//Mooie prestaties voor minioren van ZPC Hoogeveen tijdens de Regionale Minioren Finale

Mooie prestaties voor minioren van ZPC Hoogeveen tijdens de Regionale Minioren Finale

De 24 snelste minioren op iedere afstand van heel Noord Nederland mochten dit weekend (1 en 2 juni) tegen elkaar strijden in het zwembad van Heerenveen. De zwemmers konden zich hiervoor plaatsen tijdens de voorrondes die dit seizoen gezwommen zijn tijdens de miniorenwedstrijden. Voor ZPC kwamen er 17 zwemmers aan de start. Heel knap als je tijdens deze wedstrijd mee mag doen en kan laten zien dat je bij de snelste zwemmers van Noord Nederland hoort. De zwemmers van ZPC hebben deze twee dagen heel goed hun best gedaan en geprobeerd om goede en nette races te zwemmen. Er zijn veel PR’s gesneuveld, een heel aantal medailles gehaald, maar er waren helaas ook veel diskwalificaties. Belangrijk om goed na te blijven denken bij het zwemmen en toe te passen wat we in de trainingen geoefend hebben.

Meisjes minioren 5

Op zaterdag werd er begonnen met de zware afstand 100m vlinderslag voor de meisjes minioren 5. Bij deze leeftijdscategorie heeft ZPC een hele mooie groep meiden en maar liefst zes mochten er dit weekend bij één of meerdere afstanden aan de start komen. Sofie Vos, Dachèn Haaijer, Esmee van der Tuuk en Joy ten Hoove kwamen als eerste aan de start op de 100 meter vlinderslag. Dachèn, Esmee en Joy zwommen meteen al een mooi PR en de meiden lieten alle vier zien dat ze goed mee kunnen komen in Noord Nederland.

De tweede afstand was de 100 meter vrije slag. Nina Bentum en Luka Wassink kwamen op deze afstand ook aan de start. Nina zwom een mooi PR en zij werd 31e van heel Noord Nederland. Luka bleef net iets boven haar PR en zij werd 23e. Ook Joy, Esmee, Sofie en Dachèn kwamen aan de start. Joy kon haar goede tijd van een paar weken geleden helaas niet evenaren, zij werd wel knap negende. Esmee bleef ook net iets boven haar PR en zij werd vijfde. Sofie zwom een seconde van haar PR af en tikte als vierde aan. Dachèn tikte aan in een hele goede tijd van 1.08.84 en zij werd hiermee knap tweede.

De derde en laatste afstand van de zaterdag was de 200 meter wisselslag. Ook op deze afstand werd Dachèn tweede en ook hierop met een dik PR. Esmee bleef boven haar PR en zij werd vijfde. Sofie zwom maar liefst zes seconden van haar PR af en zij tikt als achtste aan.

Ook de zondag werd begonnen met een zware afstand, dit keer de 400 meter vrije slag. Luka zwom een mooie slag en had vooral een hele sterke laatste 100 meter. Ze werd hierop 23e. Joy bouwde haar race heel goed op, al was de laatste 100 meter nog wel sneller dan de eerste. De volgende keer kan je dus nog sneller beginnen. Ze zwom maar liefst twaalf seconden van haar PR af en werd hiermee veertiende. Esmee begon ook vrij voorzichtig, als had ze wel een mooie opbouw. Ze kon niet aan haar PR komen en ze werd zesde. Sofie en Dachèn zwommen de hele race vlak bij elkaar. Ze begonnen allebei met een hele goede eerste 100 meter en ook de laatste 100 meter was heel sterk. Beide meiden zwommen een mooi PR en Sofie werd tweede en Dachèn derde.

De tweede afstand van de zondag was de 100 meter schoolslag. Niet bij alle meiden is deze slag favoriet. Esmee bleef boven haar PR en werd achttiende. Sofie zwom een seconden van haar PR af en zij tikte aan als vijftiende. Dachèn vindt deze slag wel heel leuk en ze dacht de hele 100 meter goed aan haar techniek. In een hele goede tijd van 1.29.30 werd zij eerste.

De laatste individuele afstand was de 100 meter rugcrawl. Je zou denken dat de meiden inmiddels wel een beetje moe waren geworden, maar niks bleek minder waar. Ze gingen als een speer en bijna iedereen zwom nog een PR. Sofie haalde zelfs tien seconden van haar PR af, maar helaas werd ze gediskwalificeerd. Joy zwom een PR van drie seconden en zij werd knap elfde. Dachèn en Esmee zwommen de hele race naast elkaar en het spande erom tijdens het laatste stukje. Beide meiden zwommen een super mooie tijd van 1.19 en Esmee was bij de aantik net iets sneller en zij werd tweede. Dachèn mocht heel tevreden zijn met de derde plaats.

Jongens minioren 6

Voor ZPC zwommen Tim Zuurman en Jordey Thole mee met de eerste afstand voor hun leeftijd, de 400 meter vrije slag. Jordey zwom een PR van vijf seconden en werd hiermee zevende. Tim evenaarde zijn PR en hij werd zestiende. Tim en Jordey mochten daarna de 100 meter rugcrawl zwemmen. Tim zwom een hele mooie tijd van 1.33, maar helaas werd hij gediskwalificeerd. Jordey bleef boven zijn PR, hij werd dertiende. De laatste afstand van de zaterdag was de 100 meter schoolslag. Jordey zwom hier een mooi PR op en hij tikte aan als zevende. Tim bleef boven zijn PR en hij werd achttiende.

De zondag werd begonnen met de 200 meter wisselslag. Tim zwom een hele mooie en sterke race en hij zwom een heel dik PR van veertien seconden! Hij eindigde op de veertiende plek. Ook Jordey zwom een goede race en een mooi PR, met een tijd die voor het eerst onder de 3 minuten was. Hij eindigde als zevende.

De mooiste prestatie was toch wel de 100 meter vrije slag van Tim. Hij begon meteen heel goed en sterk aan de race en dit liet hij niet meer verslappen. In een hele goede tijd van 1.18.84 tikte hij als vijftiende aan. Een super mooi PR van zes seconden. Jordey bleef op deze afstand net iets boven zijn PR en hij werd achtste.

Jordey eindigde dit weekend met de laatste individuele race, de 100 meter vlinderslag. Een paar weken geleden in Emmen begon hij heel snel, maar vandaag begon hij met een mooie lange slag en deelde hij zijn race heel goed in. Hij werd op deze afstand zevende.

Meisjes minioren 4

De meisjes minioren 4 mochten als eerste afstand de 100 meter rugcrawl zwemmen. Anna Venema en Rose Norde werden gediskwalificeerd op deze afstand. Nienke Koster zwom iets boven haar PR en zij werd vijfde. Op de 50 meter vlinderslag wist Anna zich heel goed te verbeteren. Met een PR van drie seconden, tikte zij als twintigste aan. Ook Nienke zwom drie seconden van haar PR af en zij werd dertiende. Op de 100 meter vrije slag kwam Nienke aan de start. Zij zwom op deze afstand een dik PR van vier seconden en ze werd knap tiende.

Op de zondag werd er begonnen met de 100 meter schoolslag. Anna werd gediskwalificeerd op deze afstand. Bij Rose ging er iets mis bij de start en hierdoor lag ze meteen al een heel stuk achter. Ze probeerde dit wel weer goed te maken tijdens het zwemmen, maar dat is toch wel lastig. Ze werd hierop 22e. Nienke zwom een mooi PR van twee seconden en zij werd op deze afstand negende. De tweede afstand was de 200 meter wisselslag. Anna zwom deze afstand heel goed en netjes en ze zwom een dik PR, maar helaas werd zij ook op deze afstand gediskwalificeerd. Nienke zwom heel netjes, maar iets minder pittig dan een paar weken geleden in Emmen. Zij bleef boven haar PR en werd tiende.

Jongens minioren 5

De jongens minioren 5 begonnen de zaterdag met de 100 meter rugcrawl. Levi Hendriksen zwom iets boven zijn PR en Jay Wesseling zwom twee seconden van zijn PR af. Ze werden hiermee respectievelijk elfde en vierde. De tweede afstand voor de jongens was de 50 meter vlinderslag. Jay mocht op deze afstand zwemmen en hij bleef iets boven zijn PR en hij werd zestiende. Op de 100 meter vrije slag kwamen Jay en Levi aan de start. Levi bleef boven zijn PR en hij werd 24e. Jay kon ook niet aan zijn PR komen en hij tikte aan als vijftiende.

De zondag werd voor Levi en Jay begonnen met de 100 meter schoolslag. Levi zwom een hele mooie en nette slag en hij werd hierop negentiende. Jay zwom ook heel netjes en sterk en hij tikte aan als vierde in een mooi PR. Ook op de 200 meter wisselslag kwamen beide jongens aan de start. Jay werd hierop helaas gediskwalificeerd. Levi zwom een hele nette race en hij werd achttiende.

Meisjes minioren 2 en 3

Voor de meisjes van de jongste leeftijdsgroep zwom voor ZPC Hoogeveen Femke ter Horst. Zij begon de zaterdag met de 100 meter schoolslag en hiermee werd zij zesde. Op de 100 meter vrije slag zwom Femke een seconde van haar PR af en hierop werd zij vierde.

Op de zondag begon Femke meteen heel goed op de 100 meter wisselslag. Ze zwom een mooi PR en eindigde op een derde plaats. Ook de 50 meter vlinderslag ging heel erg goed. We hebben de laatste tijd geoefend op het iets minder diep duiken tijdens de vlinderslag en hier dacht Femke heel goed aan. Ze zwom een hele mooie tijd van 48.53 en hiermee werd ze tweede. De laatste afstand van Femke was de 100 meter rugcrawl. Ze lette tijdens deze race heel goed op haar benen en dit leverde haar een dik PR op van vijf seconden en weer een medaille, dit keer de bronzen.

Jongens minioren 2, 3 en 4

De jongste jongens begonnen met de 100 meter schoolslag. Voor Mathijs Boersma was dit de enige afstand waar hij zich voor had geplaatst. Hij tikte aan als achttiende en bleef helaas boven zijn PR. Rick Zuurman evenaarde zijn PR en hij werd op deze afstand dertiende.

Ramon Vos en Rick mochten daarna de 100 meter vrije slag zwemmen. Bij de start van Rick ging er helaas iets mis en omdat hij in het water viel, mocht hij niet meer meedoen. Ramon bleef boven zijn PR en hij werd twintigste. Ramon is van 2011 en zwemt daarom tegen jongens van 2010 en 2009, dus twintigste van Noord Nederland is een hele knappe prestatie.

De zondag werd begonnen met de 100 meter wisselslag. Ramon bleef op deze afstand iets boven zijn PR en hij werd 23e. Rick zwom een heel mooi PR en hij werd zeventiende. Rick mocht daarna starten op de 50 meter vlinderslag. Hij dacht heel goed aan het moment van ademen en hield de 50 meter super vol. Met 55.67 werd hij vijftiende. De laatste afstand voor Ramon en Rick was de 100 meter rugcrawl. Rick werd op deze afstand dertiende. Ramon was er niet helemaal bij tijdens de race en zijn keerpunten gingen niet goed. Hij werd daarom gediskwalificeerd.

Estafettes

Op de zaterdag werd de dag afgesloten met de 4 x 50 meter vrije slag mix (twee jongens en twee meisjes) voor de minioren 4 en jonger. Ramon, Nienke, Rick en Anna kwamen hierbij aan de start. Dit ging heel goed, alleen was er verwarring doordat de klokkers tegen de zwemmers zeiden dat ze aan de lijn moesten gaan hangen. Hierdoor bleven de zwemmers in het water en werden er drie verenigingen gediskwalificeerd, waaronder ook ZPC.

De zondag werd afgesloten met de 4 x 50 meter wisselslag estafette mix, minioren 6 en jonger. Twee ploegen van ZPC deden mee. Team 1 waren Esmee, Dachèn, Jordey en Jay en zij werden knap vierde. Team 2 waren Sofie, Tim, Joy en Levi en zij werden negende.

Al met al twee mooie, warme dagen in het zwembad van Heerenveen waar veel zwemmers hebben laten zien wat ze geleerd hebben en hoe goed ze zich kunnen focussen tijdens zo’n wedstrijd. Ook als je denkt dat je geen medaille kunt winnen is het belangrijk om je best te doen en het uiterste uit jezelf te halen. Ook zijn er leermomenten geweest. Races die je de volgende keer anders in gaat delen, een keerpunt of een start waar je de komende tijd extra op gaat oefenen in de training of een techniekpunt waar je meer op gaat letten. Als we maar blijven oefenen en plezier blijven hebben in het zwemmen, dan worden we vanzelf beter en sneller.