//Jordey Thole, Sofie Vos, Dachèn Haaijer en Esmee van der Tuuk nemen deel aan Jaargangsfinale in Leiden

Jordey Thole, Sofie Vos, Dachèn Haaijer en Esmee van der Tuuk nemen deel aan Jaargangsfinale in Leiden

In het weekend van 9 en 10 maart wordt alweer voor de 34e keer de Jaargangsfinale gehouden in Leiden. Voor ZPC Hoogeveen mogen Jordey Thole, Sofie Vos, Dachèn Haaijer en Esmee van der Tuuk dit jaar meedoen. Om mee te mogen doen aan deze wedstrijd moet je bij de beste 18 zwemmers van je leeftijd horen op een bepaalde afstand.
Op zaterdagochtend stroomde het zwembad al snel vol met zwemmers, trainers, ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en andere geïnteresseerden. De vier zwemmers van ZPC hebben er allemaal zin in en ook de trainers Chris en Mariët kijken uit naar vandaag en morgen. Opgepropt op de houten bankjes zitten we tussen de andere verenigingen te wachten tot de wedstrijd begint. Het inzwemmen is een uur en dat is even wennen voor onze zwemmers. Al na, volgens zichzelf, zeker 15 minuten komen de meiden het bad weer uit en haasten ze zich naar de kleedkamer om hun strakke badpakken aan te trekken. Nou, dat moet vast lukken in drie kwartier.
De wedstrijd begint met de jongens geboren in 2007, met de 100 meter vrije slag. Hierbij geen zwemmers van ons, maar in het tweede programma des te meer. Esmee zwemt in de eerste serie, Sofie in de tweede en Dachèn in de derde en laatste serie. Esmee begint deze wedstrijd meteen heel sterk met een dik PR van 1.11.01. Zij wordt met deze tijd negende. Ook Sofie begint met een PR, zij zwemt 1.12.50 (15e) en Dachèn sluit dit programmanummer heel goed af met een PR in 1.10.14 en een zevende plek.
Jordey staat voor de 200 meter wisselslag als eerste reserve ingeschreven. Als het programmanummer begint en de tweede serie klaar staat, komt er iemand van de organisatie melden dat er een ziekmelding is binnengekomen en dat Jordey in serie drie aan de beurt is. Dus heel snel de badmuts en de bril op en snel naar startblok vijf. Jordey tikt aan in 3.04.90, maar helaas wordt hij gediskwalificeerd door zijn schaarslag met de schoolslag en telt zijn tijd niet.
Daarna mogen Sofie, Esmee en Dachèn alweer aan de start verschijnen voor hun 200 meter wisselslag. Sofie begint in de eerste serie. De tweede helft van de race gaat Sofie nog een heel aantal kinderen in haar serie voorbij. Ze tikt aan in 3.05.81 en wordt hiermee 15e. Dan is Esmee aan de beurt in de tweede serie. Zij tikt aan in een klein PR van 2.59.56 en wordt knap tiende. In de derde serie komt Dachèn aan de start. Zij wordt elfde in een tijd van 2.59.71.
Dan is Jordey alweer aan de beurt voor de 200 meter vrije slag. Met tussentijden van 38, 43, 44 en 41 seconden tikt hij aan in 2.47.59. Hij wordt 17e.
De laatste afstand van vandaag voor de meiden is de 200 meter vrije slag. Esmee, Sofie en Dachèn mogen met z’n drieën naast elkaar in de tweede serie. Sofie en Esmee zwemmen beiden een hele mooie laatste 50 meter en tikken aan in een mooi PR, Esmee 2.38.32 en Sofie 2.38.63. Hiermee worden ze tiende en elfde. Dachèn tikt aan in 2.44.12 en hiermee wordt ze 15e.
Aan het eind van de wedstrijd vlecht Mariët de haren van de drie meiden in en maken we nog even een foto van de vier zwemmers. En ook wordt er nog een foto gemaakt van oud-zwemmer Nick Driebergen, die vandaag de prijzen uitgereikt en waar je een handtekening aan kunt vragen.
Al met al een leuke eerste dag. Op naar morgen.