//ZPC Hoogeveen nestelt zich in top van Nederland

ZPC Hoogeveen nestelt zich in top van Nederland

Het is ZPC Hoogeveen gelukt om zich bij de beste clubs van Nederland te scharen door in de eerste ronde van de competitie de zesde plaats in te nemen. In deze hoofdklasse zwemmen achttien teams en Hoogeveen wist na, The Haque Swimming,  PSV Eindhoven,  “de Dolfijn” Amsterdam, ZPC Amersfoort en VZC uit Veenendaal zich als zesde te plaatsen en dat is een hele knappe prestatie gezien de kleine club die we vergeleken bij deze grootmachten zijn.

De eerste ronde gezwommen in Leeuwarden tegen het plaatselijke ORCA en “de Dinkel” Denekamp werd met overmacht gewonnen en dat was gezien de laatste jaren al een mooie prestatie. De  prognose die altijd gemaakt word aan de hand van de ingeschreven tijden, werd verbeterd met 120 seconden. De ploeg steeg boven zichzelf uit en stond er als groep, allemaal overtuigd van het feit dat het moest gebeuren. De de eerste twee zwemmers tellen voor de punten, waarbij de tijden omgezet worden in punten, dus iedere seconde is een punt.

Het begon direct al goed met de beide junioren estafettes waar bij de jongens de 4 x 100m wisselslag op het programma stond, bij de meisjes de 4 x 200m vrije slag. De jongens met Tiamo van der Veen, Mac Peeks, Quinn Heederik en Flynn Peeks gingen direct goed van start en verbeterden zich alle vier in deze estafette wat de winst en een mooie tijd opleverde. De 4 x 200m vrije slag is een afstand die altijd zorgen baart, omdat je daar veel punten kunt verliezen ten opzichte van de concurrenten. Dit jaar echter niet want ook Miron Schimmelpenning, Julia Redzimska, Carlijn Gruppen en Riemke Tinnevelt deden wat er van hun verwacht werd en zwommen dik onder hun persoonlijke tijden.

Met zo’n start kon het eigenlijk niet meer mis gaan en dat ging het dus ook niet, want hierna waren het Owen Peeks en Junior de Bruin die op de 400m vrije slag tweede en derde werden in voor beide een schitterende tijd en beide tijden dicht bij elkaar 4.04.13 en 4.05.45. Dat is de sterkte van de club, bij elke afstand twee zwemmers die dicht bij elkaar liggen, zo ook bij de dames waar Alinda Dingshoff en Wiktoria Redzimska het uitstekend deden. Zij wonnen op de schoolslag na, alle vijf de afstanden, (inclusief estafette) waarbij beide hele mooie tijden noteerden en heel goed werk voor het team verrichtten.

Bij de heren is de groep groter dus daar konden de afstanden verdeeld worden, waarbij jammer genoeg Maik Huser door ziekte niet kon deelnemen. Wel waren het eerder genoemde Owen en Junior die samen met Niels van Eck, Darryl Lubbinge, Jeroen Lorius (die nog steeds de competitie voor Hoogeveen zwemt) en Coen de Lang steeds hoog te vinden en goed waren voor veel punten samen. Daarnaast zwommen Darryl Lubbinge 1.06.96  en de in Groningen wonende , maar altijd bij Hoogeveen gebleven Jeroen Lorius 1.06.88, beiden op de 100m schoolslag de limiet voor het NK.

Bij de jeugd meisjes Mirthe Schenkel, Charlotte Wilbers, Dominique Dingshoff en Senna van der Veen die daar steeds hoog te vinden waren. Charlotte gaat er altijd vol voor en zwom een dik p.r. op de 200m schoolslag en met daarnaast Mirthe Schenkel waren dat veel punten samen. Mirthe niet helemaal fit en sinds twee weken drie keer trainend bij het OC in Hengelo, wat veel energie kost met reizen en plannen, zwom niet haar beste tijden, maar ze was er. Dominique Dingshoff zorgde samen met Charlotte voor de punten op de 100m rug.

Bij de jongens jeugd heeft Hoogeveen alleen Kylian Heederik, die laat zien dat hij alleen veel punten bij elkaar kan zwemmen. Met een mooi p.r. op de 100m rugcrawl (1.00.95) en een geweldige 200m schoolslag  was hij alleen al goed voor een deel van de winst.

Bij de junioren vier dus de jongens uit de eerste estafette met Mac Peeks en Quinn Heederik op de 200m vrije slag met beide hele mooie tijden, 2.05.28 en 2.03.03 wat een dik p.r. voor Quinn betekende. Hier verder nog de één jaar jongere Flynn Peeks en Luc Kerpels die beiden dikke p.r.’s zwommen en dus volgend jaar voor de punten moeten gaan zorgen. Zij zwommen daarnaast de 100m schoolslag waarbij ze alle vier nieuwe tijden noteerden.

De meisjes junioren vier die de eerder genoemde estafette zwommen, hadden dezelfde afstanden en daar Riemke Tinnevelt en Miron Schimmelpenning die een en twee werden op de 100m schoolslag, bij de 200m vrije slag was het Julia Redzimska die daar de snelste Hoogevener werd. Bij de jongsten is Hoogeveen heel sterk en hebben we goede zwemmers/sters en daar bij de jongens natuurlijk Tiamo van de Veen, Olivier Wilbers en Cai Mink die altijd gedreven zijn en voor de winst gaan. Vandaag was dat weer het geval en op beide afstanden was de winst voor Tiamo, met Olivier op de 200m rug en Cai op de 100m vlinderslag met mooie en snelle tijden. Jordey Thole is een jaar jonger dan deze drie jongens en mag dit jaar lekker zwemmen en zijn tijden verbeteren, wat hij dan ook prima doet.

Meisjes in deze leeftijd hebben we bij Hoogeveen veel, Jasmijn Sterken en Carlijn Gruppen beide van 2007 met daarnaast Dachèn Haaijer, Esmee van der Tuuk, Joy ten Hoove, Sofie Vos en Isa Kerpels die een jaar jonger zijn. Dat we nog heel veel plezier van deze meisjes gaan krijgen word iedere wedstrijd weer duidelijk. Nu waren het Jasmijn en Carlijn die voor de punten moesten gaan zorgen en deden dat bij de 200m rugcrawl, maar bij de 100m vlinderslag zorgde Sofie samen met Carlijn voor de snelste tijden.

De afsluitende estafettes de 4 x 100m wisselslag heren en de 4 x 100m vrije slag dames werden door Hoogeveen bij elke afstand door twee ploegen gezwommen.

Bij de heren twee sterke teams met Coen de Lang op de rug, Kylian Heederik schoolslag, Junior de Bruin vlinder en Niels van Eck vrije slag die eindigden als tweede waarbij het tweede team met Owen Peeks rug, Darryl Lubbinge schoolslag, een heel hard zwemmende Jeroen Lorius op de vlinderslag en de jonge Mac Peeks die derde werden en niet ver achter heren één bleven.

Bij de dames de winst voor Charlotte Wilbers, Mirthe Schenkel, Wiktoria Redzimska en Alinda Dingshoff. Hier had Hoogeveen nog een tweede team met jonkies die zwommen in de samenstelling van Esmee van der Tuuk, Jasmijn Sterken, Dachèn Haaijer, en Carlijn Gruppen. Dit meer om ze toch drie keer te laten zwemmen in zo’n lange wedstrijd, waarbij ze zonder druk lekker samen kunnen zwemmen.

Al deze geweldige tijden resulteerden nadat alle uitslagen en standen binnen waren bij de KNZB in een zesde plaats en daar kan de ploeg heel trots op zijn. De beste acht teams nemen in april deel aan de finale ronde.