//Vier medailles voor zwemmers bij Nederlandse Kampioenschappen

Vier medailles voor zwemmers bij Nederlandse Kampioenschappen

Bij de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren/ jeugd zijn de zwemmers van Hoogeveen erin geslaagd om vier medailles mee te nemen naar Hoogeveen.De kampioenschappen werden gehouden in het 50m bad in Eindhoven en duurden vier dagen. Owen Peeks, Tiamo van der Veen en Mirthe Schenkel zorgden voor een zilveren en drie bronzen medailles.

Donderdagmiddag begon Owen aan zijn 1500m, hij was als derde geplaatst maar dat was voor hem niet genoeg en met een dik p.r. van tien seconden ging hij naar een tijd van 16.35.08 en dat was genoeg voor de zilveren medaille, waarbij de afstand naar nummer één niet heel groot was 16.27.66. Een hele mooie race waarin al vast stond dat hij zo wie zo een medaille wilde gaan halen en dat ook de hele race heeft laten zien.

Tiamo van der Veen was het hele weekend in een super vorm en liet dat ook in al zijn races zien, waarbij hij op zijn rug afstanden twee keer op het podium kwam in geweldige tijden en bronzen medailles.

De derde bronzen medaille kwam op naam van Mirthe Schenkel op de 200m schoolslag waarbij ze haar tijd nog nipt verbeterde. Zij had niet haar beste weekend maar is toch van zo’n niveau dat ze zich dat kan veroorloven en dan nog een medaille wint. Schoolslag zwemmers zijn twijfelaars en dat kwam dit weekend heel sterk naar boven, laat ze in de trainingen fantastische dingen zien, dan kan ze nog bij de wedstrijden gaan twijfelen.

Tiamo zwom op al zijn  afstanden naar een nieuwe tijd en bij de 400m vrije slag kwam hij nog dicht in de buurt van het podium in 4.43.22 en een vierde plaats.

Owen Peeks was naast zijn medaille fantastisch dit weekend op al zijn afstanden, hij kwam bij de 200m vrije slag voor het eerst onder de twee minuten, bij de 400m vrije slag zwom hij 4.09.19 waarmee hij vijfde werd en bij de 400m wisselslag zwom hij vijf seconden sneller en werd vijfde. In een heel sterk zwemmers veld is dit een hele goede prestatie, hij deed daarnaast nog een uitstapje naar de 200m rugcrawl waar ook een nieuwe tijd op de klok kwam.

Coen de Lang die de rugcrawl als favoriete slag heeft en dit heel goed kan, had hoge verwachtingen van dit NJJK, maar dat kwam niet helemaal uit de verf. Bij de 50m en 200m kwamen er wel nieuwe tijden op de klok en zwom hij hele mooie races met op de 200m een zesde plaats en bij de 50m een twintigste plek. De 100m daar bleef de verwachte tijd een beetje uit en was hij erg teleurgesteld in het resultaat, werd hij dertiende en dat was niet goed. Hij verwacht heel veel van zichzelf en heeft er dan zoveel zin in dat dit hem zelf een beetje gaat tegenwerken. Hij staat qua tijden zo dicht bij de top drie dat hij daarin makkelijk mee kan gaan doen, hij mist vergeleken bij die jongens misschien nog de kracht maar zijn rugcrawl ziet er fantastisch uit.

Bij de jongste zwemmers was er naast Tiamo nog Olivier Wilbers die een heel gedreven zwemmers is, in de groei een beetje achter blijft bij de andere jongens in zijn leeftijd, maar qua zwemmen daar niet voor onder doet. Hij zwom dit weekend veel afstanden en kwam daarbij op een aantal nieuwe p.r.’s waarbij vooral de 400m wisselslag en de 100m vrije slag erg goed waren. Bij de 400m wisselslag werd hij met een p.r. van vier seconden vijfde en bij de 400m vrije slag werd hij zevende weer in een nieuwe tijd. Bij de 100m vrije slag zwom hij  nu naar 1.03.41 en dat is een hele mooie tijd voor een jongen op deze leeftijd en daar zitten alle tijden dicht bij elkaar en werd hij dertiende. Hij kan op alle slagen heel goed meedoen en zwom dit weekend de rug, school, vrije slag en de wisselslag afstanden en als hij de groeispurt gaat krijgen gaat hij hoog meedoen op deze nummers.

Cai Mink is van dezelfde leeftijd als Olivier en heeft de groeispurt ook nog niet gehad. Mooie zwemmer die laat zien dat het even duurde voor hij de aanpassing had gevonden bij Hoogeveen en die op het laatste moment nog de nodige limieten zwom. Dat hij goed kan zwemmen staat wel vast, dat hij altijd wil winnen zit er nog niet helemaal in, maar hij gaat nog leuke dingen laten zien. Bij de 400m wisselslag ging hij heel goed van start en zwom daar een hele mooie race waarbij hij het dan toch in de laatste meters laat liggen en elfde werd.De 50m vrije slag deed hij geweldig met een mooie tijd van 0.29.12 en dat was de vijftiende plaats. Bij de 200m wisselslag kwam er een nieuwe tijd op de klok 2.41.77 en dat was goed voor plaats dertien.

Carlijn Gruppen is de jongste bij de meisjes en dat zij echt nog niet in de gaten heeft wat zij kan, werd dit weekend wel duidelijk. Wat een mooi zwemmertje maar nog niet de gedrevenheid om te beseffen dat zij zich gewoon op het podium kan zwemmen. Hele mooie races liet ze zien waarbij ze dan niet de verwachte p.r.’s zwemt die in de verwachting lagen, maar deze zwemmers moeten gewoon groeien en dan komt het vanzelf. Ze doet met gemak mee in de top van Nederland en het gaat er wel een keer uitkomen wat ze kunnen. Bij de 200m rug werd ze in 2.44.44 negende terwijl de nummer drie 2.42.73 zwom, zo dicht zit het bij elkaar.

Jasmijn Sterken mocht alleen de 50m vrije slag zwemmen en kon daarop haar tijd niet verbeteren, wat moeilijk is als je voor één afstand komt en dan ook nog zo’n korte afstand.

Mac Peeks zwom de nodige afstanden dit weekend en dat ging niet allemaal wat hij er van verwacht had, maar er zaten mooie dingen bij. Bij de 200m vrije slag ging hij nu naar 2.08.15 en dat was sneller dan zijn inschrijftijd, bij de 200m wisselslag bleef hij op zijn tijd steken en bij de 200m rug ging hij de eerste honderd meter op zijn p.r. weg, wat hij moest bezuren en bleef tenslotte boven zijn tijd. Veel tijden had hij drie weken terug bij de regio nog verbeterd en dan is het lastig dit nu al weer te doen, daarnaast groeit hij hard en dit kost de nodige kracht.

Broer Flynn had op de valreep nog de limiet op de 400m wisselslag gehaald en kwam dus voor deze afstand naar Eindhoven. Hij kwam niet voor niks want hij verbeterde met 5.29.98. zij p.r. met  twee seconden en dat was knap na zo’n korte tijd.

Dominique Dingshoff mocht de 800m en 400m vrije slag zwemmen en kwam alleen op de 400m vrije slag tot een nieuwe tijd 4.44.43 en dat leverde een elfde plaats op.

Charlotte Wilbers is van dezelfde leeftijd en is een alleskunner wat haar dit weekend opbrak. Ze beheerst alle slagen en alle afstanden en ging dat dit weekend allemaal zwemmen, wat teveel was, waar ze gelukkig zelf ook achter kwam. Ze begon op donderdag met de 800m vrije slag en daar was direct al een dik p.r. en een zesde plaats bij de meisjes 2003/2004 en zij is daar de jongste (2004). Dat was een goed begin, maar daarna ging ze veel afstanden in een sessie zwemmen en dat brak haar op met de tijden en dat was jammer. Zij zwemt ook nog de zwaardere afstanden zoals 800m/400m/200m/100m vrije slag, 200m /400m wisselslag, 50/100m en 200m rug, dit was echt teveel voor één weekend Nederlandse kampioenschappen. Gedreven is zij zeker en ze gaat er iedere keer vol voor daar ligt het niet aan, maar soms is het teveel en wil het niet meer. Ze zal de volgende keer keuzes moeten gaan maken in haar afstanden die ze gaat zwemmen, zodat die beter uit de verf gaan komen.

Volgend jaar gaan deze kampioenschappen helemaal veranderen en wil de KNZB het element beste slag eruit halen door de jongere kinderen in een klassement van alle slagen en afstanden start gerechtigd maken voor dit Kampioenschap. De zwaardere afstanden zoals de 400m wisselslag en de 200m vlinderslag zullen dan verdwijnen bij deze jongste leeftijd en daar valt wel wat voor te zeggen als je sommige deelname zag dit afgelopen weekend. Zij zullen dan op basis van tien gezwommen afstanden een klassement gaan opmaken en dan mogen de beste dertig zwemmers startten.

Bij de oudere junioren word op basis van ranglijsten de beste 16/24 uitgenodigd zodat ze gevulde series hebben en er meer, of op sommige afstanden minder zwemmers mee gaan doen. Owen Peeks en Coen de lang gaan volgend jaar bij de heren zwemmen en voor hun was dit het laatste NJJK. Bij de meisjes komt er een jaargang bij zodat Mirthe Schenkel nog een jaar Jeugd zwemster blijft en dus volgend jaar weer met de jaargang 2003/2004 gaat zwemmen.

Volgend weekend is het ONK in Amersfoort waar de oudere zwemmers gaan deelnemen en daar zullen enkele jongere zwemmers een dag komen om een afstand waar ze de limiet op hadden bij de groten mee te gaan zwemmen.