//Mooie prestaties door minioren van ZPC Hoogeveen tijdens Jaargangsfinale in Dordrecht

Mooie prestaties door minioren van ZPC Hoogeveen tijdens Jaargangsfinale in Dordrecht

Op zondag 30 juni mochten zeven zwemmers van ZPC Hoogeveen meedoen aan de Jaargangsfinales in Dordrecht. Tijdens deze wedstrijd mogen de snelste 24 zwemmers per leeftijdscategorie tegen elkaar strijden in het 50 meter bad van de Sportboulevard. Voor ZPC Hoogeveen mochten Nienke Koster, Jay Wesseling, Dachèn Haaijer, Esmee van der Tuuk, Joy ten Hoove, Sofie Vos en Jordey Thole meedoen. 

Nienke Koster

Nienke was de jongste zwemster van ZPC die vandaag mee mocht doen aan deze wedstrijd. Zij zwemt bij de minioren 4 en ze mocht vandaag starten op de 100 meter rugslag. Nienke is tijdens de trainingen altijd goed aan het oefenen met haar start, de keerpunten en haar techniek en dat was vandaag tijdens de wedstrijd heel goed terug te zien. Ze begon haar race met een hele goede start en onderwaterfase. Ze zwom in de eerste serie (van de drie) en nam daar vanaf het begin meteen de leiding. Na 50 meter lag ze al bijna twee seconden voor op de rest. Nienke keerde in een goede 41.44. Ook de terugweg bleef ze heel goed doorgaan en ze tikte als eerste aan in 1.27.10. Nienke had een PR van 1.29.19 en dit was op een 25m bad. Een 50m bad gaat ongeveer 3 seconden langzamer. Dit betekent dus een heel dik PR. Heel knap gedaan! Nienke stond als 22e geplaatst, maar werd vandaag op deze afstand 8e! Volgend seizoen zwemt Nienke nog een jaar bij de minioren.

Jay Wesseling

Jay heeft al wel eerder mee gedaan aan de Jaargangsfinale in Leiden, maar in Dordrecht heeft hij nog niet eerder aan de start gestaan. Vandaag was dus de eerste keer en hij mocht uitkomen op de 100 meter rugslag. Jay zwemt een hele lange, mooie en rustige slag. Om wat meer snelheid te krijgen is het fijn als je een beetje kan versnellen en dit gaat steeds beter. Hij is heel erg vooruit gegaan de afgelopen jaren en hij blijft zich steeds verbeteren. In september 2017 zwom Jay op de 100 meter rugslag 1.50.56. Vandaag zwom hij een hele mooie 100 meter en tikte hij aan in 1.26.52. Dit betekende een hele mooie 13e plek. Hij had zich als 21e geplaatst, dus dit is een hele grote sprong naar boven in de ranglijst. Volgend seizoen zwemt Jay nog een jaar bij de minioren.

Dachèn Haaijer

Dachèn doet dit jaar zelfs al voor de derde keer mee aan de Jaargangsfinales in Dordrecht. Het eerste jaar mocht zij meedoen met de 100 meter schoolslag en vorig jaar zwom zij vier afstanden. Ook vandaag kwam Dachèn vier keer aan de start.

Ze mocht vandaag beginnen met de 100 meter schoolslag. Dit is de afstand die ze al voor het derde jaar mag zwemmen en de slag die tot nu toe wel favoriet is. Nog maar kort geleden zwom Dachèn voor het eerst onder de 1.30 op een 25m bad en vandaag kwam ze heel knap tot 1.31.56. Je ziet dat ze erg vooruit gaat met haar techniek en vandaag heeft ze ook tijdens de race hier heel goed aan gedacht. Haar start, de keerpunten en het langmaken gingen erg goed. Haar 1.31.56 betekende een 7e plaats.

Na de pauze kwam Dachèn aan de start op op de 200 meter wisselslag. Eigenlijk beheerst ze alle slagen heel goed, dus deze afstand is heel geschikt voor haar. De vlinderslag begon ze mooi lang en met de rugslag zette ze meteen goed aan. De schoolslag zorgde ervoor dat ze alle zwemmers in haar serie voorbijging. De borstcrawl zwom ze heel sterk door en hierna tikte ze aan in 2.58.14. Dachèn stond als 11e geplaatst, maar deze tijd zorgde dat ze 8e werd. Heel knap gedaan. Daarna was de 100 meter rugslag aan de beurt. De heenweg ging dit heel goed en Dachèn draaide op 40.78. De terugweg wilde ze heel graag hard en ging ze wat teveel met haar knieën schoppen. Ze tikte aan in 1.25.27 en hiermee werd ze 13e. Dachèn noemde af en toe de tijden die ze vorig jaar zwom tijdens deze wedstrijden en dan is het heel mooi om te zien hoeveel progressie ze heeft gemaakt dit jaar.

Tot slot was de 100 meter vrije slag aan de beurt. Als vierde afstand en al de derde deze middagsessie, dus de energie was wel een klein beetje op. op deze afstand werd Dachèn 16e in 1.15.01.

Deze derde keer in Dordrecht betekende voor Dachèn ook de laatste keer. Dit was haar laatste jaar bij de minioren en volgend jaar mag zij proberen zich te plaatsen voor de junioren kampioenschappen. Dat gaat vast wel lukken, als je zo goed door blijft gaan.

Esmee van der Tuuk

Esmee mocht vandaag voor de tweede keer meedoen in Dordrecht. Vorig jaar had ze zich geplaatst op de 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag. Vandaag zwom ze de 100m, 200m en 400m vrije slag en de 100 meter rugslag. Dat alleen is al een mooie vooruitgang ten opzichte van vorig jaar.

Vooral de 100 meter rugslag is favoriet bij Esmee en daar heeft ze (zo dachten de trainers) vandaag vooral haar zinnen op gezet. De 400 meter vrije slag zag er mooi en netjes uit, maar leek niet helemaal het maximale te zijn. Esmee tikt na 8 lange banen aan in 5.46.69 wat een hele mooie 10e plaats betekende. Daarna was het de beurt aan de helft van deze afstand, de 200 meter vrije slag. Ook deze zwom Esmee heel erg mooi en de opbouw was super (37/41/41/41). Ze tikte aan in 2.41.48, wat een hele mooie tijd is. Op deze afstand werd ze 9e van Nederland.

Toen was het tijd voor de favoriete 100 meter rugslag. Meteen na de start begon Esmee heel goed en sterk. Na een snelle heenbaan in 39.36 ging ook de terugbaan heel goed. Voor de trainers (en waarschijnlijk ook de ouders op de tribune) was het heel spannend, want Esmee zwom in haar buitenbaan heel goed mee met de andere meiden in de serie. Esmee tikt aan in 1.21.02 en wordt hiermee heel knap 5e! Ook voor Esmee is dit het laatste jaar bij de minioren geweest. Volgend seizoen komt zij uit bij de junioren en dat gaat ook vast helemaal goedkomen.

Joy ten Hoove

Voor Joy was dit het eerste jaar dat zij mee mocht doen aan wedstrijden op landelijk niveau. Het is deze dag weer een paar keer ter sprake gekomen, maar wat als ze nou gewoon nog een paar dagen langer in de buik van haar moeder was blijven zitten. Joy is eind december geboren en in de zwemwereld is dat helaas helemaal niet gunstig. Een paar dagen later en Joy had bij de minioren 4 uit kunnen komen en dan had ze bij de beste van de leeftijdsgroep gehoord. Maar Joy vond dat het eind december wel lang genoeg had geduurd en dus zwemt ze nu in de leeftijdsgroep minioren 5. Heel knap dat ze hier vandaag mee mag zwemmen! Joy zat in 2017 nog in de voorselectie van ZPC en nu staat ze hier. Heel mooi om te zien hoeveel zij vooruit is gegaan de afgelopen jaren. Bij één van haar eerste wedstrijden in de selectie (november 2017) zwom ze voor het eerst 100 meter vrije slag en toen tikte ze aan in 1.40.69 (in een 25m bad). Vandaag mocht ze ook op deze afstand uitkomen en dit deed ze heel erg goed. Na twee hele constante banen tikte ze aan in 1.14.76. Ja, dit leest u goed, 26 seconden sneller dan in november 2017. En nu op een 50m bad. Met deze fantastische tijd werd Joy 15e van Nederland. Ze was geplaatst als 24e!

Op de 100 meter vlinderslag stond Joy als eerste reserve geplaatst en helaas mocht ze deze afstand vandaag niet zwemmen. Volgend seizoen komt Joy uit bij de junioren en deze trainer gelooft dat zij nog veel meer gaat laten zien. Succes Joy!

Sofie Vos

Vorig jaar mocht Sofie mee naar Dordrecht voor één afstand, de 100 meter rugslag. Vandaag mocht ze maar liefst vier keer starten (de maximale aantal afstanden die ze mogen kiezen). Het afgelopen jaar heeft Sofie een hele grote progressie geboekt en nu staat ze met sommige afstanden zelfs geplaatst bij de beste 10 van Nederland. Ze mocht vandaag starten op de 100m, 200m en 400m vrije slag en de 100m rugslag.

De eerste afstand die op het programma stond was de 400 meter vrije slag. Ze begon meteen heel goed met 1.17.81 en ook de meters daarna bleef ze goed doorgaan. De laatste 100 meter kwam er nog een versnelling en ze tikte heel knap als vijfde van Nederland aan in 5.32.97. Haar PR op een 25m bad was 5.30.55 en een 50m bad gaat op deze afstand ongeveer 8 seconden langzamer. Een hele knappe tijd dus!

Aan het einde van de ochtendsessie mocht Sofie de 200 meter vrije slag zwemmen. Ook bij deze afstand begon ze meteen heel sterk. Haar borstcrawl is het afgelopen jaar erg vooruit gegaan en ze zwemt een mooie sterke en lange slag. Heel fijn daarbij is dat ze het ook lang kan volhouden, wat positief is voor deze langere afstanden. Na de 4 lange banen tikte Sofie aan in 2.37.94 (een seconde onder haar 25m bad PR) en hiermee werd ze zevende.

Na de pauze mocht Sofie aan de start komen voor de 100 meter rugslag. Deze afstand deed ze ook heel netjes en ze tikte hierbij aan als 11e in 1.24.81. Tot slot was de 100 meter vrije slag aan de beurt. Aan de eind van zo’n lange dag en na al drie zware afstanden, is dat best pittig. Op deze afstand tikte ze aan in 1.15.59 en hierop werd ze 19e.

Al met al een hele mooie dag voor Sofie met mooie tijden op de klok. Knap gedaan en nu op naar de junioren-leeftijd.

Jordey Thole

Jordey mocht vandaag op drie afstanden starten. Hij mag al voor het tweede jaar meedoen met deze wedstrijd. Heel knap als je je weer weet te plaatsen, want ook de rest van Nederland gaat steeds sneller zwemmen. Voor de 200 meter wisselslag stond Jordey derde reserve en hierbij waren er geen afmeldingen, dus deze mocht hij niet zwemmen. Maar hij kwam wel aan de start op de 100 meter schoolslag en de 200m en 400m vrije slag.

In de ochtend begon Jordey met de 100 meter schoolslag. Hij begon meteen goed en de eerste baan ging in 45.87. Ook de terugweg zwom Jordey goed door en hij tikte na 100 meter aan in 1.36.63, twee seconden boven zijn 25m bad PR. Met deze tijd werd hij 20e. Drie programmanummer later stond hij alweer aan de start voor de 200 meter vrije slag. Jordey is altijd een beetje voorzichtig in zijn opbouw en dat deed hij ook vandaag. Vooral de laatste baan ging heel sterk en hard en hij tikte aan in een mooie tijd van 2.45.37. Dit was een 22e plaats waard.

Bij de 400 meter vrije slag was de opbouw van Jordey helemaal voorzichtig. Na 200 meter zette hij de versnelling in en haalde hij bijna iedereen van zijn serie nog in. Uiteindelijk was zijn opbouw zelfs een negatieve split (tweede helft sneller dan de eerste). Na 1.22/1.29/1.26/1.21 tikte hij aan in 5.40.67 en hiermee werd hij heel knap 13e. Hij stond als 21e geplaatst, dus dit was een hele mooie vooruitgang. De volgende keer sneller beginnen en wie weet wat voor tijd je dat kunt zwemmen op deze lange afstand.

Met deze 400 meter vrije slag zat de wedstrijd er voor Jordey op. Net als de meiden geboren in 2008 is het ook voor Jordey het laatste jaar als minior. Hij zal na de zomervakantie ook starten bij de junioren.

Trainers/zwemmers-estafette

Het leukste aan de Jaargangsfinale in Dordrecht is misschien wel de afsluitende estafette. Deze 4 x 50 meter vrije slag wordt gezwommen door drie zwemmers en één trainer. Nienke hoefde vandaag alleen in de ochtendsessie te zwemmen en daardoor deed zij niet mee met de estafette. De andere zwemmers hadden zelf twee groepjes gemaakt en trainer Chris en Robin (trainer van de Reest die de plek van Mariët innam) zwommen als trainers mee. De twee teams zwommen naast elkaar in de eerste serie (van de vijf). Robin begon met een 27.70 en Chris met 27.12. Na Robin volgde Sofie (34.29), Esmee (33.73 en Jay (35.49). Na Chris kwam Dachèn (33.09), Joy (34.13) en Jordey (34.00). Mooi om te zien dat iedereen nog zo hard kon zwemmen deze laatste estafette.

De dag werd traditioneel met elkaar afgesloten bij de McDonalds. Een hele leuke, gezellige en sportieve dag met hele mooie prestaties. Nu staat alleen de club kampioenschappen nog op het programma en dan is het tijd voor een welverdiende zomervakantie!