieke jongens en ze hadden er ook vandaag weer heel veel zin in. Achter het startblok is dat al goed te zien en dat is voor de trainers heel mooi om naar te kijken. Mathijs ging als een speer en zwom ook nog eens een hele nette schoolslag. Hij tikte als eerste aan in een hele knappe tijd van 48.40. Amor is de laatste tijd heel goed aan het oefenen met zijn schoolslag in de training en vandaag liet hij zien dat hij het ook al in een sneller tempo kan. Hij werd zevende in 1.02.68. Ramon werd knap negende in 1.03.37.

Daarna was het de beurt aan de meisjes minioren 4 en jonger voor de 100 meter vrije slag. Marlou Slomp, Ilse Zuurman en Eva ter Horst hadden op deze afstand nog geen tijd staan, maar ze deden het alle drie heel erg knap. Marlou vindt het soms lastig om haar techniek vast te houden als ze moe wordt, maar vandaag lukte dat heel goed. Dat resulteerde in een hele mooie tijd van 1.48.32 en een negende plaats. Ilse zit nog maar net bij de selectie en zwom deze lange aftand heel knap. Zij tikte aan in 2.03.74 en werd 18e. Eva werd jammer genoeg gediskwalificeerd door een te snelle start. Haar oudere zus Femke zwom in een heel mooi tempo naar een tweede plaats met 1.29.17.

De jongens minioren 5 en 6 zwommen als tweede afstand ook de 100 meter vrije slag. Deze keer stonden Rick en Jay aan de start. Rick zwom een hele nette borstcrawl en werd tiende in 1.32.71. Jay wist twee seconden van zijn PR af te zwemmen en hij tikte als derde aan in 1.16.88.

De meisjes minioren 5 kwamen aan de start voor de 50 meter vrije slag. Anna en Rose zwommen ook dit heel netjes en zij tikten vlak achter elkaar aan. Rose werd tiende in 46.87 en Anna elfde in 46.99. Nienke Koster kwam voor de eerste keer aan de start en zij werd derde in een klein PR van 37.07.

Na de pauze was het weer tijd voor een estafette, dit keer de 4 x 50 meter schoolslag mix. Voor ZPC zwommen Fenna, Levi, Nienke en Jay. Allemaal zwommen ze heel mooi en ze wisten de estafette als tweede te eindigen. Helaas werd er door de jury beoordeelt dat er een zwemmer te vroeg had over genomen, wat een diskwalificatie betekende. Dit kostte ZPC 48 seconden straftijd.

Amor en Ramon kwamen daarna aan de start voor de 100 meter wisselslag. Amor had deze afstand nog niet eerder gezwommen en vandaag deed hij dat heel knap. Hij tikte als vijfde aan in 1.57.47. Ramon zwom drie seconden van zijn PR af en hij werd vierde in 1.56.23.

Femke moest daarna de 50 meter vlinderslag zwemmen. Dit deed ze als enige zwemmer van ZPC en dat betekent dat het belangrijk is dat je niet gediskwalificeerd wordt. In een hele mooie slag tikte Femke na twee banen als eerste aan in 46.75, een mooi PR.

Ook Levi zwom daarna de 50 meter vlinder en ook hij zwom deze afstand als enige zwemmer van ZPC. De vlinderslag van Levi ziet er altijd heel erg mooi uit en hij hield de twee banen heel goed vol. Hij werd knap vierde in een mooie tijd van 44.35, een nieuw PR.

De meisjes minioren 5 van ZPC kwamen daarna aan de start voor de 100 meter rugslag. Fenna begon meteen in een heel goed tempo en dit hield ze ook goed vol. Ze tikte als tweede aan in 1.25. 86, een mooi PR. Ook Nienke zwom deze afstand heel goed en zij werd derde in 1.26.36. Rose probeerde vandaag een hoger tempo te zwemmen met de rugslag en dat deed ze heel netjes. Ze zwom een dik PR van vier seconden en zij tikte als negende aan in 1.48.71. Anna bleef net iets boven haar PR en zij werd twaalfde in 1.51.88.

Ramon, Mathijs en Amor zwommen daarna de 50 meter vrije slag. Ramon had in de eerste estafette van deze dag een tussentijd van 43.03 gezwommen en dit wilde hij nu wel weer zwemmen. Dat dat dan toch nog wel lastig is, daar kwam hij achter. Hij tikte als zevende aan in 46.66. Amor zwom een hele mooie tijd van 44.03 en dat was voor hem een mooi nieuw PR. Hij werd hiermee vijfde. Mathijs wilde heel graag onder de 40 seconden (in de estafette had hij 40.60 als startzwemmer, maar dit lukte hem nog net niet. Vooral het laatste gedeelte van de race wilde hij zo graag snel, dat hij zijn techniek een beetje vergat. Hij tikte als derde aan in 40.45.

De laatste individuele afstand van de dag was de 50 meter rugslag voor meisjes minioren 4 en later. Ook deze afstand wist Femke te winnen in 47.14. Haar zusje Eva, die van de jaargang 2012 is en daar veruit de jongste van het hele veld, zwom een hele mooie race en zij tikte superknap als negende aan in 56.07. Marlou bleef met 58.33 boven haar PR, ze werd hiermee veertiende. Ook Ilse bleef net boven haar PR en zij werd 21e in 1.05.23.

Tot slot waren er nog twee estafettes. De 4 x 50 meter wisselslag jongens en de 4 x 50 meter vrije slag meisjes.

Bij de jongens kwamen Jay, Mathijs, Levi en Rick aan de start. Jay begon meteen heel sterk met een goede rugslag en hij tikte aan in 39.27. Mathijs nam heel scherp over (maar gelukkig werden we niet gediskwalificeerd) en hij speerde door het water met de schoolslag. Zijn tussentijd was 47.40, een hele knappe tijd. Daarna dook Levi in het water voor de vlinderslag en ook deze keer deed hij dat weer heel netjes. Zijn tussentijd was 45.58. Rick sloot de estafette af met de borstcrawl en dat deed hij heel goed in 40.48. Ze tikten hiermee als eerste aan.

Nienke, Fenna, Anna en Rose zwommen de 4 x 50 meter vrije slag. Nienke begon heel goed met 38.48, daarna Fenna met 37.40, Anna had 46.66 en Rose sloot heel goed af met 46.74. Ook deze estafette wist ZPC te winnen.

Daarna was het wachten op de uitslag, want ook al komt er nog een voorronde, ook vandaag konden er bekers gewonnen worden. ZPC Hoogeveen wist deze voorronde te winnen van de verenigingen die er vandaag waren. Wat de uitslag in heel regio Noord is, dat weten we nog niet, maar in ieder geval wordt er in februari nog een voorronde gezwommen. Dan pas zullen we weten of we weer naar de landelijke finale mogen dit jaar.